MENU‎ > ‎Vic kurnik‎ > ‎Objave-Vic kurnik‎ > ‎

Pojasnilo o značilnosti posamezne sorte kur, avtorica: Aljoša Križ, julij 2020

objavljeno: 18. jul. 2020, 01:42 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 18. jul. 2020, 01:42 ]

-103-


Pojasnilo o značilnosti posamezne sorte kur, pobrano in dobesedno prepisano iz strokovne literature, raznih leksikonov in enciklopedij ter strokovnih priročnikov za kurjerejce.

KURE- preživijo največ časa na tleh. Med njimi je nekaj vrst, ki so za človeka zelo pomembne. Udomačene kure so pomemben vir hrane, fazani in jerebice pa pomembna športno-lovna perjad. V to sorto sodijo tudi gologlavi purani, izjemni divji petelini, skrivnostne pegatke in ena najlepših kur na svetu - pav, pa tudi plahe jerebice in ne preveč močni fazani.

Večina kur ima čokato telo, majhno glavo in kratke zaobljene peruti. Z močnimi letalnimi mišicami plenilcem največkrat pobegnejo, ne morejo pa leteti na dolge razdalje. Kljun je rahlo upognjen, z močnimi nogami kopljejo za hrano. Po telesu so kure večinoma pokrite z raznobarvnim perjem, vendar imajo številne sorte tudi dele telesa brez perja - gola koža je živobarvna. Značilni so tudi repi, dolgi in kratki in različni čopi, največ razrasli po glavah.

Navadna kokoš je najštevilnejši zastopnik v kurji družini, saj je na svetu več kokoši kot ljudi in najboljši primerek za gojenje v človeško korist. Že Egipčani so to vedeli. V kokošnjaku so nekatere kokoši bolj pomembne od drugih. Ta posebni razpored se imenuje kljuvalni red, saj se živali kljuvajo in napadajo med seboj, dokler ne odkrijejo, kdo je glavni. Večje in močnejše kokoši zasedejo v kokošnjaku najvišjo gredo. Kokoši, ki so razporejene nižje na lestvici kljuvalnega reda, pred večjimi kokošmi sklanjajo glave in se jim izogibajo. Piščanci si najdejo mesto v tem redu že, ko so stari sedem tednov. Kokoši nimajo zob in zato goltajo kamenčke, da lažje prebavljajo.

Puran sodi med večje kure. Ima bronasto prelivajoče se perje in značilno modro in rdečo golo glavo. Samec ima na prsih lasem podobno perje. Branijo se s kljunom, kremplji in z udarci peruti. Samci kavdrajo, ko si iščejo puro za paritev. Purane in pure gojijo v parkih z drevesi, ker radi čepijo na vejah.

Pegatka ima perje, prekrito z belimi pikicami. Na glavi ima izrastek, ki spominja na klobuk. Med dvorjenjem ima samec značilno grbasto držo. Reja pegatk je zelo zahtevna, ker glasno vreščijo in so zelo jeznorite. Zelo rade tudi pobegnejo iz dvorišča, skrivajo jajca in neprijetno kričijo za časa ploditve. Gnezdo za valjenje si postavljajo na prostem, vidnem mestu in ne v grmovju na skritem, kot druge kure. Pri valjenju jih zmoti vsaka najmanjša stvar, tako da gnezdo zelo pogosto zapustijo. Njihovo oglašanje je kek-kek ali kevk-kevk.                             Tudi Pegat je zelo zahteven, saj nadleguje druge kokoši, je zelo prepirljiv in hoče sam vladati in gospodovati na dvorišču. Samec in samica zelo rada tekata in se dereta kek-kek, včasih celo, tikt, tikt, tikt.

Noji so največje ptice na svetu, ki ne znajo leteti, zato pa zelo hitro tečejo. Zelo slabo prenašajo, če so zaprti v majhnem prostoru. Poleg mesa dajejo človeku še perje. Dvakrat na leto se golijo in iz nojevih nog se izdelujejo torbice, pasovi in čevlji. Noji imajo na vsaki nogi le dva prsta. Med gnezdenjem se samci oglašajo z glasnimi bobnajočimi klici in izvajajo zapleten ples. Jajca pomaga valiti samec, ki potem sam skrbi za mladiče. Nojeva samica nima svojega imena, tako kot imajo druge predstavnice kur.

Fazan, samec ima temno glavo z vijoličastim in zelenim leskom ter rdečo kožo okoli oči. Nekateri imajo okoli vratu bel prstan. Rep samcev je daljši kot pri samicah. Samice same skrbijo za zarod. 

Pav je ena najlepših kur na svetu, vendar se plodi slabo. Samec med parjenjem razširi lep rep in samica ga izbere, če je zadovoljna s predstavo. Pari se z več samicami in ne skrbi za zarod.


-104-


KURJI SLOVAR TUJK IN PODROBNEJE OPISANE KOKODAKARIJE

 • ZADNJERAZREDNICA je kura, ki ni tik pred zaključkom osnovne šole ali tik pred maturo, temveč je zadnja pri piči in prva pri delu, garaškem in vse to ne prostovoljno.                         

