MENU‎ > ‎Vprašaj me‎ > ‎Objave Vprašaj me‎ > ‎

Nasvet psihoterapevta, avtor: Vanja Čibej, 16.12.2014

objavljeno: 15. dec. 2014, 17:39 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 22. dec. 2014, 14:28 ]
Vprašanje: Ali lahko pridobite nasvet z napotki psihoterapevta na težavo v odnosu med 27-letnim sinom in materjo, ko sin mami zameri in ponavlja težino občutij neodpuščanja? 

Odgovor: Zaradi spoštovanja vaše želje po zasebnosti, smo objavili le glavno vprašanje in ne pisma v celoti. Pismo, v katerem pišete o svoji stiski, hranimo v uredništvu.
 
Zaenkrat ne sodelujemo z nobenimi psihoterapevti, pa četudi bi, ste vseeno napisali premalo, da bi vam psihoterapevt lahko hitro pomagal. Sem pa malo pobrskala po internetu in poiskala nekaj informacij, ki bi vas utegnile zanimati. Običajno je psihoterapevtski proces dolgotrajen in odvisen od kompleksnosti in zahtevnosti težav. Potrebnih je več sestankov, med katerimi se najprej vzpostavi zaupen odnos s psihoterapevtom, nato pa se začne terapija. Ta proces lahko traja od enega, pa tudi do deset in več mesecev. Nekateri psihoterapevti v Sloveniji nudijo pomoč tudi preko interneta oz. preko e-mailov. 

Vam se dogajajo problemi, ki vas pestijo do te mere, ko prave rešitve ne vidite in je ne znate rešiti sami. Zdi se mi, da je prav, da si poiščete ustrezno strokovno podporo. 

Lahko pa vam napišem svoje subjektivno mnenje, ki ni nujno, da je pravilno. Pravite, da vam sin zameri vaša pretekla dejanja/nedejanja in vam, navkljub vašemu prizadevanju, ko mu izkazujete ljubezen in nesebično razumevanje, sin ne more odpustiti. Želite si prijazne družinske odnose, saj je za vas najvišja vrednota družina in slednje bi radi začutili tudi pri sinu, ki pa ne živi po vaših pričakovanjih. Zaradi tega vas mučijo čustva, kot so zagrenjenost, žalost, potrtost, morda celo jeza, predvsem pa bolečina. Počutite se ohromljeni in ne vidite rešitve. 
Najprej morate vzpostaviti nadzor nad lastnimi čustvi. Če si želite sprememb (na bolje) v svojih odnosih, jih le vi lahko spremenite, bodisi da spremenite svoje občutke do situacije, bodisi svoje obnašanje, ali pa kar oboje. Postavite si lastno vrednoto na malce drugačen način. Na primer: 'prijeten odnos mati-sin' spremenite v 'dober odnos mati-sin' (kjer se tudi skregate), in ko vas bo sin naslednjič zavrnil oz. vam nekaj očital, reagirajte drugače kot ste doslej. Ne z žalostjo, potrtostjo ali jezo, jemljite ta "kratek stik" kot nesporazum med vami in sinom, ne da bi zganjali veliko hrupa okoli tega. Opazujte reakcijo svojega sina in nato ukrepajte - z novimi spremembami in drugačnimi dejanji. Sin bo nad vašo drugačno reakcijo verjetno presenečen in tudi sam se bo morda sprostil in spremenil obnašanje do vas.

Kar vam lahko ponudimo mi, je kreativno pisanje po sistemu 365 tem. S pomočjo pisanja lahko razčiščujemo tudi lastna razmišljanja in čustvovanja in so odlična tehnika, ki ga velikokrat izvajajo tudi terapevti pri psihoterapijah. Tehnika je uspešna le, če smo dovolj zavzeti in pripravljeni delati na sebi. Bolj kot se boste pripravljeni angažirati, sodelovati in se preizkušati, hitreje boste prišli do želenih učinkov. 

Želim vam, da bi uspešno rešili svoje težave. Pa še povezava na seznam psihoterapevtov na spletni strani Združenja psihoterapevtov Slovenije: Seznam psihoterapevtov.


Vanja Čibej

Odgovor A: Iskrena vam HVALA za božanski odgovor, ker je vsestranski. Ob novem letu vam pošiljam radost z navdušenostjo, ki naj vam prinese vse potrebno za prijetno življenje.
Vaša mati-sin