Spicy Señorita presenta: ''Povej mi, kaj poslušaš in povem ti, kdo si!'', napisala: Adrijana Mijatovič

objavljeno: 26. feb. 2017, 00:03 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 26. feb. 2017, 03:40 ]


Spicy Señorita presenta:

''Povej mi, kaj poslušaš in povem ti, kdo si!''''In sedmi dan je Bog zaključil z delom ki ga je ustvarjal. In sedmi dan je počival od vsega dela ki ga je storil. In medtem ko je Bog počival, je hudič ustvaril HEAVY METAL!''


Heavy metal (pogosto ga imenujemo samo 'metal') je žanr rock glasbe, ki se je razvil med leti 1969 in 1974. S koreninami ki segajo v blues ter psihodelični rock, so skupine ki so ustvarile heavy metal razvile težak zvok, kjer so bile v ospredju kitare in bobni ter uporabljali popačen zvok z amp-om ter hitrimi solažami. 

Glasbena spletna stran 'Allmusic' pravi:
''Od vseh nešteto oblik rock 'n' rolla, je heavy metal najbolj ekstremen v pogledu zvoka, mačizma in teatralnosti. 

Leto 1970 - 'Rojstvo' heavy metala:
Tako kot v fizikalni kozmologiji znanstvena teorija o nastanku vesolja pravi, da naj bi nastala z velikansko eksplozijo prostora in snovi v nekem končnem času v preteklosti (veliki pok), lahko določimo točen trenutek ter mesto, ko je heavy metal vskočil v ospredje na glasbeni sceni. Tisto mesto in čas? West Midlands, Birmingham, Anglija, leta 1968. In kaj se zgodi ko imate generacijo, ki prihaja iz gospodarsko omrtvičenega industrijskega mesta v dobi izgubljene nedolžnosti? Black Sabbath se zgodi! Kvartet je skoval zvok, ki je spominjal na zvok v jeklarni (Iron Man pesem), ki je prevladoval pokrajini ter v njihovem domačem mestu. V procesu so sprožili zvočno revolucijo, saj so združili zvok zgodnjega rock 'n' rolla ter ostro usmerjenega bluesa (pesem Fairies Wear Boots). Black Sabbath so skovali povsem novo in edinstveno glasbeno pot, zaznamovano s kitarskimi riffi Tonyja Iommi, inteligentnimi besedili Geezer Butlerja ter njegovim grmljajočim bassom, Bill Wardovimi razbijajočimi bobni ter Ozzyjevimi … no Ozzy kot Ozzy pač 😊. Glasba je bila temačna in zlovešča, ki se je soočala z 'flower power' pop glasbo sodobih glabenikov. Z besedili so Black Sabbath odkrito obravnavali tabuje družbe, vse od politične korupcije (pesem War Pigs) do rekreativnih uporab drog (pesem Sweet Leaf), do socialnega ostrakizma - izgona (pesem Children of the Grave). V primerjavi z glasbeniki hard rock glasbe v poznih 60ih, so bile kompozicije in nastopi Black Sabbath minialistični v izgledu ter izvedbi. Kar jim je manjkalo pri raznolikosti, so nadomestili z močjo in intenzivnostjo. Kljub temu so Black Sabbath postavili standard prve spodobne heavy metal skupine.

