MENU‎ > ‎Skrb za zdravje‎ > ‎Objave - Skrb za zdravje‎ > ‎

Spolna sla (libido), avtor: Alenka Prelc, 26. 2. 2015

objavljeno: 16. feb. 2015 21:42 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 25. feb. 2015 22:37 ]
Vprašanje: Stara sem 45 let in živim sama. Imam silno željo po seksu, ki jo težko brzdam. Pri tem čutim tudi fizično bolečino. Spolnih odnosov nimam že kakih 10 let. Zdravniku ne morem razlagati o tem, ker mi je nerodno. Prosim za nasvet. Ana


Zdravnica odgovarja: 

Alenka Prelc  Spoštovani, hvala za zaupanje. 

Upam, da vas razumem in vam bo moj odgovor v pomoč!

Strinjam se, da je to tema, ki zahteva posebne okoliščine za pogovor in danes še velja za temo, ki jo je treba skrivati. Posebne pozornosti je vredna! Če imamo dobre spolne odnose, se počutimo imenitno.

Spolna sla ima več delov, ki se morajo prepletati, da dosežemo zaželeno. S pomočjo svojih čutil dosežemo sproščenost in zadovoljstvo. Imamo pet čutil, kot so vid, sluh, okus, vonj in dotik. Z njimi dobimo občutke, ker se v možganih procesirajo vse zaznave in se obarvajo v vsakem posamezniku na svojstven način. Tako dobimo izkušnjo.

Želim vam povedati, da je možno imeti silno željo po spolnosti in pri tem občutiti fizično bolečino v primeru, ko na tej poti nekaj ne deluje v redu in to se lahko z zavzetostjo reši.

Da bi vam lahko pomagala, bi potrebovala še dodatne vaše podatke, da bi se skupaj odločili kako to urediti.

Kako spite, kaj vam predstavlja ta težava, kako ste si do sedaj pomagali, katere so še vaše zdravstvene težave, kakšna je vaša socialna podpora … Kaj se je zgodilo, da deset let nimate spolnih odnosov?

Narava nam je dala spolne odnose, da zagotovimo svoj obstoj in prenesemo svoje dosežke in spoznanja otrokom. Zato imamo močno spolno slo, ko smo v dobri telesni moči naših srednjih let.

Povečano spolno poželenje imajo predvsem mladi, zdravi moški, zaradi vpliva količine hormona testosterona. Spolna sla pa z leti tudi njim peša. Testosteron je najmočnejši moški spolni hormon, ki uravnava rast in razvoj moških spolovil in razvoj spolnih celic, odgovoren pa je tudi za spolno slo.

Tudi žensko telo proizvaja testosteron, ki je prav tako pomemben (takoj za progesteronom). Jajčniki so glavni, ne pa tudi edini vir testosterona pri ženskah. Ženskam, ki prehajajo v menopavzo (dejavnost jajčnikov peša in ugaša), svetujemo obisk pri ginekologu, ki presodi, ali je raven spolnih hormonov motena in ali je potrebno zdravljenje s pomočjo hormonske terapije. Običajno je tako, da imajo ženske predvsem težave z zmanjšanim libidom že v času pred in med menopavzo.

Lahko bi iskala razloge vaših težav tudi drugje.

Spomnimo se pregovora, da je vsak svoje sreče kovač in to velja od rojstva dalje, torej, ko še nimamo svoje odgovornosti za svoja dejanja. Dotik že dojenčka umiri in vsakdo, ne glede na starost, potrebuje dotik. Kje se dotikamo drug drugega pa je del našega sporazumevanja. Nekateri potrebujejo več dotika, drugi manj. Eni znajo to pokazati in dobiti že v zgodnji mladosti, drugi pa imajo primanjkljaj. Vprašanje pa je, ali smo dozoreli z dobro “kondicijo” odzvati se na izzive življenja. In ne pozabimo, da ves čas življenja dozorevamo v iskanju vsak svojega ugodja. Načinov je veliko, npr. kajenje, hrana, droga, menjava spolnih partnerjev, samozadovoljevanje, šport, slikanje, branje, ročna dela, skrb za hišnega ljubljenčka, ipd.

Nekateri izbirajo, na kakšen način pridobijo občutek vzhičenja in ugodja, drugi pa vztrajajo le v eni obliki. Vse to je lahko v mejah družbene sprejemljivosti ali pa ne. Družbena kultura ureja sprejemljivost vedenja, in od skupnosti je odvisno, kaj in katero določeno nezmernost preganja ali tolerira.


Sklepna misel

Želim vam povedati, da menim, da je za vas najbolj primerno zaupati se psihiatru, ki bo ocenil, ali vam lahko pomaga z zdravili, ali vas bo usmeril k psihologu, S psihologom bosta potrebovala več obravnav, da boste na miren način sprejela nov način odzivanja in se rešila telesnih bolečin. Pri psihiatru in psihologu se naročite brez napotnice, če vam je nerodno govoriti z zdravnikom.

Priporočam pregled pri ginekologu, da omili morebitni ginekološki izvor bolečin.

V današnjem stresnem času vam bo jemanje vitaminov B kompleksa dobro delo. Morda bi vzela
vitamine in minerale kot dodatek prehrani na osnovi vaše krvne skupine. Če kadite, imate premalo C vitamina za obnavljanje celic in ga lahko vzamete 1000 mg dnevno. Priporočam vam, da v času čakanja na psihiatra poskušate živeti čim bolj zdravo. Poskrbite zase! Pri tem je pomembna zdrava prehrana, dovolj spanja in gibanja in knjiga, prijatelj. Že kratek vsakodnevni sprehod naredi čudeže! Poiščite si svoje hobije Poskrbite, da ste čimbolj aktivni v naravi in negujte svoje telo. Vsekakor ne pozabite na svoje najbližje in jih razveselite z malenkostmi, za katere veste, da so jim všeč. Pri tem je vedno dobrodošel nasmeh … objem, čas za kakav, knjiga …Pripis: Pa še povezava na seznam psihoterapevtov, na spletni strani Združenja psihoterapevtov Slovenije: Seznam psihoterapevtov, ki sem si ga sposodila iz enega izmed člankov Spletnega časa.
Naj se vam na obrazu nariše nasmeh,

Alenka Prelc, specialist družinske medicine