MENU‎ > ‎Popotniški kotiček‎ > ‎objave-potopisi‎ > ‎

Islandija, napisal: Luka Korsič, julij 2020

objavljeno: 31. jul. 2020, 08:33 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. jul. 2020, 08:42 ]
Kaj je zame pustolovsko potovanje? 

Od nekdaj me privlačijo potovanja in potepanje po svetu in iskanje krajev, kjer je malo turistov. Letošnjo zimo sem odkril Islandijo, ki me je navdušila do te mere, da bi si jo želel ogledati v različnih letnih časih. 

Islandija je otok v severnem Atlantskem oceanu, južno od severnega tečaja, polna naravnih lepot, od večnega snega, največjih ledenikov in veliko slapov, toplih vrelcev in gejzirjev. Na Islandiji je okoli 100 vulkanov, od tega kar 30 aktivnih v zadnjih stoletjih. Islandija beleži vulkansko aktivnost približno vsakih 5 let. 
Vulkanska aktivnost je bila močna tudi v ledeni dobi, ko je otok prekrival debel ledeni pokrov. Izbruhi lave so se razlivali pod tem pokrovom, zato imajo islandske gore pogosto sploščen, uravnan vršni del. Vulkanizem Islandije danes predstavlja tretjino svetovne vulkanske aktivnosti glede na količino izbruhane lave. 

Poletja na Islandiji so hladna in vlažna. Najtoplejši mesec na Islandiji je julij. Poletni dnevi lahko dosežejo temperature do okoli 20 °C, tudi 25 °C. Ta temperatura je zame idealna. Če bi se dalo, bi se sedaj transportiral iz vroče Slovenije prav tja. Morda se malo ohladimo, če delim nekaj fotografij zimske Islandije.


Za ogled, klik na fotografijo!
https://spletnicas.com/islandija-luka-korsic/
Fotografija: Islandija, Luka Korsič, 2020Projekt Spletni čas - Covid 19, je sofinanciran s strani Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za kulturo in poteka od 01.06. 2020 do 31.05. 2021.