 • PETEGOLA, iz sosednjih Krajev prevzeta prispodoba za pike po telesu, vsaka pika naj bi pomenila eno izmišljotino na tuj račun, povedano jasno za hrbtom. Zelo dobro je, če se poslušalec ob tem vsaj malo nasmehne, v znak odobravanja in potrditve veličine tistega, ki to pripoveduje.

 • PEGOLA, prav tako prevzeta prispodoba iz soseščine, ki zelo slikovito prikazuje spodrsljaj na sovražnikovem kurjeku.

 • POSTHUMEN pomeni, da kljub nefizični smrti si v bistvu mrtev. To se najpogosteje zgodi, ko nisi za nobeno rabo več, vendar kljub temu nočeš umreti. Posthumni se občasno pojavljajo med ostalimi, vendar skoraj vedno z razlogom, so pa vedno nezaželeni. Posthumni tudi prejemajo redno darila ali nagrade, s tem naj bi jih ostali, ki še niso posthumni držali čim dlje od sebe. Mislim, da je beseda posthumen nastala prav pri nas v VIC-u, saj tukaj imamo vedno gnoj s črvi na voljo. Ko črve me kure iztrebimo, odpeljejo gnoj, ki se takrat imenuje že humus, in ker v njem ni več črvov, je tak humus pravi post za kure. Iz tega dejstva si lahko kure lastimo pravico iznajdbe besede POST-HUMUS. Posthumniki so večinoma sitni, nadležni in zahtevni, nikoli jim ni ničesar zadosti. Vse to je razumljivo, saj kure ob pomanjkanju mesa, črvov v gnoju, postanejo prav takšne.

 • LO GIURO; nategniti pošteno

 • ŽENSKARIJA pomeni obnašati se.

 • KURJERIJA pa pomeni oponašati se ne.

 • FARBATI, pomeni, da poveš potiho v uho nekomu nekaj takega, da iz katerekoli barve postane rdeč v glavo in tako se mu vedno ta rdeča glava pojavlja, ko se spomni na tisto, kar si mu rekel. Povedana stvar ne sme biti resnična, njemu pa jo moraš povedati tako, da vanjo sveto verjame, za vedno. 

 • DARKERICA je tako črna kura, večinoma znotraj, da lahko obsedi na gredi leta in leta in je ves ta čas sploh ne opaziš, tudi podnevi. Posledice tega, da je ne opaziš, se vidijo naknadno, čez leta na notranjih organih. Črna, kot je Darkerica črna, lahko dobiš pljuča. Sploh ni treba verjeti, da so črna pljuča posledica dolgoletnega konzumiranja HUDIČEVE zeli. Take informacije so samo antireklama za lahkoverneže, črna pljuča so vedno posledica kontakta z Darkerico. Lahko pa se črnina prenese tudi na srce, je za verjeti na besedo.

 • KOKOKAKANJE je izločanje na nepravo luknjo.


-105-


 • HUDIČEVA ZEL je zel, ki vzdržuje pri življenju in zdravi državni proračun. Kaj imata skupnega VIC in država? Dosti, v obeh skupnostih živijo sami padarji.

Če vam še vedno ni jasno, kaj Hudičeva zel je, je spodaj še ena razlaga zanjo. Sicer je pa zel že skoraj strup in zel hkrati in v tem je vsa stvar podobna besedi ljubezen in tako kot beseda ljubezen tudi učinkuje. Beseda ljubezen je najbolj zlorabljena beseda med kurami in prav tako pri ljudeh, Hudičeva zel pa ji ni nič daleč za petami ali kurjimi kremplji. 

 • HUDIČEVA ZEL, to je rastlina, ki jo je Hudič posadil, da bi kuram vsaj delno zameglil ali zadimil pogled na to, kaj je prav in kaj ne. Posebno dobrodošla je ta zel v času, ko nastopi pomanjkanje črvov v gnoju. Takrat kurja družina ob uživanju Hudičeve zeli lahko preživi, saj jo napad na sestro ali kakšnega drugega družinskega člana in posledični kanibalizem sploh ne motijo. Bog je sicer poskusil kure pred to tako popolno in fascinantno hudičevo pogruntavščino zaščititi tako, da si je izmislil črna pljuča in nekakšne reke, roke, rake ali ruke na pljučih ter rakev ali gotovo smrt za neposlušne. Pa so šli njegovi kontranapadi rakom žvižgat, saj kure zelo uspešno, dan na dan meljejo hudičevo iznajdbo in to z velikim veseljem, rakom v posmeh.

 • NAŠUNTATI, šunt še tako veste, kaj pomeni, našuntati pa je na ta šunt še kaj neprijetnega dodati, in potem vse to skupaj odložiti kakšni črni ovci na hrbet (tudi bela je lahko, saj ovca je ovca) ter jo tako obloženo prepričati, da gre naokoli in to po malem stresa po drugih.

