MENU‎ > ‎Portret‎ > ‎Objave-Portret umetnika‎ > ‎

Damijan Koradin

objavljeno: 23. maj 2016, 01:33 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 23. maj 2016, 01:37 ]
Fotografija: arhiv avtorja, 2016 
Kdo ali kaj (si...)? 
V jedru predvsem velik ljubitelj življenja. Častilec lepote, hedonist. V kontrapunktu asket. Radoveden v metafizičnem smislu, razumu prepuščam, da mi razširja obzorja, domišljiji in notranjemu čutu "zakulisje".  Od prvih spominov mi je razbesnelost poletnih neviht, magija zvezdnatega svoda ..., ta elementarnost narave sprožala globlja občutja in vprašanja. Kasneje v stopah odraščanja sem mrzle vrane golega razuma brzdal z nego vezi z notranjim otrokom. Korenine iz katerih sem črpal darove prednikov so napajale žejo mladih poganjkov. Sem mistik, najgloblje sledove vtiskajo vame osebne izkušnje. Vsaka od teh mi v čarobnost življenja dotoči.


Koga ali česa (se veselim, ...)?  
Z veseljem me polni hvaležnost, da sem akter na tem odru življenja. Da sproščen zmorem prižigat iskre v očeh. Vesel sem, ko me obdaja radost, smeh, sproščeni humor, pozitivni prenosi. To so presežki, ki ostanejo, ko se materija telesa sesuva v prah.


Komu ali čemu (se smejim, se čudim...)? 
Smeha ni nikoli dovolj. To je vdih izpod prepone, ki osvobaja izdih. Ne maram žalostnih klovnov, temnih plati, bede, destrukcije ... Čudim se svetu, sistemom, ki goltajo ljudi. Šibkosti kritične mase in moči pogoltne praznine. Čudim se da pogled največkrat ne seže dalj od korena lastnega nosa.


Koga ali kaj (vidim, delam, ustvarjam...)?
Misli, ideje, težnje spreminjam v snovne oblike. Najraje se ukvarjam s tem, da občutja - energije notranjega polja prelivam v zunanje bivanjske prostore. Dom, notranja oprema, skulpture, fotografije kot sinonimi intime so mi neizčrpni viri izraza in raziskovanj. Koncept šole uporabnih umetnosti Famul Stuart, mentorice akadademske kiparke Rene Rusjan je temeljil na temu, da snovni funkcionalni obliki - namenu avtor skozi ustvarjalni proces doda estetski in energetski presežek. Iz potrebe po razširitvi obrtnega znanja sem se odločil za študij na področju kiparstva in restavratorstva. Iz prvotnega ustvarjanja unikatnega pohištva in opreme me je razvoj pripeljal v restavriranje le-tega. V zadnjih desetletjih sem iz praha pozabe obudil veliko predmetov, presežkov s področja posvetne in sakralne umetnosti. Skozi kreativna početja izražam tudi osnovna bivanjska razmišljanja, kot so ekonomski antiglobalizem, kulturni globalizem, upor proti praznemu konzumu ...


O kom ali o čem (govorim, sanjam, razmišljam...)? 
O vsem zgoraj naštetem. O Lepoti, ki je po Plotinu pot, ki vodi v dobro. O nesmiselnosti, človeške brezumnosti in samodestrukcije. O notranjem miru kot prostoru, kjer lahko v najizvirnejši obliki kot mediji točimo nektar v ta svet. Sanjam o sebi in svetu, ko se bo - bom vrnil Domov.


S kom ali s čim (s/z...)?
Vse služi za uk, torej je dobro. Le nerazumljeno navidezno nasprotno deluje. Človek potrebuje definicije in doktrine, da se ne izgubi v lastnih strahovih. Omejen um predalčka. Svoboden na zemlji pokončno stoji in se neomejen v duhu teleportira v ozvezdja.V Virtualni galeriji si lahko ogledate opus del Damijana Koradina pod naslovom "Kipi, ambienti in restavratorska dela".
Klik na fotografijo spodaj!

http://virtualnagalerija.inovelmedia.si/arhiva/razstave/damijankoradin
Kip in fotografija: Damijan Koradin