MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎

Objave-Vse-eno

Pika na DOŽIVETO, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 26. jun. 2019 02:16 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 26. jun. 2019 02:18 ]


Pika na DOŽIVETO 
Izpluli smo, na kresni večer smo izpluli. DOŽIVETA je bila polna, številni slepi potniki so se nam pridružili. Ob vkrcanju harmonika prijatelja Miloša ter klarinet njegovega vnuka Vala. Za korajžo. Popeljala sta nas v Ameriko, kot bi me hotela spomniti, naj se podam tudi tja. Morda se bom res, morda že naslednje leto.

Medve in DOŽIVETA — s/z Alenka Palian v/naTumova 5, Nova Gorica.

Uvodni pozdrav prijateljice Klavdija Lutman nas je popeljal v svet števila 23 in svet boginje. Število, ki prinaša obilje. Prineslo ga je, obilje doživetij.

Kapitanki Vida Mokrin-Pauer in Nevenka Vrančič sta nas varno vodili med čermi, med ledenimi seraki, po valovih oceanov in morjih, med fjordi in otoki. Nevenka je brala odlomke iz DOŽIVETE, izbirala je glede na svoje poslanstvo. Z igralsko žilico se je dotaknila Aurorinih haikujev, ki so nastajali na križarjenju. Ni pozabila na odlične predstave, ki jih je bila Aurora deležna vsak večer, skupaj s svojimi svetovnimi popotniki. S celega sveta so bili, različnih ras, veroizpovedi, bogati, malo manj bogati, zvedavi in zanimivi. Nekaterih se je Nevenka dotaknila. Morda je malo preveč poudarila kako je bila Aurora ljubljena, njen kraljevski stan, madame so jo klicali.

»Povsem upravičeno«, je povedala Vida, pesnica in pisateljica, ki je DOŽIVETO predstavila. Pa Auroro tudi. Z vsemi lastnostmi njenega značaja, z vsemi napakami in pomanjkljivostmi. Da uvaja v svet literature povsem nov pristop. Neobremenjen z literarnimi zahtevami in pravili. To je bodočnost, zavel je nov veter, ki sta ga sprožili tako ISKRENA, kot zdaj tudi DOŽIVETA. Ter Zarja, Aurora.

Letiva na krilih DOŽIVETE ... after party.

V nove Zarje bi lahko poimenovala ta literarni VAL. Naj valovi, skozi vse prepreke, skozi čeri. Vsemu navkljub.

Vodena meditacija skozi DIH, svetovna meditacija za MIR, ki jo je vodil prijatelj, Francoz, ki živi in dela v Londonu, nas je potnike na DOŽIVETI popeljala ne le okoli sveta, temveč tudi vase. Vdih, izdih. Dihanje. Preprosto, a tako vseobsegajoče. Če ga ni, tudi tebe ni, ni mene, ni nas. Dihajmo torej in jadrajmo s polnimi pljuči. Novim doživetjem nasproti. Z vetrom v laseh, s soncem v dlaneh.
Konec je zgodbe. 
Končana je pot. 
Our journey continues.

Haiku, Zarja, 26.6.2019


Prijateljica Klavdija Mozetič mi je uokvirila sliko umetnika s Tahitija ... Francoz ARNO jo je naslikal na lan, z naravnimi barvami, ki jih dela iz lave, ki jo najde na otokih ljubezni v Francoski Polineziji ... pod sliko je artefakt Ganesh, ki sem ga kupila v Indiji in me je ščitil vso pot, ter kozarček s svečko, ki sem ga sama izdelala — v/na Tumova 5, Nova Gorica.

Album s fotkami, darilo Mojka Georges, ki me bo vedno spominjal na potovanje okoli sveta ...
domač šopek mi je poklonila Mateja Velikonja, skupaj s sivkinim milom, ki ga sama izdeluje.

