Odziv na 365 tem, pravljica, avtor Vanja Čibej, maj 2016

objavljeno: 2. maj 2016, 00:35 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 2. maj 2016, 00:56 ]
Pravljico nam je poslala Zarja Trkman, ki jo je napisala po priporočilu iz 365 tem za kreativno pisanje.  


Zarja Trkman 
Delfin in morska deklica 
(pravljica) 


Nekoč, bilo je na obali otoka v šibeniškem arhipelagu, sta se na obrežju srečala delfin Svit in mlado dekle Zarja. 

Svit je, obkrožen z mirnim valovanjem morja, plaval, se igral, prevračal kozolce in se za trenutek ozrl na pomol, kjer je ugledal najlepše bitje na svetu. Bila je svetlolaska, z dolgimi pšeničnimi lasmi, z modrimi očmi in izklesano postavo. Svoje popolno telo je nastavljala sončnim žarkom, ko ga je ugledala. Vitkega, igrivega delfina z biseri posuto svetlečo kožo in zvedavim pogledom. Plaval je v zalivu, se ji približeval na komaj meter, spuščal zaljubljene glasove in skušal vzbuditi njeno pozornost.

Zgodilo se je, njune oči so se srečale in rodila se je ljubezen na prvi pogled.

Vsak, prav vsak dan sta se srečala v zalivu in se spogledovala, se pogovarjala v neznanem jeziku, jeziku ljubezni, ki ju je zbliževala. Vsak dan sta tudi skupaj plavala. Zarja se je oprijela zgornje Svitove plavuti, zajahala je njegovo vitko telo, začutila pod sabo svilnato kožo. Uživala je ob teh dotikih, ki so ji nudili obilo pristnega užitka. Tudi Svit je bil srečen, ko se je stisnila k njemu in se ga oprijela z dolgimi nogami in resnično nežnimi rokami. Čutil je njene vihrajoče lase in isker pogled, ki mu je dajal pogum, da se je vedno bolj oddaljeval od obale, se vedno globlje potapljal s svojo divo na hrbtu. Bil je v ekstazi, Zarja pa prav tako. Za trenutek si je zaželela, da bi za večno ostala z njim, pa ji je bilo vseeno, če bo to morala plačati z življenjem na kopnem. Le in zgolj zato, da bi bila njuna ljubezen kronana s poroko in otroki, ki bi bili pametni kot on in lepi ter iskri kot ona. Svojo misel je poslala med valove Jadranskega morja.

In zgodilo se je nepredvidljivo. Njene dolge, vitke noge so se spremenile v dolg rep, posut s smaragdi. Postala je čudovita morska deklica. Svoj rep je ovila okoli Svitovega telesa in skupaj sta nadaljevala pot v globine morja, ki ju je združilo in za večno sta si obljubila zvestobo.

Živela sta srečno do konca svojih dni. V zakonu sta se jima rodila čudovita morska deklica Pika in prekrasen deček, delfinček Andek. Srčna družinica nenavadnih bitij, ki je neizmerno uživala v plesu valov, čudovitih, v globine segajočih sončnih žarkov in v prekrasnem živalskem in rastlinskem svetu najlepšega morja na Zemlji, Jadrana.


Priplavam do njega,
trenutek bližine,
galeb odleti.
/haiku Zarja/

Nova Gorica, 1. maja 2016


365 tem za kreativno pisanje: 30. april

Živio!

Nekateri pisatelji si ne delajo načrtov, začnejo pisati in nadaljujejo ter se pustijo voditi svojim junakom. Zelo dobro, pa vendar ta način ni za novince v pisanju.

Priročna vaja je vaja iz pisanja pravljic.

