MENU‎ > ‎VGC Morje Koper‎ > ‎

Objave-VGC Morje

Ustvarjamo, plešemo in se zabavamo v VGC Morje Koper, VČ, avgust 2019

objavljeno: avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno ]

https://www.facebook.com/centerMorje/

Minuli teden je bil zaradi praznika nekoliko krajši, veliko otrok je odšlo na počitnice s starši. Nekaj pa nas je ostalo in nekaj novih se nam je pridružilo. Bilo nam je lepo in čisto nič se nismo dolgočasili.

In tu se začne zgodba tega tedna.

Zoran zelo uživa pri branju pravljice, mi pa ... nekateri bolj, nekateri manj.

Potem smo nadaljevali z zlaganjem papirnatih prtičkov. Dobro nam gre od rok, Anja pa je izdelala iz serviete vrtnico.

Kako zanimive oblike lahko dobimo iz obročev.

Najboljši del kina je zobanje kokic.

Dafne vodi že drugi del Salse, tokrat se nam je pridružil še Zoran. Zabavno je!

Pa še ples v parih. 

Tako pa fantje in dekleta igramo "kalčet". Včasih tudi z dvema kroglicama, kar zahteva posebno pozornost.

Priprava na delavnico z Dasyo, ki pri vsaki delavnici vztraja, da nihče nikomur ne kaže hrbta. Danes je poudarek na poslušanju, kajti vsak od nas raje govori o sebi, ali pa premišljuje o tem, kaj bo povedal in le malokdo posluša, kaj drugi govorijo. 

Tu smo prisluhnili kamišibaju.

Kako zanimiv je tale butaj, mini leseni odrček. Kaj če bi še sami ustvarili čisto svojo predstavo?

Tukaj ustvarjamo z Ireno. Izdelke bomo uporabili za predstavo.

Razposajeni smo. 

To so naši končni izdelki. In čas je za predstavo ...

Priprava na predstavo - imam res vse rekvizite?

Mia kliče k predstavi o lisički. Rožnate japonke pod mizo niso rekvizit!

Tu pa smo združili moči in pripravili predstavo v štirih jezikih (slovenščini, ruščini, bosanščini in angleščini). 

In naj se predstava začne. Otroci smo res mojstri improviziranja! V petih minutah smo se zmenili, kaj bomo igrali in že igramo!
Nosilec projekta Večgeneracijskega centra Morje je Zveza društev upokojencev Mestne občine Koper. Projektna partnerja sta Osnovna šola Koper in Ljudska univerza Koper. Program je financiran s strani Evropskega socialnega sklada, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mestna občina Koper.

https://www.facebook.com/centerMorje/Prijave in informacije, INFORMACIJSKA TOČKA in DRUŽABNI KOTIČEK. Cesta Zore Perello Godina 3, 6000 Koper, od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro. Telefon: 040/77-20-30, elektronski naslov: center.morje@gmail.com, in Facebook stran: centerMorjeZapisala: Vanja Čibej, vodja projekta VGC Morje Koper
Fotografije so last VGC Morje Koper, 2019


ze

Počitnice hitro minevajo v VGC Morju Koper, V.Č., avgust 2019

objavljeno: 10. avg. 2019 01:42 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 10. avg. 2019 08:44 ]


https://www.facebook.com/centerMorje/


Teden vse prehitro mine, toliko stvari se nam dogaja. Otroci so zadovoljni s programom in tudi odzivi staršev so zelo pozitivni. Ta teden je sicer zaznamovalo onesnaženje morja v Žusterni in se otroci niso kopali v morju, pa tudi v kajakih niso veslali. Toda mladi trenerji Kajak kanu kluba Žusterna so se ta teden še posebej potrudili. Otroke so peljali na trampoline in plavanje v morju nadomestili s plavanjem v bazenu. 
Po jutranjem treningu pa smo spet imeli veliko zanimivih delavnic v igralnicah VGC Morja.

Deklice smo tudi ta teden imele vsak dan odprt salon in veliko strank.

Druženje ob kosilu.

Tu smo se posedli v krog in prisluhnili angleščini. Martina je res zelo zabavna in angleščina tudi.

Gledališče z Valentino. Na koncu smo nekateri nastopali, nekateri pa smo bili gledalci. Gledalci smo nastopajoče nagradili z dolgim aplavzom.

Dan v VGC Morje se počasi zaključuje in tu počivamo, gledamo film. V ozadju pa je Sara, še vedno polna energije, zgradila stolp. Ne iz lego kock, ampak kar iz stolic.

Dafne govori v angleščini, nekaj jo že razumemo, kar pa ne, nam prevede Nina. Le kaj nas čaka?

Po prostoru se zaslišijo živahni ritmi Salse in že so tu prvi koraki.

Smo že sproščeni.