Tik pred začetkom potovanja okoli sveta z DOŽIVETO, na kresni večer, na poletni solsticij ... večer se je nadaljeval v kresno noč, bolj kot ne brez spanja.

Val in njegov nono.

Pričetek meditacije za MIR — s/z Jean Marc Degioanni Melchizedek, Klavdija Lutman in Vida Mokrin-Pauer

Ja, tako pač je, hehehe.

Moja sestra Kiti.

Jadranka je v elementu, smeha, da padeš dol — skupaj z: Klavdija Mozetič; v: Nova Gorica.
Napisala: Zarja Trkman
Fotografija: Mili PresnojedecZačne se pri meni, začne se pri tebi

objavljeno: 18. maj 2019 09:56 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 18. maj 2019 10:10 ]


Začne se pri meni, začne se pri tebi 

V kolikor spremljate naši facebook strani Za Otroke Sveta in Potuj Kot Prostovoljec, že veste, da smo v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo iz Ljubljane, gambijskim inštitutom in domačini ter s pomočjo donatorjev v marcu dokončali učilnice in sanitarije. V učilnicah so že potekale izobraževalne aktivnosti v sklopu prvomajskega tabora. Sedaj pa se intenzivno pripravljamo na poletne tabore, ki se pričnejo v začetku julija. Od oktobra naprej, pa si želimo nadaljevati z nursery programom in popoldanskimi aktivnostmi za otroke in odrasle. 

Zaradi dejstva, da vsako leto zberemo ogromno stvari za Gambijo in da moramo vsako leto zavrniti ogromno darov, ki jih prostovoljci enostavno ne morejo spraviti v kovčke, smo se letos skupaj s prostovoljci poletnih taborov odločili, da bomo vse zbrane stvari poslali s kontejnerjom. 

Intenzivno zbiramo finančna sredstva za plačilo pošiljanja in uporabne stvari za naš center, ki jih bomo skupaj z otroki in odraslimi uporabili za učenje in delavnice. Če bi zbrali več kot so stroški prevoza (cca 3.000€), bi donacije namenili malicam za otroke v času poletnega tabora, plače učiteljem, ki bodo sodelovali ter nadaljevanju gradnje centra.


KAJ ZBIRAMO?  
- šolske potrebščine za izvedbo delavnic in pouka v vrtcu
- didaktične igrače,
- igre (loparji, žoge, dresi, krogi, kolebnice, športni copati ...),
- glasbene inštrumente (vse vrste),
- opremo in pripomočke za učilnice (stoli, mize,...),
- angleške knjige, izobraževalne posterje,
- rabljena kolesa,
- računalnike in tablice (za računalniško učilnico),

Zelo prav nam bi prišel kakšen rabljen:
- tiskalnik,
- fotoaparat,
- šivalni stroj,
- projektor,
- telefon,
- fotokopirni stroj, itd.

Zbiramo tudi medicinske pripomočke in sanitetni material.

Zbrane stvari ne bomo delili, ampak jih uporabili v našem centru skupaj z domačini in prostovoljci.

Garaža, kjer zbiramo stvari se nahaja na Glavarjevi ulici 10 v Ljubljani (Bežigrad), stvari pa je mogoče oddati vsak delovni dan po 16. uri in med vikendom po predhodnem dogovoru z Jasmino. Njen kontakt: 031 774 307.

Vaše finančne prispevke, ki nam bodo zelo pomagali pri plačilu stroška kontejnerja (cca 3.000€), lahko nakažete na naš TRR račun. VSAK EURO ŠTEJE.

Podatki za nakazilo:
DRUŠTVO ZA OTROKE SVETA
Kunaverjeva ulica 9, 1000 Ljubljana, SLOVENIJA
IBAN (TRR): SI 56 2900 0005 0687 692
Referenca: SI 99
Koda namena: KONTEJNER
SWIFT: BACXSI22
Račun odprt pri Uni Credit Bank
Identifikacijska matična številka: 4046498000
Davčna številka: 90262557

Menimo, da se bo v kontejnerju našlo tudi kaj prostora za vaša darila svojim varovancem.

