Cel žur je bil, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 14. feb. 2019, 23:31 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 15. feb. 2019, 22:19 ]

Zarja Trkman se počuti umirjeno v kraju Puerto Chacabuco, Chile. 

10. februar ob 00:25  

Dve uri potepanja po mestecu, raziskovanja hišk, ki so majhne, zgrajene iz vse sorte materiala, nekatere prava barake, pa vendarle, kaj pa potrebuje človek več kot streho nad glavo.  Srečanje z malim Čilencem in občudovanje narave, ki je tu res čudovita: zeleno, ki te vidim zeleno, hribi prekriti s snegom, morje, v katerem se ogledujejo gozdovi in vršaci.
In veter, veliko vetra, ki dvigne prah z večine makadamskih cest in ti napolni vse odprtine, če jih pravočasno ne zapreš. 

Doživetje, prav enkratno doživetje pa je vožnja z rešilnimi čolni na kopno. Tako predvčerajšnjim, kot tudi danes in še jutri. Puerto Montt in Osorno Volcano. 

V kraju Puerto Chacabuco, Chile
*

Zarja Trkman se počuti nostalgično v kraju Puerto Montt, Chile.

10. februar ob 10:44

Punta Arenas, Chile, 6.2.2019

Prevoz z Luminose na kopno v rešilnih čolnih, ki pa so prave barke, za 150 ljudi. Punta Arenas velja za najbolj vetrovno mesto na svetu. Ne vem no, meni se naša Ajdovščina zdi bolj "burjasta", ma, o.k., če tako pravijo, pa naj bo.
Še ena nadvse zanimiva posebnost: veliko psov, ki se prosto sprehajajo po parku, ne lajajo, le radovedno opazujejo turiste. Najverjetneje so njihovi lastniki kje v bližini. So pa v glavnem le veliki psi, nobenih "cuckov"... hehehe.


Sama se kar dobro znajdem, kamorkoli že pridemo. Takoj tudi tu pristopi ponudnik izleta v nacionalni park ali okoli mesta, za 40 ali 30 dolarjev. Ne, ne, mesto si lahko ogledam kar s svojim skuterjem, pravim. Je preveliko, reče on.
Ogledam si zemljevid in vidim, da je do glavnega trga Las Armas le 400 m. In grem.
Presenetljivo lep je, glavni trg. Z veliko eksotičnimi, ogromnimi drevesi, tudi debelimi cedrami. Mislim, da so drevesa stara okoli 200 let. Čudovita so. Na sredi trga je spomenik, v bližini katoliška cerkev, mestna palača, banka ...

Ob vstopu na trg me pričaka Il condor passo v izvedbi domačina, Čilenca, kmalu pa tudi Tornero v sredini trga ter Imagine. Vse tri pesmi me spomnijo na Andeka. Spet je z mano, na vsakem koraku. Vesela sem, da je tu, z mano, za vedno. Rada te imam, moj ljubi možiček.

Uživam v fotkanju tamkajšnjih dreves, sprehodim se med lepimi stojnicami s spominki, izdelki iz volne. Lepi so, a me ne premamijo, ker vem, da tega vsega ne potrebujem. Le prah se nabira na njih. Morda bom kupila tu v Čilu kakšno klobko domače volne, to bo pa tudi vse.

Srečujem številne goste z Luminose, večinoma se pripeljejo z avtobusi, organizirane ekskurzije, ki pa so absolutno predrage.
Raje sama, da se ustavim, kjer mi paše, pogledam, kar mi paše. Izkaže se, še vedno do zdaj kot najboljša rešitev.

Lep je Punta Arenas, lep je Čile, topli ljudje so tu. Pa veter in mraz, pa ledeniki in gozdovi ter fjordi in otoki.
Povsod gozdovi in sneg, morje mirno v arhipelagih, Pacifik nemiren, veliko bolj kot Atlantik. Le kje njemu ime Tihi ocean.
Vsaj moja izkušnja do sedaj je taka. Pa naj bo, Pacifik ... hehehe

P.s.: Kmalu bomo pristali v Puerto Montt, se zopet izkrcali na kopno z rešilnimi čolni, jupi, I love it ... dober dan v sLOVEnijoSpomenik sredi trga — v/na Puerto Montt, Chile

Hiša, palača Sare Brown, ženske, mislim, da je bila Rusinja, ki se je bogato poročila in ogromno naredila za tamkajšnje mesto, od šol, do zdravstva, skrb za revne. .. na pokopališču stoji njena grobnica, ki je zgrajena v stilu pravoslavne cerkve ... zelo lepa je ... od Zdenke sem izvedela, da je veliko grobnic na tem pokopališču, ki nosi ime po Sari Brown, posvečenim rodbinam iz Dalmacije ... tudi Marušiči so, mimogrede, v Solkanu tudi imamo Marušiče — v/naPuerto Montt, Chile.


Stojnica z domačimi izdelki — v/na Puerto Montt, Chile.

Par Las Armas, v ozadju katoliška cerkev — v/naPuerto Montt, Chile

*

10. februar ob 14:39


"I'm in love with the cities I've never been to and people I've never been met.
What an amazing God we have!!!" Jonabel Adan, hvala.


Fotografija: Jonabel Adan, 2019


10. februar ob 21:42 

3 metrski valovi na povratku na Luminoso ... oleeeee, smo kričali ... cel žur je bil ... zalilo rešilni čoln ... oleeeeee

*

Zarja Trkman je z osebo Jonabel Adan v mestu Puerto Montt, Chile.


10. februar ob 21:52

... midve z Jonabel pred točno tednom dni v Ushuiai, Argentina, na koncu sveta, kjer je bilo neverjetnih 25 stopinj ... danes v Puerto Montt hladno, deževno, zdaj pa jasno in vetrovno, morda 12 stopinj ... alpaka me greje, pončo in šal iz alpake ... kmalu start proti Santiagu de Chile in potem na toplo, v Polinezijo ... brrrrrr


Fotografija: Jonabel Adan, 2019

*
Oseba Zarja Trkman je delila objavo  se počuti navdušeno na lokaciji Puerto Montt, Chile


10. februar ob 22:01

 ... we (Ilka Štuhec) are the champions my friends on Luminosa, Jonabel Adan, Bernhard Mittelmeyer, Maia Maoa ... Adriana Rizzato ... čestitke Ilka ... lepa fotka, še lepša pa Ilka ...

Vir:  Internet, 2019Zapisala: Zarja Trkman


Vse objave Zarjinega potopisa, si preberite v:  Tu je 100 sonc.


Preberite še:

O izrazni moči slikarstva Nike Korsič - Lebdenja

Januar 2019, Nika Korsičurednica piše


Ljubezen na predzadnji pogled, komentar ob gledališki predstavi