Oprema za življenje, avtor: i Novel Media, 31.10.2014

objavljeno: 31. okt. 2014 03:05 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 31. okt. 2014 03:54 ]
Oprema za življenje 


Zgodbe so oprema za življenje.
 (Kenneth Burke) 


je rekel ameriški literarni teoretik, ki je v 20. stoletju pomembno vplival na filozofijo, estetiko, kritiko in teorijo retorike. Njegove teorije temeljijo na znanju. 

Pisanje in branje zgodb nas nauči živeti in premagovati ovire. Zgodbe nas spodbujajo, navdihujejo, vznemirjajo, pretresajo, burijo našo domišljijo in nam podarjajo izkušnjo, življenje samo. Dobra zgodba vsebuje vse to, je nekaj, kar je vredno brati in kar želimo slišati. 

Zgodbe pripovedujemo preko različnih medijev. Lahko jih pišemo v obliki proze, lahko jih izrazimo preko gledališča, filma, opere, plesa, poezije, glasbe, lutk, pripovedovanja, vizualne umetnosti, ... Tudi naš časopis pripoveduje zgodbe na zelo različne načine!

Če želimo dobro pisati, potrebujemo vsaj dva talenta. Prvi talent je literarni talent, ko vsakdanji jezik pretvorimo v višjo, ekspresivnejšo obliko, drugi talent pa je talent za zgodbo, ko vsakdanje življenje pretvorimo v silovitejšo, jasnejšo in pomembnejšo izkušnjo. Tako bralec hitreje uvidi in spozna nekaj novega, nekaj kar še ni doživel, kar ga morda odvrne ali pa spodbudi, da bi izkusil protagonistove odločitve in dejanja. 

Vendar, talent ni dovolj in tudi ne vse. Zgodbe se lahko naučimo pisati. Naj je talent za pisanje zgodb še tako redek, nekaj ga gotovo imate, če vas mika pisanje. V obeh primerih je potrebno obrtno znanje in spretnost, ki nadgradi talent. 


S pomočjo 365 tem se bomo naučili povedati in zapisati zgodbe. Sistem nas motivira in hkrati izobražuje, dnevno nam, po kapljicah, pošilja priporočila za dobro pisanje. Jedrnato podaja znanje starih mojstrov in velikih pisateljev. Počasi, skozi vse leto, spoznavamo literarno teorijo in vse, kar potrebujemo, da svoje znanje poglobimo in ustvarimo, le zakaj ne, prava umetniška dela, temelječa na umetnosti pripovedovanja in estetiki.
365 tem pa ni namenjen samo tistim, ki jim je prvotni interes umetniško, kreativno pisanje, temveč vsem, ki radi ali pa bi radi pisali, bodisi bloge, članke, reportaže, "copywriting" - pisanje reklamnih tekstov za spletne strani in druge medije. 


365 tem je investicija v znanje.


 


Ekipa i Novel Media