Kontejner mora na pot v začetku junija, da bo do pričetka poletnega tabora že na lokaciji.

V kolikor lahko na kakršenkoli način prispevate, bomo zelo veseli.

Za dodatna vprašanja in pojasnila smo vam na voljo.

Z lepimi pozdravi,


Ekipa Društva Za Otroke Sveta
info@zaotrokesveta.com
www.zaotrokesveta.com
www.facebook.com/ZaOtrokeSveta
www.facebook.com/PotujKotProstovoljec
+ 386 70 246 031 ali +386 31 680 237


Društvo Za Otroke Sveta
Kunaverjeva ulica 9,
1000 Ljubljana
Dv. št.: 90262557
IBAN : SI 56 2900 0005 0687 692, SWIFT: BACXSI22
Racun odprt pri Uni Credit Bank"ZAČNE SE PRI MENI. ZAČNE SE PRI TEBI."


Zarja Trkman je botra mali Jatou, deklici iz Gambije, stari 9 let.
Labirint, napisala: Zarja Trkman, oktober 2018

objavljeno: 11. okt. 2018 23:18 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 11. okt. 2018 23:27 ]


Labirint»Življenje je kot labirint, v njem se ne morete izgubiti, lahko pa se počutite še kako izgubljeni.«

O tem govori plesna predstava Labirint, ki je zagledala luč sveta 6. oktobra 2018. Postavljena na oder SNG Nova Gorica.

Mene je očarala, začarala.

Simfonija, poezija. Gibov plesalcev, igre teles, neverbalne govorice telesa. Očaranost in začaranost.

Labirint ni nekaj, v katerem se izgubiš, labirint je tisto, v čemer se najdeš. Ko greš preko vseh ovir, predsodkov, vzorcev, znanja … labirint je pravzaprav življenje, ki je polno vsega … ovir in predsodkov, meja in ograj, ograjenosti in neskončnosti. Kaj od tega izbereš, je odvisno od tebe in okoliščin, v katerih se znajdeš.

Plesna predstava Labirint zasluži oznako fantastično. Fantastična zgodba, ki kaže na to, da sta koreografa videla v Labirintu življenje, da sta našla ljubezen, ki jima je pomagala najti pot iz začaranega gradu, polnega soban, zidov, hodnikov, pa vendarle: izhod je, vedno je izhod, izhod iz teme, izhod iz ujetosti v karmične vzorce.

Fantastična video projekcija, ki ponuja zanimive pajčolanaste ograje, zavese, ki pa jih je lahko razgrniti. Fantastični gib, ples teles, sinhronizacija gibov, ki daje sicer slutiti ujetost, a vendarle daje tudi upanje izhoda. Spirala, ki se konča v črni luknji, ki postaja vse večja, a se na koncu razblini.

Fantastična glasba, ki je balzam za ušesa, za dušo, za srce. Srce, ki je v Labirintu tisto gonilo življenja, ki poišče LJUBEZEN.

In ja, prav ljubezen najde izhod, prav ljubezen je tista, ki osvetli temo, brezpotja, ki najde pot iz ujetosti v nesmisle.

Simbolika gibov plesalcev je tolikšna, da kar bode v oči. Le videti jo je treba. In sama sem jo prepoznala. Od verig človeških teles, od vrtenja v krogu, od hoje zadenjsko do nesmiselnega vrtenja v krogu. Gibi plesalcev so tako dovršeni, da sem bila presenečena nad popolnostjo le teh in sem ničkolikokrat ostala brez diha, da je ne bi zmotila. Popolnosti giba, simbolike!!!

