MENU‎ > ‎Vprašaj me‎ > ‎

Objave Vprašaj me

Forum, avtor: i Novel Media, 21.1.2015

objavljeno: 20. jan. 2015, 23:51 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 12. feb. 2015, 04:21 ]

Vprašanje: Pozdrav! Pogrešam "forum", kjer bi komentirali pre-brano in navezovali stike. Svit 

Odgovor: Zgornji navedek niti ni vprašanje, temveč konkreten predlog, čeprav ga razumemo kot vprašanje - zakaj nimamo foruma, ali vsaj nečesa, kjer bi lahko bralci, pa tudi avtorji prispevkov, komentirali prebrane vsebine?

Ko smo snovali spletni časopis, smo naleteli tudi na dilemo, ali dopustiti komentiranje ali ne. Najprej smo razmišljali o razpoložljivi tehnologiji, kako in na kakšen način naj bi uredili spletno klepetalnico, potem pa še o težavah, ki jih lahko prinese tak odprti način komuniciranja, na primer, kako se zavarovati pred žaljivimi govori ali pred resnimi grožnjami, nestrpnostmi ter drugimi zlorabami odprtih omrežij. 

Odločili smo se raje za splošne obrazce, med katerimi je tudi ta, v rubriki Vprašaj me in Naročanje na objave. Za zdaj je vprašanj bolj malo in sprašujemo se, zakaj je tako. Ena izmed možnih razlag je tudi ta, da smo uporabniki spleta velikokrat prestrašeni prav zaradi zlorab, ki se dogajajo z uporabo svetovnega spleta (od uporabe osebnih podatkov, do mailov, ki dnevno polnijo naš poštni predal z nezaželeno vsebino, do napadov hekerjev z računalniškimi virusi in podobno). Prav zaradi navedenega, si ne upamo pisati v obrazce, ki jih ponujajo lastniki spletnih strani. Po drugi strani pa so obrazci dokaj varni, vsaj taki, ki nimajo nobenih omejitev, na primer obvezen vnos maila in drugih podatkov, ki jih nekateri zahtevajo. Vsebina obrazcev se prenese na področje, ki je v upravljanju lastnika spletne strani, urednik oz. moderator presodi, ali je vsebina primerna za objavo ali ne.

Ampak, želja po uvedbi odprtega komentiranja se je pravkar pojavila in mi bomo temeljito premislili, kako in na kakšen način bi komuniciranje izvedli, ali v obliki forumov, ali zgolj s sporočili. Za prvi poskus, smo ravno včeraj v rubriko Virtualna galerija uvedli možnost komentiranja in pogovorov. 

Seveda pa je uvedba klepeta odvisna tudi od vsebine rubrik kot tudi od avtorjev prispevkov. Nekatere so bolj, druge manj primerne za komentiranje, nekateri avtorji pa si komentarjev niti ne želijo.

Svit, zdaj pa izziv - dobro bi nam sedel kakšen komentar za razstavo fotografij Urše Brate.


ekipa i Novel mediaNasvet psihoterapevta, avtor: Vanja Čibej, 16.12.2014

objavljeno: 15. dec. 2014, 17:39 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 22. dec. 2014, 14:28 ]

Vprašanje: Ali lahko pridobite nasvet z napotki psihoterapevta na težavo v odnosu med 27-letnim sinom in materjo, ko sin mami zameri in ponavlja težino občutij neodpuščanja? 

Odgovor: Zaradi spoštovanja vaše želje po zasebnosti, smo objavili le glavno vprašanje in ne pisma v celoti. Pismo, v katerem pišete o svoji stiski, hranimo v uredništvu.
 
Zaenkrat ne sodelujemo z nobenimi psihoterapevti, pa četudi bi, ste vseeno napisali premalo, da bi vam psihoterapevt lahko hitro pomagal. Sem pa malo pobrskala po internetu in poiskala nekaj informacij, ki bi vas utegnile zanimati. Običajno je psihoterapevtski proces dolgotrajen in odvisen od kompleksnosti in zahtevnosti težav. Potrebnih je več sestankov, med katerimi se najprej vzpostavi zaupen odnos s psihoterapevtom, nato pa se začne terapija. Ta proces lahko traja od enega, pa tudi do deset in več mesecev. Nekateri psihoterapevti v Sloveniji nudijo pomoč tudi preko interneta oz. preko e-mailov. 

