MENU‎ > ‎Vic kurnik‎ > ‎Objave-Vic kurnik‎ > ‎

Gnilo jajce, avtorica: Aljoša Križ, 2020

objavljeno: 13. jun. 2020, 00:26 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 14. jun. 2020, 09:39 ]
-73-


Najboljši del Pur-špotati se pigre, pa je nastopil v zadnjem delu igre, po zmoti manjvredne kure in njenem napačnem dejanju, ko so vse kure, ki so se igro šle in tudi tiste, ki niso o igri nič vedele, začele prav po kurje pačiti, zavijati svoje rdeče oči in ploskati pod glavo z rdečimi prirastki, da so kar rdečeli v veselje in zabavo na račun neumnice, ki ja bila tako označena za navadno blentavo in omejeno kuro. Pačenje in sračenje je potekalo v nedogled, vsaj za revico, ki je padla na preizkušnji. 


Po spoznanju kaj je pomenilo: iz jada vgneta, sem enkrat tudi sama začela pigro Pur-špotati.

Tako je tole šlo: Ko je Putra meni namenila iz jada v gneta, sem se namenila v gnezdo in znesla sem jajce (kako mi je to ratalo še danes ne vem, vendar sem ga kljub svojemu slabemu nešenju jajc, znesla). Ker sem začetek te pigre odigrala v nulo, tako se reče, če zelo dobro opraviš, sem lahko nadaljevala jaz s pravili pigre Pur-špotati.  

To sem takoj izkoristila in postavila pravila za naprej. Putri sem rekla VRT SME ZA-SRATI.


Zelo začudena in zmedena je takoj padla na svojem lastnem kurjeku. Kar pobegnila je v svoj Godeon in tam tako tuhtala, da se je kadilo iz njega. Mogoče pa se je kadilo iz kakšnega njenega kupčka, ko je vadila za-srati - dobesedno. Ko je prišla ven iz svojega dela Godeona, je nekaj časa brezciljno postopala po Kurniku in na koncu še pozobala edino zrno, na katero je stopila. Nič ni razumela, to se je videlo na daleč, hotela je le pokazati svojo moč in svoj prav, meni pa ni bilo do tega, da se ji vsi skupaj začnemo špotati, kot je bil dugi del igre. Brihtno sem molčala in jo čakala, da se srečava iz oči v oči na samem. In dočakala sem trenutek iz oči v oči s Putro in med zrtjem, sem ji lepo povedala, da V RIT SE MI ENOSTAVNO LAHKO ZALETI, kar je bil prevod vrt sme zasrati in naj ga neha srati, s to svojo namišljeno nadinteligenco. Ostali sva brez kokodaka ali pursraka, ljudje bi temu rekli, brez besed. Ne vem, če se je nad tem kaj zamislila, vendar pigra Pur-špotati se je le umaknila v potuho. Bleja in Larifari pa nista bila zadosti brihtna, da bi smisel ne ga srati dojela, niti v dobesednem pomenu. Srala sta naprej in se smejala, se špotala in se podcenjevala, kar sama sebi in sebe, če ni bilo Pur-špotati pigre v teku. Kura, vsaj malo brihtna, se zaveda, da se ni kaj igrati z omejenim umom, celo bolje je, da se mu izogneš, ker je sposoben pripeljati do KSS v Pur-pigri, ali po kurje do katastrofe samega sebe in drugih, s tem posledično. Zadnja ugotovitev na to pigro: inteligenca v kurniku sploh ni potrebna, treba pa jo je igrati in se z njo važiti, neglede, koliko neumno to izpade. Tu mi pride na misel ljudski izrek: Blagor je prikrajšanim na umu, njim je dano kurje kraljestvo.


-74-


PIGRA GNILO JAJCE


Med kurami ni bilo dovoljeno zboleti, smel si samo umreti, pa še to ne. Umreti ti ni dovoljevala solidarnost do lastnika kurnika, saj ta nas je vendar redil - hranil. Mrhovina pa ni za na krožnik, to sem že enkrat povedala. To solidarnost do lastnika sem ob prihodu v VIC prinesla s sabo, ko sem se sem priselila. 

