MENU‎ > ‎Vic kurnik‎ > ‎Objave-Vic kurnik‎ > ‎

Kokolaži, avtorica: Aljoša Križ, junij 2020

objavljeno: 7. jun. 2020, 00:55 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 7. jun. 2020, 00:56 ]

 -71-


Še to malo VIC pravilo bi prej omenila, da bo kasneje lažje spremljati to igro. Laži so bile v tej pigri dovoljene, zmagovalec Kokolaži pa je postal tisti, ki je lagal najdlje, in ga ostale kure sploh niso pogruntale. Da je prišel do zmage, je moral kuram nakazati, kje jih je nategnil s tem, da so kure ostale in se še naprej delale naplahtane, ter resnice niso upoštevale, vendar je zmagovita laž bila zakon. Juha, kot glavna je najraje uporabljala materiale laži, kot so bolečine v hrbtenici, glavobole in vrtenje v glavi. Zaradi teh barvnih not njenega počutja je že v startu pridobila privilegij dovoljenemu izogibanju svojih rednih obveznosti. Tisto kuro, ki je naplahtala, je morala med njenim blefiranjem opravljati njena dela.


Če je Juha to igro odigrala in se je pri tem še tako zelo prepričljivo zlagala, potem so se tedne in celo mesece vlekle njene obveznosti po jati, kjer smo vse ostale kure delale njeno delo ali pa vsaj poslušale njeno stokanje in skoraj umiranje, medtem ko ga je ona sama opravljala. Bilo je zelo mučno in obremenjujoče, saj se je neprestano njen kokolaž valjal po tvoji vesti in te spraševal, ali le nisi zelo krut in grd do nje. Najbolj nam je jasno pokazala, da je to pigro Kokolaž zelo profesionalno igrala in da je bila resnično mojstrica te pigre, ko je pred svojim odhodom v nagačenje, kar leta izigravala slabosti in čakala predvsem mojo pomoč pri čiščenju njenih odpadkov v Algteljeju. Kaj sem pa hotela, pamet mi je pravila, da se zelo dobro drži in da je sposobna opravljati svoje čiščenje, srce pa se je stalno držalo za mojo slabo vest, ki se je spraševala, ali morda res ni tako hudo z njo, saj je vendar stara in bolna in zato trpi. Tik preden so jo nagačili, pa je prišla ven resnica, saj je nekaj časa redno odhajala ven iz VIC-a in tam po nekem drugem kokošnjaku čistila gnoj za nekaj dodatnih zrn in nekaj lističev Hudičeve zeli. Tam zunaj sem slišala, je šel glas, da je dobra čistilka, celo perfektna, se je včasih kokodakalo. Bila je res dobra, če zdaj pobrskam po slikicah iz preteklosti in se spomnim, da je med tem, ko sem jaz kidala najin gnoj (veš ali manj je bil še njen gnoj iz časov, ko je sama sedela v Algteljeju), ona hodila v glavni del VIC-a in tam kidala gnoj za taglavnimi, ker je Močo kura igrala neko drugo pigro, pigro Kurje oko, ter tako puščala svoje delo vnemar. Juha, jasno, ni kidala gnoja za glavnimi zastonj, plačilo je pokrivalo njeno požrešnost na vse in še ušesa si je napolnila z informacijami, ki ih je pol veselo nucala pri vseh pigrah. Kako zanimivo je, da je lahko gnoj taglavnih veliko bolj mamljiv, kot tvoj lastni gnoj in da gnoj glavnih lahko čistiš brez zdravstvenih težav, medtem, ko te tvoj gnoj ugonablja in te celo lahko pokoplje v skrajnem primeru. Res nisem spregledala te velike igre Juhe Kokolaži iz Algteljeja. Zmagala je, in to z veliko prednostjo. Nagrada je sledila od lastnika kurnika, saj ko jo je nagačil, je vsa prihodnja leta morala njegova žena brisati prah iz nje, in Juha je lahko tam na koščku grede na lastnikovem hodniku sedela mirno, ne da bi karkoli delala. Popolna zmaga.


No, ta zmaga je bila največja v vseh Kokolažeh odigranih v VIC-u, vendar so bile še nekatere od Kokolaži tako dobre pigre, da jih je vredno omeniti. Petegola se je pri Kokolažeh zgledovala po Juhi, prav tako skoraj vse ostale kure. Bile so dostikrat izčrpane in Petegola je stalno najavljala, da jo bo kap, tako, da smo vse ostale na to, da jo res enkrat kap zadene, skrito čakale. Tudi ona je to imela samo za blef in pigro Kokolaži, vendar je njeno prepričljivo in nadležno vztrajanje na svojem, v trenutkih slabosti nas ostalih igralk, prineslo njeno delo v naše peruti. In delale smo ga. Pri Petegoli pa je bila še ena njena mala prebrisanost, ki je Juha ni premogla. Tako zvito je Petegola zlorabljala kap, in je na nas kapljala svoje besede toliko časa, da smo popolnoma  izgubile realen pogled na to in ostale brez svojega realnega občutka, kaj je njeno delo in kaj naše, da smo čez čas, ko smo delale njeno delo, začele misliti, da je to delo, tako ali tako naše. In delale smo ga.


