Dragi Jazon, avtor: Andrej Kos, oktober 2016

objavljeno: 28. okt. 2016, 20:06 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 28. okt. 2016, 20:12 ]

Pod svetim Pavlom, onkraj cesarske ceste 
spi Močilnik v globoki kotanji, v večni senci. 
(Ivan Cankar) 

In ko se bo zbudil iz morastih sanj, 
ne bo tam nobenega potuhnjenega geometra, 
nobenega brenclja, nobenih rdečih luči 
in nobenih lovk samopašne države. 

Dragi Jazon! 

Gotovo je prav in bogu dopadljivo (upam, da tudi sekti Zdrava atmosfera), da tudi Tebe obvestim o tem, da se v Močilniku nekaj dogaja. Se še spomniš Močilnika? To je tam, na robu Ljubljanskega barja, kjer si se ustavil s svojo ladjico in kjer si udaril po skali. Če imaš čas in voljo, pridi v sredo ob petih popoldan, pa bomo skupaj kakšno rekli. Ali prebrali. Beremo Cankarja. Vem, da ne veš, kdo je Cankar. Prav zategadelj je fajn, da se oglasiš. Cankar je še eden (razen Tebe), ki je slavo Močilnika ponesel v svet.

Verjamem, da Te že dolgo ni bilo v teh krajih; morda ne bo odveč, da Ti dam kakšen namig, da ne boš preveč taval okoli. Prvo, do skale z ladjico ne moreš več. Tam je mostiček, prosim Te, da ga ne prestavljaš, kdo ve, kdaj ga bomo potem spet dobili nazaj. Parkiraj nekje na Vrhniki, recimo na park&ride, tam bi znalo biti še nekaj prostora. Po Vrhniki so sicer v glavnem modre cone, občinski redarji Te bodo ročno oglobili, če boš svojo barkačo pustil predolgo. Na avtokamp se Ti ne splača čakati, ne na tistega v Blatni Brezovici ne na tistega pri Bajerjih. Ko boš že na park&ride, pojdi še v Lidl, gotovo imajo kakšne popust tudi za take iz drugih krajev in iz drugih časov. Ne ustraši se Mavsarjevih vran, samo kipi so, niso žive! Da ne bi slučajno pomislil, da so pingvini!

Verjetno boš šel do Močilnika peš. Daj, ustavi se v bivši šivalnici IUV. Če Te glih ne zanima knjižnica (pa je lepa in kup knjig ima, ne mor'š verjet'!), je pa neobhodno, da si ogledaš Doživljajsko razstavišče Moja Ljubljanica. No, ja, ni moja, samo reče se tako. Zdaj smo se imena že navadili, eno leto smo pa prekladali besede in se preklali, kako da naj bi se reklo temu svetišču preteklosti; zdaj smo se pa na srečo unesli. Vstopnina je sicer pet evrov, nekak boš že sfolgal, upam. Lahko se pa probaš izgovorit na podžupana Skodlarja, ki je motor, da ne rečem jadro tega muzeja, pa te bo kakšna fletna punca spustila skoz. Pazljivo si oglej, mogoče boš našel kak svoj izgubljen vrček ali celo meč.


Kaj, domovina, Slovenec za svet ob mejniku prelije zadnjo kapljo krvi.


Pa da se vrneva v Močilnik. Če si pri volji, daj še enkrat užgat po tisti skali! Zdaj je ravno pravi čas. Samo pazi, kje boš stal. Tam se preklamo za par kvadratnih metrov zemlje, kot da bi šlo za življenje in smrt. Slovencev ne poznaš, v Tvojih časih jih še ni bilo tukaj. Drek pa domovina, svet ob mejniku je tisto, za kar Slovenec prelije zadnjo kapljo krvi! Evropa je brez meja, mi se pa pod Tvojo skalo dajemo baš za mejo, edino rezilne žice še nismo postavili. Mimogrede: rezilna žica je zato, če tvojim potomcem uide kak begunec, ki se mu zdaj reče migrant. Ampak, ne bova o politiki, ne bom ti pojasnjeval razlike med beguncem in migrantom, se boš že znašel nekako.

Okrog lope, kjer beremo Cankarja, je nekaj zemlje in država steguje svoje umazane tace po njej. Nepojmljivo, nacionalizacija leta 2016! Še od prejšnje nacionalizacije nismo vsega vrnili, pa je že nova! Saj vem, da ne razumeš, jaz tudi ne.

Sveti Anton v kapelici je malo poškodovan, skušnjavec je pa kot vietnamski prašiček. Ampak svetniku se ne piše dobro. Ne plačuje dodatnega (prostovoljnega) zavarovanja, čakalne dobe so pa dolge. Dr. Gruber gre na dopust, dr. Radan je v arestu, ostali pa en cajt delajo, en cajt grozijo s štrajkom. Najbolje je, da imaš kakšnega padarja s seboj. Aja, pa pri Tončku le pozvoni in zaželi si kaj lepega. Nikoli ne veš ...

V Močilniku je tudi zgradba. Deloma je od turističnega društva, deloma od ne vem koga. Na tistem, nejasnem delu, so na šipah jasno narisane nage babe oz. je na vseh oknih verjetno ista, če niso brezjajčne dvojčice. Vem, da Te to ne bo glih kaj preveč ganilo, moralist nisi, sploh so pa bili v Tvojih cajtih takim junakom bolj zanimivi dečki kot punčke. Ampak Te moram opozorit, če Te zahakljajo zaradi pedofilije, adijo pamet! Potem je bolje, da zbežiš v Avstralijo, kot Oman.

Okrog stavbe so luči, ki se pod večer prižgejo na rdeče. Pravijo, da tam ni kupleraja, torej so luči ostanek komunistične, totalitarne preteklosti. Ne moreš iz tega pa ne moreš, pa če se stokrat osamosvojiš!

Vidiš, dragi moj Jazon, zato beremo Cankarja in zato bi bilo res fajn, da še enkrat užgeš po tisti skali!


Tvoj Kos


Jazonova skala, vir: Internet, oktober 2016


Če želite vedeti kaj več Jazonu,
kliknite na sliko!

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/tvoj-trener-pisanja/objave---tvoj-trener-pisanja/grskabajkajazoninmedejaoktober2016

                                                               Jazon prinaša zlato runo Peliasu, detajl z grške vaze, 
vir: Wikipedija, oktober 2006