Black Sabbath

Medtem pa se je nekaj 'varilo' v Hertfordu, severno od Londona. Fantje, ki so svojo skupino poimenovali Deep Purple, so eksperimentirali z skoraj večina enakimi vplivi kot njihovi rojaki na SZ. Vendar pa za razliko od amaterskih mojstrov Black Sabbath, so Deep Purple snovali zbirko poklicnih glasbenikov, vsak od njih visoko usposobljen ter željan instrumentalne hrabrosti (pesem Space Truckin). Sledila je težka, melodična, mistična ter simfonična glasbena oblika prototipa heavy metal-a, podžgan s kitaro Ritchija Blackmore-a ter naraščajočim vokalom Iana Gilliana. Pesmi so bile prav tako intenzivne kot pri Black Sabbath, a bolj dopolnjujoče s številnimi instrumentalnimi virtuoznostmi (pesem Burn). Navsezadnje, Deep Purple so pomagali oblikovati in opredeliti heavy metal kot žanr, medtem ko so hkrati izzivali svoje meje, navade in pravila.
S postavljenimi temelji Black Sabbath ter Deep Purple, je bilo samo še vprašanje časa kdaj se bo našel nekdo, ki bo heavy metal dokončno oblikoval v popolno obdelano in dostojno strukturo. Dobrodošli Judas Priest. Kot Black Sabbath pred njimi, so Judas Priest pridrveli iz Birminghama ter prav tako tudi zveneli. A Judas Priest so vključili veliko glasbenih elementov v začetnih ustvarjanjih Deep Purplov. Fantje so uspešno združili temačnost in intenzivnost (pesem Dissident Aggressor) Black Sabbathov z muzikalnostjo in raznolikostjo (pesem Tyrant) Deep Purplov. Z dvojnih napadom kitaristov Glenna Tiptona in K.K. Downinga kot tudi nezemeljska vokalna sposobnost Roba Halforda, so Judas Priest popeljali heavy metal v neznano ozemlje (pesem Exciter). Vendar pa, njihova trajna zapuščina je bila uvod v neizbrisano podobo heavy metala: usnje in neti. Kot del londonske gay scene, je Rob Halford (ki je odkriti gay) vključil to modo na njihovih nastopih v poznih 70ih. Nihče ni mogel pričakovati, da bo ta videz postal sinonim za heavy metal. A kljub vsemu je metal sedaj imel videz, ki se je ujemal z intenzivnostjo njegovega zvoka (pesem Metal Gods).

S prebujanjem 1980ih, je prišlo do rojstva druge heavy metal generacije. Še vedno osredotočena na ozemlje Anglije, je ta zbirka bendov zaslužila vzdevek 'New Wave British Heavy Metal' (NWBHM). Avantgardne glasbene skupine, kot so Iron Maiden, Motorhead, Saxon in Diamond Head, so razvili izrazit novi zvok ter novo različico heavy metala. Čeprav težko inspirirani od začetnih heavy metal skupin, je glasba teh novih akterjev učinkovito odpravila vpliv bluesa, namesto tega je vključevala elemente britanskega punka iz poznih 70ih. Rezultat le-tega je bil hitrejši ter bolj agresiven zvok. Z besedili so vstopili v novo področje. Pesmi so raziskovale domišljijo in mitologijo (pesem Rime of the Ancient Mariner), hkrati pa tudi ohranile socialno jezo svojih predhodnikov. Na podlagi tega ustvarjalnega raziskovanja, so bendi NWBHM, zlasti Iron Maiden, začeli izvajati zapletene ter gledališke odrske nastope, ki so tematsko dopolnjevale njihovo glasbo (album Powerslave). Ti novi elementi glasbe so prevzeli oboževalce onkraj Evrope. Do sredine 80ih, je heavy metal doživljal sprejemanje in priljubljenost v Evropi, Severni in Južni Ameriki.

Pa malo bolje spoznajmo to 'zloveščo' glasbo…Hrbtenica heavy metala je električna kitara. Metal je glasen in intenziven, hiter ter agresiven. Vokalni stil sega od melodičnega petja do agresivnega in nerazumljivega vpitja, odvisno od podzvrsti. Teme besedil so temačnost, zlo, moč ter apokalipsa, s katero naslavljajo vsakdanje probleme. Kot odziv na 'peace and love' hipi kulturo v 60ih, se je heavy metal razvil kot kontra-kultura oziroma kot alternativa, kjer svetlobo izpodriva tema ter srečen konec v pop glasbi heavy metal zamenja z golo resnico, da se vse ne konča srečno. Ta temačnost je tarča kritikov, ki obtožujejo to zvrst glasbe, da poveličujejo negativne poglede življenja. Vizualnost ter slike so velik del te zvrsti glasbe. Naslovnice albumov ter odrska scenografija so prav tako del predstavitve ustvarjanja kot sama glasba. Izgled metal skupine je povezan s tematiko besedil ter je izražen v naslovnici albuma, izgledu odrske postavitve, v besedilih, v stilu oblačenja skupine ter seveda v zvoku glasbe.

