Jamajka, travnate esence, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 6. jan. 2020 02:02 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 6. jan. 2020 02:04 ]

Jamajka

Če me kaj moti, me moti vsiljivost. In to me je zelo zmotilo na Jamajki. Pa še nekaj, navijanje cen, čim zaslutijo, da imaš morda malo več pod palcem.

Najprej vsiljivi taksisti, ki navijejo ceno kar se le da. Potem pa, ko vidijo, da nisi neumen, spustijo, ti vse obljubijo, potem pa, čim se ponudi boljša priložnost, me pustijo na cedilu.

Odločila sem se za žensko taksistko, za 30 dolarjev sva se zmenili. A videla sem bore malo, v slabi uri, le vstope na zanimive punkte, precej vožnje, pravzaprav ves čas. Škoda je, da se nisem odločila za obisk Garden park, kjer je bila vstopnina 20 dolarjev, a bi me taksistka čakala le tričetrt ure, kar pa je za obisk velikega botaničnega vrta absolutno premalo.

Sva pa navezali zelo pristen in lep odnos, s to 53 letno Jamajčanko, mamo ene hčere, 23 let in sina 13. Naj poudarim, da je benzin, diesel zelo drag, a vsi po vrsti vozijo ogromne avtomobile.

Moja šoferka mi pove veliko zanimivega o Jamajki, o življenju tam, o šolah, ljudeh … o tem, da gradijo velike hiše, ki jih oddajajo. Jamajka ima le 2,7 milijona prebivalcev. Uradni jezik je angleščina, ker so bili dolgo časa pod angleško oblastjo.

Povem ji o sebi, o naši prekrasni deželici na sončni strani Alp. Izmenjava si fb profil, moja gostja boste, ko pridete na Jamajko, objameva se, god bless you … dva objema … nice to meet you, dam ji 5 dolarjev več, ker mi pojamra, da ni nič zaslužila … za otroka, pravim. Vzame in mi zaželi vse dobro, take care, mam …

Potem se s skuterjem odpravim v mestece, crayzy traffic, vozijo po levi, klančine včasih nepremostljive. Zaidem na art craft market. Vsiljivost, da ji ni para, pa tudi veliko prijaznih besed nasmehov ... pa ponudb hašiša, jointa … zmedeni, zadeti pogledi na vsakem koraku … trave kar hočeš.

Ajoj, Jamajka: Do you smoke, madam. I'll give you nice price for joint, hašiš… ajoj, ne kadim povem, ne rabim ničesar.

Komaj čakam, da se vrnem na ladjo, v svojo sobo, na svojo posteljo, da si odpočijem od zadetih oči, vsiljivih prodajalcev, ki navijajo ceno v nedogled …

Ne maram tega, res ne. Lažja sem za 35 dolarjev, kupila nisem nič … če primerjam včerajšnjo Dominikansko republiko z današnjo Jamajko: tja se bom še vrnila, na Jamajko pa najverjetneje ne več.

Računam, da bodo Kajmanski otoki popravili vtis, hrupne, »zadete« Jamajke.


Don't worry, be happy, Aurora.

Ja, srečna sem, da sem nazaj, hahaha, bogatejša za še eno lepo prijateljstvo, sicer le FB, pa vendarle. God bless you, ljuba Jamajčanka, taxi šoferka.

Do sedaj objavljeno:

Indijski mož, prihajam ...........................................1

Karibi, Ali se po jutru dan pozna?  ........................2

Bahami, rajske plaže .............................................3

Jamajka, travnate esence..................................... ..4