MENU‎ > ‎UTD - Denar za vse‎ > ‎Objave-UTD‎ > ‎

Dan Univerzalnega Temeljnega Dohodka, maj 2016

objavljeno: 12. maj 2016 03:14 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 15. maj 2016 21:02 ]

Tudi drugje po svetu je vse močnejši glas o UTD. Članek, ki ga je prevedel Vanek Oman, je bil predhodno objavljen na Facebooku v angleščini. Ne glede na to, da je 1. maj že mimo, je razmišljanje o UTD vedno aktualno. No, ne samo razmišljanje, tudi akcija posameznika je potrebna. Kako? Preberite članek in ga delite na svojih fb, twitter in drugih profilih. 


1. maj je dan Univerzalnega Temeljnega Dohodka (UTD)!  

"Praznujmo preteklost, sprejmimo sedanjost in objemimo prihodnost dela - s 1. majem - dnevom UTDja!" 

Kaj bi naredili z mesečnim prihodkom, ločenim in dodanim drugim prihodkom, toda zasluženim kot človeška pravica, ki izhaja iz državljanstva in dovolj visokim, da bi lahko pokrili najosnovnejše življenjske stroške? Ta mesečni prihodek je univerzalni temeljni dohodek (UTD) in o tem govorimo na dan UTD-ja, kot ga poznamo v 21. stoletju.

Popularno znan kot »1. maj« ali »Praznik dela«, je bil to dan mednarodnega priznanja prispevka svetovnega delavskega gibanja in njegovega boja in dosežkov skozi leta. Kakorkoli, ko so nam sindikati dali 40-urni delovni teden in 8-urni delavnik, sta globalizacija in tehnološki napredek močno zmanjšala možnost sindikatov po spremembah le-tega.

Avtomatizacija delovnih mest bo pripeljala do izgube polovice delovnih mest do leta 2033 in s tem posledično do izgube občutka finančne varnosti. Vse več je občasnih del, slabo plačanega dela, časovno omejenega dela, majhnih občasnih del, svobodnih podjetnikov, dela preko pogodb na ključ. UTD predstavlja možnost povečanja dela na osebnem nivoju. Novo nastala možnost ljudi reči »ne« delodajalcu, bo imela pogajalsko moč, ki se je ne da zanikati. To pomeni večjo razpršitev dobička in višje zaslužke, manj delovnih ur in boljše delovne pogoje, več ugodnosti itd.

Dosežek UTD-ja bo uvedba nove prostovoljne pogodbe na bolj enakopravni osnovi med delodajalcem in zaposlenim, vključno s tem, da bo lahko zaposleni postal svoj delodajalec, kjer bo UTD postal kapital podjetja. To bo pomenilo novo dobo večje enakosti, inovacij, učinkovitosti in podjetništva, kjer so vsi svobodni v uresničevanju ciljev, ki jih samo želijo doseči. Vsako delo bo pomenilo socialno vrednost, ne samo plačno delo, kot je to zdaj. Ali ni že čas, da spoznamo, da je pomembno delo brezplačno?

Tudi Andy Stern, nekdanji predsednik Sindikata zaposlenih v servisni dejavnosti (SEIU) v prihajajoči knjigi razlaga, kako je UTD prihodnost delavskega gibanja in v 21. stoletju si moramo vsi prizadevati za njegovo uveljavitev. To je ideja, katere čas je prišel.


Torej, kaj lahko naredite vi?

Obstaja veliko načinov, kako podpreti idejo in kako pomagati UTD gibanju. Na primer, pridruži se Dnevu UTDja, tako da delite ta članek, spremenite svojo profilno sliko in 1. maja delite UTD vsebine po socialnih omrežjih. Lani smo dosegli 700.000 ljudi, letos dosezimo 1 milijon!

V Švici bo 100 robotov protestiralo, da jim ljudje dovolijo opravljati njihovo delo. Spodbujajmo tudi robote po celem svetu, da se pridružijo svojim lokalnim protestom.

Kaj vse še lahko naredite katerikoli dan v letu?

  • podpisujte peticije,
  • pridružite se svoji državni skupini za UTD,
  • razširite novice o UTD na socialnih omrežjih - dodajte UTD v svoje objave,
  • raziskujte in razpravljajte o UTD - delite UTD novice s svojimi prijatelji in družino in ustanovite svojo lokalno UTD skupino,
  • kontaktirajte s politiki in mediji - začnite širiti in deliti idejo in začeli vas bodo poslušati,
  • donirajte projektu GiveDirectly in s tem pomagajte največjemu UTD eksperimentu na svetu,
  • pridružite se rastočemu svetovnemu gibanju in s tem ustvarite dohodkovni temelj za vsakega posameznika.


To je stoletje, ko bo tehnologija izločila človeka iz dela. Mi smo to ustvarili. Mi smo tu. Tehnologijo moramo le sprejeti. Nezaposlenost ni nekaj, česar bi se morali bati. To je nekaj, kar bi morali sprejeti.

Brez UTD proslavljamo človeški »Praznik dela«. Z UTD bomo jutri praznovali »Praznik dela strojev«.

Članek prevedel: Vanek OmanVeč o UTD-ju, si lahko preberete na povezavi Sekcija UTD, prav tako na twitterju in facebooku.
vir: https://www.thunderclap.it/projects/40698-basicincome-day-is-1st-of-may