Vam se dogajajo problemi, ki vas pestijo do te mere, ko prave rešitve ne vidite in je ne znate rešiti sami. Zdi se mi, da je prav, da si poiščete ustrezno strokovno podporo. 

Lahko pa vam napišem svoje subjektivno mnenje, ki ni nujno, da je pravilno. Pravite, da vam sin zameri vaša pretekla dejanja/nedejanja in vam, navkljub vašemu prizadevanju, ko mu izkazujete ljubezen in nesebično razumevanje, sin ne more odpustiti. Želite si prijazne družinske odnose, saj je za vas najvišja vrednota družina in slednje bi radi začutili tudi pri sinu, ki pa ne živi po vaših pričakovanjih. Zaradi tega vas mučijo čustva, kot so zagrenjenost, žalost, potrtost, morda celo jeza, predvsem pa bolečina. Počutite se ohromljeni in ne vidite rešitve. 
Najprej morate vzpostaviti nadzor nad lastnimi čustvi. Če si želite sprememb (na bolje) v svojih odnosih, jih le vi lahko spremenite, bodisi da spremenite svoje občutke do situacije, bodisi svoje obnašanje, ali pa kar oboje. Postavite si lastno vrednoto na malce drugačen način. Na primer: 'prijeten odnos mati-sin' spremenite v 'dober odnos mati-sin' (kjer se tudi skregate), in ko vas bo sin naslednjič zavrnil oz. vam nekaj očital, reagirajte drugače kot ste doslej. Ne z žalostjo, potrtostjo ali jezo, jemljite ta "kratek stik" kot nesporazum med vami in sinom, ne da bi zganjali veliko hrupa okoli tega. Opazujte reakcijo svojega sina in nato ukrepajte - z novimi spremembami in drugačnimi dejanji. Sin bo nad vašo drugačno reakcijo verjetno presenečen in tudi sam se bo morda sprostil in spremenil obnašanje do vas.

Kar vam lahko ponudimo mi, je kreativno pisanje po sistemu 365 tem. S pomočjo pisanja lahko razčiščujemo tudi lastna razmišljanja in čustvovanja in so odlična tehnika, ki ga velikokrat izvajajo tudi terapevti pri psihoterapijah. Tehnika je uspešna le, če smo dovolj zavzeti in pripravljeni delati na sebi. Bolj kot se boste pripravljeni angažirati, sodelovati in se preizkušati, hitreje boste prišli do želenih učinkov. 

Želim vam, da bi uspešno rešili svoje težave. Pa še povezava na seznam psihoterapevtov na spletni strani Združenja psihoterapevtov Slovenije: Seznam psihoterapevtov.


Vanja Čibej

Odgovor A: Iskrena vam HVALA za božanski odgovor, ker je vsestranski. Ob novem letu vam pošiljam radost z navdušenostjo, ki naj vam prinese vse potrebno za prijetno življenje.
Vaša mati-sin


Ali bi lahko objavili članek o meni? avtor: Nika Korsič, 31.10.2014

objavljeno: 31. okt. 2014, 05:30 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 4. nov. 2014, 15:59 ]

Vprašanje: 
Sem svobodna umetnica, ki deluje na področju gledališča in plesa. Zanima me, če bi lahko objavili kak članek o meni? (Katjuša) 

Odgovor: Veseli nas, da ste nas kontaktirali.  

Z veseljem vas predstavimo v rubriki Portret umetnika

Potrebovali bi predstavitveno fotografijo, za katero morajo biti urejene avtorske pravice - torej ime avtorja, ter podatke o tem kje in kdaj je bila fotografija narejena. Vse ostale podrobnosti vam pošljemo po mailu. 

Članek bi bil lahko objavljen naslednje leto. Seveda bi vas o tem predhodno o tem obvestili.


