MENU‎ > ‎Pismo samemu sebi‎ > ‎

Objave-Pismo samemu sebi

Spicy Señorita presenta: ''Moški brez brade je kot lev brez grive!'', napisala Adrijana Mijatovič

objavljeno: 30. nov. 2017 00:17 avtor: Spletni čas - InovelmediaSpicy Señorita presenta:

''Moški brez brade je kot lev brez grive!''

''Fetiš izvira iz francoske besede 'fetiche', ki prihaja iz portugalske besede 'feitico', ta pa ima korenine v latinski besedi 'facticus', ki pomeni 'umeten' ali 'facere - izdelati'.
Fetiš je torej predmet, ki naj bi imel nadnaravne moči ali natančneje, predmet človeške izdelave, ki naj bi imel moč nad ljudmi. Fetišizem je pravzaprav kulturološko pripisovanje pripadajoče vrednosti ali moč predmetu.''

Kljub temu, da ima beseda 'fetiš' več pomenov, je uradna razlaga te besede oziroma po domače povedano: nekaj nam je tako všeč, da nas vzburja! In Adrijana ima fetiš na … BRADO!
Od kod izvirajo fetiši ter zakaj jih imamo, pustimo za drugič ☺. Sedaj se bomo osredotočili na … moško brado!

http://www.beardtricks.net/2017/05/how-to-grow-beard-faster-and-get-that-strong-new-looks-with-style.html?m=1

Brada je v trendu že od leta 2014 in to je bilo prelomno leto, saj so obrazne dlake prešle iz podeželskega okolja ter iz negativnega vidika v prej prepovedana območja, kot je poslovni svet ter politika. Ko sem razmišljala o bradah ter o ideji, da bi napisala nekaj na to temo, so se mi v mislih zataknila naslednja vprašanja: ''Kje se je vse skupaj začelo? Ali ima tudi brada svojo zgodovino?'' Da, ima jo!

Prvo pravo 'bradato' gibanje se je pričelo z rimskim cesarjem Hadrianom 2. st.pr.n.št. in je trajalo okoli 100 let. Bil je sledilec stoične filozofije, ki je trdila, da je slediti pravilom narave bistvenega pomena ter je verjela, da je brada znak modrosti.

https://i.pinimg.com/originals/d5/24/bd/d524bdca447dfb1423fc52aef85d7c43.jpg

Na naslednje večje gibanje smo morali počakati do leta 1100. Samo duhovniki so uporabljali videz gladkega obraza, saj je gladek obraz predstavljal svetost ter čistost. Trend brad se je v naslednjih 100 letih umiril ter se vrnil z miselnostjo, ki je pravila, da je brada na obrazu pokazatelj dobrega zdravja. In ko smo prišli v živahna renesančna leta, so si priznani umetniki ter misleci pustili rasti brado kot simbol njihovega nestrinjanja na cerkveno miselnost. Takrat se je prvič ustanovila povezava med brado ter radikali.

Poraščenost obraza je spet prišlo v ospredje v 20. stoletju. Najprej v 1950ih z beatniško generacijo (skupina ameriških književnikov, katero pisanje je bilo zaznamovano z drogami, spolnostjo, religijo in življenjem na družbenem dnu), nato s hipiji v 1960ih, še posebej preko glasbenega vpliva Beatlov, the Beach Boysov in Barry Whitea. Trend je malo potonil v pozabo v 1980ih zahvaljujoč Tom Sellecku v seriji Magnum PL ter njegovim brkom ☺.

http://beardrevered.tumblr.com/post/162286933761/bearditorium-ben

Vse več teoretikov se strinja, da se je trend brad pojavil, ko se je tradicionalno pojmovanje moškosti začelo ogrožati. Sedaj nosi brado skoraj 55 % moških. In kaj je pravzaprav sprožilo takšno popularnost? Dekleta smo mnenja, da verjetno zato, da bi nas privlačili. Ni ravno res. Se zgodi, da kakšen moški pusti brado zato, da bi bil bolj poželjiv pri ženskah (to so pokazale tudi študije na gorilah ☺), a raziskave so pokazale, da so moški postali zelo obremenjeni ter so pod stalnim pritiskom s strani drugih moških, kjer se borijo za dominantnost, teritorij ter hočejo dati videz agresivnosti ter edinstvenosti s svojim bradatim videzom. Brade so postale cool … brade so postale 'in'…
Znanstveniki pa so ugotovili, da so prazgodovinski moški svojo brado potrebovali zaradi gretja (toplote), da bi zaščitili usta pred tujki ter ustrahovali nasprotnike. A sedaj brado nosijo tako glasbeniki, filmske zvezde, športniki kot politiki ter poslovneži. Brada je prisotna povsod ter je postala zaželena in sprejemljiva na vseh poslovnih področjih ter v svetu slavnih.

http://beardoholic.com/

In ne dolgo nazaj, je moški odšel v trgovino in kupil: šampon za lase ter peno za britje … a zdaj? Moški imajo dokaj pestro izbiro pri kozmetiki za svojo brado. Verjetno prvič v zgodovini razumejo, kako se počutimo ženske, ko izbiramo losjon za telo ali balzam za lase ☺. Moški lahko izbirajo med olji za svojo brado, voski, balzami, serumi za hitrejšo rast brade, glavniki različnih kozmetičnih znamk. Časi, ko so imeli v kopalnici samo 4 stvari (šampon, peno za britje, dezodorant/parfum ter brivnik) so končani ☺.

Trendi pridejo in gredo … a dejstvo je, da bo brada vedno prisotna v naši civilizaciji ter časi, miselnost ter okus se spreminjata … A vendar, naslednjič, ko boste videli moškega, ki nosi brado, se spomnite, da ta oseba predstavlja pravo moškost, ter da je to zelo urejen moški, ki ima stil! ☺


Napisala: Adrijana Mijatovič

Odprto pismo, napisala: Zarja Trkman, november 2017

objavljeno: 27. nov. 2017 01:32 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 27. nov. 2017 01:40 ]Bistvo je očem nevidno, treba je gledati s srcem 

(Mali princ) 


Odprto pismo stanovalcem  


MED TRTAMI 3, Kromberk, Nova Gorica 
OPRAVIČILO - DRUGIČ 24. aprila letos sem napisala opravičilo stanovalcu, ki je kupil, mislim da celo obe parkirni mesti za invalide. Pa je več kot očitno nekdo moje opravičilo še isti dan odstranil z oglasne deske. 

Na dan vseh svetih se je dogodil neljubi dogodek, ki je mene in sestro Katarino, pri kateri sem bila na obisku, neprijetno vznemiril. Srečanje z lastnikom je bilo vse prej kot prijetno. Nobene empatije z njegove strani, nobene človečnosti. 

Žal mi je, da je prišlo do neljubega dogodka, ki je nama s Katarino pokvaril sicer zelo sveti praznik, ko sva se družili s svojimi predniki. 

Če sem stanovalca kakorkoli prizadela, šokirala, se iskreno opravičujem. 

V navalu žalosti in tudi jeze, ker me sploh ni poslušal, še manj pa slišal, sem reagirala neprimerno, a le tako sem mu lahko pokazala, da tudi jaz prosim, da bi bila slišana in upoštevana. Težko govorim, še težje hodim, zato sem tudi parkirala blizu bloka, tam kjer je še vedno označeno mesto za invalide (2 mesti). Lahko bi se v tem času, odkar me ni bilo, kaj spremenilo.

Apeliram na vas, Vasko in na vse stanovalce, da nemudoma rešite ta problem, ker mi sicer onemogočate obisk sestre z avtomobilom. Mesto za invalide je povsod najbližje objektu, vsaj take so moje izkušnje.

Hvala za vaše razumevanje!

S spoštovanjem, Zarja Trkman

p.s.: prilagam še prejšnje opravičilo

 


OPRAVIČILO


 


PARKIRNO MESTO JE PRIVATNO IN NI VEČ NAMENJENO INVALIDOM

 

Tako je bilo zapisano na listku, ki sem ga dobila zataknjenega za brisalcem v nedeljo, 24. aprila.

Iskreno se opravičujem lastniku parkirnega prostora, ki po zapisanem sodeč ni več namenjeno invalidom. Tega namreč nisem vedela, saj sem doslej vedno parkirala na tem mestu, ko sem prišla na obisk k sestri.

Sem invalidka, imam karto invalida, težko hodim, zato si malo olajšam hojo tako, da parkiram čim bližje. Imam namreč hude težave z ravnotežjem in za gibanje uporabljam skuter ali voziček z dodatnim pogonom, hoduljo in štirinožno palico.

Še enkrat. Moje iskreno opravičilo naj prejme tisti, ki je bil oškodovan za svoje parkirno mesto.

 

Pa vendarle ne morem mimo dejstva, da kljub vsemu ni bilo v človeku, ki mi je zataknil listek za brisalce, vsaj malo empatije. Pričakovala bi vse kaj drugega kot listek z opozorilom. A to je dejansko moj problem, ker so moja pričakovanja drugačna, skratka, še vedno sem jaz tista, ki preveč pričakujem od sočloveka in sem potem razočarana; a nič ne de, naj bo to šola zame - upam pa, da bo tudi za lastnika parkirnega prostora.

Ne bom več parkirala na njem, a pravzaprav ne vem, kje naj bi.  No, to je zopet moj problem, a morebiti bi lastniki stanovanj Med trtami 3 le razmislili tudi o tem, kje bi bilo vredno označiti parkirno mesto za invalide.

 

Hvala za vaše razumevanje.

S spoštovanjem in razumevanjem


 ***Zgornji dve opravičili sem poslala stanovalcem dveh blokov v Kromberku pri Novi Gorici.

 

Iz njih je več kot očitno razvidno za kaj gre.

 

Postavljam vam vprašanje, vam in vsem, ki boste to brali.

 

Ali smo invalidi res drugorazredni državljani, a si res ne zaslužimo tega, kar nam pripada, a res ne moremo biti slišani. Očitno ne, vsaj taka je moja izkušnja.

 

Razočarana sem, v dno duše žalostna, ker se srečujem že drugič s problemom, ki se očitno tamkajšnjih stanovalcev ne tiče oz. jim sploh ni vredno ukvarjati se z njim. Globoko sem razočarana, pa tudi jezna, ker sem popolnoma nemočna. Sestra se je silno trudila, da bi ta problem parkiranja za invalide, kar se da ugodno rešili, a je zdaj tudi ona odnehala, ker ni vredno, da bi se še ukvarjala z ljudmi, ki imajo očitno vsega dovolj ali preveč, ker se več kot očitno še niso soočili s težkimi preizkušnjami, kot sva se medve s sestro. Ona civilna invalidka, jaz invalidka, moj pokojni mož tudi.

 

Nikomur, prav res nikomur ne privoščim, da bi se mu kaj podobnega zgodilo, kot se je nama s sestro. Upravičeno pričakujem vsaj malo sočutja, vsaj kanček razumevanja, vsaj delček spoštovanja. Če ne do invalidov, pa vsaj do starejših od sebe. A ne enega, niti drugega s sestro nisva bili deležni.

 

Se sploh zavedate, kaj mi delate, stanovalci Med trtami 3 ... onemogočate mi obisk sestre, edine sorodnice, ki je še živa. Pokopala sem očeta in mamo, sestro in moža. Zdaj pa zaradi vaše brezbrižnosti, zaradi vaše arogance, nespoštovanja … ne morem z avtom na obisk k sestri.

 

A imate kamen namesto srca, se sprašujem. Očitno.

 

Nekoga moraš imeti rad, pa četudi je to kamen, poje pesem Toneta Pavčka.