Zadnje dejanje Labirinta ponuja enkratno fantastično igro dveh zaljubljencev, ki najdeta pot iz vseh preprek, ovir v življenju, pot iz labirinta življenja. Mehki gibi, kot bi nežno božali tipke na klaviaturi, ki se dejansko sliši v ozadju. Neskončen poljub. Kot bi slina stkala klobčič Ariadnove niti, ki bo izbranca življenja popeljala ven iz labirinta ujetosti. K svoji izbranki, ki ga čaka.

Ubil je Minotavra, ubil ga je moški, ki tako ljubi, da najde izhod. Ubila ga je ženska, ki svojemu izbrancu ponudi pomoč. Ubilo ga je ŽiVLJENJE. Minotavra, človeka z bikovo glavo, ki požre vse, kar mu vržejo, mladenke in mladeniče, ki so mu žrtvovani.

Labirint, plesna predstava je hvalnica življenju. In prav zato je neskončna zgodba o življenju in smrti, ki se tako simbolično izraža v tej fantastični plesni predstavi.

Bravo ustvarjalci predstave, lepo darilo ste poklonili Nastji, ki je prav na dan premiere praznovala rojstni dan. Hvala vam.

Življenje je zmagalo, zmagala je LJUBEZEN.

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/natecaji/objave---natecaji/natecajzakratkozgodbo

Spominjam se smrti, napisala: Zarja Trkman, oktober 2018

objavljeno: 9. okt. 2018 03:15 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 9. okt. 2018 23:27 ]


Spominjam se smrti
Ja, spominjam se je, smrti, zdaj lahko rečem, davnega 2003 sem umrla, a danes sem vstala, kot Feniks iz pepela.

Marsikdo je dal to pripombo na srečanju z ISKRENO, v petek, 14. septembra 2018.

Lepo je bilo, nepozabno, veličastno.

Vstopim v dvorano. Vidno sem ganjena ob tolikem številu prijateljev in dobrih znancev, ki so mene in mojo prvenko počastili s svojo prisotnostjo. Darovali so nama svoj čas. Solze so mi stopile v oči, a sem jih uspela zadržati. Večera nisem hotela spremeniti v solzavo limonado.

Lilijana, soustanoviteljica Ustanove Zdenke Gustinčič, Fundacije za dobro ljudi in narave, pozdravi obiskovalce, ki so dvorano napolnili do zadnjega kotička. Zaključi z besedami: »Ne poznam tako iskrene in pogumne ženske kot je Zarja«. Ima solzne oči, Lilijana.

Preda mi besedo. Le nekaj sem jih izustila, nekaj podobnega temu: »Dober večer dragi prijatelji. Hvala, da ste si vzeli čas in ga delite z mano in mojo prvorojenko, »prvenko«. Imam vas rada, vse, a vsakega na drug, poseben način.«

Povabila sem Alenko, da prebere hindujsko legendo, da jo vsi slišijo. O božanstvu, ki ga človek išče povsod, le v sebi največkrat ne. Pa je v meni, v tebi, v vseh. Bog ali božanstvo. Le poiskati ga je treba.

Nato povabim Ivana, da nas povede v iskanje Boga v sebi na njemu pristen način. Z globokim vdihom in glasnim izdihom. Presenečen je, a se znajde v vsaki situaciji. Ta moj Ivan, ki je pripotoval iz Splita, da bi prisostvoval temu večeru.

Pa naj še kdo reče, da nima časa. Čas je, le vzeti si ga je treba. Če hočeš, zmoreš, če hočeš deliti svoj čas s tebi drago osebo, spustiš vse drugo in si ga vzameš. Nihče me ne bo prepričal o nasprotnem.

Potem pa je sledil literarni večer. Lahko ga tako poimenujem, ker je bil, bil je literarni večer, tako lep, da si lepšega ne morem zamisliti. Pa ne zato, ker so moje tri dame brale odlomke iz ISKRENE, bil je lep zato, ker smo mu dali posebno energijo, ki nas je prežemala in nas delala lepe, bogate in odprte za ljubezen in svetlobo.