Zelo preprost skelet pravljice ima naslednji format*:

1 Nekoč v davnem času ... (opiše osnovni nastavek)
2 Vsak dan ... (opiše pogoje na začetku zgodbe)
3 Nekega dne ... (opiše, kako vpliva majhna sprememba na vsakdanji potek, sprožilni, zasnutni moment)
4 Zaradi tega ... (opiše prvi konflikt, ki požene zgodbo)
5 Zaradi tega ... (opiše prvo reakcijo junaka)
6 Nadaljevanje ... (opiše osnovni konflikt in stopnjevanje razvoja, kako vpliva dogodek na junaka, kako se odziva in kako se bori in kako postaja zanj situacija vedno slabša in slabša)
7 Najvišja točka (vrh) konflikt, ko ... (opiše trenutek resnice, ko so stvari na tej točki, ko za junaka ni več vrnitve in usodno determinira zgodbo)
8 Vse do zaključka ... (opiše razrešitev konflikta)
9 Od takrat naprej ... (opiše novo stanje - kaj se je spremenilo? V pravljicah je nov status quo - živeli so srečno do konca svojih dni).
10 In nauk je ... (opiše temo; nauk je bolj značilen za basen)

Pišimo z veseljem :)


Tema dneva: Nekoč.


(Pišemo le 10 - 20 minut)


* Jurgen Wolff, Your writing coach, 2009Pojasnitev


Pravljica, ki jo je poslala Zarja Trkman je jedrnata, tekoče berljiva in brez slovničnih napak in pisana v knjižni slovenščini. 

Morfologija ljudske pravljice je vse prej kot preprosta. Na delavnicah kreativnega pisanja smo se ji posvetili kar celo šolsko leto. 

Pri ljudski pravljici avtor ni znan, saj so se zgodbe prenašale z ustnim izročilom. Nastajale so skozi stoletja, tisočletja in se pri tem spreminjale, saj so jih pripovedovalci prilagodili po svoje, glede na poslušalce in razpoloženje. V vsaki različici je sad dolgotrajnega prenašanja svojevrstnosti poslušalcev, njihove osebne, družbene in zgodovinske kulture. 

Ena izmed glavnih značilnosti pravljice je, da bolj nakazuje, kot opisuje, da si lahko bralec poljubno ustvari vtise in razpoloženja. Bajke, pravljice in druge domišljijske zgodbe niso neresnične izmišljije, ampak prispodobe človekovega notranjega doživljanja. Resničen je način, na katerega obdelujejo stresne duševne okoliščine. Nagovarjajo nas v skrivnem, simbolnem jeziku, govorijo pa o vsakdanjih rečeh, s katerimi se srečujemo. Omogočajo nam, da se duhovno in družbeno razvijamo.

Običajno v ljudski pravljici ne zasledimo osebnih imen. 

Pravljica je po mnenjih nekaterih najtežja besedilna vrsta za pisanje. Če se želite resneje ukvarjati s pisanjem pravljic, priporočamo branje dveh knjig: Propp, V. J. Morfologija pravljice in Bettelheim, B. , Rabe čudežnega: O pomenu pravljic.Dodaten izziv


Zarjina pravljica je odličen nastavek za t. i. umetno pravljico, ki jo pišejo avtorji v sodobnem času. Svetujem ji, naj napiše namen - kaj je hotela s pravljico povedati, in sicer tako, da jo pretvori v stvarni jezik, praviloma v nekaj stavkih. 

Nadalje naj se osredotoči predvsem na jedro pravljice. Deklica je glavna junakinja pravljice, ki naj bi bila podvržena neki značajski preizkušnji, kar dosežemo z zapleti. S pomočjo pomočnikov pride na kraj, kjer nalogo - lahko tudi s pomočjo pomočnikov opravi (vrh pravljice). Pravljica se nato razplete, ko uspešno odbije poskuse nasprotnika, da bi mu pridobljeno nalogo/stvar/osebo odvzame. 


Pozorna naj bo na naslednja splošna priporočila:


3 Nekega dne ... (opiše, kako vpliva majhna sprememba na vsakdanji potek, sprožilni, zasnutni moment)
4 Zaradi tega ... (opiše prvi konflikt, ki požene zgodbo)
5 Zaradi tega ... (opiše prvo reakcijo junaka)
6 Nadaljevanje ... (opiše osnovni konflikt in stopnjevanje razvoja, kako vpliva dogodek na junaka, kako se odziva in kako se bori in kako postaja zanj situacija vedno slabša in slabša)
7 Najvišja točka (vrh) konflikt, ko ... (opiše trenutek resnice, ko so stvari na tej točki, ko za junaka ni več vrnitve in usodno determinira zgodbo)
8 Vse do zaključka ... (opiše razrešitev konflikta)Zarji čestitam za pravljico!