 

Malo se vprašajte, potrkajte na svojo vest, poskusite se postaviti v mojo kožo, poskusite so-čutiti. Ni tako težko, verjemite. Le hoteti je treba. In vse se da. Tudi rešiti ta problem, ki je zame nepremostljiv, ki mi ne omogoča obiskovanja edine sorodnice iz primarne družine, sestre, ki je stara 79 let, ki živi sama, ki se odlično vklaplja v vašo sredino oz. se je do tega trenutka, ki je vedno hvalila odnose med stanovalci. A je tokrat tudi ona razočarana nad vami, nad vašim odnosom do nje, sploh pa nad vašim odnosom do tega problema, do te ovire, pred katero sva se znašli.

 

Za naju to predstavlja oviro, vi pa jo mirno preskakujete, brez kančka slabe vesti, s kamnom namesto srca. Ki sicer utripa, a utripa le … za kaj, se sprašujem. A ne najdem odgovora ali pač …


 ***


Ne morem tega pisma zaključiti s spoštovanjem in razumevanjem, kot sem obe opravičili, lahko zaključim le s tremi besedami.


 

ČLOVEK ZBUDI SE.

 


Bistvo je očem nevidno, treba je gledati s srcem … tako mali princ.Napisala: Zarja TrkmanSo-čutje, napisala: Zarja Trkman

objavljeno: 26. okt. 2017 03:01 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 6. nov. 2017 01:58 ]

So-čutje


Včeraj smo gostili Patra Gržana v Obrtnem domu, v Novi Gorici. Dvorana je pokala po šivih, še pater je bil prijetno, iskreno presenečen. Zakaj SO-ČUTJE, ker je govoril o njem, potem pa sem doživela eno veliko NE-SOČUTJE, človeško majhnost, človeški pohlep … počutila sem se kot na RAZPRODAJI. Žal. A nič ne de, še eno spoznanje, da človek sicer odobrava SOČUTJE, ko o njem govori pater, a potem pride na plan vse kaj drugega. In to sem včeraj doživela. V borbi za patrove knjige so me ljudje kar pregazili, niso me videli, niti slišali, komaj sem se prebila iz dvorane do dvigala, se umirila in odšla v svet. Na srečo pospremljena z objemi ljudi, ki so mi dragi, ki so-čutijo, ki me imajo radi. Na srečo. SREČO, o kateri je bilo sinoči govora in o odnosih.

Kakšna površinskost se skriva v množici. Je pa že bolje doživeti en prijeten dogodek v objemu ljudi, ki dihajo isti zrak, delijo podobne energije kot jih sama, kot pa v krdelu volkov. Hehehe …

Vidim, da me množica utruja. Pridejo, ker imajo nekoga sicer radi, mu radi prisluhnejo. Potem pa vse, kar so slišali, povozijo. Kakšno sočutje neki? Odnos? Nič od tega. Le borba za vsako ceno. S čim? Na žalost se ne zavedajo, da se borijo sami s sabo, s svojimi lastnostmi, s karmičnimi zankami. Ne najdejo izhoda iz tega labirinta, iz tega klobčiča niti, ki so jih tekom življenja zavozlali v nerešljivo klobko. A bodo že rešili, kar se rešiti da. Nisem obupala nad ČLOVEKOM. Ravno nasprotno. Verjamem vanj oz. bolje … VEM, da prihajajo boljši časi.

Fotografija: Nika Korsič

Prebudi se ČLOVEK, začni spoštovati sočloveka, ga ceniti v tem, za kar je dober, ne poudarjaj njegovih napak! Vsak je v marsičem dober, ni pa vsak za vse. Hvala bogu! Sicer bi bil en velik dolgčas na svetu.

Najbolj so se me dotaknile besede patra Karla, ko je iskreno, kot zna le on, povedal, da so ga 'povozili' že v prvem razredu, ko so njegovi mami predlagali, da ga vpiše v šolo s prilagojenim programom. Doktor znanosti je, danes, ta 'dislektik' in to doktor slovenistike. Lahko verjamete tej ozkosti človeka, oceni, ki jo je podala 'učiteljica', ki je vse prej kot to. Pa veste, da je vsak otrok do 3 leta genij? Ne veste, znanstveno je dokazano. In pater je govoril včeraj prav o tem.

Prisluhniti otroku, ga videti, zalivati njegove talente … to šteje. Ne pa mu govoriti: "Bodi priden. Ne smeš tega. Pazi, da se ne umažeš ..." Ne in ne!!! Dopusti otroku, da se igra, da je iskren, da je ON. Dopusti pa tudi svojemu notranjemu otroku otroško iskrenost, zvedavost in male modrosti, ki jih stresa na vsakem koraku. Pestuj otroka v sebi. Saj ga imaš, nedvomno. Imej ga brezmejno rad, a mu pokaži pot, po kateri naj stopa. Povej mu, da ni ravnih poti, da so bolj ali manj vijugaste, a peljejo v globino srca. In ta globina je tista, ki prinaša mir in srečo. Zanjo pa se je treba odločiti, kot nam je pater povedal.

Podelila sva si blagoslov že pred predavanjem, izmenjala sva nekaj besed. "Kako lepo vozilo imate"; je rekel on. Jaz pa: "Se hočete peljati, ni težko." Pokazala sem mu želvo in zajčka, znaka za počasno in hitrejšo vožnjo. "Raje ne bi, da vam česa ne pokvarim. A veste, da sem se zaletel, v vojski je bilo to, s strojem za ravnanje zemlje. To se je zgodilo samo meni v vsej zgodovini tega stroja, hehehe …", je zaključil pater.

Potem pa še blagoslov ob koncu predavanja, ko sem mu dala pol mandarine in jo je s hvaležnostjo sprejel rekoč: "Hvala, gospa mi je dala pol mandarine, ne celo in tako je prav." Dal je krhlje v usta in se široko nasmejal. Hvala, pater, hvala za iskrenost, neposrednost, vse izkušnje, ki ste jih tako nesebično delili z nami. In še jih boste. Kličem vam: NA ZDRAVJE. In še enkrat HVALA!!!


Zarja Trkman
Preberite še: 

Te dni je drugače (Lidija Polak)

Spicy Señorita presenta: ''Julij Cesar nekoč: prišel, videl, zmagal … 93 milijonov ljudi danes: prišel, videl, naredil selfie, odšel!'', napisala Adrijana Mijatovič

objavljeno: 11. okt. 2017 23:17 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 11. okt. 2017 23:19 ]Spicy Señorita presenta:
''Julij Cesar nekoč: prišel, videl, zmagal … 93 milijonov ljudi danes: prišel, videl, naredil selfie, odšel!''
''Selfie je beseda, ki označuje posneto fotografijo, ki jo napravi fotograf sam, navadno z mobilnim telefonom (self-portrait). V slovenščini jo prevajamo kot 'sebek', vendar se zdi izraz nekoliko ponesrečen. V slovenski literaturi, je moč zaslediti tudi samo izraz 'selfi'.''

3 letna hčerka moje najboljše prijateljice ve, kaj je to selfi. Seveda sem jo to naučila jaz, samooklicana 'kraljica selfijev' ali kot pravi bestička 'selfie monster' ☺. Vsi poznamo ta fenomen, ki je osvojil planet Zemlja, zato se zdim primerna oseba, da napišem nekaj o tem.

Fotografija: internet

Ste se kdaj vprašali kdaj in predvsem, kdo je krivec, da se vsakodnevno naredi 93 milijonov selfijev, kar pomeni 64.583 slik na minuto? Krivili bomo Roberta Corneliusa. Ameriškemu pionirju v fotografiji je leta 1839 uspelo narediti dagerotip (posnetek, ki je pozitivna slika na spoliranem premazu srebra na bakreni plošči), ki je veljal za komercialno uspešen proces. Hkrati je to bila tudi prva slika osebe. Ker je bil proces slikanja zelo počasen, je lahko stopil pred objektiv za minuto ali dve ter nato zamenjal pokrovček objektiva. In tako smo pred 178 leti dobili prvi selfi. Tako, za sliko vemo … kaj pa beseda? Prva znana uporaba oziroma zapis besede ''selfie'' v elektronski obliki, se je pojavil na avstralskem forumu 13. septembra 2002. Nathan Hope je takrat zapisal:

''Aamm, pijan za prijateljevih 21 let sem se spotaknil ter priletel na stopnico, ter se ugriznil v spodnjo ustnico. Nastala je 1 cm dolga luknja na ustnici, ter se opravičujem za slabo ostrino slike, to je pač selfie!''

Hope je zavrnil misel o tem, da je prav on 'izumil' ta izraz, z izjavo: ''To je bil izraz v splošnem slengu, ki se je v tistem času uporabljal. Opisoval je pač slikanje samega sebe.''


Da bi bilo selfiranje lažje, je Sony Ericsson Z1010 mobilni telefon, ki je ugledal luč sveta konec leta 2003, predstavil koncept sprednje obrnjene kamere (front- facing camera). Z1010 kamera je imela senzor za slikanje samo-portreta ter video klice.

Ok, sedaj vemo, kdaj in kako je nastal prvi selfi ter od kod izhaja beseda, nadaljujmo pa še malo z zgodovino razvoja tega fenomena ☺:
V začetku leta 2000, preden je Facebook postal dominantno socialno omrežje, so bili samo-portreti zelo popularni na MySpace-u. Pisateljica Kate Losse pripoveduje, da med leti 2006 in 2009, ko je Facebook prevzel popularnost MySpace-u, so MySpace slike postale sinonim za fotografijo s slabim okusom novim uporabnikom Facebooka. Prvi Facebook selfiji so za razliko od MySpace bili bolj izostreni, bolj formalni ter okusno izbrani za razliko od 'zafleširanih' selfijev, narejenih na WC-jih, ki so prevladovali na MySpace-u. Po navedbah Lossejeve, so izboljšave v dizajnu- še posebno sprednje kamere pri Iphone 4 ter mobilnih aplikacijah, kot sta Instagram in Snapchat, pripeljalo do preporoda selfijev v letih 2010/2011.
S takojšnjo popularnostjo med mladimi so selfiji s časom postali izredni fenomen. Profesorica življenjskega sloga Jennifer Lee je januarja leta 2011 postala prva oseba, ki je na Instagramu uporabila besedo selfi z oznako #selfie. Ob izteku leta 2012, je Times časopis uvrstil besedo selfi na lestvico ''10 najboljših besed leta''. In čeprav je bila beseda v obtoku že 10 let, je pravi hit postala šele konec leta 2012. In ker je bila beseda že tako pogosto uporabljena, so jo pri Oxfordu uvrstili na internetno verzijo angleškega slovarja. Prav tako je leta 2013 beseda ''selfie'' postala beseda leta! In ko je tega leta osvojila svet, je bila na Instagramu beseda v enem tednu zabeležena s simbolom #selfie kar pod 53 milijonov slikah, na Facebookovih statusih pa kar 368,000 krat.