Izvor izraza 'heavy metal' v povezavi z glasbo je negotov. Zgodnja uporaba izraza v moderni in popularni kulturi je bil s pisateljem William S. Burroughsom, v romanu iz leta 1962 'The Soft Machine', kjer predstavi karakter po imenu 'Uranian Willy, the Heavy metal kid'. V knjigi pisatelj heavy metal uporablja kot sinonim za droge.
Prva zabeležena uporaba fraze 'heavy metal' v pesmi pa je bila leta 1968, ko so Steppenwolf prepevali 'Born to be wild' in sicer: ''I like smoke and lightening, heavy metal thunder, racin' with the wind and the feeling that I'm under…''
'Creem' kritik Lester Bangs je bil kasneje zaslužen za popularizacijo izraza v začetku leta 1970 pri opisovanju skupin kot so Led Zeppelin in Black Sabbath. 'Heavy metal' izraz je bil pri kritikih prvotno uporabljen kot zbadljivka, kot rugajoč izraz za to zvrst glasbe, vendar so privrženci te zvrsti hitro posvojili ta izraz.
Izrazi 'heavy metal' in 'hard rock' se pogosto uporabljajo izmenično, zlasti ko omenjamo skupine iz leta 1970, v obdobju, ko so bili izrazi še sinonim. Vendar pa, večina od prvih heavy metal skupin- vključno z Led Zeppelin, Deep Purple, Uriah Heep in UFO med drugimi, se pogosto ne štejejo kot heavy metal skupine v sodobni metal skupnosti.
Heavy metal je ena od najbolj napačno razumljena zvrst glasbe v današnjem času. Žal je to pogosto posledica nevednosti o temi glasbe in besedil, ki jih prinašajo nekateri mediji, družba ter ljubitelji glasbe. Metal je resnično raznovrstna zvrst glasbe, zato si na kratko poglejmo njegove najbolj razširjene podzvrsti:

Na začetku je bil samo tradicionalen heavy metal, a kmalu zatem se je razvil ter razčlenil v različne podzvrsti. Nastalo je več kot 100 podzvrsti, a naštela jih bom samo nekaj, najbolj razširjene in priljubljene:

