MENU‎ > ‎Portret‎ > ‎Objave-Portret umetnika‎ > ‎

Erika Gregorič

objavljeno: 25. apr. 2018, 23:27 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 12. sep. 2018, 01:21 ]
Fotografija: arhiv avtorice 
Kdo ali kaj (si ...)? 

Sem Erika Gregorič, pod umetniškim imenom me poznajo kot Reika Gregoretti, mlada izolska ilustratorka in pisateljica. Rišem predvsem motive po navdihu iz japonskega manga (strip) in anime (strip) stila. Magistrirala sem na oddelku za italijanistiko na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Sem umetnica, ki najraje pusti svojim ilustracijam, da me opisujejo, ampak ker se trenutno opisujem sama, lahko povem, da sem NASMEJANA in vedno želim, da se nasmeh nariše na obrazih drugih, ko zagledajo mojo risbo. Sem VESELA in to veselje vselej želim prenesti na ostale preko ilustracij, stripov, dejanj, svojih napisanih zgodb in poezij. Sem POZITVNA in ta svetla plat se odraža tudi na ilustracijah in stripih. Vse to in še več želim prenesti v svoje izdelke, saj so ti tisti, ki me predstavljajo, ko me ni poleg in govorijo namesto mene. Sem USTVARJALNA in zmeraj POLNA IDEJ, za katere komaj čakam, da jih lahko spravim na papir. Sem ZAVZETA in TRUDIM SE v vsem, kar počnem, saj vse kar počnemo, je odraz nas samih in našega odnosa do dela.

Koga ali česa (se veselim, ...)?

Veselim se kamna na dvorišču …, ko bo velik, bo hiša. S tem hočem povedati, da se veselim že malenkosti, saj vem, da te lahko prerasejo v veliko več. Tako se npr. veselim SONČNIH in POZITIVNIH dni, posedanja na balkonu in miru, saj se tako lažje ustvarja. Veselim se POMLADNE in JESENSKE SVETLOBE, saj mi nudita navdih in sproščenost, da lahko ustvarjam. Veselim se, ko mi uspe spraviti na papir, kar si ZAMISLIM in razveselijo me ŽIVAHNE POLNE BARVE, ki se pri tem ustvarijo. Veselim se PRIHODA DOMOV, saj se takrat dan začne. Veselim se POEZIJE, ki jo napišem, saj z njo pomirjam sebe, ko jo berem. Veselim se DELITI S SVETOM tisto kar veseli mene. Veseli me, ko izvem nekaj NOVEGA, povezanega z mojimi hobiji, saj vem, da mi bo pri njem pomagalo.

Komu ali čemu (se smejim, se čudim...)?

Smejim se svojim PRIGODAM, NORIM IDEJAM, saj vem, da mi še nekaj časa ne bodo dale miru in bodo hotele takoj na papir. Smejim se ORODJU, ki ga uporabljam pri risanju, saj me spravi v dobro voljo. Čudim se POZITIVI, ki se prikaže na papirju, ko končam delati in čudim se, kako mi uspeva kljub natrpanim urnikom. No, saj mi ne zmeraj, ampak kadar se lotim, mi uspe in potem se temu smejim iz veselja, ker sem uspela. Čudim se, kako ŽIVAHNE BARVE lahko pozitivno vplivajo na nas in kako vsakemu pomenijo nekaj drugega. 

Koga ali kaj (vidim, delam, ustvarjam...)?

Ustvarjam PESMI, narišem njihova sporočila, saj me večkrat navdihne že sam verz iz pesmi in si zamislim prizor. Ustvarjam SERIJE SLIK, ki pripovedujejo zgodbo. Večkrat slikam na podlagi pesmi, zato imajo naslovi slik imena po pesmih. Delam STRIPE, saj so zabavni in lahko nam popestrijo vsakdan in ga razbremenijo. Delam ZGODBE in jih prenašam v stripe, saj sta mi interakcija slike in besedila pomembni, ker se dopolnjujeta. Delam, kar me VESELI in veseli me, kar delam. Pravijo, da če uživaš v svojem delu, ne delaš niti en dan v svojem življenju. V svojih delih vidim SEBE, vidim DRUGE, vidim BARVE in VSAKO POTEZO, ki je služila, da je prišlo do končne slike.

O kom ali o čem (govorim, sanjam, razmišljam...)? 

Govorim o SEBI, o STVAREH, ki me VESELIJO, o NAČRTIH in PROJEKTIH. Govorim o TEMAH, ki me zanimajo in če me kdo zasuje z vprašanji o temi, ki mi je blizu, se me ne reši zlepa. Govorim o svojih SANJAH, ki jih zvesto zapisujem, saj so sanje spontana odskočna deska za nove zgodbe, ki niso enake nobeni drugi. Razmišljam o svojih SLIKAH, kako jih izpostaviti in predstaviti drugim, kako jih DELITI S SVETOM in razmišljam, če tudi drugi v mojih slikah vidijo tisto, kar vidim jaz in ali je bilo sporočilo preneseno.

S kom ali s čim (s/z...)?

Z OSEBAMI, ki so mi BLIZU, lažje premagujem vsakdan in ga z njimi z veseljem preživim. Pomagajo mi z nasveti in spodbudami in se ne vdajo moji trmoglavosti. Rišem z vsem, kar mi pride pod roko, da dosežem ŽELENI UČINEK na sliki. Rišem s svinčniki, pasteli, Copic markerji in Faber Castell markerji, Faber Castell akvarelnimi barvicami. Učinek na sliki dosežem s kombinacijami orodij, ki jih uporabljam. 


Ilustracija: Erika Gregorič, Arti Reika, 2018


Ilustracija: Erika Gregorič, Warrior 2011, Gloria 2013 in Gloria Llittle girl 2012


Ilustracija: Erika Gregorič, Everything Coffee, 2018Kontaktni podatki:

Mail: reika86@windowslive.com

FB: Reika Gregoretti

Instagram: reika_gregoretti


Erikine članke v Spletnem času si lahko preberete s klikom na 

Svet fantazijskega romana