Tako, z zgodovino in statistiko smo zaključili, opravili smo uradno dolžnost ter predstavili številke, sedaj pa poglejmo kaj pomeni selfi s sociološkega vidika!
Fotografija: internet

Privlačnost selfijev izhajajo iz tega, s kakšno lahkoto so narejeni ter fotografu daje nadzor nad tem, kako se z njim predstavljajo. Mnogi selfiji so narejeni z namenom, da predstavijo laskavo podobo osebe. Istočasno s sexy selfiji, so se na socialnih omrežjih začeli pojavljati selfiji, na katerih so osebe izgledale dokaj neprivlačno, kot humoristični odziv na narcistične ter preveč izzivalne slike.
Sebki so popularni pri obeh spolih. Sociolog Ben Agger opisuje trend selfijev kot: analiziranje ter opazovanje osebe na selfijih pri moških ter porno kulturo pri ženskah. Kar po domače povedano pomeni: ženske s pomočjo selfijev želijo izgledati bolj privlačne, zato s preveč izzivalnimi slikami pri moških izzovejo to, da jih moški vidijo samo kot seksualni objekt. Zato se malo bolje poglobimo v to, zakaj smo tako obsedeni z ''delanjem selfijev''!
Raziskave so pokazale, da selfiji škodujejo samopodobi! Pa poglejmo, kaj imajo za povedat psihologi ☺:
Vsi delamo selfije. Od slavnih pevcev, igralcev, športnikov do navadnih smrtnikov. To je del naše moderne kulture, v kateri vsi sodelujemo brez kakršnega pravega razloga, ker, to pač delajo vsi! Največkrat jih naredimo, da jih objavimo na socialnem omrežju ter vsem pokažemo, kako dobro smo videti oziroma kaj počnemo. In zdi se, da so selfiji obšli standardne socialne norme ter ovire let in ''cool-isma''. Najstniki so obsedeni, staršem je smešno in zabavno da se prepuščajo trendu, slavne osebe brez njih ne morejo, saj s tem pridobijo sledilce in hipsterji jih jemljejo na pol ironično. Videti je, da pristojijo vsem ter da selfiji zavzamejo skoraj celoten naš zid novic na Facebooku in Instagramu … vendar … ali je to dobro? Raziskava Petye Eckler iz Univerzitete Strathclyde, ki jo je predstavila leta maja, leta 2014, pravi, da ni. Po pogovoru z več stotimi študentkami je strokovna ekipa ugotovila, da je preživljanje časa na Facebooku in gledanje selfijev povezano z negativno samopodobo. Zastrašujoče je videti negativen vpliv selfija na mlada dekleta, čeprav bi lahko to iz različnih vidikov predvidevali. Gledanje do potankosti urejenih deklet, ki nam mnogokrat ponudijo sliko, obdelano z Photoshopom, nam vzbudi občutek skrbi, sramu, nevoščljivost ter negotovost. Če vas vprašam, zakaj delate selfije, bom in boste odgovorili, da zato, ker je to zabavno, ker hočete pokazati prijateljem ter vsem, ki vam niso všeč, kako blazno se zabavate. Ampak to ni čisto res, je tako? Selfije delamo zato, da pokažemo, kako dobro izgledamo, da dobimo pozornost, da smo videni in občudovani … s tem se strinja tudi Dr. Terri Apter, psihologinja na Cambridge University. Dr. Apter razlaga to obnašanje kot normalen pojav:
''Smo socialna bitja. Vsi si želimo sodelovati ter biti v stikih z drugimi ljudmi. A če ne dosežemo zastavljenega cilja in nam spodleti, dobimo občutek, da smo nevidni, neopaženi. To je lahko depresivno in frustrirajoče. To je lahko povezano direktno z anksioznostjo pri mladih ženskah, zaradi gledanja selfijev na Facebooku. Ženska pri tem dobi občutek, da vsi okoli nje živijo izjemno življenje, zato lahko pade pod pretirani vpliv ter svojo anksioznost še poveča zaradi sporočila zvezdnikov, ki sporočajo, da če nisi opažen ter občudovan, si nihče!''
To je glavna in najbolj pomembna razlika med samo-portreti v 15. stoletju in selfiji v 21. stoletju. Selfiji prinašajo slabo presojo! Na socialnih omrežjih vidimo slike deklet v spodnjem perilu, v zapeljivih položajih ter z 'joški ven'. V tistem trenutku te nespametne odločitve ne obžalujejo, saj pridobijo pozornost, ki so si jo želele, a takih deklet, ki morajo z napol golim telesom pridobivati všečke, ne spoštuje nihče!

Fotografija: internet

Narcizem, necenzurirane objave ter pretiran seksipil, vodijo k impulzivnemu samo-promoviranju. Torej, kako se boste predstavljali s svojimi selfiji, tako vas bodo ljudje ''gledali'', zato se ne pritožujte, če boste s pomankljivo oblečenimi selfiji privabljale samo 'fu* fehtarje' in neresne moške ter ne boste napredovale ali ne boste dobile zaposlitve, ker imate na svojem Facebook profilu več golega telesa kakor pameti in znanja!
Še najbolj so na udaru najstniki. Zanje je vse to še bolj grozno in težko. So v obdobju, ko se še vedno iščejo, nimajo še razvite prave identitete. So neskladje med tem, kaj hočejo biti ter kaj so poskušali postati. Imajo občutek, da imajo eno priložnost, da se dokažejo, kdo so in če jim to spodleti, jih obda občutek sramu. Če sem iskrena, sem presrečna, da nisem najstnica v obdobju telefomanije, saj mladina ne more uiti selfi fenomenu. Borijo se, tekmujejo ter prosijo za všečkanje slik in objav. Njihov mali svet se vrti okoli lajkov na Facebooku in Instagramu. S tem se vrednotijo, več lajkov imaš, več veljaš! Njihova samovrednota se meri v številu všečkov na selfijih in to je realnost 21. stoletja. Ali je to zelo nevarno? Dr. Apter odgovarja:
''Ali to vzame veliko energije? Se pogosto ukvarjate z nečim, kar je nepomembno? Da, ampak ljudje pač taki smo. Pozitivno je to, da se mladi zavedajo obstoja modernega sveta in se vsakodnevno učijo. S tem se lahko naučijo o socialnih omrežjih, medijih, reakcij ljudi, kaj je popularno … Ni ravno globoko znanje, je pa zanimivo, zabavno in trenutno. Seveda, vse to ne pretehta skrbi o negativni samopodobi ter sprejemanju telesa in videza, a so današnji najstniki vsaj tehnološko osveščeni ter poznajo pasti interneta.''
Zato najstniki … malo več časa zapravite v knjižnici kot pa pred ogledalom s telefonom v roki!

Ali ste vedeli, da so selfiji tesno povezani z narcizmom? Številne študije so pokazale, da bodo narcisoidni ljudje bolj pogosto naredili selfi kot običajni ljudje. Narcis vedno znova išče poti, da zadovoljuje svoj ego ter si tako še dviguje svojo superiornost. Selfi jim dovoljuje, da izpolnjuje svoje potrebe. Največkrat je glavni razlog slikanje svoje obraza in telesa, potrditev svojega dobrega videza. Ko imajo ljudje občutek, da potrebujejo dvig samozavesti, objavijo selfi, dobijo všečke ter pozitivne komentarje, zaradi katerih se bodo počutili ljubljene in občudovane. Raziskave gredo še dlje in pravijo, da osebe, ki zelo pogosto objavljajo sebke, pravzaprav niso zadovoljni s svojim videzom ter naredijo zelo veliko število le-teh iz različnih kotov, da bi bili videti dobro. Da o raznoraznih filtrih ter Photoshop aplikacijah ne izgubljamo časa!

Tako … na kratko sem se razpisala o temi, zaradi katere se velikokrat spričkam s kolegicam in kolegi ☺. Moje punce pretiravajo s filtri in s pomankljivo oblečenimi selfiji, kjer se nato zgodi cela mala draga, ker ima oblečena Adrijana brez dodatnih filtrov več všečkov na sliki … Kolegi me obtožujejo, da iščem pozornost ne vedoč, da karizmatične osebnosti tega ne rabimo početi ☺. Vsaka ženska si za trenutek želi pozornost ter odobravanje moških, pohval, ki letijo iz njihovih ust, priznam … a dokler si z temi všečki in pohvalami ne moreš plačevati položnic ter si privoščiti počitnice tam kjer ne govorijo tvojega jezika, lahko tiste 'lajke' spakiraš v kuverto ter jo pošlješ vesoljčku E. T ☺!


Adrijana Mijatović

Spominjam se - večnosti ... morda, napisala: Zarja Trkman

objavljeno: 26. sep. 2017 01:11 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 26. sep. 2017 01:11 ]

Spominjam se - večnosti ... morda

40 let je tega, kar sva si izrekla usodni dan. Lep jesenski dan je bil. V krogu najože družine. Meni je bila priča sestra Klementa, tebi brat Milan. Intimno, prijetno. Kosilo pri Komelu, večerja pri mojih, potem ogled košarkarske tekme in vožnja preko Sorice na Bled. Ustavila sva se v Klužah, ker je eden od naju bruhal. Ne vem več kdo.

Prva poročna noč v hotelu Kompas na Bledu. Samo padla sva na posteljo od utrujenosti in zaspala. Potem pa na ponedeljek let na Kanarske otoke, na Tenerife. Bilo je lepo, spoznala sva mlad par iz Ljubljane in skupaj smo raziskovali otok. Pico del Teide, plaže, samo mesto, rastlinsko bogastvo in ptice v njem.

44 čudovitih let sva preživela skupaj. V dobrem in slabem. Ko si zbolel, sem ti nesebično stala ob strani. Tudi potem, ko si po operaciji tumorja ostal invalid. Prav nič naju ni moglo ločiti. Tudi ti si mi vedno pomagal, ko sem zbolela, ko sem bila depresivna. Ni bilo pogojev, ki bi mi jih postavljal. Edini si me razumel, prav nihče drug. Brezpogojno si me imel rad. Tako kot sem, radoživo ali nebogljeno, srečno ali žalostno, odprto ali zaprto. Ni bilo pomembno, v kakšnem stanju sem. Ljubil si me z vsem svojim bitjem in jaz tebe.

Koliko krasnih trenutkov je bilo v najinem skupnem življenju. Ustvarila sva si družino, še prej pa ljubek dom, ki si ga z ljubeznijo gradil za nas. Sedim v dnevni sobi, gledam v kamin, gledam v tla, v strop … vse je delo tvojih čudovitih rok. Kako si se loteval prav vsakega dela, me je vedno fasciniralo. Zlate roke si imel in zlato srce. Takih ne delajo več - bi rekel najin Svit, Pika pa - najboljši oče na svetu in jaz - najbolj predan mož.

Fotografija: Nika Korsič

Najino družinsko gnezdo je prekipevalo od ljubezni. Do vsega, kar ponuja narava. Imeli smo se radi tudi takrat, ko je bilo najhuje. Po operaciji, ko si se po 19.-ih dnevih vrnil domov, shujšan, obrit po glavi, z veliko brazgotino, sta te prvič videla otroka in moja mama. Pričakali so naju s kosilom. Nikoli ne bom pozabila tega trenutka. Mama se je zjokala, Pika te je v strahu gledala, Svit pa te je pobožal po glavi rekoč: " Tata, saj si kot ježek". Ganljivo preprosto. Edini se te ni ustrašil, zanj si bil ježek, a še vedno njegov tata. Smeh nam je privabil na ustnice, zadrega je bila premagana in lotili smo se kosila, ki ga je moja mama, ki je bila ves čas tvojega bivanja na kliničnem centru in v času moje odsotnosti, ko sem bila sleherni dan, ves dan pri tebi, z otrokoma. Ona vdova, jaz v Ljubljani pri tebi, a je življenje teklo dalje. Otroka skorajda nista opazila najine odsotnosti.

Spomnim se tudi trenutka, ko je Svit dvignil telefon in ne vem več, komu povedal, da boš operiran, ker imaš bulo v glavi. Tako preprosto, tako enostavno, kot znajo le otroci. 6 let mu je bilo takrat.

Nato pa moje depresije, ki so bile vedno globlje. Do zadnje, ki je trajala kar 12 let.