 -71-


Ker se po zmedi v svojih kurjih glavah več nismo niti zavedale, da se igramo pigro Kokolaži, je resnično po vseh letih Petegola ostala brez svojega rednega dela in se je le še zabavala s svojimi ljubljenčki, me pa smo delale njeno in naše delo in jedle še vedno samo našo pičo. Petegola svoje piče ni bila pripravljena deliti in kljub njenemu delu, ki smo ga druge opravljale zanjo, je njena piča ostala samo za njo, seveda. Ko smo to ugotovile, nas je pretreslo, posebno mene (za vse ostale ne dam noge v ogenj, da so sploh ugotovile smisel te Kokolaži pigre) in jaz sem bila tako pretresena, da bi mene lahko kap pobrala, ne pa njo. Kap, to bi lahko bila kazen za izgubljeno igro, pa me ni kap, saj sem si vsako-toliko ponovila: "To je Kokolaž pigra," vendar kljub večkratnemu ponavljanju, sem in smo še vedno izgubljale v tej Kokolaži pigri.

-72-

PIGRA PUR-ŠPOTATI

Pigra Pur-špotati, je obstajala in ni obstajala. To se mi je dozdevalo po tem, ker je bila malo igrana in ker večina kur sploh ni vedela, da se jo gre, ko je vendar igra bila v teku. Tukaj začudo ni imela Petegola nič zraven in mislim, da sploh ni vedela, da to igro drugi igrajo, in to sočasno s kakšno drugo pigro, v kateri je bila vendar udeležena. Sicer v tej pigri pravil skoraj ni bilo, eno od redkih, skoraj edino pravilo, ki je obstajalo, pa je dajalo vedeti, da se vendar le nekaj dogaja, četudi večina nas ni vedela kaj. Skrite in tajne poteze nečesa so prihajale na dan, ko sta se v VIC-u čudno muzali Putra in Bleja, bilo pa bi že Putrino muzanje zadosti, za razmišljati, kaj je zdaj to. Nekako preko vseh neznank, ki so tu nastopale, mi je ena izmed njih prišepnila, da je Larifari tudi pogruntal to pigro. Mislim, da mu je to uspelo samo zaradi posthumne Juhe, ki ga je še vedno imela na oku, tam dol z male grede na lastnikovem hodniku in se ga je kot duh oklepala še posušena in naprašena, ter mu signalizirala, kako pigre obvladovati, med njimi tudi Špotanje. Mislim, da sta v njunih življenjih, skupno našla nekakšno simbiozo in to nekako tako kot lutkar in lutka. Kdo je bil lutkar v tej simbiozi Juhe in Larifarija se je videlo, če si le pogledal na zid lastnikovega hodnika.

Skrita pigra Pur-špotati pa je potekala takole. Manjvredni kuri, katerikoli, si moral naložiti kakšno opravilo. To si je vedno izmislila kakšna glavna kura in včasih celo taglavni petelin, puran, pav ... ali karkoli je že sedelo na prostoru taglavnega. Navodila za izvedbo so pa bila najmanj v rebusu podana, če ne kar po kakšni na novo izmišljeni formuli spuščanja črk, požiranja smislov ali obračanja pomena. Bom te čudne ukaze poskusila prikazati na primeru, če mi bo sploh uspelo, ker mi marsikdaj ne gre najbolje v IQ visokih kurjih grupacijah. Na kratko bi se opisala, da sem Kura bionda.


1. ukaz: Izlezi jajce. V pigri pur-špotati je to zvenelo nekako takole: iz jada vgneta! Jasno, da ta iz jada vgneta ni nobena od nas razumela, doživela pa je moč energije, ki je spremljala te čudne besede. Iz jade se je njeno počutje premaknilo v gnev in počela je nekaj, kar je znala, četudi to ni bilo iz jada vgneta, temveč katerokoli od drugih opravil, samo da je revica kaj delala. Strah pred nedelom je bil pri manj brihtnih kurah velik in posledice kreganja in izživljanja več brihtnih kur nad zabušantkami in manjvrednicami, je pomenilo kljuvanje po glavi in čupanje najlepših peres. Torej, nedelati,  je vsaki podložnici pomenilo strah in grozo. Ker čisto preprosto ta iz jada vgneta ni bilo mogoče opraviti, saj danes vem, da je bila to le podtaknjena mina, je delo, katerokoli si naredil bilo narobe opravljeno. In tu je nastopilo Pur-špotanje v veliko veselje kure, ki je pigro začela. Izsmejavati se je bilo potrebno cepki, ki ni štekala navodil in izkokodakati to njeno omejenost. Zaželeno je bilo kokodakati na ves glas in po celotnem VIC-u. Revičino (o Pur-izšpotani kuri govorim), omejeno kurje razumevanje, češ tako blesave kure, še nismo videli, je pomenilo popolno zadovoljstvo in zmago te pigre. Rekla sem, da je v tem Pur-špotanju najbolj uživala Putra, pa Bleja in Larifari takoj za njo. Vam pa lahko zaupam, da sem po dolgem razmišljanju le prišla do formule kaj je pomenilo IZ JADA VGNETA in tako lahko to razložim tudi vam. Iz je pomenilo izleži, jada je povedalo jajce danes in vgneta pa, v gnezdo takoj. Na kratko: izlezi jajca danes v gnezdo, takoj!  Kdo bi to sploh lahko pogruntal!  Vendar ta pigra je pomagala večvrednim kuram narediti manjvredne kure še manj vredne in bolj blesave, kot so bile. Na ta način so si večvrednice, prave ali namišljene taglavne, lahko dvigovale svoj ugled in se same sebe prepričale v svojo nad-inteligenco. Prav zares in prav smešno mi je bilo, ko sem to razvozlala.

 Nadaljevanje sledi ...<Klik na kokoško na vse objave Vic Kurnika>

VIC KURNIKPETEGOLA S TUJIM PERJEM


NEKAJ SI PA LE VREDEN, ČE KDO
NAPIŠE KNJIGO SKORAJ SAMO O TEBI ... PA
ČETUDI JE PISANJE NEKOLIKO NEGATIVNO.

besedilo, ilustracije in oblikovanje: Aljoša Križ