MENU‎ > ‎Portret‎ > ‎Objave-Portret umetnika‎ > ‎

Mojkaa Pecar

objavljeno: 6. sep. 2016 04:12 avtor: Spletni čas
https://www.facebook.com/mojkaa.pecar
Fotografija: Dejan Jakac, Eternal Flame Body Art Studio Koper, oktober 2013 Kdo ali kaj (si...)? 
Kdo sem? Mojkaa, Jetijeva žena. Tista, ki je NE želiš srečati v gozdu. 
Kaj sem? Odvisno od ure, dneva in sogovornika.

Koga ali česa (se veselim, ...)? 
Preprostosti, ustvarjalnosti, izvirnosti … človek ali predmet, ki nosi v sebi vsaj eno od teh 
lastnosti, me hitro navduši in zanima.

Komu ali čemu (se smejim, se čudim... )? 
Vsakemu namigu, podatku, zgodbi, ki obravnava »mojo« predkrščansko zgodovino; tako iz religijskega, kakor iz vidika vsakdanjega življenja. Najbolj me zanimajo tetovaže (motivi in starodavne tehnike tetoviranja), simboli, rituali in vse, kar zadeva svet bodyart-a. 
Vsa moja raziskovanja so se, tako ali drugače, usmerila v spoznavanje tabuiziranega simbola Svastike. Kako zelo smo ji (kot zaščitnemu simbolu) zaupali in jo upodabljali, pove že samo dejstvo, da smo imeli izpeljanke svastičnih simbolov za varovanje otrok pred zli duhovi (risanje ali vrezovanje v zibelko), zaščito hlevov, orodij … poročna oblačila so imela všite svastične simbole plodnosti / rodnosti ... verjetno bi tudi doma marsikdo našel vrezano (v kakšno leseno skrinjo ali kuhinjsko stojalo za začimbe) svastiko imenovano Kolovrat. (http://www.staroverci.si/en/zapisi-1/simboli/item/52-kolovrat.html

Koga ali kaj (vidim, delam, ustvarjam...)? 
Tetoviram, »performiram«, raziskujem in ozaveščam.
Tetoviram po metodi, imenovani »handpoking« kar bi lahko prevedli v »ročno tetoviranje« - to pomeni, da tetoviram brez uporabe »mašinice«, tetovaže pa so sestavljene iz nešteto pik, senčenje pa je odvisno od gostote pikic. Kljub temu, da uporabljam starodavne tehnike, so materiali »moderni« - sterilne igle, certificirane barve in varno okolje (tattoo studio). V prostem času rada pripravljam performanse z našo skupino, ki se ukvarja s telesnimi suspenzijami. Tudi to je moderniziran starodaven ritual, preko katerega se človek bolje spozna.

O kom ali o čem (govorim, sanjam, razmišljam...)? 
Veliko sanjam o dnevu, ko bodo ljudje najprej poslušali, nato ocenili / kritizirali in si ustvarili mnenje … Ko se bomo ljudje imeli radi, zaradi preprostega dejstva, ker smo ljudje … Ko bo misel na Svastiko sprožila spomine, ki segajo v čase pred vojno …

S kom ali s čim (s/z...)? 
Najpogosteje z ravnili, šestilom in milimetrskim papirjem na travniku pod drevesom ob reki. Interaktivno pa s podobno mislečimi in s podobnimi interesi – Slovanski narodi in Svastika.


Kontakt:
Elektronska pošta: mojkaa@gmail.com


https://www.facebook.com/Jetiswife/?fref=ts
Tetovaža: Mojkaa Pecar, Medovedo, april 2016