Bil si ob meni. Živel si svoje življenje, smučal si, kolesaril, hodil v hribe … a se vedno znova vračal v naš dom. Morda si le nekaj noči preživel kje drugje. Lahko bi jih preštela na prste ene roke. Otroka sta bila na srečo že odrasla, a je bilo kljub temu, zanju hudo. Ko sta me ob vikendih videla skrušeno in nemočno. Svit je bil kar jezen name, ker ne naredim koraka k ozdravitvi. Zabubila sem se v svoj svet, za silo funkcionirala v njihovem in to je bilo vse.

Potem pa, kot strela z jasnega, sem se odločila, da bom zopet del njihovega sveta, celega sveta. Zame blagodejno, zate tudi, za Piko in Svita pa kar stresno. Priznam, bilo je na trenutke zelo hudo. V odnosu s sestro, s Piko, s Svitom, pa tudi s tabo.

Velika sprememba. Iz osebe, ki je videla le temo, v osebo svetlobe, sonca, veselja … šok za vse, nedvomno. Potem pa še en šok. Tvoja nesreča in smrt. Po treh mesecih ... Obenem priložnost za duhovno rast vseh, ki smo bedeli ob tebi.

Nisva potrebovala besed. Držala sva se za roke oz. jaz sem te držala in sva bila eno. Eno v vsem, v dobrem in slabem, v lepem in grdem. Ko si se odzival le z očmi, tvoje telo je zgolj vegetiralo, a je bil duh ves pravi, živahen in zgovoren. Bilo nama je lepo. V tišini, s pogledom na tebi tako ljubi Kanin. Bilo nama je prijetno, ko ni bilo nobenega drugega, ko sva bila sama. Kako odrešujoče, kako intimno sva to doživljala. Zate sicer ne vem, ker si bil ujet v svojem telesu, zase pa vem. Tudi sama sem se soočala s svojo invalidnostjo.

Doživljala sem prepotreben mir, daleč od vsega, v najini sobi, stran od vseh in vsega. Jaz z omejenim gibanjem, z omejenim govorom. A ni bilo važno. Bila sva, živela sva in še živiva. Ti v paralelnem svetu jaz v tem, svetu iluzij in vsega, kar iluzije prinašajo. A si ga, ta svet, skušam narediti čim lepšega. Ali mi to uspeva, presodi sam. Mislim, da mi. Še so prisotni vzponi in padci, a čedalje manj jih je. Dosegam neverjetno ravnovesje. Prepotrebno za moj duhovni mir. Tudi okolica to opaža.

Ker se ne sekiram, ker nimam skrbi, delujem malce neodgovorno za ljudi okoli sebe. Moteno, bi rekel Svit, pa Pika tudi. A tako je. Zadovoljna sem s tem, polna sem, umirjena in uravnotežena. Četudi na zunaj ne deluje tako. Zakaj ne? Ker je okolica še vedno ujeta v karmične zanke, v predsodke, pravila, čustva … jaz pa ne več. Sem svobodna, a je ta svoboda za ljudi "kar nekaj". Motena svoboda.

Ne, je prava in edina zveličavna. Je pa zastrašujoča za vse, ki tega ne razumejo.

Sem samosvoja, samozadostna, osvobojena vsega, kar me je kakorkoli omejevalo. Nimam skrbi, ne vznemirjam se zaradi ničesar. To pa moje najbližje bega, a kaj čem. Saj živim sama, neodvisno, nevezano. In to je tisto, kar šteje. Nobenemu ne polagam računov. Pika in Svit živita svoje življenje, daleč od mene. Tebe ni, mame in očeta tudi ne, tudi sestre. Najstarejša sestra je stran, vedno manj se vidiva, ker očitno ne ena ne druga ne čutiva potrebe po druženju. A ko se potrebujeva, se poiščeva in to je vse.

Samozadostnost, neodvisnost, mir, tišina in radost, je to tisto, kar sem hotela. Je!!!

Zarja Trkman
"Čar ljubimcev", napisala: Adrijana Mijatovič

objavljeno: 21. sep. 2017 02:50 avtor: Spletni čas - InovelmediaSpicy Señorita presenta:

"Čar ljubimcev"Prijateljica me je vprašala:

"Daj Adry povej, kaj je fora imeti ljubimca? Zakaj si rajši ne najdeš fanta?"

Ste vedeli, da so ženske, ki imajo ljubimce, bolj zdrave ter precej bolj srečne? Ne bom vam
predstavljala raznorazne raziskave, ampak bom iz naftalina potegnila lastne izkušnje :).

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/pismo-samemu-sebi/objave-pismo-samemu-sebi/_draft_post-1/3a7836027f2073cacf01b2ac61baeb1c.jpg

Stara sem bila 22 let, ko sem se prvič resno srečala z pojmom "ljubimec". Kot neizkušeno ter pridno dekle sem začela spoznavati čare Ljubljane. Z bivšo sodelavko Majo sva postali neločljivi prijateljici in samo njej se lahko zahvalim, da mi je pokazala ter vodila skozi svet, ki ga preprosto dekle iz Škofje Loke ni poznalo. Meni je logika dopovedovala: po končani srednji šoli se boš vpisala na fakulteto ter imela fanta, s katerim boš hodila na zabave. Po končani fakulteti se boš redno zaposlila ter resno začela razmišljati o družini … Stara sem 33 let in še vedno žuriram kot v najstniških letih! In ko sem jih ravno omenila … Kot najstnica si odšla na zabavo, tam spoznala fanta, preživela nekaj ur z njegovim jezikom v ustih, izgubila sta nedolžnost nato pa:

1. nikoli več ga nisi videla,
2. naslednjič sta si po domače povedano vrgla "ignor",
3. sta postala fant in punca.
A ko v svojih 20ih začneš žurirati v velikem mestu, kot je Ljubljana, doživiš prvo
presenečenje. Vse ženske imajo ljubimce … kaj to zdaj pomeni … kako to zgleda … kaj je "fora"
imeti … ljubimca?
"Ali je to tako, kot da bi imela fanta, samo nista "uradno" skupaj in imata lahko še druge zraven?
"Pikica moja neizkušena … ljubimec je nekdo, s katerim imaš samo seks! Vse se vrti samo okoli seksa … družiš se z njim samo zato, da bo na koncu večera padel seks … ne hodiš sama na pijačo z njim ampak prideš k njemu na seks! Ne razlagaš mu o svojem življenju, to ni tvoj prijatelj in v njega se nikakor pod nobenim pogojem ne smeš zaljubiti!"


Meni se je to takrat zdelo kot nekakšna eksotična žival!
"Kaj?? Tukaj obstajajo celo pravila?"
"Ja, in tega se drži, ker če ne boš namesto dobrega seksa imela samo strto srce!"


In ko sem dobila vse potrebne informacije, sem se odločila da si ga najdem … ljubimca! Ker kot mlado in neizkušeno dekle si je treba nabrati čim več … izkušenj ;)!

"Čakaj malo, in kako to izpelješ?"
"Ja nič, začneš šarmirati nekomu, ki ti je všeč in ki ni pripravljen imeti resne zveze ter se prepustiš."

Pisalo se je leto 2007 … drugačni časi, kot sedaj, ko je najti ljubimca tako lahko kot oditi v trgovino po solato!

In tako se je začel … moj vstop v svet ljubimcev!

In stal je tam, ves izklesan kot nekakšen grški bog … poletje in morje je izpeljalo svoj načrt, da sem prvič v življenju tudi jaz okusila to"eksotično žival" :). Ne, ni bil slan, bil je strasten … pokazal mi je, kakšen seks bi morala imeti vsaka ženska!
Ko imaš ljubimca, nikoli ne veš, kdaj se to, karkoli že je, lahko konča. Zato vedno seksaš, kot da je zadnjič! Ker veš, da ta zveza ne bo trajala večno, lahko svoj živalski sexualni nagon izkoristiš maksimalno. Tukaj ni zadržkov, tukaj je samo goli seks! Adrenalin ter spontanost sta samo češnjica na kupčku smetane :).
Ko si najdete ljubimca, se morate obvezno držati in upoštevati najbolj pomembno pravilo:
"NE zaljubi se!"
Ljubimec ne bo postal tvoj fant, niti ne pričakuj tega! Povezuje vaju samo dober seks ter privlačnost in to ne more biti temelj za dobro in uspešno razmerje. Ne nasedajte romantičnim filmom, kjer se zaradi seksa razvije popolna zveza. Tega v realnem življenju ni! Ravno iz teh razlogov ni vsaka ženska zmožna imeti ljubimca. Dekleta, ki so čustvena ter se hitro zaljubijo naj si rajši iščejo fanta za resno zvezo, ter moške, ki se nočejo vezati, prepustijo nam, bolj hladnokrvnim puncam :). Igra je preprosta, če se držiš pravil. Igra je zelo zabavna in iz nje se lahko marsikaj naučiš, marsikaj doživiš. In v petih bistvenih točkah vam bom predstavila, zakaj sem vedno rajši imeli ljubimce kot resne fante ;):

1. Pridobite ogromno izkušenj na področju seksa ter spoznavanje moškega spola :)

Ženska mora znati zadovoljiti moškega, ker če zadovoljitev ne bo dobil pri vas, si bo to poiskal drugje … resnica, ki boli, a tako pač je! Moški zelo radi povedo in pokažejo, kaj hočejo in kaj jih spravlja v ekstazo, zato so toliko bolj hvaležni in pripravljeni narediti zelo veliko za žensko, ki jih zadovolji brez potrebnih razlag ;).

2. Posesivnost in ljubosumje ne obstajata!
Poznate tisti občutek, ko imate partnerja, ki se vas začne lastiti ter je ljubosumen celo na sosedovo mačko, ki se crklja na vašem dekolteju … in vse tiste minute, ko mu morate razlagati, da je blagajnik v Lidlu, ki vam je pohvalil kratko oblekico, drugače spolno usmerjen in raznorazne podobne neumnosti? Tega pri ljubimcih ni … zato me nimamo sivih las ter gubic, ker nam ni potrebo polagati računov, kaj delamo, saj on ni naš fant, kajne?!

3. Zabava!
To je smisel vsega … in najboljše zabave sem doživela z ljubimcem. Zabava do zgodnjih jutranjih ur, vmes je padel en seks na hitro, spet nazaj na zabavo ter za after party ljubljenje do časa kosila … on je oddaljen samo en klic, prav tako tudi ti … ko ti je dolgčas je on na seznamu za hitro klicanje! Hodita na zabave, za katere se fant ali mož pritožuje, da so: preveč razvratne, predaleč, preglasne, neumne, smo prestari, sem utrujen, gremo rajši samo na pivo in podobne bedarije :)

4. Tašča … kaj je to?
Tašča je trn v peti marsikateri ženski … tukaj s tem nimaš opravka! Ker je ne poznaš, ker je ne
spoznaš … moški nikoli ne bo pripeljal svoje ljubimke domov ter rekel mami: "to je moja seks frendica, ne naveži se in ne kuhaj kave!"

5. Bolje znaš ceniti razmerja!
Pride čas, ko tudi divjim dekletom zadiši resna zveza. In ljubimec je nekdo, ki ga v 99 % nikoli ne bi imela za fanta. Ne zato, ker ne bi bil dober, pošten in prijazen, ampak ker sta se spoznala in povsem napačnih razlogov ter vaju povezuje samo seks. In kljub temu, da enkrat prideta do točke, kjer se začneta postopoma pogovarjati in spoznavati, ugotoviš, da so to napačni moški zate. Ker ne razmišljaš z glavo, ko se zapleteš z njimi, razmišljaš z njo … in ona ne ve, kaj je dobro zate! Prej ali slej prideš do zaključka, da resna zveza ne more temeljiti zgolj samo na seksu. Ja, je pomemben, vendar za kvaliteten odnos je potrebno veliko več kot samo dobre igrice med rjuhami! Začneš opažati, kaj te moti na njem in si srečna, da ni tvoj fant in da ga tvoja mama ne pozna. Prav tako med ljubimci ni spoštovanja, saj te bo ali ga boš zamenjala že ob prvi manjši oviri … tukaj ljubezni ni, a tega smo željne prav vse ženske … in ko zaključiš z ljubimcem ter se po tem spustiš v resno zvezo, toliko bolj ceniš moškega, ki ti ponudi to, kar ti ljubimec ni … ljubezen, spoštovanje, ramo za jokanje, par ušes za poslušanje in močne roke za objemanje!


