MENU‎ > ‎Vprašaj me‎ > ‎Objave Vprašaj me‎ > ‎

Forum, avtor: i Novel Media, 21.1.2015

objavljeno: 20. jan. 2015 23:51 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 12. feb. 2015 04:21 ]
Vprašanje: Pozdrav! Pogrešam "forum", kjer bi komentirali pre-brano in navezovali stike. Svit 

Odgovor: Zgornji navedek niti ni vprašanje, temveč konkreten predlog, čeprav ga razumemo kot vprašanje - zakaj nimamo foruma, ali vsaj nečesa, kjer bi lahko bralci, pa tudi avtorji prispevkov, komentirali prebrane vsebine?

Ko smo snovali spletni časopis, smo naleteli tudi na dilemo, ali dopustiti komentiranje ali ne. Najprej smo razmišljali o razpoložljivi tehnologiji, kako in na kakšen način naj bi uredili spletno klepetalnico, potem pa še o težavah, ki jih lahko prinese tak odprti način komuniciranja, na primer, kako se zavarovati pred žaljivimi govori ali pred resnimi grožnjami, nestrpnostmi ter drugimi zlorabami odprtih omrežij. 

Odločili smo se raje za splošne obrazce, med katerimi je tudi ta, v rubriki Vprašaj me in Naročanje na objave. Za zdaj je vprašanj bolj malo in sprašujemo se, zakaj je tako. Ena izmed možnih razlag je tudi ta, da smo uporabniki spleta velikokrat prestrašeni prav zaradi zlorab, ki se dogajajo z uporabo svetovnega spleta (od uporabe osebnih podatkov, do mailov, ki dnevno polnijo naš poštni predal z nezaželeno vsebino, do napadov hekerjev z računalniškimi virusi in podobno). Prav zaradi navedenega, si ne upamo pisati v obrazce, ki jih ponujajo lastniki spletnih strani. Po drugi strani pa so obrazci dokaj varni, vsaj taki, ki nimajo nobenih omejitev, na primer obvezen vnos maila in drugih podatkov, ki jih nekateri zahtevajo. Vsebina obrazcev se prenese na področje, ki je v upravljanju lastnika spletne strani, urednik oz. moderator presodi, ali je vsebina primerna za objavo ali ne.

Ampak, želja po uvedbi odprtega komentiranja se je pravkar pojavila in mi bomo temeljito premislili, kako in na kakšen način bi komuniciranje izvedli, ali v obliki forumov, ali zgolj s sporočili. Za prvi poskus, smo ravno včeraj v rubriko Virtualna galerija uvedli možnost komentiranja in pogovorov. 

Seveda pa je uvedba klepeta odvisna tudi od vsebine rubrik kot tudi od avtorjev prispevkov. Nekatere so bolj, druge manj primerne za komentiranje, nekateri avtorji pa si komentarjev niti ne želijo.

Svit, zdaj pa izziv - dobro bi nam sedel kakšen komentar za razstavo fotografij Urše Brate.


ekipa i Novel media