Ptica v duši, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 1. mar. 2019, 23:21 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 1. mar. 2019, 23:23 ]
1. marec 2019 

novice z bridga: Spremenili smo linijo plovbe, da ne bi padli v samo "oko" ciklona Pola ... za vašo varnost ... naj vas torej ne skrbi 


Zarja Trkman se počuti nostalgično na lokaciji Rarotonga. 

16 h ·  


danes pa malo drugače ... ne bom te utrujala z mojimi zapisi s potovanja ... ta zapis je v HVALEŽNI, drugi v trilogiji ISKRENA-HVALEŽNA-DOŽIVETA ... sem jo začela oblikovati, ker imam malo poln kufer DOŽIVETE ... hehehe ... dva dni bomo še na plovbi do Nove Zelandije ... se javim tedaj, torej po 3. marcu, velja? ... malo pavze za mene in za tebe ... hihihi 

Včasih lahko ptici prišepnete, katere ključe naj obrne in katere predale odklene. Zaželite si, recimo, molčati in ji to sporočite. Ptica vam rade volje ustreže in odpre predalček za molk. Ptica v duši. 


Molk 

Odprlo se mi je na tej strani. Danes torej o molku. 
Vedno več časa preživim v tišini. Včasih vsa brbotajoča, klepetava, danes vse manj. Danes raje tiha in mirna. Pa ne zaradi tega, ker težje govorim in me govor utruja. Zaradi TIŠINE same, ko lahko slišiš ptico v sebi.
Ko si sam s svojimi mislimi ali še bolje brez njih. Ko se približaš izviru, ko ti je omogočena resnica.
Ker le tam je! Resnica! Vse ostalo je laž, je utvara. In tedaj lahko pišem, sicer ne.
Ko ni misli, ko prsti letijo po tipkovnici, brez mene. So ptica v duši, ki leti, ki piše. Saj vendarle ima pero in lahko piše.
In tedaj nastajajo presenetljivi zapisi, ki ko jih kasneje berem, ne morem verjeti, da sem jih sama napisala.

Pa saj jih nisem. Pisala je ptica v duši - neodvisno od moje volje.
Večkrat bi bilo treba prisluhniti tej ptici, ki odpira predale, s ključi, do katerih ima dostop le ona.

Takole pravi, ptica v duši:

"Vsako občutje, ki se nas dotakne, je shranjeno v svojem predalčku, zato je takih predalčkov nešteto: eden je za srečo in eden je za žalost; eden za zaupanje in eden za sumničavost: eden za upanje in eden za brezup; eden za potrpljenje in eden za nestrpnost. Je predal za sovraštvo in za ljubezen. Še celo lenoba je pod svojim ključem, pa domišljavost tudi. Posebno skrbno zaklenjen je predalček, ki hrani naše najgloblje skrivnosti – in komaj kdaj se odpre. So pa še drugi predali in v njih je vsa mogoča šara, kar se je lahko domislite."1. marec, prvi dan pomladi

Na današnji dan je odšla, med zvezde, v svetlobo. Tatjana. Zadnja tri leta sva se pogosto srečevali, izmenjali nekaj besed. Bila je tudi moja FBF, ki je spremljala moje zapise, jih komentirala.

Vedela sem, da je bolna, da se z zahrbtno boleznijo pogumno spopada in verjame, da ji bo kos.

Ni ji bila. Usoda je hotela drugače.

Vesela sem, da sem ji poklonila svojo ISKRENO, Tomaž je tedaj rekel: »Zarja, ti pa dobiš mojo knjigo Projekt Nova Gorica. Tatjana, spomni me, če pozabim.«

Ne boš ga spomnila, draga Tatjana. Boš pa vedno Tomaževa najdražja oseba. Imel te je rad in vedno te bo imel.

Imam te rada, naj ti bo lepo tam zgoraj, kjer so vsi moji, tudi Andek. Lepo se imejte in se veliko smejte nam, ki še vedno tlačimo to zemljo.

Počivaj, saj si počitek zaslužiš.

Poklanjam ti cvetočo jablanovo vejico vejico ... in objem s Pacifika.*

9 h ·

Smeh in solze.
Creative work.
Ciklon Pola, ogromen val.


haiku Aurora 2. marec 2019

*


Zarja Trkman se počuti izpopolnjeno v kraju Tauranga, New Zealand.

2 h ·

Pred malodane stotimi leti je Tesla, genij vseh genijev, rekel takole: "Moč resnične ženske je tako velikanska, da verjamem, da če bi lepa ženska – lepa po duhu, v vedenju in razmišljanju, lepa v vseh pogledih, neke vrste boginja – nenadoma prišla na Zemljo, bi lahko vladala celemu svetu. Verjamem, da bi bilo njeno vodenje splošno priznano. Iz zgodovine poznamo veliko čudovitih primerov izrednih žensk. A njihov vpliv ni bil v tem, da prekosijo moškega ali tekmujejo z njim.«

Nikola Tesla: ŽENSKA IMA PREFINJENE LASTNOSTI UMA IN DUŠE

»Na žensko sem vedno gledal kot na nekoga, ki ima prefinjene lastnosti uma in duše, zaradi katerih je veliko superiornejša od moškega. Postavil sem jo, simbolično rečeno, na visok piedestal in ji pripisal nekatere pomembne lastnosti, ki so veliko bolj vzvišene od moških. Častil sem jo ob njenih stopalih, tako visoko sem jo dvignil, in kot vsak pravi častilec, sem se čutil nevrednega »predmeta« svojega čaščenja.

Toda to je bilo v preteklosti. Zdaj je nežna ženska mehkega glasu, ki sem jo spoštljivo častil, povsem izginila. Na njeno mesto je stopila ženska, ki misli, da je njen največji uspeh v življenju, da postane čimbolj kot je mogoče, podobna moškemu – v oblačenju, glasu, ravnanju, v športu in dosežkih vseh vrst.

Ženske postajajo močnejše od moških, fizično in mentalno. Svet je doživel veliko tragedij, a zame je največja tragedija današnje ekonomsko stanje, ko se ženske borijo z moškimi in se v veliko primerih uspejo polastiti njihovih položajev v različnih poklicih in industriji. Ta težnja žensk – zasenčiti moške – je znamenje izroditve civilizacije.

Vsi veliki dosežki, ki jih je moški dosegel, so rezultat njegove ljubezni in vdanosti ženski. Moški si je prizadeval storiti velike stvari, zato, ker je ženska verjela vanj, zato, ker je želel biti deležen njenega občudovanja in spoštovanja. Iz tega razloga se je vedno znova boril zanjo in tvegal svoje življenje in vse zanjo. 


Ženska je tista, ki je resnična žrtev, namesto, da bi bila zmagovalka. V življenju ne najde več zadovoljstva. Je ambiciozna, veliko bolj, kot ji dopušča narava, in si prizadeva dobiti, kar si želi. …

/Iz intervjuja z Nikolo Teslo, leta 1924/