V letu 2017 je to postalo nekaj povsem normalnega. Imeti ljubimca je danes tako, kot imeti doma hišnega ljubljenčka. Nekateri to skrivajo, nekateri se hvalijo … a pozitivno izkušnjo doživijo samo tisti, ki se odločajo pametno, spoštujejo nenapisana pravila in … še 1x opozarjam, to ni za dekleta s slabim srcem ter za psihopatske ženske, ki spremljajo všečke žensk na Facebook in Instagram profilu svojih ljubimcev, kot vernik spremlja vero!
Zadnji dogodki v mojem življenju so me pripeljali k temu, da napišem nekaj o tem … ker kljub izkušnjam, ki jih imam, nismo nikoli prestari, da doživimo nekaj novega, kot na primer to, da končno, po 11ih letih najdeš popolnega ljubimca! Da, drage moje, obstaja … mit, ki je krožil po Ljubljani in okolici je resničen … in vsaka ženska bi ga morala imeti, preden se ustali! Zato vsaki ženski, predvsem samskim dekletom, z veseljem svetujem, naj spusti vse zavore ter si najde ljubimca … naj išče popolnost, ker obstaja, saj ti bo tak moški ponudil orgazme, ki te bojo pustili brez daha … včasih dobesedno ;)!

AdrijanaVir slik:"Jaz sem Dvojček, ti Vodnar … se poročiva?", napisala: Adrijana Mijatovič

objavljeno: 14. jun. 2017 07:39 avtor: Spletni čas - InovelmediaSpicy Señorita presenta:


"Jaz sem Dvojček, ti Vodnar … se poročiva?"
Malo za šalo, malo za res! Če hočemo imeti uspešno zvezo, se moramo zavedati svojih napak ter jih priznati. Kakšni smo, kot karakter se lahko zahvalimo našim genom, vzgoji staršev, vplivi okolja in družbe ter … astrološkem znaku! Kdaj nas je mati z vso silo in močjo spravila na svet nas zaznamuje, datum rojstva, na katerega smo prijokali, pušča velik pečat na našo osebnost.
In seveda vsi radi preberemo horoskop, kjer so nam zvezde naklonjene, evrov je vedno dovolj in ljubezen cveti na polno. In potem se seveda razburjamo, zakaj sploh beremo te neumnosti, ker ni nikoli tako kot piše!


Ampak …, ko sem ob jutranji kavi naletela na članek imenovan: "The truth why you suck at relationships based on your zodiac sign", sem se odločila, da vam te "modrosti" moram posredovati. Moški ste verjetno sedaj nehali brati, ženske ste navdušene :).

Torej: povejte mi, kaj ste po horoskopu in povedala vam bom, kako boste "zabluzili" v razmerju, oziroma, spoznajte svoj astrološki znak ter si priznajte napake!

1. Oven (21.3 - 19.4) - Ovni so zelo pustolovski, nepremišljeni in vročekrvni, zato so alergični na dolgočasje. So izredno energični, zato postanejo nemirni, če ne morejo iz sebe spraviti vso odvečno energijo. Ravno zaradi tega so v razmerjih prava tempirana bomba, še posebno, če jih partner umirja. Zelo težko se sprijaznijo s tem, da v razmerjih včasih postane malo dolgočasno in monotono, zato jim skoki čez plot niso tuji in radi pogosto menjavajo partnerje ter niso sposobni imeti dolgega razmerja, v katerem bi bili zvesti.

2. Bik (20.4 - 21.5) - So izredno ponosni in dokaj zaprti vase. Ne prenesejo ničesar, kar bi lahko ranilo njihov ego ter se ne želijo čustveno izpostavljati ter se tako branijo pred ranljivostjo. So zelo posesivni, zato se njihov partner v razmerju počuti zadušljivo, ujeto. Svoja prava čustva izkažejo samo ljudem, ki jih imajo resnično radi in jim zaupajo, saj biki skrbno čuvajo svojo zasebnost.

3. Dvojček (22.5 - 21.6) - So izredno karizmatični, njihova osebnost fascinira, zato privlačijo ljudi kjerkoli se pojavijo. Kljub temu, da so zelo šarmantni in so vedno na osvajalskem pohodu, pa so zelo nezreli za razmerje. Nikakor ne želijo odrasti ter se obnašati kot zrela in odgovorna oseba. Zaradi svojega svobodnega duha se nikakor ne morejo navezati na samo eno osebo.

4. Rak (22.6 - 22.7) - So zelo občutljivi, naklonjeni ter ljubeznivi, ampak zelo radi v ljubezni pretiravajo. Pretirano izkazujejo svoja čustva do ljubljene osebe, zato morajo občutiti, da jih nekdo potrebuje. Prevečkrat se pustijo partnerju izkoriščati, zato so v razmerju največkrat označeni za "copato".

5. Lev (23.7 - 22.8) - So zelo ponosni in nikoli zadovoljni. Vedno znova potrebujejo potrditev od ljudi o njihovi vrednosti ter pri partnerju morajo biti v središču pozornosti. Imajo dokaj visoke zahteve, kako mora razmerje funkcionirati. Celo življenje samo hrepenijo po nečem ter vedno živijo z občutkom, da bi lahko dosegli več, zato so radi ljubosumni na uspehe drugih.

6. Devica (23.8 - 22.9) - Vedno jih privlačijo osebe, ki so napačne zanje. In vedno izberejo napačno osebo, ker ne vedo, kaj pri partnerju iščejo. So zelo trmasti in vedno zahtevajo, da obvelja njihova volja ter odločitev ter so izredno neprilagodljivi.

7. Tehtnica (23.9 - 22.10) - Nimajo ravno prav veliko sreče v ljubezni, čeprav imajo vse lastnosti, ki bi si jih partner lahko želel. So prijazni, pozorni, radodarni, razumevajoči. So zelo potrpežljivi ter strastni, vendar pa vedno izberejo partnerja, ki mu v glavi manjka en "ventil"! So fenomen za izbiro napačne osebe in njihov problem je, da vedno hočejo biti zaljubljeni.

8. Škorpijon (23.10 - 22.11) - So zelo seksualna bitja, ki morajo pri spolnem odnosu vedno nekaj raziskovati ter se predajajo čudnim fetišem. To je lahko za njihovega partnerja zelo zastrašujoče. Prav tako se morajo naučiti bolje izražati svoja čustva ljudem, ki so jim všeč. Ravno iz tega razloga njihov partner ni nikoli prepričan ali so njihove namere iskrene ter plemenite.

9. Strelec (23.11 - 21.12) - So preveč pasivni in flegmatični. Niso ravno osebe, ki bi se za ljubezen preveč trudile, saj vedno pričakujejo, da jim bo vse dano na pladnju. So zelo šarmantni ter imajo redek smisel za humor in ravno zaradi tega niso po godu konservativnim ljudem ter jih bližnji od partnerja težko sprejemajo.

10. Kozorog (22.12 - 20.1) - Od ljudi imajo nerealna in previsoka pričakovanja! Ljudi vedno postavijo v predal, ki si ga ne zaslužijo. Zato so velikokrat razočarani in odnos prekinejo. Vse to je pravzaprav krivda kozorogov, saj ljudi ne sprejemajo takšne, kakršni so. So izredno ponosni in egoistični ter ne prenesejo kritike na svoj račun.

11. Vodnar (21.1 - 18.2) - Preveč se cenijo ter povzdigujejo v oblake. V razmerju morajo vedno biti v središču pozornosti ter mislijo, da so boljši ter več vredni kot njihov partner. Morajo se naučiti spoštovati ljudi okoli sebe. Prav tako so preveč čustveni ter radi vlačijo čustveno prtljago iz prejšnjega razmerja v nova. Še preden prebolijo nekdanjega partnerja, so že v novem razmerju.

12. Ribi (19.2 - 20.3) - So zelo nedostopni. Ribe vedno mislijo, da so prijazne ter dovzetne, a to ni res. So zelo hladni in nenaklonjeni. Morajo se naučiti biti bolj sproščeni okoli ljudi. Zaljubijo se močno, kar jim zaslepi um ter se zaradi tega vedno odločijo, kar si srce želi, a ni nujno, da je to tudi tisto, kar si zaslužijo.


Bodimo iskreni, horoskop nima neke pomembne veljave, večinoma je napisan za zabavo, a vendar je v vsakem "hecu" nekaj resnice :). Zato si poglejmo, katera astrološka znamenja ustvarjajo najboljša ljubezenska razmerja:

1. Ribi in Bik - Ti dve astrološki znamenji združujeta globoko sočutje do partnerja, skupaj ju pripelje usoda. Njuno srečanje je vedno obdano s srečo in veseljem. Medtem ko znajo biti ribe zasanjane ter stremijo k idealom, stojijo biki močno na realnih tleh. Zato imata v razmerju popolno mero zasanjanosti ter resničnosti.

2. Ribi in Škorpijon - Ko se najdeta ta dva vodna znaka, je želja drug po drugemu izjemno velika. V astrološkem svetu sta znana kot sorodni duši. Njuno razmerje je izredno nežno, ko sta obdana z ljudmi, a ko ostaneta sama, ju je ena sama velika strast. Sta zelo romantična ter se v razmerju zelo spoštujeta.

3. Ribi in Rak - Rakova intuicija ter čut za skrb združena s čustveno in strastno Ribo, ustvarjata trdno vez. Sta zelo združljiva, njuna romanca je zelo cenjena, zato pri drugih povzroča zavist. Zasebnost v njunem razmerju je zelo pomembna!

4. Oven in Tehtnica - Prevladujeta jima planet strasti Mars in planet ljubezni Venera. Sta zelo družabna in zgovorna. Srečujemo ju na najbolj divjih zabavah ter sta vedno v središču pozornosti kjerkoli se pojavita. Njuno razmerje je polno nežnosti.

5. Oven in Dvojček - Ogenj in zrak. Ti dve astrološki znamenji skupaj izredno dobro sodelujeta. Sta optimistična ter dobro rešujeta življenjske težave. Njuna ljubezen je zelo strastna!

6. Oven in Kozorog - Težko se "najdeta" in umirita, a ko se združita, je njuna vez magična. Njuno razmerje je nepremagljivo, skupaj zelo dobro sodelujeta ter sta drug do drugega zelo zaščitniška.

7. Oven in Strelec - Ogenj med rjuhami :)! Oven in Strelec sta si usojena. Združuje ju strast, entuziazem in močna energija, ki se s časoma samo še stopnjuje. Skupaj se znata zelo dobro zabavati.

8. Oven in Vodnar - Puščata si svobodo ter razumeta, da vsak potrebuje malo časa zase. Ker sta oba zelo avanturistična, jima skupaj ni nikoli dolgčas. Vedno znova bosta preizkušala nove stvari ter sta skupaj izjemna ekipa. Sta par, ki vse počne skupaj in pri tem uživa!

9. Škorpijon in Rak - Ta par je na dobri poti, da postane sorodna duša. To je divja romanca med strastnima, posesivnima, a zvestima posameznikoma. Čeprav sta lahko zelo ljubosumna, njuna medsebojna zvestoba to čustvo pokoplje. Zelo rada javno izkazujeta svojo ljubezen ter naklonjenost, saj si tako "označujeta teritorij" ter preprečujeta dostop nezaželenim posameznikom do svojega partnerja.