Dobro nam gre, kajne?

YouTube je vedno zanimiv. Vsak ima svoj najljubši video. Težko se zmenimo, kaj bomo gledali.


Deklice igramo karte, Tanja je sodnica, kajti kar hitro se zgodi, da se znebimo več kart, kot je dovoljeno.

Fantje se gredo vojno. Tudi tu izbiramo različne taktike.

Tu smo gradbinci, gradimo veliko mesto.

Čakamo na naslednjo delavnico z Dasyo.

Z Dasyo se veliko pogovarjamo o odnosih med ljudmi. No, tu še poziramo :)

Tokrat na kuharski delavnici pripravljamo različne namaze.

Tokrat smo pripravili samopostrežno kosilo. Vsak si vzame svoj krožnik, nanj naloži kruhke, ki si jih sami obložimo. Fajn je tako krožiti okoli mize.

Jaz sem tako okrasila svoj krožnik. Zagotovo bi me mojstri na Masterchefu pohvalili. 

Jaz pa sem si naredil sendvič. Mmm, dober bo.

In tu nam trener prstometa razlaga pravila igre. Prstomet? Kakšno čudno ime?!  Aha, čim več ploščkov moramo vreči bliže balinčku.

In naj se igra začne ...

Napeto je!

Druga skupina pa meče na tarčo. Tekmujemo drug proti drugemu. Kdo bo dobil več točk? Neubogljivi plošček pa kar kroži po svoje.

Seštevamo na pamet. Še znamo? Seveda!

Medtem se druga ekipa bori skupinsko.

Petek je! Vidimo se naslednji teden :)
Nosilec projekta Večgeneracijskega centra Morje je Zveza društev upokojencev Mestne občine Koper. Projektna partnerja sta Osnovna šola Koper in Ljudska univerza Koper. Program je financiran s strani Evropskega socialnega sklada, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mestna občina Koper.

https://www.facebook.com/centerMorje/Prijave in informacije, INFORMACIJSKA TOČKA in DRUŽABNI KOTIČEK. Cesta Zore Perello Godina 3, 6000 Koper, od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro. Telefon: 040/77-20-30, elektronski naslov: center.morje@gmail.com, in Facebook stran: centerMorjeZapisala: Vanja Čibej, vodja projekta VGC Morje Koper
Fotografije so last VGC Morje Koper, 2019Če hočeš ostati mlad, se ne smeš nikoli ustaviti, V.Č., avgust 2019

objavljeno: 3. avg. 2019 14:58 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 10. avg. 2019 01:50 ]

V majhen kolektiv Zveze društev upokojencev Koper sem prišla sredi julija 2019, v času, ko se v polnem teku odvijajo poletne počitnice za otroke. 


Če hočeš ostati mlad, se ne smeš nikoli ustaviti!

Prijetno sem bila presenečena, ko sem opazovala njihovo delo, veliko pripravljenost in zadovoljstvo, kako se lotevajo obstoječih in kako načrtujejo nove projekte. Predvsem me je navdušila njihova ustvarjalna energija in velika pripravljenost za delo, kajti ves čas so dejavni in v nenehnem pogonu ter snovanju novih idej za naprej. 

Nekje sem prebrala: Če hočeš ostati mlad, se ne smeš nikoli ustaviti. Tega se v kolektivu Zveze društev upokojencev MOK vsekakor držijo. Skrbijo drug za drugega, nobeno delo se jim ne zdi pretežko, vsega se lotijo, od čiščenja prostorov, kuhanja, igranja z otroki, zaupnega pogovora, organiziranja večjih in manjših dogodkov, drobnih pozornosti do svojih članov. Pravijo, da včasih pomaga le kratek klepet in poslušanje, da njihove težave postanejo obvladljive. Člani Zveze društev upokojencev se na zaposlene lahko zanesejo, obrnejo po pomoč, nasvet, velikokrat postorijo tudi kakšen opravek namesto njih. Za dobro počutje poskrbi kolektiv ZDU MOK, 
njihovi člani, prostovoljci in 
otroci

V poletnih dnevih so jutranje dejavnosti članov nekoliko bolj umirjene, pa tudi nekoliko manj jih je. Družijo se v različnih kotičkih, nekateri pridejo samo na jutranji klepet, morda na jutranjo telovadbo, drugi na igranje taroka, spet tretji na partijo biljarda ter na namizni tenis ... po enajstih dopoldne pa prostore napolnijo veseli otroški glasovi, ko pridejo z jutranjega plavanja in kajakaštva. Takrat zaživijo prostori VGC Morja in jih napolnijo z otroško razposajenostjo. Vsak dan otroci počnejo kaj novega, urijo sive celice, krepijo telo, se veliko smejejo, skozi igro se učijo vztrajnosti in kulture obnašanja. Kako potekajo naši dnevi si lahko ogledate na povezavi: VGC Morje Koper.

