Spicy Señorita presenta: ''Moški brez brade je kot lev brez grive!'', napisala Adrijana Mijatovič

objavljeno: 30. nov. 2017, 00:17 avtor: Spletni čas


Spicy Señorita presenta:

''Moški brez brade je kot lev brez grive!''

''Fetiš izvira iz francoske besede 'fetiche', ki prihaja iz portugalske besede 'feitico', ta pa ima korenine v latinski besedi 'facticus', ki pomeni 'umeten' ali 'facere - izdelati'.
Fetiš je torej predmet, ki naj bi imel nadnaravne moči ali natančneje, predmet človeške izdelave, ki naj bi imel moč nad ljudmi. Fetišizem je pravzaprav kulturološko pripisovanje pripadajoče vrednosti ali moč predmetu.''

Kljub temu, da ima beseda 'fetiš' več pomenov, je uradna razlaga te besede oziroma po domače povedano: nekaj nam je tako všeč, da nas vzburja! In Adrijana ima fetiš na … BRADO!
Od kod izvirajo fetiši ter zakaj jih imamo, pustimo za drugič ☺. Sedaj se bomo osredotočili na … moško brado!

http://www.beardtricks.net/2017/05/how-to-grow-beard-faster-and-get-that-strong-new-looks-with-style.html?m=1

Brada je v trendu že od leta 2014 in to je bilo prelomno leto, saj so obrazne dlake prešle iz podeželskega okolja ter iz negativnega vidika v prej prepovedana območja, kot je poslovni svet ter politika. Ko sem razmišljala o bradah ter o ideji, da bi napisala nekaj na to temo, so se mi v mislih zataknila naslednja vprašanja: ''Kje se je vse skupaj začelo? Ali ima tudi brada svojo zgodovino?'' Da, ima jo!

Prvo pravo 'bradato' gibanje se je pričelo z rimskim cesarjem Hadrianom 2. st.pr.n.št. in je trajalo okoli 100 let. Bil je sledilec stoične filozofije, ki je trdila, da je slediti pravilom narave bistvenega pomena ter je verjela, da je brada znak modrosti.

https://i.pinimg.com/originals/d5/24/bd/d524bdca447dfb1423fc52aef85d7c43.jpg

Na naslednje večje gibanje smo morali počakati do leta 1100. Samo duhovniki so uporabljali videz gladkega obraza, saj je gladek obraz predstavljal svetost ter čistost. Trend brad se je v naslednjih 100 letih umiril ter se vrnil z miselnostjo, ki je pravila, da je brada na obrazu pokazatelj dobrega zdravja. In ko smo prišli v živahna renesančna leta, so si priznani umetniki ter misleci pustili rasti brado kot simbol njihovega nestrinjanja na cerkveno miselnost. Takrat se je prvič ustanovila povezava med brado ter radikali.

Poraščenost obraza je spet prišlo v ospredje v 20. stoletju. Najprej v 1950ih z beatniško generacijo (skupina ameriških književnikov, katero pisanje je bilo zaznamovano z drogami, spolnostjo, religijo in življenjem na družbenem dnu), nato s hipiji v 1960ih, še posebej preko glasbenega vpliva Beatlov, the Beach Boysov in Barry Whitea. Trend je malo potonil v pozabo v 1980ih zahvaljujoč Tom Sellecku v seriji Magnum PL ter njegovim brkom ☺.

http://beardrevered.tumblr.com/post/162286933761/bearditorium-ben

Vse več teoretikov se strinja, da se je trend brad pojavil, ko se je tradicionalno pojmovanje moškosti začelo ogrožati. Sedaj nosi brado skoraj 55 % moških. In kaj je pravzaprav sprožilo takšno popularnost? Dekleta smo mnenja, da verjetno zato, da bi nas privlačili. Ni ravno res. Se zgodi, da kakšen moški pusti brado zato, da bi bil bolj poželjiv pri ženskah (to so pokazale tudi študije na gorilah ☺), a raziskave so pokazale, da so moški postali zelo obremenjeni ter so pod stalnim pritiskom s strani drugih moških, kjer se borijo za dominantnost, teritorij ter hočejo dati videz agresivnosti ter edinstvenosti s svojim bradatim videzom. Brade so postale cool … brade so postale 'in'…
Znanstveniki pa so ugotovili, da so prazgodovinski moški svojo brado potrebovali zaradi gretja (toplote), da bi zaščitili usta pred tujki ter ustrahovali nasprotnike. A sedaj brado nosijo tako glasbeniki, filmske zvezde, športniki kot politiki ter poslovneži. Brada je prisotna povsod ter je postala zaželena in sprejemljiva na vseh poslovnih področjih ter v svetu slavnih.

http://beardoholic.com/

In ne dolgo nazaj, je moški odšel v trgovino in kupil: šampon za lase ter peno za britje … a zdaj? Moški imajo dokaj pestro izbiro pri kozmetiki za svojo brado. Verjetno prvič v zgodovini razumejo, kako se počutimo ženske, ko izbiramo losjon za telo ali balzam za lase ☺. Moški lahko izbirajo med olji za svojo brado, voski, balzami, serumi za hitrejšo rast brade, glavniki različnih kozmetičnih znamk. Časi, ko so imeli v kopalnici samo 4 stvari (šampon, peno za britje, dezodorant/parfum ter brivnik) so končani ☺.

Trendi pridejo in gredo … a dejstvo je, da bo brada vedno prisotna v naši civilizaciji ter časi, miselnost ter okus se spreminjata … A vendar, naslednjič, ko boste videli moškega, ki nosi brado, se spomnite, da ta oseba predstavlja pravo moškost, ter da je to zelo urejen moški, ki ima stil! ☺


Napisala: Adrijana Mijatovič