10. Bik in Rak - Druži ju medsebojno spoštovanje ter se sprejemata takšna, kot sta. Ljubita se brezpogojno ter se zelo dobro znata spodbujati pri dosegu ciljev.

11. Kozorog in Bik - Skupaj sta kot Beyonce in Jay-z :). Imata popolno usklajen videz ter sta izredno močan par. V njuni družbi imate občutek, da poleg vas sedi kraljevi par. Sta zelo sposoben in občudovanja vreden par!

12. Devica in Vodnar - Sta si zelo različna, a nasprotja se privlačijo. Logično razmišljajoča Devica ter čustveno razmišljujoč Vodnar skupaj tvorita ob enem najboljše ter najslabše razmerje. Vendar pa ravno ta raznolikost v razmerju prinaša spoštovanje ter jima skupaj vedno uspe.

13. Dvojček in Devica - Si predstavljate prijatelja, ki vas pokliče ob treh popoldan samo zato, da bi se pogovarjal o tem, kako ga je padec prahu v oko spomnil na neizogiben konec sveta? No, predstavljajte si dva taka skupaj :). Dva intelektualca, ki s svojim razmerjem spominjata na debatni krožek. Pri izražanju svojih mnenj sta zelo trmasta, a dokler ga lahko svobodno izražata, je njuno razmerje popolno.

14. Dvojček in Tehtnica - Njun intelekt, ljubezen, harmonija ter združljivost so prava poslastica. Medtem ko dvojček namesto prepira raje argumentira, se tehtnica izogiba prepirom, zato težave rešujeta z lahkoto. V razmerju si puščata svobodo ter je to ljubezen, ki ima od vseh astroloških parov največjo strast.

15. Dvojček in Vodnar - Njuno razmerje je utelešenje norega razmerja. Skupaj sta čudaška, avanturistična, zabavna, vedno pripravljena na nekaj novega ter si ponujata vso zahtevano svobodo. Psihološko sta zelo povezana ter si velikokrat končujeta stavke.

16. Strelec in Lev - Ta par je pravi ognjemet. Ta dva ognjena znaka skupaj tvorita življenje polno ambicij, se zelo dobro znata spodbujati ter skupaj z lahkoto dosegata cilje.


Ljubezen je čudovita, če je iskrena in ni pomembno kdo si, kaj si ter kateri astrološki znak si, ker je ljubljena oseba veliko več kot samo dvojček po horoskopu ;).


Adry
Viri:
  • http://www.relrules.com/which-zodiac- sign-are- you-most- compatible-with/
Viri slik:
  • http://annietarasova.tumblr.com/post/142987789733/from-lecture- daydreams-to- ink-on-paper-a- newPreberite še:

Moški niso z Marsa in ljubezenska razmerja niso znanstvena fantastika!Razstava Nike Korsič v Brblarni

Moški niso z Marsa in ljubezenska razmerja niso znanstvena fantastika!, napisala: Adrijana Mijatovič

objavljeno: 31. maj 2017 04:17 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 31. maj 2017 04:20 ]


Spicy Señorita presenta:

''Moški niso z Marsa in ljubezenska razmerja niso znanstvena fantastika!''


Napisala sem naslov … sedaj že 15 minut buljim vanj in loteva se me glavobol! Vsakič, ko začnem razmišljati o moških ter o ljubezni, mi v glavi 'crkne' senzor za razmišljanje! Ko že misliš, da vse veš, dojameš, da nimaš pojma in ko misliš, da ti je že vse jasno, ugotoviš, da je vse zelo megleno!
Na Facebooku sem od 99 % všečkanih neumnostih našla stran, ki me je navdušila. Tako zelo, da sem izpraznila skoraj polovico baterije na Iphone-u ter pokurila kar precej mobilnih podatkov, ki jih drugače zelo po gorenjsko šparam :). Končno sem našla stran, ki dobro predstavi razmerja ter zna ponuditi kakšen dober nasvet. Ne delam nikakršne reklamo, a vseeno najdite 'Relationship Rules' stran ter si poiščite kakšen dober nasvet ;)! 
Torej, če izpostavim najbolj pomembno od vsega prebranega in zraven še vključim svoje mnenje ter razmišljanje, dobimo to: 

Naj vas najprej postavim na trdna tla: ne bodo vsa ljubezenska razmerja trajala do konca naših dni. In imeli bomo kar precej romantičnih, zabavnih in sexy trenutkov, ki se ne bodo nikoli prelevila v resno ljubezensko razmerje! To ni tragedija, ki jo piše življenje. Tako pač je. In če bi bili malo manj obsedeni z mislijo o resnem razmerju in veliko več uživali, bi bili precej bolj srečni! 
Ljudje smo zakomplicirana bitja, ki preveč razmišljamo, analiziramo vsako malenkost, negativno razmišljamo, takoj ko se naša verzija, ki smo si jo naredili v glavi ne uresniči ter iz muhe naredimo slona! Aja … čakajte malo … ne, ne ... ženske smo take, saj res ☺! 
Razmerje med dvema človekoma se lahko preneha iz številnih razlogov, a paranoično razmišljanje o vsaki najmanjši napaki, ki jo naredi partner/ica, bo razhod samo še pospešil. Kot sem zapisala že v prejšnjem članku: ''Smo ljudje in ne roboti, nismo programirani, da živimo po pravilih!''


Fotografija: internet


Ko pogledam okoli sebe, vidim, kar nekaj ljudi, ki se trudi v razmerju, ki je usojeno na propad! In še veliko več ljudi vidim, ki so skupaj samo zato, ker se bojijo biti ali ostati sami. Ne vem, kaj je huje, ali biti z nekom, ki ti ljubezni ne vrača v isti meri, ali biti z nekom, ker se bojiš samote??! Res je, da so mojo generacijo starši učili, da se za ljubljene stvari moraš boriti in ob prvi oviri ne smemo obupati, ampak nekatere ljubezni in razmerja se pač morajo končati … je samo pot v slepo ulico, in kaj narediš, ko prideš tja? Obrneš se in greš stran poiskat novo pot! Torej, si res pripravljen/a biti s komerkoli skupaj 40-50 let? Ali vas misel na vaše razmerje in na ljubljeno osebo žalosti, razjezi, privrejo na dan negativna čustva? Res je, da ne bodo vedno rožice in sončki, a negativnost ne bi smela biti prva misel vaše ljubezni! 

Prijateljica me je vprašala: ''Ti, ki vse veš in vedno pametuješ, kako veš, ali je moški s katerim se dobivaš, pripravljen na resno zvezo?''
Utišala me je … vprašanje me je pustilo brez besed in to mene, ki vedno na vse najdem odgovor! Ko sem prišla domov, sem ji poslala link do članka, ki je tudi meni odprl oči. Sicer sovražim članke tipa: ''5 dejanj, s katerimi ti dokaže, da te ljubi'' ali ''3 stvari, s katerimi ga bom omrežila tako, da me bo poročil …'' ter tako zapravim 3 minute in 26 sekund svojega časa za prebiranje neumnosti vseh neumnosti, a tole mi je dalo misliti! 
Ženske si v povprečju bolj želimo resne zveze in se zato hitreje spustimo vanjo kot moški. In največkrat je ženska tista, ki prva spregovori s svojim ljubimcem ali ''prijateljem'', ter ga mori z vprašanji: ''Kaj sva midva? Ali bi bila midva …''. Da ne boste tečnarile, sem naredila obnovo ter združila par nasvetov, ki sem jih našla, ter svoje lastne izkušnje, kako prepoznati moškega, ki ni pripravljen na resno vezo!

1. Kar precej ljudi se spusti v razmerje s svetlobno hitrostjo, čeprav niso pripravljeni sprejeti vse odgovornost, ki pride z njo! Biti moramo zreli, odgovorni ter čustveno stabilni, če želimo imeti uspešno vezo! 

2. Ali je on pripravljen skrbeti zate in te imeti rad? In ne govorimo o materialnih stvareh! Ali je pripravljen posvečati svoj prosti čas tebi, s tabo ustvarjati načrte, projekte, graditi dom; ali te je pripravljen poslušati in pomagati, ko imaš težave? Če na vsa vprašanje nisi odgovorila z DA, se zelo dobro zamisli! 

3. Drage moje, bodimo realne in iskrene. Moški nam že, takoj ko se zapletejo z nami, povedo, ali si želijo resno zvezo ali samo zabavo. Samo me to zelo rade preslišimo ter se dobivamo z njim v upanju, da si bo premislil. Ne, ne bo si! Če je že na začetku odločen, da te ima samo za zabavo, bo tako tudi ostalo. Zato se, ali s tem sprijazni ali takoj odidi stran. Moški, ki je zaljubljen v svojo žensko, je ne bo skrival ter bo jasno tebi, vsem tvojim prijateljicam in celo tvoji mački in morskemu prašičku da sta v razmerju! 

4. To velja za oba spola- če si ravnokar končal/a dolgoletno zvezo, absolutno nisi pripravljen/a na novo! Imaš goro prtljage, ki je ni potrebno pripeljati v novo razmerje. Bodi sam/a, preboli, začni živeti, bodi srečen/srečna … šele ko boš pustil/a preteklost za seboj, boš lahko novemu partnerju ponudil/a tisto kar si resnično zasluži/ta oba!

5. Ne zapletaj se z moškim, ki ima življenje v razsulu! Kako lahko pričakuješ, da se bo posvečal tebi in vajinemu razmerju, če se sooča s svojimi težavami? Lepo in prav da mu stojiš ob strani, a ne pričakuj srečnega in zdravega razmerje, če je njegovo življenje prava zmeda. Razmerja prinašajo tudi sitnosti in stres, kaj mu je res še to treba? Ne obrni hrbta človeku, ki ga imaš rada, pomagaj, če lahko, a pusti mu prostor, da zadiha in reši svoje probleme! 

6. Mamin sinček! A moram tukaj sploh še kaj dodati? Seveda lahko … ne obstaja hujšega kot moški v svojih 30-ih ali več, ki se še vedno drži mamine kikle, ter ne zna sprejemati življenjskih odločitev brez svoje mamice. To so odvisni in nezreli moški. Da, mamo je treba spoštovati, njeni nasveti velikokrat pridejo prav, ampak mama ga je rodila s svojo glavo, zato naj z njo misli sam! Biti v razmerju z maminim sinčkom je, kot da bi bila v razmerju z njegovo mamo! 

7. Ljubosumni moški- ne, niso zabavni in to vam lahko povem iz prve roke! Ja, seveda, čisto malo je lahko in tako je prav, saj se nam ženskam lepo zdi in nam s tem moški pokaže, da mu ni vseeno. A imeti moškega, ki je posesiven, paranoičen, spremlja vsak tvoj korak ter te zaslišuje za vsakega moškega, ki ti prekriža pot, potem imate ob sebi osebo, ki je negotova, polna kompleksov, je nezrela in ti si ne zaslužiš nekoga, ki bo dvomil v tebe, ker je on negotov vase! 
p. s: To prav tako velja za vse moške, ki imate ob sebi ljubosumno žensko!

In sedaj, ko vemo, kakšnih moških se moramo izogibati ter jim dati košarico ☺, mi na misel pride vprašanje, ki je bilo pri ženskah že v rekordnem številu izrečeno:
''Ali ti razumeš moške?''