Te solidarnosti me je naučila moja mama kura, ali pa sem kar sama prišla do te lepe lastnosti, saj moja mama kura, je bila v vsem prava kura in je znala zaradi tega včasih tudi kaj pozabiti, vendar sem globoko prepričana, da bi se v VIC Kurniku perfektno odrezala, če bi imela možnost vstopa vanj v mojem času. Sicer je vseeno, kdo je kaj pozabil, ona ali jaz, ker pa že kokodakam o njej, lahko povem še to, da je bila pomembna kura v našem Kraju, ni ji pa najbolje šlo pri nesenju jajc, v tem je bila precej švoh, prav tako, kot sem bila jaz. Drevo ne zraste daleč od jabolka in ta pasemska značilnost je bila minus naši kokošji družini, to samo po ženski strani. Minus jajca za Brezjajčne kure pa pomeni, da so le te, samo brezjajčne kure, pa ne glede na to, kako velike igralke so ... Eno jajce je pa le znesla, mene, vendar, jaz pa nobenega, propad genetike in konec kopiranja samih sebe. Nič zato, verjetno ni bilo česa fotokopirati, pri sosedih je zgledalo boljše

Ta moja solidarnost iz moje mladosti do vseh in tudi do lastnika našega Kurnika, je prinesla to, da ne glede na to, kaj se je z mano dogajalo, nisem umrla. Ostale kure, ki se niso obremenjevale s takimi malenkostmi, kot je solidarnost, pa tudi niso umrle, in to preprosto za to, ker so rade živele. Ampak občasno, ko je solidarnost zbolela prav tako, kot kakšna izmed nas, in ker je bilo to strogo prepovedano za nas VIC-ice, smo bolezen, če se je le dalo, skrivale in se delale zdrave. Glavna akterka v Kurniku je za to imela največ zaslug, le kdo drugi. Kot za vse ostale stvari v VIC-u je tudi tu imela glavno kevk-kevkedo in to je bila tudi ena od piger, skoraj samo njena pigra, ki smo jo poimenovale Gnilo jajce. Gnilo jajce je bila kura, ki je bila bolna in se je za njeno bolezen, po kakšnem čudnem naključju, izvedelo.

Četudi je bila ta pigra pravzaprav njena, ona res ni mogla biti Gnilo jajce, saj Petegola ni nikoli zbolela. Sicer je stalno ponavljala, prav vsak dan, da se neznansko slabo počuti in da jo bo verjetno kar pobralo, vendar zbolela ni nikoli. Nikoli je ni vrglo dol iz teh njenih močnih in že znucanih nog, neprestano je bila prisotna in v akciji. Povsod je morala biti zraven in čisto vse je morala vedeti in venomer je imela svoj kljun pomočen v vsako dogajanje, le tako je lahko vse štimalo. Po njeno nobena od nas ni bila nič sposobna. Če bi s to svojo energijo poprijela za kakšno koristno delo, bi ji nobena izmed nas ne mogla slediti. 

Obnemogla ali pa zbolela ni tudi zato ali pa prav samo zato, ker se je bala za ugodje glodavcev in me, za čisto vse nesposobne kure, nikakor nismo bile primerne brez trdih prijemov peruti in ostrega pogleda, dobro opraviti delo za njene ljubljenčke. Ne vem, kaj jo je bolj mučilo, naziv Gnilo jajce ali to nestrokovno delo nas ostalih z mišmi, mogoče naša splošna nesposobnost ali njena želja, da vse vidi in ve, kdo kaj zna, najverjetneje, kar vse skupaj. Videlo pa se je, da bi ji strašno šlo v kljun, da bi si jo me ostale kure privoščile, in kokodkale kakšno neslanost  na njen račun, se ji posmehovale, da je gnilo jajce in to po možnosti še za njenim hrbtom, to bi jo obezumilo. Sicer ne vem, koliko obezumljenosti je bilo še možne? Ne, bolezen pri njej sploh ni prišla v poštev. 


