MENU‎ > ‎UTD - Denar za vse‎ > ‎Objave-UTD‎ > ‎

UTD - Ali je 300 evrov dovolj?, napisala: Vanja Čibej, januar 2017

objavljeno: 8. jan. 2017, 02:51 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 8. jan. 2017, 08:13 ]


UTD naj bi predstavljal materialni temelj, ki naj bi zagotavljal eksistenčno varnost najbolj ogroženih ljudi in izboljšal občutek socialne varnosti pri vseh ljudeh, ki živijo v Sloveniji.


Velika zagovornica UTD-ja je prav gotovo dr. Valerija Korošec, ki je v svoji študiji:  Predlog UTD v Sloveniji – zakaj in kako, dokazala, da je uvedba koncepta UTD v Sloveniji možna s preureditvijo sedanjih socialnih transferjev. Izračunala je tudi višino UTD-ja, ki naj bi znašala 300 evrov na osebo.

V nadaljevanju sem si postavila vprašanja in hkrati nanje poskušala najti odgovor. 

Toda, ali je mesečni dohodek v višini 300 evrov dovolj visok, da prepreči revščino?
Zagotovo ne. Statistično je izračunano, da je letni prag revščine za enočlansko gospodinjstvo (za leto 2015) znašal 7399 evrov, na mesec torej 617 evrov na odraslo osebo. 

Tveganju socialne izključenosti je bilo leta 2015 izpostavljenih približno 385.000 oseb.


Kako statistiki izračunajo prag revščine?
Vir za izračun stopnje tveganja revščine in drugih kazalnikov so podatki iz ankete o življenjskih razmerah (SILC), v tem primeru za leto 2013, ter administrativni in registrski podatki za leto 2012, torej leto prej. Surs anketo izvaja tako, da štiri leta zaporedoma sprašuje isto skupino ljudi, tako da vsako leto četrtino gospodinjstev zamenjajo z novimi. V vzorcu, ki je reprezentativen na ravni Slovenije (po okoliših, starosti, spolu), je okoli 12.000 gospodinjstev, približno 9000 pa jih sodeluje. V njih je od 27.000 do 28.000 ljudi.1


Zakaj potem sploh uvesti UTD, če je 300 evrov prenizek znesek?
Ker bi bil to prvi korak k uvedbi UTD, ki bi bil pilotni in s pomočjo katerega bi se dalo spremljati učinke uvedbe ter ga na podlagi rezultatov razvijati naprej ali pa ga zavreči. 

Ne pozabimo, da koncept predlaganega UTD poenostavlja sistem socialnih transferjev in ga dela manj zapletenega in transparentnejšega. 


Kateri socialni transferji bi se ukinili?
Uvedba UTD bi ukinila naslednja nadomestila:
 1. nadomestilo za čas porodniškega dopusta,
 2. nadomestilo za nego in varstvo otroka,
 3. očetovsko nadomestilo,
 4. otroški dodatek,
 5. starševski dodatek,
 6. dodatek za veliko družino,
 7. pomoč ob rojstvu otroka,
 8. denarno nadomestilo za primer brezposelnosti,
 9. denarna socialna pomoč (izredna denarna pomoč in trajna denarna pomoč pa bi morali biti smiselno prilagojeni),
 10. državna pokojnina,
 11. varstveni dodatek,
 12. subvencija za znižano plačilo za vrtec,
 13. subvencija šolske prehrane in dijakov,
 14. subvencija prevoza za dijake in študente,
 15. subvencija študentske prehrane,
 16. republiške štipendije oziroma štipendije, dodeljene na podlagi socialnega položaja.
Davčne olajšave bi se spremenile v nakazila in združili bi vseh 16 sedanjih socialnih transferjev. Zaposlenim in upokojencem se višina dohodkov ne bi spremenila, razen če bi imeli nižje od 300 evrov. V tem primeru bi dobili nekaj zraven. Sedanji plačniki pokojnine ali plače bi del dohodka, v višini UTD, poslali na davčno oziroma zdaj finančno upravo (Furs). Ta bi ga še isti dan nakazala na račun upravičenca, ki so mu ga prej odtrgali od plače ali pokojnine. S tem bi preprečili neplačevanje opravljenega dela, kar je največja težava številnih delavcev v Sloveniji. Furs bi 300 evrov nakazal, potem pa bi se oni ukvarjali z izterjevanjem od podjetij oziroma zaposlovalcev, ki ne bi plačevali prispevkov.2


Kako bi lahko povišali višino UTD?
Aljaska je v raziskavi Gallupa pred kratkim zasedla prvo mesto po kakovosti življenja med vsemi ameriškimi zveznimi državami. To je dokaz, kako UTD učinkuje na družbo. Pa po mojem mnenju sploh nimajo pravega UTD, saj vsota ne zagotavlja preživetja. Razdelijo pač denar, ki ga dobijo od prodaje nafte državnega naftnega podjetja. Tako kot bi v Sloveniji morali razdeliti dobiček hidroelektrarn.3

Ali lahko rečemo, da na Finskem uvajajo UTD?
Ne, ker uvajajo samo dodatni socialni transfer, ki ga bo deležen le majhen odstotek ljudi. Izbrani državljani, ne glede ali so zaposleni ali ne, bodo v pilotnem projektu dve leti prejemali 550 evrov univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). To ni UTD, ker UTD prejemajo vsi državljani, brez izjeme. Meritve, po katerih bodo spremljali učinkovitost, pa bodo morda netočne.

Ne vem, koliko so preverjene informacije, da bodo državljani izžrebani. Bolj smiselno bi se mi zdelo, da bi bili skrbno izbrani in v sorazmernem deležu (mladi/ stari, izobraženi/neizobraženi, moški/ženske, znotraj teh skupin pa naključno izbrani. Verjamem, da so pomislili tudi na ta moj predlog.

Spodbudno pa je, da bo pilotni projekt trajal do novembra prihodnje leto, ko ga bodo zvišali na 800 evrov in ga začeli izplačevati vsem državljanom. Med trajanjem pilotnega projekta pa bodo imeli čas odpraviti pomanjkljivosti in izdelati program, ki bo brezhibno deloval.


1 http://www.delo.si/novice/politika/dohodki-srednjega-sloja-nizji-prav-tako-prag-revscine.html
2,3 http://www.delo.si/nedelo/slovenija-bo-med-prvimi-uvedla-utd-ker-ga-najbolj-potrebujemo.html


Napisala: Vanja ČibejVeč o UTD-ju, si lahko preberete na povezavi Sekcija UTD, prav tako na twitterju in facebooku.Vse objave te rubrike si lahko ogledate s klikom na UTD - denar za vse!

UTD - Denar za vsePreberite še:
Ptiči jadralci, napisal, Niko Slana


Trebuh mi bo razparaloMojca Zelenko

Tudi zvezde niso moje, Jože Brenčič