Fotografija: internet


Moški in ženske smo si različni in pika! To je to … oni NE razmišljajo tako kot me, zato se jih niti ne trudi razumeti. Ne razmišljaj o tem, zakaj počnejo, kar počnejo! In ker so nam moški nerazumljivi in ker boste mnoge od vas še vedno vztrajale, da jih hočete razumeti, sem samo za vas naredila kratek, ampak res kratek seznam, kaj morate vedeti o moških. To je to, kar boste dobile, ker ne glede na vse prebrano in napisano, jih nikoli ne boste resnično razumele! ☺ 

1. Moški se radi crkljajo ☺. Ni vsak moški seksualni manijak! Tako kot ženske se tudi moški radi pocrkljajo na vsake toliko … na vsake toliko drage moje, ne jim zdaj težit prosim ☺! S tem ga potolažite ter mu dajete občutek varnosti, tako kot on vam, ko vas crklja. 

2. Zelo pogosto se ženske razburimo, ko nam na zastavljeno vprašanje odgovorijo z: ''Ma ne vem … mi je vseeno, ti povej (izberi) …''. Ni potrebno narediti cele revolucije ter temu posvečati statuse na Facebooku ter napisati prijateljici spis v 56-ih stavkih. Moški s tem odgovorom ne misli nič slabega, včasih pač res nimajo absolutno nobene ideje v tistem trenutku ☺. Če pa jih že hočete motivirati, da se bodo zanimali za vaše stvari oziroma plane, jim pa to predstavite bolj zanimivo ter kot izziv. Moški so kot mali otroci, če jim ni zanimivo, jih ne zanima ☺.

3. MOŠKI NE ZNAJO BRATI MISLI!!!!!!!! Čeprav znamo ženske narediti celi psihološki profil na podlagi njegovih oblečenih nogavic, moški nimajo pojma, o čem me razmišljamo. Njim smo me jasne še manj kot oni nam! Zato, če ne mislite izgubiti živcev ter si pridelati kak sivi las, povejte moškemu direktno, kaj si želite, mislite, hočete! Druge ni, to je to! 

4. Moški so radi heroji, zato zakopljite svoja feministična prepričanja, da za nobeno stvar ne potrebujete moškega spola! 

5. Moškim gre na živce, da se delate težko dosegljive! Da, lov na žensko že dvigne adrenalin ter jim je lov blazno zabaven, ampak punce, ne pretiravajte. Če po petem zmenku ne boste dale, mi ne hodite jokat, zakaj ste še vedno same! In seveda, ne smete biti takoj na voljo, a jim vseeno ne otežujte osvajanja, če vam je moški všeč. Moška potrpežljivost ima meje, zato previdno ☺!

6. Moški si tudi želijo pozornosti! Niti za trenutek ne pomislite, da moškim ni všeč, če mu posvečate vso svojo pozornost. Tudi oni so krvavi pod kožo ter jim godi občutek, da so nekomu pomembni in všeč! 

7. Moški nas radi spravljajo v smeh ☺. Tudi če vas partner ni ravno nadarjen pri stresanju šal, se vseeno nasmejte, saj se fantje trudijo na vse pretege, da nas nasmejijo. Želijo si nas videti srečne in nasmejane! 

8. Moški se ne odzovejo dobro, če jih delate preveč ljubosumne! Tale tehnika je najslabša! Prenehajte takoj! S takšnimi otroškimi igricami ga boš samo odgnala od sebe. Če misliš, da si ''frajerka'', ker mu boš pokazala koliko moških si te želi, ter da si 'tražena roba u gradu' ter se šla neke bedne igrice z drugimi samo zato, da bi pritegnila njegovo pozornost ter vzbudila ljubosumje, se motiš. Izpadla boš bedno in obupano! 

9. Tudi moški so nesamozavestni. Tudi največji frajerji ter robustneži, ki nam dajejo vtis, da pokajo od samozavesti, imajo težave z samopodobo, tako kot ženske. In tako kot me, ki hrepenimo po lepih besedah in komplimentih in smo srečne, ko jih dobimo, so taki tudi oni. Zato vsake toliko poskrbite, da jim zraste ego ;).


Fotografija: internet


No, in sedaj, ko malo bolje razumete moške in ste izvedele, katerih se morate izogibati, si iskreno priznajte … koliko od vas je v svojem razmerju srečnih? Nikjer ni popolno in nikjer ni z rožicam postlano, ampak spati na kaktusu 40 let pa že ne more biti prijetno, kajne?! 

In naj zdaj vso svojo dozo pametovanja zaključim s citatom, ki bo vlilo pogum vsem tistim, ki so še vedno sami oziroma z napačnim! 

''Mogoče to ni leto, ki bi bil/a zaljubljen/a; mogoče je to leto, v katerem se moraš osredotočiti nase; mogoče je to leto namenjeno temu, da dozoriš, da iz življenja odstraniš vse negativne ljudi, ki si ne zaslužijo biti v tvojem življenju; mogoče je to leto, ko bi moral/a biti sebičen/sebična, ter skrbno čuvati svojo ljubezen, ter je ne bi smel/a razdajati nehvaležnim ljudem; mogoče je to leto namenjeno temu, da si ponovno narišeš nasmeh na obraz, sam/a poskrbiš za svojo srečo ter slediš svojim sanjam …!'' 


AdryViri:
Samske ženske v 30ih, napisala: Adrijana Mijatovič

objavljeno: 29. apr. 2017 01:09 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 29. apr. 2017 01:10 ]Spicy Señorita presenta: 

'' Samske ženske v 30ih

'' Ko sem bila stara 27 let in so me že vsi hecali da počasi vstopam v trideseta, sem se prestrašila. ''Oooo s#*!, staram se!'' mi je rojilo po glavi. Vedno sem se počutila mlajšo, kot sem imela let in nikoli se nisem znala obnašati letom primerno. In zakaj sem se ustrašila 'tridesetke'? Ko praznuješ 25-i rojstni dan in ugotoviš, da moraš začeti kupovati 2 zavitka svečk za na torto, ti na zabavi vsi veselo čestitajo ''četrt stoletja'' in ti v ''šali'' govorijo: ''Zdaj se boš pa počasi mogla že malo zresniti!'' … piše se leto 2017, čez dva meseca bom 33 in še vedno poslušam tisti stavek ☺. Da, enkrat, ko si star 25, ti 30ka prileti kot šus in v vseh ženskih revijah ter psiholoških knjigah ter v glavah naših mamic je zasidrano prepričanje, da ko na torti vpihneš vseh 30 je****h svečk, da vstopiš v svet, kjer:
  1. Moraš imeti resno službo, ki jo boš opravljala do upokojitve. 
  2. Moraš imeti resnega fanta, ki ga boš ljubila celo življenje. 
  3. Roditi mu moraš vsaj dva otroka. 
  4. Nore in divje zabave zamenjano otroške rojstnodnevne zabave ter vikend paket pri tašči. 
  5. Moraš biti dobra gospodinja, ki zna kuhati, pospravljati, prati moževe spodnje gate ter skrbeti za otroke in zlato ribico! 
In če o tem ne razmišljaš oziroma tega nimaš je s teboj nekaj ''narobe'', si čudna! No, jaz se s tem ne strinjam ☺. 


S prijateljico sva ne dolgo nazaj zapravili celo uro na telefonu, kjer sva se pritoževali, kako so moški neresni … ker midve jih imava že čez 30, ker midve rabiva prave moške in ne moškega, ki se obnaša kot otrok! Spraševali sva se v kateri votlini, v katerem gozdu se skrivajo! Rešili in našli nisva nič, sedaj po enemu mesecu od tega pogovora se še vedno sprašujeva isto!
Imam najboljšo prijateljico, ki ima družino, ki me podpira pri vseh mojih neumnostih, čeprav se obe zavedava, da je na vidiku katastrofa. Bestička, ki me zna umiriti in pokazati, da je tudi družinsko življenje lahko lepo in zabavno. A vsi ne moremo imeti vsega oziroma za vsakega pride pravi čas in oseba … baje! 


In naj vam predstavim 3 vrste samskih žensk v 30ih, s katerimi se soočam v svojem življenju:

1. Samsko dekle, ki pihne zadnjo svečko na torti in si močno zaželi, da bi v njeno življenje vstopil moški, ki si bo tako kot ona želel družinsko življenje. Ki bo med vikendom doma, z njo hodil po nakupih, jo peljal na izlet ter na tortico, kjer bo ona naredila 25 selfijev in to njemu ne bo šlo na živce in da bosta sama hodila na romantične dopuste. Da se bo zjutraj zbudil pred njo, skuhal kavo in pripravil zajtrk, medtem ko bo ona zrihtala otroke in da bo imela taščo, ki ji bo kot druga mama, da bo dobra žena in mati! 

Samska dekleta ki si to želijo z vsem srcem, velikokrat izvajajo obsesijo o družini ter o ''popolnem'' življenju, ki so si ga ustvarile na podlagi romantičnih filmov ter so obtičale v času naših staršev. Vse lepo in prav, če to dobiš, a ne moreš riti z glavo skozi zid. Ker nismo roboti, da bi vsi živeli enako ter imeli v sebi program, ki bi nas vodil skozi življenje, pridemo do zafrustriranih žensk, ki so zelo nesrečne, ker so v 30ih še vedno same. Zanje je to nenormalni pojav, zanje je to skoraj že sramotno ter jim kvari samopodobo. In zato v svoje življenje spustijo prvega moškega, ki pokaže resno zanimanje zanjo. Ne ve o njem skoraj nič, a ona si že predstavlja skupno življenje z njim, ker si to goreče želi! Zato je pripravljena sprejeti kateregakoli moškega, tudi če ni pravi za njo. Bolje to kot nič, pravi! In zato je toliko ljudi nesrečnih … zato je toliko ločitev. Ker ljudje hitijo, ker ženskam tiktaka biološka ura in ker moški ne znajo biti sami!

2. In sedaj pridemo do žensk, ki so v ''zakompliciranem razmerju''. Drage moje, če je zakomplicirano, ni razmerje! Ko sta dva človeka skupaj, vesta, zakaj hočeta skozi to življenjsko pot prehoditi z roko v roki, sta zmožna reševati težave … a obstajajo ženske, ki obtičijo v razmerju z moškimi, ki jim je življenje uganka oziroma se zaljubijo v moškega, ki jih ne ljubi in ne spoštuje dovolj, da bi si z njo ustvaril skupno življenje. Ne tolažite se ter ne iščite izgovorov zakaj ne hodita po poti, ki vodi v skupno življenje, v večnost … mu pač ni toliko do tebe, je najbolj iskren nasvet, ki sem ga nekoč prebrala v knjigi o ljubezenskih razmerjih. Če te ima moški resnično rad, bo naredil vse da te bo imel samo zase in te ne bo skrival pred drugimi, ker moški svojega plena ne deli in pika!

3. In kakšna je tretja vrsta žensk? V tej skupini se najdem jaz. In kako bi se opisala, kako bi se opredelila?
Dobra dekleta s slabimi izkušnjami, ki vedno izberemo tisto, kar nam bo zopet strlo srce … živimo po načelu: ''Lepa dekleta ljubijo barabe!'' In tukaj drage moje, je šele zakomplicirano ☺. Sem simpatična katastrofa na dveh nogah, samooklicana kraljica ignorja, ženska pametnega uma, a neumnega srca. V to skupino spadamo ženske, s katerimi ni prav nič narobe. Imamo redno zaposlitev, svoj avto in stanovanje, veliko prijateljev, hodimo na zabave, smo zelo družabne ter nas osvajajo vsepovsod, kjer se pojavimo ☺. Ampak … slabe izkušnje so nam odprle oči ter pokazale, da življenje nikakor ne more biti pravljica. S strtim srcem in izgubljenim zaupanjem v nasprotni spol, trdno stojimo na svojih nogah ter ne verjamemo v srečne konce. Ljubezen nam je sekundarnega pomena, kljub temu, da lahko moškemu ponudimo vse kar si želi. In prav v take ženske se družba najrajši ''vtakne''. Ljudem, ki živijo po načelih vaših babic in mater, ne razumejo, kako lahko živimo in preživimo same po lastni izbiri! Ko se v življenju naučiš biti samostojna, znaš poskrbeti za svoje potrebe ter probleme rešuješ sama, ne iščeš ter ne potrebuješ partnerja, ki bo skrbel zate, ampak iščeš osebo, ki te bo podpirala, te razumela, ne iščeš moškega, ki ti bo naredil otroka in ''dal'' družino, iščeš partnerja, ki te bo dopolnjeval ter bil močan tam, kjer si ti šibka! 
 