Vida Mokrin Pauer, pesnica in pisateljica, udeleženka neštetih literarnih večerov, predstavitev knjig, je na koncu dejala: »Nisem še bila na lepšem literarnem večeru kot je bil ta, pa sem bila že na številnih, brezštevilnih.«

Laskavo, laskanje? Ne, iskrenost, strastnost in lepota. Kot je bil lep in svetel njen nastop. Vidin. Brez pretirane ekstaze in olepševanja. Iskren in pristen, kot je iskrena in pristna ČUDa VIDkA.

Pa tudi podajanje Klavdije, moje drage, več kot dvajset let, prijateljice ter Alje Furlan, pravljičarke in pesnice, ki sta vsaka na svoj najboljši način interpretirali moj zapis.

Moj ljubi Matija, kantavtor in pevec, je s svojim krasnim vokalom izvajal meni drago Imagine in Alelujo. Pri obeh je sprožil val energije, ki nas je popeljala v svet glasbe in umetnosti, v svet večnosti in brezčasja. Pritegnili smo Matiji in se skupaj zibali na teh dveh čudovitih melodijah. Poleteli smo tudi na Matijinih Lampijonih. V zrak, v vse-MIR-je.

Aleluja!!!

Zaključek pa sem prepustila mojemu dragemu Jean Marcu, Francozu, ki živi in dela v Londonu, zdaj pa, zadnje leto in pol, vse več tudi v SLOVEniji, ki je, upam si trditi, zdaj njegova nova domovina. Vzljubil jo je, vzljubil nas Slovence, vzljubil mene in mi podaril svoj blagoslov, s svojo prisotnostjo in kratkim nagovorom. Blagoslov za vse, ki so se ga zavedali. In menim, da se je njegov BLAGOSLOV dotaknil prav vsakega, ker preprosto je. BLAG-oslov!!!

In še presenečenje. Mojka je dobila besedo, moja »afriška botra« kot jo rada poimenujem. Zahvalila se mi je za vrnitev v življenje. Pa ne le ona, tudi moja gambijska posvojenka, 8-letna Jeatou, čeprav zelo sramežljiva, je uspela izustiti:« Thank you, Zarja, I'm very happy«.

Kam lepši zaključek prelepega večera, ki se je nadaljeval s prijetnim druženjem iskrenih ljudi. Val hvaležnosti in iskrenosti sem sprožila z ISKRENO, bi rekla ČUDoVIDka.


ISKRENA, HVALEŽNA, DOŽIVETA.


Kako blagodejno za dušo, da lahko pišem, da imam ta DAR.

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/natecaji/objave---natecaji/natecajzakratkozgodbo

Potovanje skozi čas, napisala: Zarja Trkman, julij 2018

objavljeno: 19. jul. 2018 00:21 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 19. jul. 2018 01:30 ]


Potovanje skozi čas in prostor 
Ragamala v Lokovcu nad Čepovanom. Vrhunska zasedba treh glasbenikov, ki že več kot desetletje delujejo skupaj in potujejo skozi čas in prostor. Pod Lokovškim zvezdnatim nebom, pod Čandro - Venero so se nam predstavili v polnem sijaju, na čudovitem atriju Kovaškega muzeja, obsijanem s svečkami. V čast jim je bilo igrati, igrati za nas. Lepo je bilo, večer drugačne glasbe, ki me je popeljala v večnost, tja, kjer ni meja, kjer ni ovir. Pa druge tudi. Razšli smo se bogatejši za nekaj starodobnega, lahko bi celo rekla vedskega. 

Predstavili so se: Igor prihaja iz Maribora, Indijca, ki igra violino in je njegov najboljši prijatelj pozna od leta 2005, spleta sta čudovito prijateljstvo, iz Amsterdama prihaja Heiko, ki obvlada table, ki mu prsti pojejo melodijo in poezijo brez primere in Indijec Chandra, ki ubira strune violine s takim žarom in mojstrstvom, da te začara. 