Na desni Cvetka Jagodič, predsednica ZDU MOK, na sredini Helena Videtič, vodja Centra dnevnih aktivnosti za starejše občane Mestne občine Koper, na levi Emina, ki je otrokom predstavila Kung fu, znotraj delavnic "Športajmo".


Delo z otroki in s starejšimi je eno 
najbolj plemenitih del

Po mojem osebnem mnenju je delo z otroki in s starejšimi, v kombinaciji s prostovoljskim delom, eno najbolj plemenitih del. Za posameznika pomeni velik izziv in nenehno preizkušanje samega sebe. Lastna usmerjenost in celostna naravnanost naredi iz tebe boljšega človeka. V Centru dnevnih aktivnosti in v VGC Morju smo naklonjeni vsem, ki si želijo enakopravno, neizločevalno, sproščeno in ustvarjalno druženje. Prvi vtisi?

Prijeten majhen kolektiv, veliko dejavnosti, pa vendar je videti, da je vse enostavno in utečeno. Prevladuje optimizem in pozitivna naravnanost. Videti je, da ne zaposlenim, ne prostovoljcem ni nobeno delo pretežko. Poskrbijo za zdrav humor in veliko smeha. Starši otrok so lahko brez skrbi in otroci se v naši sredini počutijo dobro. Zadovoljna sem, da sem postala del te skupne zgodbe, čeprav le za nekaj mesecev. Informacijska točka in družabni kotiček


Prijave in informacije, 
INFORMACIJSKA TOČKA in DRUŽABNI KOTIČEK. 

Cesta Zore Perello Godina 3, 6000 Koper, 

od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro

Telefon: 040/77-20-30, 

elektronski naslov: center.morje@gmail.com, 
in Facebook stran: centerMorje.Nosilec projekta Večgeneracijskega centra Morje je Zveza društev upokojencev Mestne občine Koper. Projektna partnerja sta Osnovna šola Koper in Ljudska univerza Koper. Program je financiran s strani Evropskega socialnega sklada, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mestna občina Koper.

https://www.facebook.com/centerMorje/


Zapisala: Vanja Čibej, vodja projekta VGC Morje Koper
Fotografije so last VGC Morje Koper, 2019
Pestro v avgustu v VGC Morje Koper, V.Č, avgust 2019

objavljeno: 3. avg. 2019 02:14 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 3. avg. 2019 10:39 ]

https://www.facebook.com/centerMorje/


Polovica počitnic je za nami. Tudi za mesec avgust je ekipa VGC Morje Koper pripravila zanimiv program za otroke, ki dnevno preživljajo dopoldanski čas z nami. 

Otroci že zjutraj plavajo, veslajo s kajakom, močnemu soncu pa se skrijemo v naše prostore, ki so v Areni Bonifika. Tu poskrbimo za različne zanimive dejavnosti. Na zabaven način se bodo učili tujih jezikov, seznanili se bodo s kamišibaj gledališčem, spoznavali bodo naravoslovje preko preprostih eksperimentov, preko potopisov bodo odkrivali tuje dežele in njihovo kulturo, na kreativnih delavnicah bodo ustvarjali različne izdelke, spoznavali bodo različne športe in seveda, brez kuharskih delavnic tudi ta mesec ne gre.  


Nekaj foto utrinkov prejšnjega tedna: 

Nekateri radi rišemo in barvamo.

Le kakšno zgodbo smo si deklice zamislile?

Po plavanju se prileže tudi počitek.

Nekateri urimo potrpežljivost in koncentracijo. Mikado je odlična igra z barvnimi lesenimi palčkami. Le kdo je izumil to igro?

Zoran nam prebira svetovne pravljice. Radi mu prisluhnemo.

Čas je za ponedeljkov kino s sveže pečenimi kokicami.

Deklice smo odprle frizerski salon. Tudi učiteljicam smo spletle kitke.

Tako je videti zabavno učenje italijanščine z Martino. Tokrat spoznavamo živalski svet.

In tako se posedemo v krog, ko imamo prvo pomoč.

Zdaj me roka ne boli več. Lepo so mi jo povili s trikotno ruto.

Ustvarjalna delavnica z Dasyo. Tokrat smo se pogovarjali o morju in ustvarjali skupinske slike.

Morje, morje, pestri in skrivnostni svet ... 

Na delavnici imamo vsa dekleta urejene frizure.

Nekateri radi računamo.

Naš trio kuharic dokončuje sočno lazanjo. 


Dekleta pa se ta čas friziramo.

Elastike, glavniki, krtače ... vse pripomočke imamo!

Tudi Tanji smo spletle kitko. 

Pridite v naš frizerski salon Krona, delamo frizure za kralje in kraljice.