 • Black Metal - značilen visok, grob ter skoraj zlovešč vokal z pogansko/satanističnimi besedili. Black metal je podzvrst, ki v svoji glasbi uporablja klaviature ter ima bolj melodičen zvok. Tako glasbo ustvarjajo 'bendi' kot so: Bathory, Burzum, Emperor, Mayhem, Venom, Dimmu Borgir …
 • Death Metal - skrajna oblika podzvrsti, ki s kitaro ustvarja umazane ter intenzivne in popačene zvoke s kričečim vokalom ki mu pravimo 'grovlanje' ali znan kot 'monster cookie' glas 😊. Predstavniki te podzvrsti so: Cannibal Corpse, Death, Deicide, Morbid Angel, Behemoth, Amon Amarth, Opeth …
 • Doom Metal - podzvrst, ki uporablja počasnejši tempo in poudarja temačno, melanholično vzdušje v glasbi. Obstaja kar nekaj podzvrsti doom-a kot so npr. drone, epic, industrial, sludge in stone. Tako glasbo ustvarjajo Candlemass, Pentagram, Saint Vitus, Solstice …
 • Gothic Metal - kombinacija temačnosti in melanholije goth rock-a in heavy metal-a. Besedila so navadno epska in melodramatska. To je podzvrst, ki velikokrat uporablja kombinacijo moškega in ženskega vokala. Moški vokal je bolj agresiven, ženski glas pa prepeva v sopranu. Predstavniki goth metala so: Within Temptation, Lacuna Coil, Leaves Eyes, Theathre of Tragedy, Tristiana, Nightwish, Type O Negative …
 • Grindcore - to je podzvrst, ki je nastala pod vplivom trash in death metala. Svoje ime je dobila po zvoku kitarskih riffov združenimi z močnimi zvoki bobnov. Vokali so podobni kot pri death metalu. Grindcore bendi so: Carcass, Napalm Death, Nasum, Pig Destroyer, Terrorizer, Repulsion …
 • (Hair) Glam Metal - prav tako imenovan pop ali 'hairspray' metal. Ta podzvrst metala je zelo melodična in privlačna množici zaradi videza glasbenikov. Nekateri, od najbolj komercialno uspešnih ter od kritikov zaničevanih skupin, prihaja iz te podzvrsti. Nosili so veliko ličil ter imeli 'natupirane' lase. Radio postaje so zelo rade vrtele tako glasbo, imeli so veliko uspeha na glasbenih lestvicah v poznih 80ih in zgodnjih 90ih, dokler ga grunge rock ni izpodrinil. Najbolj znani predstavniki glam metala so Poison, Ratt, Warrant, Motley Crue, Skid Row …
 • Metalcore - podzvrst je trenutno zelo popularna ter združuje heavy metal z hardore. Uporabljajo glasbeni stil heavy metala, še posebno melodični death metal ter kričeč vokal hardcore-a. Primeri bendov: As I Am Dying, God Forbid, Killswitch Engage, Shadows Fall, Suicide Silence,…
 • New Wave of British Heavy Metal - bili so pionirji metala, ki je povzel originalen zvok skupin kot so Black Sabbath ter odvzel rock ter blues vplive, da so ustvarili tradicionalen metal zvok katerega poznamo danes. Predstavniki so Deff Leppard, Diamond Head, Iron Maiden, Judas Priest, Saxon …
 • Nu-metal - z združitvijo heavy metal riffov z vplivom hip hop glasbe, je ta podzvrst postala zelo popularna v poznih 90ih in zgodnjih 2000ih ter nato povsem izgubila veljavo. Sicer obstaja še nekaj skupin, ki so še vedno uveljavljene, a jih je večina vseeno čisto poniknila. Skupine, ki so ustvarjale nu-metal so Korn, Limp Bizkit, Papa Roach, Slipknot, Linkin Park, System of a Down, Deftones …
 • Progressive Metal - mešanica heavy metala ter progresivnega rock-a, ta podzvrst uporablja veliko karakteristik avantgarde ter power metala (melodičen metal z besedili o mitologiji, fantaziji) in agresijo. Predstavniki te podzvrsti so Dream Theater, Evergreen, Fates Warning, Queensryche …
 • Trash Metal - ta podzvrst se je razvila iz 'New Wave of British Heavy Metal' ter postala težja in bolj ekstremna. Zvok kitar in bobnov je hiter, vokal je agresiven in razumljiv. Nekateri od najbolj popularnih bendov v metal glasbi so začeli kot trash bend, čeprav se jih je večina razvijala naprej s časom. Slavni trash bedni so Anthrax, Megadeth, Metallica, Slayer, Kreator, Pantera, Sepultura, Voivod …


Dobra stran heavy metala je, da se vedno znova spreminja, razvija in izboljšuje. Zato metal ostaja, tako na glasbeni sceni, kot v naših srcih 😉. Upam, da vas je tale mala učna urica kaj naučila, in da boste vsi, ki tako radi obsojate, tole zvrst glasbe spregledali, da so/smo metalci tako kot vi, ljubitelji dobre glasbe, res včasih malo divji, a zelo prijetni in nič kaj strašni😊!

Adrijana


Vir:

*http://heavymetal.about.com/od/heavymetal101/a/101_history.htm
*http://study.com/academy/lesson/heavy-metal-history-genres-artists.html
*http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Heavy_metal

Slike:
*http://www.blacksabbath.com/
*http://ironmaiden.com/
*http://www.deathmetal.org/faq/