Težko je biti pameten o razmerjih, o tem kdo je pravi zate, kako je prav živeti. A če sem se kaj naučila v življenju, je to, da nikogar ne moreš prisiliti, da te ima rad. Ni ljubezen zakomplicirana, zakomplicirani so ljudje in življenja ne moreš načrtovati, moški so kot otroci, ženske preveč razmišljamo kar povzroča slabo voljo in probleme ter … življenje je lahko lepo, če se odločiš, da ga boš tako živel. Problemi in težave so del vsakdanjika, a to ne pomeni, da ne moremo biti srečni. Ni pomembno, ali ste poročeni, ločeni, samski ali v vezi, življenje držite v svojih rokah in zato, če ste nesrečni, spremenite to, kar počnete in kar vas onesrečuje. In tisti, ki ste srečni, bodite hvaležni, saj je sreča danes redek pojav!


Adrijana

Vir slik:

http://fitbitchybecky.tumblr.com
http://bridalmusings.com/2012/10/playful-intimate-beach-bicycles-swings-engagement-shoot-the-red-balloon-photography/#_a5y_p=3628386
http://ethnobot.tumblr.com/post/2605836628/photography-by-sarah-maingot


Preberite še:


Maja Marčič

Dan za spremembe


Kako piti in se ga ne napiti, napisala: Adrijana Mijatovič

objavljeno: 12. apr. 2017 00:43 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 12. apr. 2017 06:30 ]Spicy Señorita presenta: 

'' 

Kako piti in se ga ne napiti ... to je sedaj vprašanje?

'' 


Ko žuram, žuram brutalno! In tako že skoraj 16 let (ooo s#**!). In če v spomin prikličem vse zabave katere sem obredla, je 30 % njih zavitih v meglo … kako sem prišla tja, kaj se je dogajalo, kako sem prišla domov- megla! In po internetu kroži šala, ki pravi: ''Povej mi, s kom se družiš in povem ti, kdo si!'' Ooojoj, alkoholičarka! ☺
Ja, za vso meglo v glavi je kriv alkohol. In hvala Odinu, da ni nikjer zabeleženo, koliko vsega smo spili, saj bi bili v sramoto celotni družini ter fenomeni pri AA-ih ☺.
Zdaj, ko smo malo starejši, smo se za malenkost zresnili. Moji prijatelji, ki to berejo, se smejijo na ves glas, ostali ste nasedli. In po nekem precej pijanskem vikendu se resno vprašam: Ali gremo lahko žurat ter ostanemo trezni? Oziroma naj vas vprašam tako: Se lahko zabavamo brez alkohola? Odgovor je zelo jasen: NE! 
Alkohol žal postavlja temelj, na katerem je zgrajen celoten današnji sistem zabave, ki vključuje socializiranje. Z alkoholom so vse prigode in nezgode enostavno lažje in lepše, ker kot pravijo Američani: ''Nobena dobra zgodba se ni začela z: se spomniš takrat, ko smo jedli solato …'' In velikokrat ne manjka mnogo, da postanemo fenomen na youtube s posnetkom, ki nosi naslov: ''Pijani Slovenec se je poškodoval z vloženo kumarico itd…'' ter najbolj lajkana slika na Facebook-u. A velikokrat se odločimo, da se gremo zabavati in ne bomo spili veliko oziroma nič, ker:
1. Vozim,
2. zjutraj imam službo,
3. nisem razpoložena za pijančevanje,
4. ni denarja,
5. imam menstruacijo (pijanost in menjava tampona ni prav nič zabavno- preverjeno!),
6. punca mi ne pusti … 

… in kako to, da po tej odločitvi ob petih zjutraj pojemo 'Brzi- podigla me iz pepela' in znamo celoten tekst na pamet, pa čeprav sovražimo Balkan glasbo?Glavni krivci so:

1. Vzdušje: Medtem ko porabiš uro in pol, da se našminkaš za večer, kjer boš ob petih zjutraj videti kot Killer Clown, se samozavestno odločiš, da danes ne boš pila … vsaj preveč ne;). Prideš v lokal, kjer te že čakajo prijatelji, na mizi seveda alkohol. Pride natakar in te vpraša:
''Kaj boš pila?''
''En gosti sok!''
Na sebi začutiš poglede prijateljev, nekateri imajo začuden in rahlo šokiran izraz na obrazu, drugi se smejijo z natakarjem vred, ki te ponovno vpraša:
''Resno, kaj boš pila?''
In sedaj si ti tista, ki butasto bulji in reče:
''Ma, ok, daj en špricer!''
In tako se začne, ker vsi vemo, da ena ni nobena, si po par urah in po konkretni dozi alkohola kot spackani klovn, poješ Balkan glasbo, čeprav si rokerica! In za to so krivi prijatelji, ki ti vedno ''pozabijo'' naročiti sok, kriv je lokal, kjer te natakar ne jemlje resno, ker te predobro pozna, krivi so ljudje, ki so vsi okoli tebe veseli, ker imajo v roki alkohol! In lahko je še huje ☺. Stavek, ki me vedno znova prestraši, je: ''Adry, pejt z nami na čifurko!''
Tukaj že vem, da bom nabita … tukaj se zna zgoditi, da bom na youtubu ali vsaj na Facebooku! Vsi vemo, kako se Balkanci zabavajo! In ker se tudi po mojih žilah pretaka njihova kri, naj vam na hitro razložim: kozarček rakije zjutraj na tešče, ker je to dobro za pritisk in prekrvavitev, ena rakija dopoldne, ob kavi s sosedo, ker domačo pač moraš probati - tako pravi nenapisano in izmišljeno pravilo, ena po kosilu, da te ne peče zgaga zaradi hrane, ena po večerji, da bomo lažje spali in ena pred spanjem, da zaspimo ☺. Včasih imam občutek, da se mi po žilah pretaka šljivovica in ne kri ter zato pisno izražam spoštovanje bajkerju, ki vztrajno pije z mano to ''domače zdravilo'' ter ima upanje, da me bo napil! In zdaj si predstavljajte 5 punc na kupu, vse čifurke. Vse znamo dobro piti in ker pesmi, ki jih pojejo raznorazne pikapolonice iz Srbije, v treznem stanju nimajo smisla, spijemo par kozarčkov, da pridemo 'v pravo razpoloženje' za žurat! Dokaj žalostno kajne? In tako so zopet krivi prijatelji, diskoteka in obstoj Balkan glasbe!

2. Alkohol nam vlije pogum: Bivši fant me ne more pogledati v oči, ne da bi spil kar precej kozarčkov, slaba vest je cel hudič. In da o osvajanju ter izkazovanju čustev ne govorim. Ko se napije moški spol, alkohol v njem najde nežno bitje, ki zna izražati čustva. Slišiš besede, kot so: rad te imam, všeč si mi, nočem, da te ima on, te objame, poljubi in pred vsemi pokaže, da si pomembna oseba v njegovem življenju. Seveda, naslednji dan, ko alkohol zapusti moški spol, se pretvarjate, da se ne spomnite ničesar in seveda … spet je kriv alkohol! Tako, da na vsake toliko časa vas ženske rade vidimo pod vplivom ☺. Druga vrsta pijanih moških pa postanejo nekakšni neandertalci, ki so preživeli 30 let v jami ter se obnašajo, kot da prvič vidijo žensko ter civilizacijo. Taki bi morali malo večkrat presenetiti svoja jetra z vodo! In ženske? Oh, da ne govorim o pijanih ženskah. Ni večje katastrofe, kot so:
 
1. pijana ženska v visokih petah (idealna reklama za Gardaland in vlak smrti),
2. pijana ženska z rdečo šminko in črnim eyeliner-jem (Killer Clown ☺),
3. pijana ženska, ki še vedno ljubi bivšega fanta (17 sporočil in neomejeno število klicev ter teženje celo noč, kako ga ljubi, čeprav je kreten!).

Videti eno od zgoraj naštetih žensk, je še huje kot gledati posnetek "Resnica o Nutelli''.

3. Mogoče ste pa samo vikend oziroma žurerski alkoholiki, ki se brez opojnih substanc ne znate zabavati ter v žlahtni kapljici, slabi glasbi in dobri družbi pozabljate na probleme sveta!

Ker vam po svojem pametovanju vedno ponudim kakšen dober nasvet, sem na internetu izbrskala nekaj predlogov, kaj narediti pred pijančevanjem, da ne boste slučajno nekega dne postali youtube posnetek ☺

1. Jetra lahko prebavijo samo določeno količino alkohola v določenem časovnem obdobju. V eni uri lahko prebavi eno malo pivo, 0,33 dl žgane pijače ali en kozarec vina. Vsaka večja količina, od prej naštete, deluje kot strup ter začnemo čutiti opojnost oziroma pijanost. Zato naredite 'računico' (tukaj nam matematika pride celo prav ☺). Izkušeni pivci, ki pijejo po cele noči, spijejo na začetku 2 pijači ter vsako naslednjo pijačo šele čez eno uro.

2. Jejte mastno hrano: Dieta gre tako ali tako k vragu, če greste ven pit, zato si pred zabavo privoščite okusen in masten obrok. Zakaj? Pijanstvo je pravzaprav posledica izparevanje alkohola v našem organizmu. Vsi vemo, da maščoba plava na vodi, zato bo tudi v našem želodcu maščoba delovala kot neka zapora na površini, ki bo preprečila, da bo alkohol izpareval ter nas tako rešil pred pijanstvom.

3. Pijte mineralno vodo, ker vsebuje ogljikov dioksid, ki preprečuje alkoholno izparevanje ter njihovo pretvorbo v nevarne aldehide, ki nam 'zameglijo um'. Če pijete mineralno vodo med 'pijančevanjem', bo prepolovila učinek alkohola. In čeprav obstaja kar nekaj vrst gaziranih pijač, ostale vsebujejo sladkor, ki pa se z alkoholom zelo slabo razume, zato vsi tisti, ki pijete 'jack-kolo' ali 'jegr-kolo' zdaj veste, da je kriva Coca-Cola, da ste pijani ☺.

4. Eden od ustanoviteljev podjetja 'Boston Beer', Jim Koch, je odkril svojo skrivnost, kako mu uspe spiti največ od vseh, ne da bi se napil. Skrivnost je v kvasu. Da, prav ste prebrali! Jim je, preden je začel piti, pojedel 1 žličko kvasa za vsako pijačo, ki jo je planiral spiti. Cel kvas lahko zmešate tudi v jogurt in spijete, če vam je tako lažje. Kvas razbije alkohol v organizmu na osnovi molekule - vodik, kisik in ogljik, tako da ne pride do izgorevanja, ter nas zato 'ne prbije' ☺


5. Če vam ne tekne mineralna voda oziroma mehurčki, pijte vodo med vsako pijačo ... NA LITRE vode! 


Glavno pravilo pijančevanja je: TELO NIKOLI NE SME BITI DEHIDRIRANO! 


1-10 of 22