Kako piti in se ga ne napiti, napisala: Adrijana Mijatovič

objavljeno: 12. apr. 2017, 00:43 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 12. apr. 2017, 06:30 ]


Spicy Señorita presenta: 

'' 

Kako piti in se ga ne napiti ... to je sedaj vprašanje?

'' 


Ko žuram, žuram brutalno! In tako že skoraj 16 let (ooo s#**!). In če v spomin prikličem vse zabave katere sem obredla, je 30 % njih zavitih v meglo … kako sem prišla tja, kaj se je dogajalo, kako sem prišla domov- megla! In po internetu kroži šala, ki pravi: ''Povej mi, s kom se družiš in povem ti, kdo si!'' Ooojoj, alkoholičarka! ☺
Ja, za vso meglo v glavi je kriv alkohol. In hvala Odinu, da ni nikjer zabeleženo, koliko vsega smo spili, saj bi bili v sramoto celotni družini ter fenomeni pri AA-ih ☺.
Zdaj, ko smo malo starejši, smo se za malenkost zresnili. Moji prijatelji, ki to berejo, se smejijo na ves glas, ostali ste nasedli. In po nekem precej pijanskem vikendu se resno vprašam: Ali gremo lahko žurat ter ostanemo trezni? Oziroma naj vas vprašam tako: Se lahko zabavamo brez alkohola? Odgovor je zelo jasen: NE! 
Alkohol žal postavlja temelj, na katerem je zgrajen celoten današnji sistem zabave, ki vključuje socializiranje. Z alkoholom so vse prigode in nezgode enostavno lažje in lepše, ker kot pravijo Američani: ''Nobena dobra zgodba se ni začela z: se spomniš takrat, ko smo jedli solato …'' In velikokrat ne manjka mnogo, da postanemo fenomen na youtube s posnetkom, ki nosi naslov: ''Pijani Slovenec se je poškodoval z vloženo kumarico itd…'' ter najbolj lajkana slika na Facebook-u. A velikokrat se odločimo, da se gremo zabavati in ne bomo spili veliko oziroma nič, ker:
1. Vozim,
2. zjutraj imam službo,
3. nisem razpoložena za pijančevanje,
4. ni denarja,
5. imam menstruacijo (pijanost in menjava tampona ni prav nič zabavno- preverjeno!),
6. punca mi ne pusti … 

… in kako to, da po tej odločitvi ob petih zjutraj pojemo 'Brzi- podigla me iz pepela' in znamo celoten tekst na pamet, pa čeprav sovražimo Balkan glasbo?Glavni krivci so:

1. Vzdušje: Medtem ko porabiš uro in pol, da se našminkaš za večer, kjer boš ob petih zjutraj videti kot Killer Clown, se samozavestno odločiš, da danes ne boš pila … vsaj preveč ne;). Prideš v lokal, kjer te že čakajo prijatelji, na mizi seveda alkohol. Pride natakar in te vpraša:
''Kaj boš pila?''
''En gosti sok!''
Na sebi začutiš poglede prijateljev, nekateri imajo začuden in rahlo šokiran izraz na obrazu, drugi se smejijo z natakarjem vred, ki te ponovno vpraša:
''Resno, kaj boš pila?''
In sedaj si ti tista, ki butasto bulji in reče:
''Ma, ok, daj en špricer!''
In tako se začne, ker vsi vemo, da ena ni nobena, si po par urah in po konkretni dozi alkohola kot spackani klovn, poješ Balkan glasbo, čeprav si rokerica! In za to so krivi prijatelji, ki ti vedno ''pozabijo'' naročiti sok, kriv je lokal, kjer te natakar ne jemlje resno, ker te predobro pozna, krivi so ljudje, ki so vsi okoli tebe veseli, ker imajo v roki alkohol! In lahko je še huje ☺. Stavek, ki me vedno znova prestraši, je: ''Adry, pejt z nami na čifurko!''
Tukaj že vem, da bom nabita … tukaj se zna zgoditi, da bom na youtubu ali vsaj na Facebooku! Vsi vemo, kako se Balkanci zabavajo! In ker se tudi po mojih žilah pretaka njihova kri, naj vam na hitro razložim: kozarček rakije zjutraj na tešče, ker je to dobro za pritisk in prekrvavitev, ena rakija dopoldne, ob kavi s sosedo, ker domačo pač moraš probati - tako pravi nenapisano in izmišljeno pravilo, ena po kosilu, da te ne peče zgaga zaradi hrane, ena po večerji, da bomo lažje spali in ena pred spanjem, da zaspimo ☺. Včasih imam občutek, da se mi po žilah pretaka šljivovica in ne kri ter zato pisno izražam spoštovanje bajkerju, ki vztrajno pije z mano to ''domače zdravilo'' ter ima upanje, da me bo napil! In zdaj si predstavljajte 5 punc na kupu, vse čifurke. Vse znamo dobro piti in ker pesmi, ki jih pojejo raznorazne pikapolonice iz Srbije, v treznem stanju nimajo smisla, spijemo par kozarčkov, da pridemo 'v pravo razpoloženje' za žurat! Dokaj žalostno kajne? In tako so zopet krivi prijatelji, diskoteka in obstoj Balkan glasbe!

