Življenje ni nikoli črnobelo, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 28. feb. 2019, 22:42 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 28. feb. 2019, 22:43 ]

Zarja Trkman se počuti zabavno na lokaciji Rarotonga.

15 h . 

Petek, 1. marca 2019 

Ja, pri nas je petek. Pišemo: 1. marec 2019 … hahaha.
Smo kar preskočili 28. februar. Kako to? 


Poročilo z navigacijskega mosta, kapitan Sebastiano Chrisam: 

V noči bomo prešli s 27. februarja na 1. marec bomo prečili internacionalno linijo menjave datuma. Ob dveh bo ura pomaknjena nazaj in sicer s 3.00,27. februarja na 2.00 zjutraj, 1. marca. 

To je nujno za kompenzacijo vseh ur, ki smo jih nabrali skozi potovanje na zahod. Plovba v isti smeri kot potuje Sonce. Praktično so dnevi daljši od normalnih 24 ur (25 ur, ker pomikamo uro nazaj in spimo več … hehehe) in če ne bomo preskočili enega dne (28. februar) bomo prispeli v Benetke, v Italijo, ob istem lokalnem času, a z drugim datumom. 

Ta fenomen so raziskali že v času ekspedicije Magellana. Antonio Pigafeta, ki je skrbel za urnik je ugotovil, da so prispeli v Cap Verde (med plovbo okoli sveta), na kopno na sredo 10. julija, medtem, ko je bil na ladji četrtek, 9. julija.

Čez nekaj desetletij so astronomi ugotovili, da ladje pri plovbi okoli sveta »izgubijo« en dan. Zato se je Pietro D'Anhigiera odločil, da bodo premikali ure nazaj med plovbo proti zahodu. Zaradi adaptacije na štiriindvajsetih urah.
Tedaj še ni bil znan koncept časovnih pasov, kot ga poznamo danes.

Prevod: prosto po Zarji … hihihi

Mirjam Masič Repše sem se potrudila po svojih močeh prevesti poročilo kapitana iz angleščine. Upam, da boš razumela ta fenomen, pa drugi tudi. Pozdrav v Solkan.


https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/popotniski-koticek/objave-potovanje-okoli-sveta/_draft_post/52987281_754207588287757_7367993349493489664_o.jpg
Sončni zahod včeraj, ko smo dvignili sidro v Rarotongi.

15 h ·

Gala večerja.
The Officers Grand Ball.
Pot okoli sveta.

haiku Aurora, 1. marec, 4 a.m.


Oseba Zarja Trkman je se počuti veselo na lokaciji Rarotonga.


... hahaha ... in jaz krožim okoli te muce ... hehehe ... malo za šalo, veliko zares ...

dobro jutro meni, sLOVEniji pa skorajda lahko noč

Vir: FB, marec 2019


*
Zarja Trkman se počuti blaženo na lokaciji Rarotonga.


7 h ·

Vesela sem kakršnekoli novice od doma, pa naj si bo v obliki komentarja, sporočila … karkoli. Tako ne zgubim stika z domovino. Hvala vsem, ki me kontaktirate.

Lepše zapise, tiste globlje, ki se me dotaknejo, bom shranila v DOŽIVETI, tako boš tudi ti prispeval-a, s svojimi zapisi, k novi knjigi.

Boš del nje, boš z mano potoval-a, se veselil-a, jokal-a, se smejal-a, užival-a … boš del mojega sveta. Boš del vsega sveta, saj ga obkrožam, objemam z vsemi čuti … poslušam, povonjam, pobožam, pokušam, preberem, poberem, približam, potrdim ...

Splača se biti košček v mozaiku vesolja, v mozaiku slike, ki jo ustvarja narava, najpopolnejša umetnica. Ki riše najlepšo sliko.
Sliko življenja, tega čudeža.

Resnico, riše resnico. Ponuja svobodo, ponuja mir in tišino.
Ti pa izbereš ali pa misliš, da izbereš. A življenje izbere tebe, mene. In mi ponudi najboljše, tisto malo manj dobro, dobro in slabo, lepo in grdo.

In prav v tem je čar življenja, da ni nikoli črnobelo, je mavrično, je pisano … vseh barv, ne le 50 odtenkov sive ali črne, rdeče ali rumene.

Mavrično, vsi odtenki vsake barve … torej neskončno odtenkov.
Wau, kaj ni lepo, kaj ni čarobno in neponovljivo, unikatno, enkratno. Življenje je večno, je trenutek, je čudež.
Življenje je vse!!!

Živi ga, užij dan, užij vsak trenutek. Tudi tistega, ki ti je zoprn, ker le tako boš lahko užil tudi onega lepšega, neponovljivega.
Kot je neponovljiv vsak, pa naj bo še tako čuden. Ker preprosto je. JE TRENUTEK!

Arno, Francoz, ki slika z naravnimi barvami in živi na Tahitiju, je naslikal tudi tole ... meni je fantastična.