Sultanat Oman, urejena država

objavljeno: 14. jan. 2020 01:20 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 14. jan. 2020 01:23 ]

Multikulturna izmenjava objemov 


Muscat, Oman, 4.1.2020 


Danes polnim baterije, tako in drugače (dobesedno in v prenesenem pomenu) zbiram informacije … in to. KIMS je predaleč pravi Doee, pa še na glavno cesto morate. Ne vem, če bo šlo. Potem pa si ogledava pot kar z balkona. Morda pa bo vendarle šlo, pravi Egipčanka. Itak, da bo šlo, pravim jaz, tako ali drugače. Zasmejeva se, led je prebit. 

Prijaznost se s prijaznostjo vrača. Multikulturna izmenjava objemov, prijaznosti, nasmehov. Kako ne, saj smo vendarle ljudje. V enem trenutku spoznam ljudi s celega sveta: Indije, Pakistana, Egipta, Filipinov, Nepala, Omana … wau, dober občutek. In vsi tu v Omanu, zakrite Arabke (z ruto), prijazna katoličanka Ryja, z velikim, sočutnim srcem, mladi hindujec iz Mumbaja, Nepalec in Pakistanec, najverjetneje budista … in moja malenkost. Globalno navezovanje stikov. Nisem se motila o sultanatu, urejena država, medsebojni odnosi na visokem nivoju, medverskega razlikovanja in nestrpnosti ne poznajo. 

Zelo dobra odločitev je ta moja poteza. Kaj vse me še čaka, ne vem, vsekakor se prepuščam, dopuščam, odpuščam … odpuščam vse staro in delam prostor za novo.
Danes počitek, jutri pa v raziskovanje bližnje okolice, morda pa že tudi danes, čeprav bi bilo bolje, da počijem. Mogoče pa grem na bazen, kaj preberem, malo zakinkam na sončku - senčki. Siesta in polnjenje BATERIJ. Ni druge. 

Moja soba.

Pogled z balkona na bazen.

Detajl na bazenu.

Palmino deblo.


Tipična arabska "počivalnica", podobno sem srečala v Dubaju v puščavi.

Vrata v center mesta.


7. januar 2020
 

"MOJA ARABSKA DRUŽINA"

In danes naletim na zanimivo 8 člansko arabsko družino. Vozim se po suku, čakam, da odprejo menjalnico, pa mi dva dečka zakličeta: PIBIP.
Potrobim, se nasmejem in pristopim. Mala deklica je sramežljiva. Skrije se očetu v krilo. En sin pa vendarle pritisne na mojo trobljo, da bi sestrico opogumil. Tudi ona pritisne in led je prebit.

Več kot uro klepetamo. Oče kar dobro govori angleško. Dela za neko naftno družbo, žena je doma, skrbi za otroke. On 14 dni zdoma, 14 dni pri družini. Živijo 300 km južneje od Muscata. Njej je 32, njemu 36. On dela kot mehanik pri neki naftni družbi. 
Štirje dečki so ful simpatični, 12, 10, 8, deklica 5, druga 3. najmanjši 9 mesecev. Preprosti, enostavni, otroci poskrbijo drug za drugega. Prešerno se smejimo, veseli, da smo se spoznali. Izmenjamo si naslove.

Povabim jih v Slovenijo. Morda pa res pridemo, reče Muhamed in se široko nasmeji. Lani je bil v Bosni, v Sarajevu. Torej blizu nas, mu rečem. Poslovimo se, še prej pa dobim od nje darilo, rožasto torbico, bolj kot ne toaletno.

Ponudim ji svoj uhan, zapestnico, a noče ničesar. Zanimiva mlada ženska, ki se vsake toliko pokrije preko ust, ko pa pristopijo njegovi prijatelji, si zakrije ves obraz.

Oni v mošejo k molitvi, jaz pa v hotel.

Mošeja v centru, dovoljen vstop le za Arabce.


yessssssssssssssssss

"Resni", ... smile?, please, desni fant hodi v 6. razred in je za darilo dobil smart phone, s katerim se fantje kar zabavajo, ta večji že tudi nosi značilno čepico za Arabce, Omance, oče pa ima turban ... čaka jih še triurna vožnja domov, nekam na jug ... bili so na krajših počitnicah v hotelu v Muscatu ... hvaležna, da smo si krajšali čas, oni pa tudi ... neprecenljiva izkušnja, res.

Ona, tokrat z nasmehom, ki se ga je nalezla od mene, hehehe.Do sedaj objavljeno:

Indijski mož, prihajam ...........................................1

1. del: Karibi

Karibi, Ali se po jutru dan pozna?  ........................2

Bahami, rajske plaže ..............................................3

Jamajka, travnate esence......................................4


Miami, pregrešno bogati ljudje.............................6

Conzumel, Mehika, Ever for ever..........................7

2. del: Muscat, Oman

Muscat, Oman, mesto moških...............................8

Sultanat Oman, urejena država...........................9