Odziv na 365 tem, avtor: Vanja Čibej

objavljeno: 29. feb. 2016, 22:50 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 29. feb. 2016, 23:24 ]
Razveselili smo se odziva bralke na temo iz 365 tem za ustvarjalno pisanje, pa smo se odločili, da besedilo v celoti objavimo, ne da bi ga poskušali kaj preveč komentirati, ali celo popravljati. Glavni namen tem je spodbujanje spontanega pisanja, ne da bi pri tem pazili na slovnične napake, pa tudi ne da bi se pri tem ozirali na vsebino. 

S takim treningom na lažji način odkrijemo v sebi izvirne ideje, ki postanejo sprožilec nadaljnjih idej in tem, o katerih bi lahko napisali dobre zgodbe, ki jih bi z veseljem kdo prebral, ali pa že sama po sebi trdno stoji in je potreben le še en korak do dobre zgodbe: popravljanje, dopolnjevanje in piljenje besedila. 
 


Tema dneva: S prvo plačo si je Fermin de Torres kupil gizdalinski klobuk, nepremočljive čevlje in vztrajal, da naju z očetom povabi na obaro iz bikovega repa, ki so jo ob ponedeljkih pripravljali v restavraciji nekaj ulic stran od trga Monumental. (Carlos Ruiz Zafon, Senca vetra)Nič kaj drugega ni ostalo, kot, da z očetom sprejmeva povabilo. Oče si je prav tako nadel klobuk. Bil je rjave barve in njegovi krajci so bili že rahko obledeli od starosti. Jaz sem oblekla krilo, ki je bilo tisti čas v modi. Zvončasto je padalo do gležnjev. Zraven sem izbrala bluzico kaki barve z dolgimi rokavi in čez oblekla suknjič v svetlo zeleni barvi krila. Bil mi je za dobro številko prevelik in zato sem ga stisnila s širokim pasom iste barve. Fermin naju je že nestrpen čakal pred vhodom restavracije. Ves ponosen se je šopiril, kakor mlad pav, pred namišljeno družico.
Vstopili smo in si izbrali mizo ob oknu. Ura je bila enajst in ob tem času je bila restavracija še skoraj prazna. Okrogel šef strežbe se je rahlo namrščil, ko je prišel do naše mize. A požrl pripombo, ki se mu je vrtela v mislih, da si nismo rezervirali mize. Kaj nam bi oponesel to, če je še toliko prostora. Z enim pogledom nas je ocenil in rahlo ironično vprašal: Boste tri porcije bikovega repa ali le eno? Spogledali smo se in Fermin je vljudno (malce preveč vljudno) odgovoril: Štiri bomo. Šef strežbe je prhnil skozi nos: Štiri? Ali se vam bo kdo še pridružil? Ne!, je odgovoril ostro Fermin. Ko smo naročili še pijačo se je odstranil. Z očetom sva pogledala Fermina: Kdo bo pojedel četrto porcijo? Ne skrbita, je bil skrivnosten Fermin.
Prinesli so štiri porcije bikovega repa. Šef strežbe ni vedel kam naj postavi četrto porcijo. Pa je mečkal na mestu, da se mu je salo treslo okoli pasu. Sedite g. šef strežbe, četrta porcija je za vas, je dejal Fermin. Ah dajte no, ne se šalit z mano, se je nakuril šef strežbe. Se vam zdim lačen? Ne, ne zdite se mi lačni. Pač pa želim, da pojeste ta rep znami vred. Če vam bo všeč in boste vse pojedli, bomo plačali vse štiri porcije. V nasprotnem primeru jih boste vi. Ne, ne. Jaz tega ne jem. In sploh sem sit. Ta mačkin rep pojejte vi, se mu je zagovorilo. A tako. Mačko ste nam podtaknili namesto bikovega repa. Kaj vi želite, da vas prijavim inšpekciji? Ne, ne. Seveda ne, se je skrčil šef strežbe. Veste, narobe sem rekel, bikov, ne mačkin rep. Fermin je vstal iza mize, se zravnal in izprsil. Šef strežbe je bil poleg njega kot poteča se kroglica masti, ki jo cvrejo. Ko mu je pred nosom pomahal z zeleno izkaznico, na kateri je pisalo višji inšpektor, se je samo še sesedel na stol pri mizi in začel srebati juho. Od gnusa kaj je, je zaprl oči. Fermin se je rahlo zasmejal: Dovolj, ni vam treba vsega pojesti. Zdaj pa odnesite to svinjarijo in nam pripravite dunajske zrezke. Pa pazite katero meso bo v njih. Jaz pa bom medtem izpisal prijavo.

Z očetom sva si oddahnila. Nihče od naju ni maral bikovih repov. In kar sva se pred tem spraševala, sva zdaj vedela. Fermin naju je lepo izkoristil v službene namene. Falot!!!


Dodaten izziv:

Odstranite Zafonovo uvodno besedilo in ga nadomestite s svojim, popravite nekaj slovničnih napak, premislite, ali bi lahko kakšen stavek odstranili, ker morda ni pomemben za zgodbo, morda pa bi kakšnega želeli še dodati. Ne pozabite tudi na naslov.

Besedilo ima vse kvalitete, da nastane dobra kratka zgodba, ki jo lahko objavimo v rubriki 5-minutna kratka zgodba.


Zahvaljujemo se vam za prispevek k 365 temam za kreativno pisanje.