-75-

Glodavci so Petegoli resnično delali sive peruti, me pa tudi, ker nismo znale primerno delati zanje. Tega svojega, kar osebnega opravila ni mogla zaupati nobeni od nas in v tem je imela prav. Tako je vztrajala na svojih nogah, se drla, da bo umrla, in razvajala svoje glodavske ljubljenčke, in to vse brez dneva bolezni. Ko smo drugi to opazovali, smo se po malem spraševali, če to njeno početje ne meji na nam neko neznano bolezen ali odvisnost, saj jih je vendar bolj maltretirala s svojimi najboljšimi, samo njenimi pravili, kot pa razvajala. Edino pametno je bilo, če si bil preprosto tiho, še bolje, da o tem nisi niti razmišljal. Ker je bila zelo brihtna kura, se je vedno tudi zavedala, da če bi zbolela, po pravilih igre Gnilo jajce med boleznijo ne bi smela hraniti ljubčkov, še manj pa se z njimi družiti. Še nekaj ji ni dalo pasti dol. Ko je tako vztrajala »zdrava« na nogah, nas je imela lažje stisnjene v kot, saj če bi, katera od nas, priznala bolezen, bi ona preprosto lahko rekla, da je to nedopustno, da bolezen ni nič in da naj samo njo pogledamo, ki ni nikoli bolna. Če njej to znese, potem mora tudi nam. Tako menda je nastalo to pravilo VIC-a, ki se je glasilo, bolezen je v VIC Kurniku prepovedana. Vedno in tudi v tem primeru je tako uveljavljala svojo moč in veliko postavo, da o njeni prirojeni pomembnosti niti ne debatiramo.
Mi ostale pomehkužene kure, pa smo zbolevale, saj ne da bi hotele, tako je pač bilo. Na srečo v vseh letih nobeni od nas, ni bilo nič hujšega, tako smo, nekako stoje, premagovale težave in se zelo trudile, da opravimo vse nam naloženo delo. Niso bili najbolj lahki trenutki, tudi dnevi ne. Vendar s pomočjo volje in strahu se gora lahko premakne, če Mohkura noče k njej. Vseeno pa je s časom po malem le zmagala zdrava - opsa bolna pamet in tako si smel (Pegatka je tukaj slučajno za pero popustila) na nekaj let le kakšen dan ali dva zboleti in res si lahko od vsega hudega, vsaj za kratek čas padel dol. Vsekakor odobren dan bolezni je bil le tisti dan, ki je Petegoli odgovarjal ali pa je bil to dan, ko te ni želela videti in so bila vsa tvoja dela v VIC-u opravljena, tudi za vnaprej. Tak dan ali dva sta pomenila, da smo tako postale gnilo jajce, hudiča tudi tega ni bilo najlažje požreti, vendar sila kola lomi, gnilo jajce gor ali dol.
In jaz sem nekega dne zbolela, nehote prav zares in huje kot po navadi in ker sem bila navajena že zelo bolna v precej slabem stanju vse početi, sem padla na lastni vsemočnosti. Takrat me naziv gnilo jajce sploh ni zanimal, niti posledice tega jajca ne, samo da sem nekako preživela to svojo švohotnost. Imela sem srečo in po nekaj dnevnem brezdelju in poležavanju v svoji bolezni, sem si hitro ponovno pridobila moči. Zdi se mi, da je že kar sama možnost brezdelja pomenila novo zdravje in Nebeško kraljestvo in več kot to.

<Klik na kokoško na vse objave Vic Kurnika>

VIC KURNIKPETEGOLA S TUJIM PERJEM


NEKAJ SI PA LE VREDEN, ČE KDO
NAPIŠE KNJIGO SKORAJ SAMO O TEBI ... PA
ČETUDI JE PISANJE NEKOLIKO NEGATIVNO.

besedilo, ilustracije in oblikovanje: Aljoša Križ