Mene so začarali in očarali, pa moji dve sopotnici tudi. Iz prvih zvokov violine, ki so prijateljico užalostili (tipičen hindujski melos), mene pa popeljali v globoko meditacijo, v kateri sem se povezala s starodavno mistično glasbo, s tamkajšnjo Indijo in njenim vedenjem in znanjem … kakšnih 20 minut meditacije, ki se ji je pridružila poezija tolkalc izpod prstov Nizozemca in spretni akordi Igorja na tradicionalnem indijskem instrumentu, imenovanem sarod ...

Tempo je postajal vse hitrejši, vzdušje krasno, prežeto s prelepimi energijami vseh, ki smo prišli na teh 900 m nadmorske višine. Pozdravil nas je sam Bog, kot je rekel Igor, z zvonjenjem, ki je trajalo lep čas … pozdrav in blagoslov iz nebes.

Vrhunec večera pa je bila krstna izvedba skladbe, ki še ni imela naslova. »LOKOU'C naj bo«, sem izstrelila. In bo: LOKOU'C, so se strinjali obiskovalci, še bolj pa izvajalci. Tudi na YouTubu bo. Čudovit preplet indijskega melosa, s preigravanjem na kitari, s poezijo na tablah in vrhunskostjo na violini, prelep preplet sodobnosti in starodobnosti. Amazing!!!

Za BIS pa še edina, ki so jo še znali - Igorjeve besede. Genialna izvedba, ki je pokazala mojstrstvo vseh treh, mojstrstvo poslanstva, ki ga s takim žarom delijo s tistimi, ki znajo vrhunskost ceniti. In jaz znam, pa ostali, ki smo prišli iz vseh koncev Slovenije, pa tudi iz tujine, tudi.

Hvala Ragamala, hvala TD Lokovec, hvala Miroslav Šuligoj, da si jih povabil, menda že drugič.

Pa jo imate, »himno« LOKOU'C … bravo!!!

Fotografija: Peter Štrukelj, 2018
https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/natecaji/objave---natecaji/natecajzakratkozgodbo


Festival.sanje v medani., napisala Zarja Trkman, julij 2017

objavljeno: 5. jul. 2018 04:15 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 7. jul. 2018 02:33 ]


29. junij 2018


Sanje pod briškim nebom

Polna luna, krasno nebo še ne popolnoma temno, odličen ambient, čudovita publika, pove skorajda vse o večeru na Festivalu Sanje v Medani. Vila Vipolže, pozdravi nas Jani Kovačič in Violeta Tomić, ki nas povabi na »recepcijo«, pravzaprav skozi policijsko kontrolo in skozi vrata v »nebesa«. Begunci smo, vsak s svojim začasnim potnim listom. Mene pospremijo v begunski kamp v Libanonu.

»Nebesa«, pesniška nebesa, bi lahko rekla. Poezija, ki jo prebirajo avtorji, v jidišu, se mi zdi, je bil eden, Antoine, če se prav spomnim, ena pesnica najverjetneje španskega porekla, prevedena v slovenščino in en slovenski pesnik. Brali so svojo poezijo, tudi v prevodu. Bolj kot ne mračna je bila, vsaj tako sem jo občutila jaz. Morda je nastajala v težkih razmerah. Ne vem, pa tudi pomembno ni.

Pekel. Preselili smo se v klet Vile Vipolže, z rdečimi lučmi. Had. V njem Jani s svojo poezijo in pesmijo. Berejo besedilo iz potnega lista, v štirih jezikih, španskem, jidišu, hrvaško-srbskem-bosanskem-črnogorskem ( tako Damir Imamović) in slovenskem. Tudi ta tekst kaže na bolečino, trpljenje, tudi nestrpnost do drugačnih.

