MENU‎ > ‎Prisluhnimo tišini‎ > ‎

Objave - Prisluhnimo tišini


Prisluhnimo tišini, 2. del, avtor: MirOK, 19.10.2014

objavljeno: 19. okt. 2014, 12:28 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 19. okt. 2014, 12:30 ]

2. del 
Zakaj bi sploh prisluhnil Tišini? Kaj, če tega nočem? To je res stvar izbire vsakega izmed nas, ker pa trenutno živimo v obdobju, ko se čedalje bolj zavedamo sebe in okolice, je dobro vedeti tudi, kaj nam 
prinese 5-10 minut tišine dnevno?
Bi rekel, da ljudje ne glede na večje zavedanje, še vedno dostikrat tavamo v temi. Mogoče celo bolj sedaj, ko vemo toliko stvari. Danes je trend, da skrbimo za sebe in svoje telo. Velikokrat pa pozabimo na svoj um. Tudi um rabi počitek in regeneracijo. Glede na njegovo količino delovanja, je to tudi nujno potrebno. Znanstvene študije pravijo, da skoraj 50% svojega časa preživimo izgubljeni v mislih. Upam si trditi, da je ravno to odgovorno za stres in razne bolezni moderne družbe, ki so posledica tega stresa.
Lahko se aktivno ukvarjamo z neko obliko fizične rekreacije, skrbimo, da v telo dobimo dovolj hranljivih snovi ipd, vendar nam to kaj malo pomaga, če se ne znamo res sprostiti, umiriti svoj um in prisluhniti Tišini.
"Tišina je boleča, vendar v tišini stvari dobijo obliko. In mi moramo počakati in opazovati. V nas, v naši skriti globini leži tisti, ki ve vse, ki vidi in sliši to, kar mi ne vidimo in slišimo. Vse naše percepcije, vse kar smo do sedaj naredili in smo danes, je nekoč že bilo v nas. Tiha globina, zakladnica duše. In smo več, kot mislimo. Smo več, kot vemo. To kar je več, kot si mislimo in vemo, vedno išče in dodaja samemu sebi, medtem ko mi ne delamo nič - ali mislimo, da ne delamo nič. Le z zavedanjem kaj se dogaja v nas, lahko k temu pripomoremo. Ko podzavest postane zavest, takrat se speča semena spremenijo v cvetove, in tiho življenje v nas začne peti z vso svojo močjo." - Kahlil Gibran
Sedaj pa si vzemite 5 minut časa, zaprite oči in prisluhnite Tišini;-)

Zavestno opazovanje ali pozornost dela čudeže.

Zavedanje je čudež.

MirOK


Prisluhnimo tišini, 1.del, avtor: mir0k, 23.9. 2014;

objavljeno: 11. sep. 2014, 01:33 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 19. okt. 2014, 12:31 ]

1. del 

Prisluhnimo tišini je informativna oddaja za hendikepirane (vir: rtvslo.si), ki jo predvajajo na RTV Slovenija. Rad bi poudaril, da kolumna s podobnim imenom nima nič skupnega s to oddajo. Po drugi strani pa menim, da lahko ljudje z okvaro fizičnih čutil sluha, lažje razvijejo notranji, duhovni sluh, ker nimajo prisotnih toliko motilcev okolice. Teh pa je v današnjem času ogromno - motilcev namreč.

Ljudem je tišina neprijetna, bi rekel da se je kar malo bojimo. V današnji družbi smo navajeni, da nam non-stop nekaj dogaja, da se z nečim ukvarjamo. Kolesje našega uma se neprestano vrti. Če dogajanja na trenutek zmanjka, nam kaj hitro postane dolgčas in že poiščemo novo dogodivščino, ki nas zamoti in odpelje stran od nezanimive vsakdanjosti. Še posebej je to moč opaziti pri mladih, ki že od malih nog odraščajo ob raznih barvitih in glasnih igračah in napravah. Ko opazujem srednješolsko mladino pri sprehodu po Ljubljani, velikokrat dobim občutek, da jih vodijo njihovi pametni telefoni. Hkrati pa razni duhovni učitelji, novi in starodobni modreci, razlagajo, da se prav v tišini skriva bistvo vsega življenja oziroma, da je Tišina enaka Življenju.

Kaj to pomeni?
Kako je lahko nekaj kar ne vidimo, ne slišimo ali kako drugače občutimo z našimi fizičnimi čutili, prav tisto kar si želimo pojasniti že skozi celotno zgodovino človeštva?

Razvoj znanosti in tehnologije je v zadnjih nekaj desetletjih dosegel tako raven, da jo komaj dohajamo, kljub vsemu pa še vedno nimamo blage veze kdo smo, kam gremo in kakšen je sploh smisel našega bivanja na zemlji. No, vsaj tisti, ki nas to zanima.

Fizični svet je tako rekoč vse, kar nas večina pozna, modreci pa nas tu spet učijo, da je fizični svet le iluzija, da obstaja le v naših glavah, da materijo celega vesolja predstavlja le naš um. Pravijo, da se prav v tišini skrivajo vse informacije, ki jih želimo vedeti, treba jim je le znati prisluhniti. Pri temu znanju ali učenju kako prisluhniti tišini, pa ni neke univerzalnosti, ker kar pomaga nekomu, ni nujno da bo tudi drugemu in obratno. Zato je mogoče na temu področju tako malo informacij oziroma, bi rekel da so pravi modreci kar lepo in modro tiho.

Vse kar nam povedo, je to, da ko se um umakne in umiri, takrat je dovolj prostora, da v nas pridejo modrosti iz Tišine. Le poiskati moramo način, ki nas bo popeljal v čisti in pravi Mir.

MirOK



1-2 of 2