2. Alkohol nam vlije pogum: Bivši fant me ne more pogledati v oči, ne da bi spil kar precej kozarčkov, slaba vest je cel hudič. In da o osvajanju ter izkazovanju čustev ne govorim. Ko se napije moški spol, alkohol v njem najde nežno bitje, ki zna izražati čustva. Slišiš besede, kot so: rad te imam, všeč si mi, nočem, da te ima on, te objame, poljubi in pred vsemi pokaže, da si pomembna oseba v njegovem življenju. Seveda, naslednji dan, ko alkohol zapusti moški spol, se pretvarjate, da se ne spomnite ničesar in seveda … spet je kriv alkohol! Tako, da na vsake toliko časa vas ženske rade vidimo pod vplivom ☺. Druga vrsta pijanih moških pa postanejo nekakšni neandertalci, ki so preživeli 30 let v jami ter se obnašajo, kot da prvič vidijo žensko ter civilizacijo. Taki bi morali malo večkrat presenetiti svoja jetra z vodo! In ženske? Oh, da ne govorim o pijanih ženskah. Ni večje katastrofe, kot so:
 
1. pijana ženska v visokih petah (idealna reklama za Gardaland in vlak smrti),
2. pijana ženska z rdečo šminko in črnim eyeliner-jem (Killer Clown ☺),
3. pijana ženska, ki še vedno ljubi bivšega fanta (17 sporočil in neomejeno število klicev ter teženje celo noč, kako ga ljubi, čeprav je kreten!).

Videti eno od zgoraj naštetih žensk, je še huje kot gledati posnetek "Resnica o Nutelli''.

3. Mogoče ste pa samo vikend oziroma žurerski alkoholiki, ki se brez opojnih substanc ne znate zabavati ter v žlahtni kapljici, slabi glasbi in dobri družbi pozabljate na probleme sveta!

Ker vam po svojem pametovanju vedno ponudim kakšen dober nasvet, sem na internetu izbrskala nekaj predlogov, kaj narediti pred pijančevanjem, da ne boste slučajno nekega dne postali youtube posnetek ☺

1. Jetra lahko prebavijo samo določeno količino alkohola v določenem časovnem obdobju. V eni uri lahko prebavi eno malo pivo, 0,33 dl žgane pijače ali en kozarec vina. Vsaka večja količina, od prej naštete, deluje kot strup ter začnemo čutiti opojnost oziroma pijanost. Zato naredite 'računico' (tukaj nam matematika pride celo prav ☺). Izkušeni pivci, ki pijejo po cele noči, spijejo na začetku 2 pijači ter vsako naslednjo pijačo šele čez eno uro.

2. Jejte mastno hrano: Dieta gre tako ali tako k vragu, če greste ven pit, zato si pred zabavo privoščite okusen in masten obrok. Zakaj? Pijanstvo je pravzaprav posledica izparevanje alkohola v našem organizmu. Vsi vemo, da maščoba plava na vodi, zato bo tudi v našem želodcu maščoba delovala kot neka zapora na površini, ki bo preprečila, da bo alkohol izpareval ter nas tako rešil pred pijanstvom.

3. Pijte mineralno vodo, ker vsebuje ogljikov dioksid, ki preprečuje alkoholno izparevanje ter njihovo pretvorbo v nevarne aldehide, ki nam 'zameglijo um'. Če pijete mineralno vodo med 'pijančevanjem', bo prepolovila učinek alkohola. In čeprav obstaja kar nekaj vrst gaziranih pijač, ostale vsebujejo sladkor, ki pa se z alkoholom zelo slabo razume, zato vsi tisti, ki pijete 'jack-kolo' ali 'jegr-kolo' zdaj veste, da je kriva Coca-Cola, da ste pijani ☺.

4. Eden od ustanoviteljev podjetja 'Boston Beer', Jim Koch, je odkril svojo skrivnost, kako mu uspe spiti največ od vseh, ne da bi se napil. Skrivnost je v kvasu. Da, prav ste prebrali! Jim je, preden je začel piti, pojedel 1 žličko kvasa za vsako pijačo, ki jo je planiral spiti. Cel kvas lahko zmešate tudi v jogurt in spijete, če vam je tako lažje. Kvas razbije alkohol v organizmu na osnovi molekule - vodik, kisik in ogljik, tako da ne pride do izgorevanja, ter nas zato 'ne prbije' ☺


5. Če vam ne tekne mineralna voda oziroma mehurčki, pijte vodo med vsako pijačo ... NA LITRE vode! 


Glavno pravilo pijančevanja je: TELO NIKOLI NE SME BITI DEHIDRIRANO!