MENU‎ > ‎UTD - Denar za vse‎ > ‎Objave-UTD‎ > ‎

Rešitev za odpravo revščine - UTD, avtor: Vanja Čibej, april 2016

objavljeno: 3. apr. 2016 21:43 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 3. apr. 2016 21:44 ]
V predhodnem članku smo se na kratko seznanili o UTD, ki je od nas "terjal" premislek o tem, kako bi bilo, če bi en krat na mesec prejemali denar, že samo zaradi tega, ker smo državljani Slovenije. Prejemali bi denar in pri tem ne postali dolžniki! 

Verjetno ste se takoj v naslednjem trenutku vprašali o višini prejemka, takoj zatem pa ste najbrž pomislili, da je ideja preveč utopična, če že ne naivna, saj nas življenje uči, da si vse moramo zaslužiti le z delom, ne s kakršnim koli delom, ampak s tistim, ki ga je nekdo pripravljen plačati. Običajno smo plačani za tisto delo, ki ga zahteva določen delovni proces in katere rezultat so uporabne dobrine. Enota za količino opravljenega dela je človek-ura. Človek-ura pa ima neko vrednost, ki jo ovrednotimo z denarjem. 
V primeru pomanjkanja po nekem delu se zgodi, da določen delež ljudi ostane brez dela in postane nezaposlen in brez denarja. To se dogaja prav zdaj, ko zaradi visokega tehnološkega razvoja opravljajo vedno več enostavnih in rutinskih del stroji in roboti. Razvoj gre tako hitro naprej, da bodo sčasoma roboti opravljali tudi zahtevnejša dela in potreba po človeškem/plačljivem delu, vsaj v taki obliki, kot smo ga vajeni, bo sčasoma odpadla. 

Ta proces se danes že dogaja. V Sloveniji brezposelnost hitro narašča, prav tako delež revežev. Na robu preživetja živi vedno več ljudi, kar med drugim dokazuje tudi razcvet dobrodelnih akcij in organizacij, ki s prostovoljnim delom zbirajo in delijo hrano, denar in druge dobrine socialno šibkim ljudem. 

Ampak to ni rešitev, Slovenija potrebuje sistemske rešitve. Pri nas deluje skupina Sekcija za UTD, ki se ukvarja s promocijo UTD, pa ne samo s tem, Valerija Korošec je pripravila tudi predlog uvedbe UTD v Sloveniji, kot rešitev, ki bi zagotovila eksistenčno varnost prebivalcev. 

V svoji raziskovalni nalogi predlaga mesečni prejemek v višini 300 evrov na prebivalca. 


Valerija Korošec:

UTD (univerzalni temeljni dohodek) bi lahko bil odgovor na razvojne dileme našega časa. Slovenska država bi z UTD uspešneje 1. zagotavljala eksistenčno varnost prebivalcev, 2. varovala (strokovno) avtonomijo posameznika ter spodbujala njegovo delovno motiviranost in iniciativnost, 3. korenito poenostavila socialno administracijo in manipulativne stroške. UTD bi v Sloveniji skušali uvesti na način izravnanih prihodkov in odhodkov ter v obstoječih okvirih javne porabe.

Celotno njeno študijo si lahko preberete na Predlog UTD v Sloveniji - zakaj in kako?

Ideja o UTD le ni tako zelo utopična, kot se na prvi pogled zdi. 

Več o UTD-ju, si lahko preberete na povezavi Sekcija UTD, prav tako na twitterju in facebooku.


Zapisala: Vanja Čibej
Delite vaše misli z nami in diskutirajte, a se morate prijaviti. Navodila za prijavo si lahko preberete s klikom na gumb 'več'.
URL-ja pripomočka ni bilo mogoče najti.