MENU‎ > ‎UTD - Denar za vse‎ > ‎Objave-UTD‎ > ‎

Denar za vse - UTD, avtor: Vanja Čibej, marec 2016

objavljeno: 17. mar. 2016 23:06 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 2. dec. 2016 16:59 ]
Zaprite oči. Zamislite si, da bi vsak državljan v Sloveniji, prejemal en krat na mesec denar, ki bi zadostoval za osnovno preživetje. Si lahko predstavljate? 
Za ta mesečni prejemek mu ne bi bilo treba narediti skoraj nič. Dovolj bi bila le prijava z dokazilom, da je državljan Slovenije, in številka bančnega računa. Ko bi to edino birokratsko formalnost uredil, bi mesečno prejemal denar iz posebnih skladov države. Temu prejemku pravimo UTD - univerzalni temeljni dohodek; 

univerzalni zaradi tega, ker je UTD namenjen vsem, ne glede na spol, raso, narodnost, politično opredeljenost, spolno usmerjenost ...

temeljni zaradi tega, ker zadostuje za pokrivanje vseh osnovnih stroškov, ki so potrebni, da preživimo in živimo dostojno življenje;

brezpogojni, kar pomeni, da z denarjem prosto razpolagamo. Ni nam treba dokazovati, zakaj in kako smo ga porabili, denar je nepovraten in državi ne bi bili ničesar dolžni.


Ideja o UTD je stara že več kot 500 let in v tem času je doživela veliko sprememb. Ob naraščajoči svetovni krizi, ki ji ni videti konca, je ponovno oživela. 
Z idejo se resno ukvarjajo številne države, kot prvi so eno izmed različic UTD-ja uvedli na Aljaski (1999), sledila je Brazilija (2004 - uvajalna faza), v Namibiji in Indiji potekajo študije), v Evropi ga namerava uvesti Finska, v Švici bo julija referendum o vpeljavi UTD-ja. Tudi na Nizozemskem načrtujejo lokalne pilotne projekte.


Kako je v Sloveniji?

V Sloveniji obstaja Sekcija za UTD, ki deluje v okviru Društva za razvoj humanistike Zofijini ljubimci iz Maribora, njihovi člani pa so iz vse Slovenije. Eden izmed glavnih ciljev sekcije je seznanitev čim večjega števila Slovencev z idejo UTD, deluje pa tudi na mednarodnem področju. Slovenci smo bili leta 2014 med najmnožičnejšimi pri zbiranju podpisov v podporo Evropski državljanski pobudi za nadaljnji razvoj uvedbe UTD v Evropi.

Sicer pa se mnenja o uveljavitvi UTD-ja krešejo že nekaj časa. “Slovenske stranke pa, razen izjem, praviloma niso navdušene nad to zamislijo,” meni Branko Gerlič, tajnik Sekcije za UTD.

Po Sloveniji se izvajajo številna predavanja. Tudi v torek, 22.3.2016, bo ob 18. uri v prostorih kranjske Kovačnice, na naslovu Župančičeva ulica 22, Kranja, 1. nadstropje, predavanje z naslovom: 'UTD - ideja, katere čas je prišel'.Več o UTD-ju, si lahko preberete  na povezavi Sekcija UTD, prav tako na  twitterju in facebooku.16. marca 2016 je Piratska stranka izvedla predavanje na temo: UTD: zastonj denar ali rešitev prihodnosti?

Posnetek predavanja si lahko ogledate:


 Zdaj pa resnično zaprite oči: Kako bi bilo, če bi en krat mesečno prejemali UTD? 


Zapisala: Vanja Čibej