Nika Korsič, odgovorna urednica i Novel MediaAvtor: i Novel Media, 23.september 2014;

objavljeno: 3. jul. 2014, 06:44 avtor: Info nika korsič   [ posodobil 22. okt. 2014, 11:29 Spletni čas ]

Vprašanje: Zakaj je slovenščina tako šik? 

Odgovor: Slovenščina je šik, ker: 

Slovenci smo evropski slovanski narod, ki danes večinoma živi v Sloveniji (1,6 milijona), v tržaški, goriški in videmski pokrajini v severovzhodni Italiji (100.000), na avstrijskem Koroškem v južni Avstriji (25.000), na Hrvaškem (13.000) in Madžarskem (3.000).


Slovenija ima po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (RS) 1.996.370 prebivalcev, od tega 45.226 tujcev (31.3.2004). 30.812 slovenskih državljanov prebiva v tujini. Državljanov RS, ki imajo v RS stalno ali začasno prebivališče, vendar so že več kot leto odsotni zaradi prebivanja v tuji državi (zdomci), je 17.635 (vir: popis prebivalstva RS 2002). V drugih nekdanjih jugoslovanskih republikah je rojenih 181.400 slovenskih državljanov; v Nemčiji 12.400, v Avstriji 5.700.*


Slovenci sodijo v najbolj severozahodno skupino južnih Slovanov, govorijo slovenščino.


Na svetu pa je 7 milijard ljudi**. Milijarda je število, ki označuje tisoč milijonov. Zapisana je to enica z devetimi ničlami.


Milijarda je število, ki označuje tisoč milijonov. Pregledno zapisano je to enica z devetimi ničlami ali ...


Slovensko govorečih na svetu je le 2,2 milijona ljudi.*


Če delimo 2,2 milijona** z 7 milijardami dobimo vrednost


0,000314286


v dobljeni decimalni številki vidimo zaporedje števil 314286 kar je zelo blizu zaporedju števila PI (π), ki je  3,14159 ...


Število π je matematična konstanta, je enak razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom, je ploščina kroga s polmerom 1. Število imenujemo tudi Arhimedova konstanta ali Ludolfovo število. Število je iracionalno, nekateri pravijo, da je transcendentno število.


S številom π so se ukvarjali že Sumerci, pa Egipčani, pa Grki (Arhimed), pa Rimljani, ki so na vsak način hoteli dokazati, da je ta konstanta število 3 (obseg kroga je tri krat večji od premera), pa Kitajci, Indijci in drugi.


Kakorkoli že, število tistih, ki govorijo slovensko, se močno približuje zaporedju tega števila.


Zato smo tako zelo šik, saj je naše razmerje skoraj idealno. Ali verjamete ali pa ne!ekipa i Novel media*vir: Wikipedija, september 2014

Avtor: i Novel Media, 3. oktober 2014;

objavljeno: 3. jul. 2014, 06:44 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 3. okt. 2014, 11:38 ]

Vprašanje: 
"Moje vprašanje bo čisto kratko: kaj je cilj i Novel Media?" 
Maja 

Odgovor: Naš cilj za spletni časopis je ... 


Želimo postati časopis prihodnosti. Ambiciozen cilj, mar ne? Ne vemo še, kakšen bo njegov končni izgled. Najbrž končne podobe sploh ne bo imel, ampak se bo ves čas spreminjal, predvsem pa se bomo trudili, da vsebino obogatimo.Namenjen je bralcem, ki jih zanimajo različne reči in vsem, ki bi radi nekaj povedali in delili svoje misli z drugimi.


P
ričakujemo razmišljanje o majhnih, pa tudi velikih stvareh. 

Prizadevali si bomo pisati o lepih, manj lepih rečeh, pa tudi o težavah, morebitnih krivicah, ki nas mučijo v vsakdanjem življenju.

Zelo dobro pa vemo: da bomo ohranjali medij odprt in širok, kar pomeni, da ne bomo omejevali besedil na podlagi morebitnih predsodkov in diskriminacije. Pri nas so zaželena različna mnenja in razmišljanja.

Obetamo si veliko, veliko bralcev.


ekipa i Novel media                                                                                                                    Preberite tudi:

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/nagovor-urednice


1-5 of 5