Amber cove, Dominikanska republika, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 27. dec. 2019 01:44 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 27. dec. 2019 02:04 ]

Amber cove, Dominikanska republika 

Pogled na Luminoso in hiške na kolih. 

15.12.2019 

Grem na obalo. V SPA resort, kjer dobim prav vse, kar hočem vedeti o Dominikanski republiki. Zgodovina, daljna preteklost, pred Krištofom Kolumbom, o človeški ribici (recimo, da je, hehehe), o želvah, ki so izumirajoča vrsta morskih živalih, o kitih, delfinih, pranaseljencih … ni mi treba nikamor, vse na enem mestu. Urejenem, prijetnem … prodajalne na kupu, vseh vrst, prodajalci uglajeni, popolnoma nevsiljivi, skratka na visokem nivoju. 

Fotkam vse, ma skoraj vse. Dokumentirano. Zgodovina, umetnost, živalske vrste, rastlinske, prazgodovina … pred KK, bi lahko rekla, pred Krištofom Kolumbom, hehehe … 

Zaidem tudi v trgovine. Šoping, namesto suvenirjev, meni vedno zanimivi šali, pa lepa lanena bluza, narejena zame. Danes jo bom oblekla zvečer: bele ozke hlače, top, najverjetneje oranžen ali črn, če se odločim za črnobelo kombinacijo … nova bluza ali jaknica (dvojna uporaba) in nov pisan šal, s pisanimi cofki … ali pa morda bež kiklica in obvezni rdečeoranžni čeveljčki.
Siesta po obisku Amber cove, potem kosilo v restavraciji, kjer me čakata John in drugi natakarji.

Salaman, hvala po filipinsko … selaman pagi, dobro jutro po indonezijsko …

Poligloti-zem, hehehe … in zakaj ne … zdaj imam priložnost, ki jo bom izkoristila, pa še natakarji so presrečni, ko jim namenim pozornost, tudi tako, da jih pozdravim v materinščini. Malo me stane, a veliko prinese. Še večje pozornosti sem deležna, pomoči, če jo rabim … dobre volje in prešernih nasmehov ne zmanjka. In tako je ok, kajne?

Ter…. aship … hvala po indonezijsko … suksma (polglasnik) po balijsko … ja, na Baliju imajo svoj jezik, četudi so del Indonezije. Tako pač to gre, mi pove Hendrik, ki mi je včeraj naredil belo rožo iz serviete. Pozornost!

Kosilo. Prihajam. Menda je danes do dveh. Odvisno za koliko časa in kje pristanemo. Ob treh pa že dvignemo sidro in zaplujemo proti Jamajki.

Don't worry, be happy … poje pesem Boba Marleya … I'm coming, Jamaica … o, yeah!

In ja, srečna sem, nimam skrbi, uživam tam daleč na drugem koncu sveta, kjer sem prvič … Severna in Srednja Amerika …


Don't worry, be happy
Bob Marley, Jamaica.
SReČNA sem, tu in tam.

Amber cove, DK, 15.12.2019


Soseda pri kosilu Američana, ona 82, on na podobnem skuterju kot jaz, 84. Gospa zelo zgovorna, kar ne nehata spraševati, po družini, kakšni so Slovenci do tujcev, po meni … skratka, da lepo govorim angleško, mi reče gospa, kje da sem se naučila … onadva, še zlasti ona pa tako hitro, da jo komajda razumem. Povem jima, da je first lady Slovenka, da je zelo v redu oseba, medtem ko njen mož … no ja, bolj tako tako. Gospa je Judinja, njena starša sta Čehinja in Romun, ali stari starši … nisem je najbolje razumela … gospa je s Trumpom zelo zadovoljna. In kakšno mnenje imate Slovenci o Američanih, Ameriki. Priznam, da sem razočarana, da je marsikaj, še tako enostavne stvari, šlo narobe … moje mnenje je torej slabo, vsaj kar se Miamija tiče.

»I hate Miami,« reče on. Me too, se zasmejem in vse je ok. So crazy trafic, pravi on. Yes, yes, se strinjam.

Imate demokracijo, vrta vame. Ja, ja, demokracijo. Ne komunizem? Ne, ne, komunizem je bil za časa ex Jugoslavije. Ok, prosim za malo tišine, ker imam težave pri hranjenju. On še vedno nekaj sprašuje, ona ga ustavi, naj me vendarle pusti, da pojem.

Tako, zadnje čase sami ameriški pari, jaz pa tako »počasna« pri razumevanju njihove angleščine. No ja, prilika pa vendarle je, da izbrusim tudi svoje uho za hiter, ameriški govor. Morda mi vendarle uspe do konca potovanja.

In danes me ustavi gospa, ki se me spomni s križarjenja okoli sveta. Kanadčanka iz Quebecka, ki pa ne govori angleško. Ajoj, težka bo.

Razumem jo, da je prijateljica od Michel, se je spomnite, me vpraša. Ja, ja, nje se pa spomnim, lepo jo pozdravite. Evo, pa smo vsaj trije s potovanja okoli sveta. Kanadčana, mož in žena in ena utrgana Slovenka, hehehe …


Papa, Dominikanska republika. Dobrodošla Jamajka. Lepe plaže so na tem otoku, tudi vetrnice imajo. Srečujem jih po celem svetu, le v Sloveniji se jih tako otepajo. Ne vem in ne razumem čemu. Raje hidroelektrarne na Soči kot izkoristiti veter, burjo na Primorskem. Ne razumem in nikoli ne bom. Uničevati prekrasno reko in ne izkoristiti vetra. Ptice si bodo že našle pot mimo, saj vendar niso neumna bitja. Dragi naravovarstveniki, pticejubi, kje imate pamet?

Joana in BOGDAN.
Od boga poslan.
Boginji oddan.

At the sea, 16.12.2019


Končno vrhunska, akrobatska predstava. Sinoči sploh nisem šla v teater, le pokukala sem. Očitno morajo priti umetniki iz vzhoda, iz bivših komunističnih držav, da imam kaj od predstave. Američani se lahko skrijejo pred njimi. Na lahko človek ničesar ne doseže. Vsaj ne vrhunskosti. Garanje, le garanje in odpovedovanje prinese umetnino.

Že na začetku predstave sem vedela, da se obeta odličen večer. Boginja in bog. Bog-dan in Joana, vrhunska akrobata iz Romunije. Spomnita me na Zarjo in Dana. Bog-dan je res od Boga dan, božji odposlanec. Krasen moški, grajen v nulo. Prvi moški na Luminosi, ki sem ga sploh opazila. Skladno grajeno telo, sama mišica, izklesan profil, grška lepota. Joana povprečna lepotica, zgleda precej starejša od Bogdana. Očitno izhajata iz vrst sorodnih telovadcev.

Folk je navdušen, na momente še meni vzame sapo. Hvala bogu, po dveh večerih ameriškega bolj kot ne le spektakla, nocoj odlična predstava.

In na koncu, komu se Bogdan posebej prikloni? Boginji Zarji. Ne vem, kaj je v meni, da se mi klanjajo, me občudujejo, spoštujejo. Ali res oddajam posebno vibracijo, energijo, ki mnoge zapelje. Je v meni vendarle kaj božjega. Speča Boginja, ki se vrača. Ki se je vrnila. Morda.

Hvala za lepo predstavo Bog-dan, od boga dan, od boga poslan. Da se prikloni boginji, Zarji, Aurori.Besedilo in fotografije: Zarja TrkmanDo sedaj objavljeno:

Indijski mož, prihajam ...........................................1

Karibi, Ali se po jutru dan pozna?  ........................2

Bahami, rajske plaže .............................................3