Za vsakim naključjem se skriva načrt in obratno, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 25. jan. 2020 00:17 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 25. jan. 2020 01:28 ]
12. januar 2020 Za vsakim naključjem se skriva načrt 
in obratno! 

Zbudim se v blagodejen mir. Ne slišim avtomobilov, nobenega hrupa. Tako je bilo ves dan. Do sedaj, ko je ura 18.51. 

Zapora ceste, ves dan. Zame odlično, za domačine morda malo manj. Policaji in vojaki na vsakem koraku. Prijazni, ustrežljivo opravljajo svoje delo. Ne dovolijo nobenemu na cesto, hehehe, razen meni. Pa še to ne prav vedno. S prvima se pogovarjam pod hotelom, malo sem že na cesti. Pozor, pojdite nazaj. 

Popeljem se meter nazaj in že je tu konvoj: policija, dva vojaška avta, limuzine, vse enake, temno sive ali plave, spet dva zelena vojaška in tako do konca. Zdaj mi je jasno, kaj se dogaja. Sultanovo truplo so prepeljali v Palačo in zdaj se od njega poslavljajo delegacije iz vsega Omana, pa tudi iz tujine. 

Policaj me spusti naprej. Fotkam ta MIR, res je mirno. Redko koga srečam. Potem pa na krožišču: STOP. Tokrat vsi moji čari ne zaležejo, vem zakaj, ker je tam najdaljši odsek po cesti (beri: kakih 20 metrov). Nič, grem nazaj, po poti, kjer sem se že vozila. Tudi skozi opustošen suk. 

Konvoj, zeleni avti so vojaški.

Palme, trate, cvetje in MIR, nobenega avta, skorajda nič ljudi.


Mini minaretSpet konvoj v Cronichle Mutrah.


Uspe mi priti zopet do glavne štiripasovnice, tam pa spet stop. Kam hočete? Na drugo stran ceste. Pojdite malo nazaj in na pločnik. Tam pa so trije avti, ki mi ne omogočajo prehoda.
Pomaga mi nek prijazen par, ona z ruto, on v kratkih hlačah.
Z namenom me je policaj poslal nazaj, že oni prej. Ker sem tako spoznala prijeten arabski par, Heno in Hyderja. A tedaj še nisem vedela, da se bomo spoznali bolje.
Fotkam vse mogoče, uživam v miru in blagosti tega dne.

Hvala sultan, tudi tvoja smrt mi je to omogočila. Pravzaprav tvoj prehod na drugo stran in zgolj to. Nič drugega. Sicer ni šans, da bi to ali kaj podobnega sploh doživela.

Mile, tople, a vetrovne energije me obkrožajo. Ves čas. Nobene nestrpnosti, nobenega hitenja. In moški, Arabci, Indijci … in galebi … in morje, ki je danes prav posebno čiste, jasne turkizne barve, ki se preliva v modro in se zlije v azurno barvo neba. Tu in tam bel oblaček, beli valovi, beli galebi in bela opojnost slanega okusa.
In spet konvoj. Pofotkam tudi le-tega. V krasnem okolju cvetja in trat. Obdanem s trdnjavami stolpi, na vrhu katerih plapola zastava Omana spuščena na pol droga. Belo, zelena in rdeča.

Ogovori me mlad moški. How are you? Thank's, I'm fine and you.Tudi on je dobro, spregovori še ženska, ki sedi na klopici. Šele pori koncu našega kar dolgega pogovora, mi Hyder reče: »Do you remember us? We help you on the other side of the streat«. Nisem ju prepoznala, potem pa bolje pogledam in njemu rečem: »Spomnim se le tvojega obuvala«, zinem, ker me je spremljal čez lužo in vem, da je imel obute bele natikače. Zasmejemo se.
Sproščen pogovor o vsem mogočem traja dobre pol ure ali mogoče še več. Poslovimo se, si izmenjamo FB profil s Heno, ki mi tudi nekaj napiše, a še nisem dobila. Bila pa sem priča napisanemu. HI HENA here, ali nekaj podobnega. Morda je pozabila poslati, hihihi.

Ne vem, vem le, da me prijazno vabita, da ju obiščem. Lahko vas pridem tudi iskat, da ne boste iskali vi nas. Živita 45 minut stran od mene, a še vedno v Muscatu. Ja, tako razpotegnjeno je to mesto.

Objamemo se: »Nice to meet you«
Zdaj imam le njegovo številko telefona in ime, ki mi ga je Hena zapisala na vizitko hotel, ki jo je tudi pofotkala. Morda se po nekem čudežu vendarle še snidemo. Pustim času čas in bo kar bo.
Velja! Naj bo tako!

Ura je 19.18, konec zapisa.

Morje, nebo, galebi, valovi.

Novo in staro ... vse ostaja, tudi sultanovi jahti, le sultan Qaboos je odšel.
Do sedaj objavljeno:

Indijski mož, prihajam ...........................................1

1. del: Karibi

Karibi, Ali se po jutru dan pozna?  ........................2

Bahami, rajske plaže ..............................................3

Jamajka, travnate esence......................................4


Miami, pregrešno bogati ljudje.............................6

Conzumel, Mehika, Ever for ever..........................7

2. del: Muscat, Oman

Muscat, Oman, mesto moških...............................8

Sultanat Oman, urejena država...........................9

Qaboos, tudi nebo žaluje......................................10

Comments