Grand Cayman, daleč od ponorelega sveta, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 8. jan. 2020 01:01 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 8. jan. 2020 01:06 ]


Kajmanski otoki, Grand Cayman 


17.12.2019, popoldan 

Prebivalstvo Velikega Kajmana se je povečalo za 10000 prebivalcev. Kar 5 križark je v zalivu. Vse na odprtem morju in vse prevažajo svoje goste z rešilnimi čolni. 


Ljudje z vseh kontinentov preplavijo otok, črni, rdeči, rumeni, bela rasa … vseh sort … debeli, veliko je debelih. Predvsem Američanov, bolj kot ne žensk. Črnke so fuuuuuuul debele. Imajo pa tako lepe otroke, da bi jih kar snedel. Z zanimivimi frizuricami. 

Otok ponuja le plaže, potapljanje v kristalno čistem morju, opazovanje morskega sveta, želv, rib …

Sprehodim se proti obrobju mesteca. Lepe majhne hiške, povečini lesene, nekatere res lepo urejene, s trato, grmičevjem, palmami, cvetjem. Pripeljem se do enega počitniškega naselja, kjer se lahko peljem do obale. Ja, nič, skale so črnkaste, očitno so otoki vulkanskega izvora. Kakšne so plaže nimam pojma, saj v bližini mesta ne najdem nobene. Predvidevam, da so peščene.Nazaj grede se ustavim na malem trgu, kjer domačini prodajajo svoje izdelke. Ustavim se na stojnici mladega dekleta, ki mi pokaže številne uhane, iz tamkajšnjega kamna in črnih koral. Lepi so. Pot me zanese na drugo stojnico, kjer se zapletem v pogovor z domačinko, ki sama izdeluje nakit, pa tudi torbe. Lep je, še zlasti se navdušim nad eno zapestnico iz tamkajšnjega kamna ter nad zapestnicami za okoli gležnjev. Hihihi, niso za-pest-nice, temveč so za-gležnjevke, hehehe. Po 5 US dolarjev so, lepa zapestnica pa je 20 eurov. Gospa mi jo prihrani. Vrnem se in kupim dve gležnjevki in lepo zapestnico iz kajmanskega kamna. Za vse plačam le 20 eurov, najprej mi gospa da dve za okoli gležnja za 5, potem pa kar vse tri za 20 eurov. Nimam namreč dolarjev. Nato mi pokloni še tamkajšnji kamen, za spomin, pravi. Objameva se, god bless you, še rečem. You too, odvrne.

Pri eni prijazni prodajalki kupim še torbico, mavričnih barv za 10 dolarjev. In se vrnem na Luminoso, ujamem še kosilo v Taurusu, se zavlečem v svojo kabino, ko začne deževati.

Imam pa res dober filing za vreme, kdaj se je treba vrniti, da še dobim super kosilce, da se mi ni treba gnesti v bifejski restavraciji, da se izognem dežju.


Kajmanski otok je osvojen, lahko bi živela tu, v kakšni mali hiški (eno sem pofotkala), v miru, daleč od ponorelega sveta. Komot! Prijazni domačini, nobene vsiljivosti, nasmehi, lepa beseda. Pravo nasprotje Jamajke.

Če razvrstim svoje dosedanje destinacije, bi bilo tako:

· Grand Kajman

· Dominikanska republika, Amber Cove

· Bahami

· Cho Oju, Jamajka

· Miami

Jutri dan plovbe, sprejem pri kapitanu, morda ustvarjalna delavnica, malček poležavanja na jutranjem in večernem sončku, potem pa še Honduras, Mehika in Miami, Florida in že letim domov, v prelepo Slovenijo. Polna novih vtisov, poznanstev, srečanj … in doživetij, ki pa so bolj kot ne počitniške narave. Tokrat res počivam, če temu lahko tako rečem, saj se vsak večer zgrudim kot klada v posteljo in spim kot ubita, tudi 10 ur na noč. S pavzami, kot se zame spodobi. A spim, res veliko spim, tudi čez dan. Morda zaradi časovne razlike, najverjetneje tudi zaradi drugačne klime. Toplo je, precej vlage je v zraku, sonce sicer ne nabija, saj je vsak dan kar nekaj oblakov, tudi kakšna ploha, skoraj vsak dan.

Skratka spim, počivam, pišem, berem, ustvarjam. Nobenega stresa, nobene komunikacije z domovino … no FB, no E-mail, no internet, no WF … NIČESAR, kar bi me lahko vznemirjalo.


Popoln mir, tišina, počitek … in prijaznost, nasmeh, objem …
Do sedaj objavljeno:

Indijski mož, prihajam ...........................................1

Karibi, Ali se po jutru dan pozna?  ........................2

Bahami, rajske plaže ..............................................3

Jamajka, travnate esence......................................4