Vrhunec večera. Povabijo nas v amfiteater pod zvezdnato briško nebo. Polna luna, ki jo opazi Damir Imamović, Bosanec, ki je, upam si trditi, prvi glas Sevdaha. S Sevdah Takhtom, Bosanka Ivana na violini, Srb Ivan na basu in Hrvat Nenad na tolkalih ter seveda vokalist Damir na tambur-u (»možu tamburice, kot se je Damir izrazil. Tambur sta izdelala Bosanec in Slovenec Luka Zaletel, ki je bil tudi prisoten. Izreden zvok, izreden vokal.

Vrhunski nastop, ogromno bolečine in trpljenja, neuslišane in prepovedane ljubezni, hrepenenja ... izjemna kombinacija instrumentov, mojstrsko izvajanje vse štirih, me je popeljala v samo osrčje Bosne. Včasih »neprebavljiva« bosanska glasba me je sedaj popolnoma začarala. Moram priznati, da že kakšno leto nazaj, ko sem se seznanila s Sevdahom, Sevdalinko, to ljudsko, bogato, melanholično bosansko glasbo. Melos, ki me ni pustil ravnodušne. Zdaj jo razumem, zdaj jo ljubim, zdaj spoštujem tiste, ki jo radi poslušajo, zdaj vem, koliko in kaj jim pomeni.

Hvala Damirju in Sevdah Takhtu za krasen večer, hvala za prečudovito glasbo, ki izžareva vso bolečino trpečega ljudstva, žalostnega malega človeka, prepovedane ljubezni …

Hvala Sanjam, sinoči sem jih sanjala in danes jih bom zopet, danes s karizmatičnim Radetom Šerbedžijo in Zapadnim kolodvorom. Komaj čakam. Vabljeni, prijatelji, dobili boste potni list, s katerim boste lahko vstopili kamorkoli, tudi v RAJ in HAD.


http://festival.sanje.si/dogodki-2018/
Fotografija, internet, julij 2018

Gostujoče pesnice in pesniki: Antoine Cassar, Peter Semolič, Gašper Malej, Sofya-Agnessa Yakuntsova
Fotografije, Mili Arapović, julij 2018

30. junij 2018 … KI SE BLIŽAJO RAZPUŠČENIH LAS V VETRU …

Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor


Vrhunski umetnik in živa legenda, gledališka in filmska ikona, šansonjer s strastjo do pisanja, čigar šarm je sol zemlje in mu pristoji prav tako kakor postrani nagnjen klobuk, njegova podedovana svetinja, nas bo z zasedbo Zapadni kolodvor peljal od pekla do nebes – s postanki na vseh sladostrastnih postajah vmes. S poetično raskavim glasom bo razbrazdal duše v nostalgijo, da bi si lahko, poglajene, pogledale v oči. Se videle, zares videle …
»Imejte se radi in razmišljajte o ljubezni. Ljubezen je pomembna, pa ne samo med moškim in žensko, ampak ljubezen do vsega. Tudi ljubezen do naroda, vendar ne v podobi skrajnega nacionalizma. Ljubezen do človeka, tudi do tujca,« je Rade Šerbedžija nedavno povedal.

Tako se je glasilo povabilo organizatorjev Festivala Sanje v Medani. In tako je bilo.

Najprej so na sceno stopili člani zasedbe Zapadni kolodvor. Vsi so akademsko izobraženi, najbolj sta me očarala Antun na violini in Marjan na harmoniki … vsi so bili odlični, a onadva sta me naravnost začarala.

Potem se pojavi Rade s svojim značilnim klobukom, majavih nog, dolgih las in z obveznim kozarcem vina v roki. Pozdravi nas v slovenščini, kasneje pove, da je kar nekaj let živel na Fužinah v Ljubljani. Gre mu slovenščina, najbolj pa je vešč poezije. O njegovem vokalu ne bi razpredala, nič posebnega ni, poznajo se mu leta, tudi leta »pijače«, a njegova poezija je večna.

