MENU‎ > ‎Portret‎ > ‎Objave-Portret umetnika‎ > ‎

Monika Zabret

objavljeno: 26. apr. 2016, 13:22 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 23. maj 2016, 01:59 ]
fotografija: arhiv avtorice, 2016 
Kdo ali kaj (si...)? 
Sem dekle, partnerica, sestra, prijateljica, diplomirana slikarka, ki zaključuje magistrski študij na akademiji za likovno umetnost. Najbolj sem polna energije, ko grem na izlet, v hribe ali na potovanje. Vedno polna navdiha sem po dobri razstavi ilustracij, ki me popeljejo v svet domišljije. Lažje, kot skozi besedo, se izrazim skozi sliko ali ilustracijo.

Koga ali česa (se veselim, ...)?  
Vsako leto se najbolj veselim pomladi, ko vse cveti in je v zraku prijetno vzdušje. Vsak mesec skozi moje misli potuje polno sličic, ki jih prerišem na papir. Vsak teden se veselim oddiha, ki navadno pride konec tedna. Ni dneva, da ne bi pomislila na tiste, ki jih imam rada in v življenju so trenutki, ki ostanejo večni.

Komu ali čemu (se smejim, se čudim...)? 
Vedno znova me nasmeje moj štirinožni prijatelj Zano. Ta kuža premore toliko dobre volje, njegov rep miruje samo, ko spi. Nasmeje me tudi dobra predstava v gledališču, dobra družba ali risanka. Velikokrat se čudim stvarem, ki so večini jasne, meni pa se zdi, da jih vedno lahko obrnemo še drugače.

Koga ali kaj (vidim, delam, ustvarjam...)?
Ko se mi v mislih ali sanjah prikažejo različne sličice, jih spravim na papir. Najraje ustvarjam v akvarelni tehniki, ki ponuja mehke prehode, razgibane, nenadne poteze in nežne rezultate. Všeč mi je belina, ki ostane pri akvarelni tehniki in je del slike. Pogosto se lotim risanja v računalniških programih, kjer se vedno naučim kak nov trik in ure minevajo kot minute.

Spoštujem starejše avtorje, še posebno iz časa impresionizma, njihova dela so zame velike umetnine, saj izražajo izučeno oko, roko, svobodo in vsebujejo veliko domišljije.

O kom ali o čem (govorim, sanjam, razmišljam...)? 
Všeč so mi pogovori o zanimivih, novih in pozitivnih rečeh. Trudim se, da bi bili ljudje okoli mene veseli in cenim tiste, ki še znajo reči »hvala« in »dober dan«. Poleg teh majhnih trenutkov sanjam o ilustracijah, ki jih pogosto poskušam povezati z novimi mediji, predvsem (zadnje čase) z mobilnimi aplikacijami. Nek pregovor pravi: »Na koncu bo vse dobro. Če ni dobro, potem še ni konec.« 

S kom ali s čim (s/z...)?
Zanimivo je odkrivanje novih gozdnih poti s kužkom Zanom. Obožujem sprehode v naravo, njen vonj, zvok in pohode v gore, kjer je trud na vrhu poplačan z neprecenljivim razgledom. To zame pomeni meditacijo, mir in največjo svobodo.
Kontakt: zabret.monika@gmail.com 
Blog: zabretmonika.blogspot.si
Klik na spodnjo ilustracijo za ogled virtualne galerije!

http://virtualnagalerija.inovelmedia.si/arhiva/razstave/monikazabretmaj2016

Ilustracija: Monika Zabret