MENU‎ > ‎Portret‎ > ‎Objave-Portret umetnika‎ > ‎

Jana Fak

objavljeno: 15. jun. 2016 11:48 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 15. jun. 2016 11:50 ]Kdo ali kaj (si...)? 
Moje ime je Jana Fak, sem ilustratorka, grafična oblikovalka in umetnica. Rojena v Mariboru. Leta 2006 sem zaključila študij slikarstva na Šoli za risanje in slikanje – Arthouse Collage of Visual Arts Ljubljana. Zmeraj sem imela močno željo po oblikovanju in tako so poti nanesle, da sem pristala tudi v tem poklicu. Od leta 2009 živim in ustvarjam v Nemčiji (Neu-Ulm). Za odhod v tujini je bilo “krivih” več faktorjev, vendar sem danes vesela, da je temu tako in sem zelo ponosna nase. Veliko se ukvarjam z ilustracijo, ki je vsekakor moja velika strast. Leta 2014 sem za NUK® Germany oblikovala in ilustrirala mini kolekcijo motivov za stekleničke za dojenčke. Mnogi me poznajo po mojih ilustracijah za majice in torbe, ki so zelo uspešne v zadnjih mesecih.

Koga ali česa (se veselim, ...)? 
Veselim se vsakega slehernega dneva, ker imam po mojem mnenju najlepši poklic na svetu. Lahko kreiram, ustvarjam, rišem, oblikujem, in to ne samo kot hobi.

Komu ali čemu (se smejim, se čudim...)? 
Čudim se mnogo ljudem, ker ne razumem sovraštva, ljubosumja in nestrpnosti. Želim si, da ljudje ne bi bili tako sebični in da bi bilo več spoštovanja. Želim si svet, kjer materialnim dobrinam ne bi posvečali toliko pozornosti, temveč bi se bolj osredotočali na socialne odnose, na to kdo smo in kaj nosimo v sebi. Sem očitno večni romantik.

Koga ali kaj (vidim, delam, ustvarjam...)?
Pri svojem ustvarjanju (ilustraciji) so večinoma moja tematika ljudje in živali. To me spremlja že od študija slikarstva. Navdihujejo me tudi geometrični vzorci in grafični elementi, kar se velikokrat pojavi kot kombinacija v mojih ilustracijah/dizajnu. Velikokrat kombiniram grafična ozadja z risbo, pa tudi v sami risbi se velikokrat pojavljajo grafični/geometrijski elementi. Inspiracijo največkrat povzemam po japonskih animiranih filmih (Studio Ghibli) in v japonski sodobni umetnosti. Največ vpliva sta name naredila YOSHIMOTO NARA in TAKASHI MURAKAMI. Ta vpliv je prepoznaven v mojem ustvarjalnem slogu. Kot grafična oblikovalka sem prepoznavna po organskih „eksotičnih“ formah, velikokrat netipičnih za sodoben dizajn in nenavadnih barvnih kombinacijah, ki pa kljub temu funkcionirajo in harmonirajo. Zmeraj spremljam nove trende v dizajnu, vendar kljub temu iščem neko svojo edinstveno pot. To se mi zdi ključno. Le tako lahko izstopaš in ne pripadaš „masovki“ istih dizajnerjev.

O kom ali o čem (govorim, sanjam, razmišljam...)? 
Veliko razmišljam o sebi, kdo sem in kam grem – kam me vodi moja življenjska pot. Sanjam o velikih stvareh, potovanjih, ki bi jih rada se doživela. Sanjam o novih izkušnjah, ki me čakajo in kaj se bom od le-teh naučila. Zame življenje ni ravna pot, temveč je precej valovita. To je moja pot, ki sem si jo sama z namenom izbrala. Včasih si želim, da bi bila manj naporna, vendar danes ne bi bila tukaj, kjer sem in postala to, kar sem.

S kom ali s čim (s/z...)? 
Najraje sem obdana z veselimi ljudmi; ljudmi, ki me spravijo v smeh, ki jim lahko brezpogojno zaupam in ob katerih sem srečna. To je vsekakor moj partner in moja družina. Brez njihove podpore in nenehne spodbude, brez njihovega zaupanja v moj talent, zagotovo danes ne bi bila tako uspešna.+49 1629 20 96 22http://www.janafak-art.com/Ilustracija: Jana Fak