 • NON VA TUTTO MALE PER NOCERE To ne znam natančno po kurje prevesti, vendar mislim, da se s tem izrekom lahko zelo približam popolnemu prevodu: ALIENA MALA UTILE EXSEMPLUM

 • KUR-KURIŠNICA a) je psevdonim za kurjo smetišnico, tako, posebej namenjeno za odnašanje glave kure, ki je tisti trenutek na tnalu, v pričakovanju ali bo postala obara ali juha. Ko se smetišnica ne uporablja in se nahaja, odložena v kakšnem kotu dvorišča, si jo kure zelo rade izposojajo, največ v času, ko imajo težave z glavo. Takrat odlagajo svoje glave nanjo in tako čistijo svoj zmedeni um in počivajo od prevelikega razmišljanja o nedavni preteklosti. Pomembno je, da je kurja smetišnica narejena iz kovine, saj drugače ni primerna za razbeljene kurje glave - od silnega razmišljanja, jasno.

                               b) je lahko tudi prostor, meni neznan, kamor odhajajo kure, ki preveč intenzivno uporabljajo glave, v kakršenkoli namen.

 • KURJAVOST pomeni imeti vse kurje lastnosti skupaj in jih naenkrat tudi uporabljati. To so lastnosti kokoši, pegatk, puranov, fazanov, pavov, in to tistih pravih kurjih tipik, ki jih nihče ne more zgrešiti. Uporabljajo se najpogosteje brez embalaže.

 • KOMFORTNO ŽIVLJENJE, je življenje kure, ki lahko z obema nogama sedi na svoji gredi in da ji v tem času nihče ne serje na glavo, ter da sočasno miši in podgane ne trenirajo plavanja v njeni vodi za pitje. Če je zelo komfortno, potem ji ni potrebno postati posthumna in jo po smrti pojejo in ne grejo njeni ostanki za mačjo hrano.

 • PONUCATI pomeni, da po tebi lahko vsak hodi, četudi nisi tepih, ob tem pa se ne smeš premikati, da tisti, ki hodi, tega ne ugotovi.

 • ODFRČANJE pomeni teči hitro, koliko moreš, in pri tem moraš mahati s krili, kot bi letel. To mahanje s krili je zelo pomembno, saj med odfrčanjem močno blaži občutek nesposobnosti. Bolj, kot mahaš, bolje je zate.


-106-

 • KURJEKAOS je kosanje kur po kurjeku za prevlado, katera ga je več naredila, če kurjekaosa ni, potem se kure kosajo v leženju jajc ali hitrosti valjenja. Kurjekaos vedno pomeni zabavo za kure in prav tako vedno pomeni zajebavanje za lastnika kur. Če je kurjekaosa preveč, znajo padati glave.

 • SOTOVOĆE pomeni vse kokokake, po navadi so to sladke besede, kot je sadje sladko 

 • FRČATI, je letenje kure nad oblaki.

 • GLEDALIŠKA KALVARIJA, kal, ki jo kure valijo v gledališču, če jim je dovoljeno biti igralke.

 • NAJ KIGRA je vroča igra, ki te na koncu sKURI.

 • PEGATKA je črna pega v gatah, ki je nekoč bila v duši in se pripravlja na izpust. Žal ni jasno, kdaj se bo to zgodilo, če se sploh bo.

 • FUČ je napaka v prehitrem odhodu med posthumne. Pomeni pa lahko tudi zamenjavo za besedo posthumen. Pr. SI POSTHUMEN = SI FUČ

 • FUGA je dodatna guba v možganih, ki za-funkcionira tik pred zdajci.

 • VIC =VIC KURNIK ali vic kulturnik, very important chicken ali po vaši izbiri

    IMBECIL

INTRIGANT

IGNORANT

IDIOT

IRITEIDED

ILL

ILLSTARRED

ILLITERACY

ILLOGICAL

ILLUSIVE

IMAGINARY

IMITATIV

IMMORAL

IMMOBILE

IMMATURE

IMPENDING

IMPENETRABLE

IMPERIOUS  

IMPERTINENT 

IMPLACABLE 

IMPOLITE 

IMPOTENT ... 


 -0-

Po celotni moji pripovedi zdaj vidim, da se zlobe lahko nalezeš. V času bivanja v VIC-u sem postala prav zlobna mala kura, sicer pa se strup spravlja v male flaške. Zloba žal ne prežene vseh strahov, pokola in požara se nisem bala, da bi se pa s temi kurami v kurjih nebesih ponovno srečala, me je bilo strah in strah ima velike oči, ne pa kurjo slepoto. ZA MOJEGA PIŠČANCA, KI NI BIL NITI MOJE JAJCE, VENDAR JE MOJ DO

                                                                                                                                     NEBA-1-


Na nebu nisem bila sama, okoli mene so letele razne kure, ki so vzletele zaradi podobnih stvari kot jaz ... si tudi ti med njimi? katera ?
KONECBesedilo, ilustracije in oblikovanje: Aljoša Križ
<Klik na kokoško na vse objave Vic Kurnika>

VIC KURNIKPETEGOLA S TUJIM PERJEM


NEKAJ SI PA LE VREDEN, ČE KDO
NAPIŠE KNJIGO SKORAJ SAMO O TEBI ... PA
ČETUDI JE PISANJE NEKOLIKO NEGATIVNO.

besedilo, ilustracije in oblikovanje: Aljoša Križ