5 minutno branje o zaupanju, napisala: Adrijana Mijatovič

objavljeno: 16. mar. 2017, 13:44 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 19. mar. 2017, 02:58 ]


Spicy Señorita presenta:

'' 

5 minutno branje o … zaupanju!

''


Zaupanje je v teh časih beseda, ki ji pripisujemo velik pomen in ji dajemo veliko težo. Človeštvo temelji na zaupanju, hkrati pa ne moremo mimo dejstva, da je zaupanje zelo krhka stvar. Ko je izgubljeno, ga je zelo težko spet dobiti nazaj.

Ljudje potrebujemo zaupanje, saj zmanjšuje občutke anksioznosti ter skrbi za ohranjanje pozitivnih medsebojnih odnosov. 

Fotografija: Par,  Svetlana Jovanovič


In zakaj sem se odločila pisati o dokaj občutljivi temi? Zato, ker ljudje velikokrat pozabijo na temelj vsakega odnosa: zaupanje! Ali lahko dva človeka v ljubezenskem razmerju funkcionirata brez zaupanja? Lahko prijateljstvo? Ali lahko katerakoli vez med živimi bitji deluje brez zaupanja? Sami sebe vprašajte, zakaj ste zapustili nekoga, oziroma ga odstranili iz svojega življenja … Kolikokrat je bil vzrok nezaupanje?
No, pa se osredotočimo na ljubezensko področje. Zakaj? Zato ker mi je 14 dni nazaj pisala prijateljica: ''Daj, prosim, ugani, kaj je bedak spet naredil??!'' … in ker sem ženska in pri ženskah je moški glavni vzrok, da smo nezaupljive 😊.

Tole se bo najbolj dotaknilo deklet, ki so, kot pravi Facebook, v zakompliciranem razmerju. Vsi vemo, kaj to pomeni: dobivata se že nenormalno veliko časa, vsi prijatelji vedo za vaju, seks je božanski, ti si zatrapana vanj, on ''noče'' resne zveze, dopisuje se še z drugimi ženskami in … mu NE zaupaš! Nezaupanje je najboljši prijatelj strahu, saj se bojiš, da te bo oseba zapustila, prizadela, razočarala. In ves ta strah in nezaupanje preneseš na naslednjega moškega v svojem življenju, čeprav ni storil ničesar slabega ter nezaupanja vrednega!
Torej, ali lahko pridobiš zaupanje nazaj? Baje da se ljudje lahko spremenijo, a najprej moramo vprašati sebe, ali si želimo, ali lahko to osebo spustimo nazaj v svoje življenje, ali smo lahko s to osebo zopet sproščeni? Ali bo na naša vprašanja odgovoril iskreno? Ali smo pripravljeni na možnost, da bomo še enkrat razočarani, prizadeti? In največja težava je, ker nikoli nimamo zagotovila, da se to ne bo ponovilo!

Ko od nekoga zahtevamo, da si mora pridobiti naše zaupanje, dejansko pričakujemo, da ta oseba ne bo delala nobenih napak ter da ob njej ne bomo občutili negativnih občutkov. In to je misija nemogoče! V ljubezni se bodo vedno našli občutki razočaranja, jeze, strahu, samote, to naj bi bil sestavni del ljubezenskega razmerja. In do tega ne prihaja zato, ker smo z osebo, ki ni vredna zaupanja, ampak zato, ker smo preprosto ljudje. Moramo se zavedati, da pri zaupanju ne gre za iskanje popolnega partnerja, ampak, da gre za trud ter reševanje problemov, ko/če zaslutimo nezaupanje oziroma negativna čustva. Ko si priznamo in začnemo verjeti, da zmoremo premagati vse ovire, nas to obda z občutkom moči (postanemo malo bolj zaupljivi in malo manj boječi). Ko uporabljamo svoje pretekle izkušnje kot izgovor za nezaupanje, potem zares škodujemo samo sebi. Vsi imamo razloge za nezaupanje, vendar, se obdati z zidom okrog, nas samo še utrjuje problem - ne ohranja nas varne, naredi nas osamljene.

Fotografija: Trust, Kasia Derwinska 

Torej, če se bojiš znova zaupati, kaj lahko storiš? Preprosto, lahko se zavestno odločiš, da boš zopet zaupala in to je to! Zaupaj znova in imej vero!
Ko ste se odločili nekomu zaupati, to pomeni, da verjamete v njegovo poštenost, verodostojnost. Zaupanje je zavedanje, da so namere te osebe dobre in prav tako pomeni, da se zavedate, da bo oseba prej ali slej naredila napako.
Ko nas je strah, delamo napake (kot napake mislimo na to, da prizadenemo druge ljudi). Zaradi strahu počnemo neumnosti. In če smo s seboj povsem iskreni, smo tudi mi naredili kar precej bedarij. Na žalost je res! Če bi se tega bolj zavedali, ter se ljudem približali s sočutjem, ko se iztirijo iz prave poti, raje, kot da jih obsojamo, bi bil ta svet popolnoma drugačen in naša razmerja bi bila bolj zaupanja vredna. Če najprej zaupamo sebi, nam to dovoljuje, da se soočamo z napakami drugih z večjo milostjo in enostavnostjo. Če veste, da ne glede na vse, ne glede na to, kaj vaš partner naredi, ne glede na to, s kakšnimi izzivi se soočate, boste v redu, potem zaupati ne bo težka naloga.
Zavedamo se, da pri zaupanju ne gre za to, da nikoli več ne bomo občutili negativnih čustev, gre za zavedanje da lahko premagamo vse ovire ki nam pridejo naproti. To je pravo zaupanje.
Zaupanje ni izbiranje popolne osebe, je sicer možnost, zato vseeno ne izbirajte na slepo. A zapomnite si, niste v razmerju z robotom, ampak s človeškim bitjem in vsi delamo napake! 

Fotografija: Citat3

In tukaj vas zapuščam s tem angleškim citatom:

''Trust that. Believe that. Know that.''


Adrijana
Fotografije: Arhiv avtorice

Viri slik:
1www.darkbeautymag.com, Svetlana Jovanovič photography (par)
2www.saatchiart.com, Kasia Derwinska photography (trust)
3www.rd.com, Ernest Hemingway