365 tem, avtor: i Novel Media, 20.11.2014

objavljeno: 19. nov. 2014 23:57 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 26. nov. 2014 11:13 ]
Motivacijski sistem za kreativno pisanje 

356 tem je priročnik, ki spodbuja pomembno človekovo lastnost - vztrajnost in trening pisanja. Vsebuje 365 vaj, za vsak dan v letu. Vsaka vaja vsebuje uvodno besedilo in temo, o kateri pisci razmišljajo in pišejo. Uvodna besedila s priporočili so po vsebini različna: (a) motivacijska (b) izobraževalna: spoznavanje literarne teorije in namigi za reševanje pogostih slovničnih napak (c) sprostitvena in (d) terapevtska.

Sistem vsebuje povezave na različne internetne zbirke: SSKJ, na internetni sistem Amebis Besana (Slovnični pregledovalnik, pregibanje samostalnikov in pridevnikov, …) ter na različne forume in zbirke v povezavi s slovnico in drugimi viri informacij.

Primer uvoda v 365 tem

Da bi pisali, je potrebno pisati. Če se boste držali načrta in se posvetili pisanju 10 do 20 minut dnevno, bo pisanje postalo del vašega življenja in podobna rutina kot je umivanje zob.

Vsaka vaja vsebuje uvodno besedilo, ki vas bo spodbudila k pisanju, in temo, o kateri boste lahko razmišljali in pisali.

Najbolje je, da pišemo na roko. Verjetno se boste vprašali, zakaj pisati lastnoročno v dobi računalnikov in pametnih telefonov, saj smo vendar prešli iz dobe pisanja na roko v tipkanje?! Razlogov za, je zares veliko. Eden je zagotovo poseben čar rokopisa, na katerega smo že skoraj pozabili, in ga sedaj ohranjajo le v šolah kaligrafije in seveda - pisatelji in pesniki. Drugi razlog je v razlagi, da je pisanje na roko bolj povezano s pismenostjo, kot je videti. Danes skorajda nihče ne piše več lastnoročno, ampak si pošiljamo le elektronsko pošto in kratka sporočila ter se pogovarjamo preko Facebooka, Twitterja in drugih socialnih omrežjih. Strokovnjaki pravijo, da se s pomočjo lastnoročnega pisanja v možganih ustvarjajo določene mreže s povezavami, ki jih je potrebno vzdrževati. Če pisanja ni, potem impulza v levi hemisferi možganov ni (ob predpostavki, da pišemo z desnico). Čeprav nevrofiziologija še ni povsem raziskala neposredno povezanost razvoja razumevanja jezika z lastnoročnim pisanjem, nam slednje dokazujejo tudi izjave pisateljev in pesnikov, ki pišejo na roko, s pisali in na papir. Večina jih pravi, da so le na tak način dovolj inventivni, intuitivni, lucidni in nenazadnje, zadostno produktivni.

Dejstvo, da je lastnoročno pisanje tudi fizično delo, je prav tako pomemben vidik, da se odločimo zanj. Pri njem namreč sodeluje telo, roka in čutna zaznavnost, ki se vzpostavi medtem ko premikamo svinčnik po papirju. Včasih lahko začutimo med pisanjem utrip srca in pulz med prsti, začutimo lasten vdih in izdih in se naravnamo v pozicijo sprejemanja in pisanja misli, ki nas spreletavajo in bombardirajo iz naše podzavesti. Ročno pisanje je torej fizična in duhovna aktivnost, predvsem pa globoko intimna dejavnost.

Prvi priporočili sta samo dve:

· Pišemo na roke;

· Pišemo vsak dan.

Dovolj bo vaša pripravljenost, beležnica, pisalo in določitev časa, kdaj boste pisali. Za vse ostalo bomo poskrbeli mi, preko priporočenih tem in spodbud, skozi vse leto. Vsak dan boste po e-pošti dobili priporočilo za pisanje in določeno temo.

Za tiste, ki prisegajo na računalnik in na udarjanje prstov po tipkovnici ter se jim zdi pisanje na roke praktično nemogoče, morda izgubljanje časa, tudi prav. Vsak naj izbere svoj način, tistega, ki mu najbolj ustreza.

Dnevna tema: Zakaj pišem?


http://www.pisarnavnl.si/projekti/kreativno-pisanje-2014-2015