Nina nam pripravlja presenečenje. Le kaj nas čaka?

Hmmm ... hmmm ... Emina in David čudno oblečena ... Kung fu?

V tem položaju 15 minut? Saj se hecate, a ne?

Čigong? Kung fu? Le kdo bi vedel? Plavajoči zmaji? Hmm ...

Zabavno pa je!

Hop! Obrni smer!

Helena z "Janezom", nismo si zapomnili vseh kitajskih besed ...

Pa še Nina. Navdušeni smo!

Risanje s kitajskimi čopiči na rižev papir s črnilom.

Hej? Kaj niso to delavnice za otroke? Risanje z navadno vodo na čarobno kitajsko platno - kot bi risali s pravim črnilom - se prikažejo naše poteze čopiča. In ko voda izhlapi, izginejo naše pismenke. Prava čarovnija!? Kitajski otroci se v šolah tako učijo pisati.

Na petek pa smo šivali z Ireno. 

Vtikanje niti v šivankino uho zahteva posebno zbranost!


 Teden je skoraj prehitro minil. Nekateri se ponovno srečamo v ponedeljek, nekateri novi otroci se nam bodo pridružili, nekateri pa gremo na počitnice s starši in se vrnemo čez teden, dva.Nosilec projekta Večgeneracijskega centra Morje je Zveza društev upokojencev Mestne občine Koper. Projektna partnerja sta Osnovna šola Koper in Ljudska univerza Koper. Program je financiran s strani Evropskega socialnega sklada, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mestna občina Koper.

https://www.facebook.com/centerMorje/Prijave in informacije, INFORMACIJSKA TOČKA in DRUŽABNI KOTIČEK. Cesta Zore Perello Godina 3, 6000 Koper, od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro. Telefon: 040/77-20-30, elektronski naslov: center.morje@gmail.com, in Facebook stran: centerMorjeZapisala: Vanja Čibej, vodja projekta VGC Morje Koper
Fotografije so last VGC Morje Koper, 2019Aktivne počitnice v VGC Morje Koper, V.Č, julij 2019

objavljeno: 26. jul. 2019 23:57 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 29. jul. 2019 18:11 ]

https://www.facebook.com/centerMorje/


VGC Morje Koper tudi letos organizira brezplačno počitniško varstvo osnovnošolcev, ki vključuje, vodne športe - plavanje in kajakaštvo v Žusterni ter raznovrstne kreativne in izobraževalne delavnice. 


Tako potekajo naši dnevi: 
Zjutraj, pred začetkom plavanja. 

Voda je ravno prav topla. 

Po plavanju sledijo priprave na kajak. 

S kajakom za
veslamo ... 

 ... in  ko postanemo spretni z vesli, odveslamo na globlje morje. 


Po osvežitvi v morju se, peš ali z avtobusom, odpravimo v naš center na Bonifiko, in če ni prevroče, se ustavimo na igrišču. 

Dekleta, v senci pod borovci, zaigramo odbojko.

Ali pa igramo na karte.

V prostorih igralnice igramo šah. 

Nekateri smo že pravi mojstri.

Ob ponedeljkih imamo kino predstavo.

Še prej nam učiteljice spečejo kokice.

Na kuharskih delavnicah kuhamo tipične istrske specialitete.  Tokrat smo skuhali pire krompir, špinačo in pohane sardele.

Dekleta lupimo krompir.

Fantje se pripravi na kuhanje radi izognemo.

Dober tek! Njami!

Tu  pa že vsi pridno mažemo palačinke.

Na ustvarjalni delavnici z Ireno izdelujemo pikapolonice.

Posladkamo se tudi s sladoledom.

Tako se pripravljamo na uro prve pomoči.

Imamo veliko zalogo barvic, ki jih je potrebno občasno ošiliti. 

Tako smo jih uredili - v snopiče in razvrstili po barvah.

In že pridno rišemo.


Nekateri imamo individualne ure za delo z računalnikom in brskanjem po internetu.

Dan in teden se počasi zaključuje. Tu že čakamo na starše.
Nosilec projekta Večgeneracijskega centra Morje je Zveza društev upokojencev Mestne občine Koper. Projektna partnerja sta Osnovna šola Koper in Ljudska univerza Koper. Program je financiran s strani Evropskega socialnega sklada, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mestna občina Koper.

https://www.facebook.com/centerMorje/Prijave in informacije, INFORMACIJSKA TOČKA in DRUŽABNI KOTIČEK. Cesta Zore Perello Godina 3, 6000 Koper, od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro. Telefon: 040/77-20-30, elektronski naslov: center.morje@gmail.com, in Facebook stran: centerMorjeZapisala: Vanja Čibej, vodja projekta VGC Morje Koper
Fotografije so last VGC Morje Koper, 2019
1-5 of 5