MENU‎ > ‎Vic kurnik‎ > ‎Objave-Vic kurnik‎ > ‎

Kokofon, avtorica: Aljoša Križ, junij 2020

objavljeno: 5. jun. 2020, 23:32 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 6. jun. 2020, 23:49 ]
-67-


Najbolj je kure radostilo igrati pigro Zakuriti z novinci in predvsem s predstavnicami ženskega spola. Če teh ni bilo, potem so izbirale žrtev za pigro po naslednjem vrstnem redu: 

 1. najmanj obvladaš pravila

 2. si na nižji vrednostni poziciji

 3. zamera pred kratkim

 4. zamera Bog ve kdaj 

 5. namišljena zamera

 6. vse ostalo, pravzaprav karkoli, ob vsaki možni priliki


KOKOFON

Druga od piger je bila še bolj zahtevna. Članice jate so se dajale v grupe po dve in tri skupaj in potem so si kokodakale novice, predvsem druga o drugi (če ni bilo novic, so si izmišljevale razne neumnosti, največkrat takšne, da so bile kar grozote). Vedno se je kokodakalo o tisti kuri ali drugi perutnini, ki v tej skupini ni bila prisotna.

Čim bolj grozne stvari si znal kokodakati, tem boljši si bil in taka igra, ki je vsebovala dosti groznih in neresničnih kokokakov se je potem uvrstila med boljše izvedeno pigro Kokofona. Kokofon pigra je potekala preko celega dneva ali več dni skupaj in v času igre so se članice v skupinah menjavale in spet z drugimi kurami ponavljale, kar so kokodakale prej. Neresnice so nadgrajevale in kar so si dodatnega izmislile, so raztegnile kot elastiko. Najbolj je zapalilo, da si kokodakal o kuri, ki je še nedavno bila v tvoji skupini. Če pa si k zgodbi kaj sočnega dodal in kaj pomembnega odvzel, tako, da je tvoje kokokakanje pokazalo sosedo v najgrši, najbolj nemogoči in najbolj posrani situaciji, potem si lahko pričakoval občudovanje in mogoče celo nagrado ... Čim bolj si napihnil kurjek in čim bolj si nakokokakal svinjarije, boljši si bil.


 -68-


Nagrade, ki so si jih kure delile ali samo posojale med sabo so bile (od nagrad za najbolj uspešne izvedbe, navzdol): dovoljen obisk Hudičeve zeli, kolikokrat si hotel, ne da so ti drugi smeli to očitati ali hranjenje glodavcev samo 1x dnevno, drugače si to moral početi preko celega dneva ali spanje na obeh nogah. Nagrada je tudi bila, da si lahko zjutraj ogovoril Večlikega, ali katerega od drugih glavnih, ne da so se ti za to ostale kure maščevale ali pozdrav zjutraj glavnemu z minimalnim maščevanjem. Materialna nagrada je bila eno pero glavnega, tako za spomin ali Petegolino pero iz repa, če glavni svojega peresa tisti dan ni izpustil. Še več nagrad je bilo kot druženje z ostalimi pomembnimi kurami pri Hudičevi zeli, ko so Kokofonirale na račun taglavnega, ob tem si smel sodelovati vsaj s kakšno manjšo pripombo ali občasen pristop k pomembnim kuram v igri Kokofon. Zelo zanimiva nagrada je bila, da si smel tisti dan stopiti v kurjek, ne da bi te druge kure na ta račun zajebavale. Mogoče sem še kakšno pozabila, saj sem bila tako malokrat nagrajena, da sem si še te nagrade težko zapomnila. Se opravičujem.

Omenila bi še, da so pri tej igri blestele Petegola, ki je jasno bila najboljša, takoj za njo, je bila Juha, dokler ni bila še nagačena, pa Bleja in Kratka, sta se tudi kar dobro držali. Od petelinov je edini obvladal to igro Larifari, ostali so se je raje, ne šli. No, Larifari je bil zelo dober igralec v Kokofonu, sumila sem, da z Juho na skrito vadita, ko ju nihče ne sliši.  


Petegola pa je to igro igrala še izven VIC-a in vadila ter uživala še z ostalimi kurami, ki jih me nismo poznale. Če so nas pa te kure, kdaj slučajno obiskale, so bile vedno v skupini z njo in v takih primerih nisi imel šanse, niti pod razno, da ne bi bil kaznovan. Tu bi lahko uporabila besede: povej, s kom se družiš in povem ti, da si kura. -69-


KOKOLAŽI Pigra, ki je bila zelo slikarsko obarvana in zaradi tega, bi jo najbolje lahko igrala kura z barvnim perjem, medtem ko so ostale enobarvne kure, morale to pomanjkanje raznih pigmentov nadomestiti z mešanjem pravil, do take zmede, da si v vsej težavnosti dojemanja, videl vse barve naenkrat. Po vseh pravilih, bi taka pigra morala izhajati iz Algteljeja, saj je ta stranski prizidek v VIC-u imel edini v Kurniku slikarsko noto in barvne odtenke kot ko-kolaži. In tako je bilo, prvo od vseh Kokolaži piger je igrala Juha in si lastila vse pravice določanja in menjave pravil, za vsako igranje naslednje Kokokolaži igre. Juha je najraje v to pigro dodajala pravila izsiljevanja, manipulacije in nategovanja tiste kure, ki ni dojela in znala zakokodakati: »NE ME FARBAT«. 


Nadaljevanje sledi ...
Besedilo, ilustracije in oblikovanje: Aljoša Križ

<Klik na kokoško na vse objave Vic Kurnika>

VIC KURNIKPETEGOLA S TUJIM PERJEM


NEKAJ SI PA LE VREDEN, ČE KDO
NAPIŠE KNJIGO SKORAJ SAMO O TEBI ... PA
ČETUDI JE PISANJE NEKOLIKO NEGATIVNO.

besedilo, ilustracije in oblikovanje: Aljoša Križ