Večer je bil nabit s čustvi, Rade se je pomešal med publiko, si natočil kozarček rujne rebule in delil z nami svojo zgodbo. Zgodbo, ki je vse prej kot lahka, enostavna. Pot, ki je vijugava, pot, ki pelje neznano kam … a vseeno je taka, da se človeku, ki Radetu prisluhne, orosijo oči. Tudi njemu so se, ko je v popolni tišini, brez glasbene spremljave, pel pesem o svojem mladostnem prijatelju, s katerim se je vozil na biciklu … pod streli je končal ta prijatelj, le toliko moči je še zmogel, da je uspel pozdraviti … koga že? … ne spomnim se ta trenutek … nekoga, ki mu je bil drag, kazalec desne roke je dvignil k ustom in z njim rahlo preletel ustnice … potem se je zgrudil … pod čigavimi streli? …«Ni važno,« je izustil Rade, vidno ganjen, oči rdeče … malo od vina, še bolj pa od solz …

Ostali smo brez besed, vsi ganjeni, vsi sočutni, tudi z bolečino Radeta, ki je ni skrival, temveč jo je iskreno delil z nami.

Ja, takega imamo radi. Iskrenega, neposrednega, zabavnega, karizmatičnega poeta, pevca, igralca, vrhunskega umetnika, ki ne nosi maske na obrazu … je tak, kakršen pač je: široka, malce majava hoja, s kozarcem v roki, s pošvedranim klobukom, z dolgimi lasmi, ki jih vedno pogladi, ko sname klobuk.

Melodije bivše Juge so v marsikom sprožile naval čustev, ki jim ne moreš ubežati. In zakaj bi jim? Naj pridejo na plan. Po končanem koncertu stoječe ovacije. A nekaj sem pogrešala, pogrešala sem najlepšo poezijo Radetovo, saj veste o čem govorim. Za bis jo bo prišparal, sem pomislila in res jo je.

Zaprla sem oči in uživala, v večni poeziji, v poigravanju prstov na inštrumentih, v vrhunski spremljavi na violini. Popolno je bilo … ne daj se Ines je izzvenela pod briško nebo, v soju sveč in pod zvezdami in luno, ki se mi je sramežljivo kazala izza oblakov, ko sem se vračala domov. Odprto okno, božajoč piš vetriča, v daljavi se je bliskalo … kot bi cel svet užival v večeru, ki nam je bil podarjen.

Danes pa še Rdeča zvezda, Svetlana Makarovič, tako so jo napovedali. Pa naj bo tako, jaz bom tam.

http://festival.sanje.si/dogodki-2018/
Fotografija, internet, julij 2018
Bam, napisala: Zarja Trkman, junij 2018

objavljeno: 28. jun. 2018 23:16 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 29. jun. 2018 01:15 ]

Bam 


Zaključna predstava MN Plesne šole, ki se je preimenovala iz MN Dance Company v slovensko različico, je nosila naslov BAM. Zakaj? Izvemo kasneje, tekom predstave. Prostor je mladim plesalcem ponudil kar veliki oder SNG Nova Gorica. Tja tudi sodijo. Polna dvorana je dokaz za to. 

Bam, bam, bam … s temi besedami ob ploskih rok v značilnem ritmu so plesalci začeli svojo produkcijo, naučenega plesnega znanja. Ooooo, obeta se zanimiva predstava, sem si mislila. In dejansko je bilo tako. Prva točka brez glasbe, le ploskanje in tleskanje s prsti … bam, bam, bam … LIGHTt & GRACE … obetaven začetek … vokal in kitara, violine. WAU … komaj čakam nadaljevanje. 

LIGHTt & GRACE sledi solo točka »prima balerine«, plesalca, ki je po mojem skromnem mnenju res številka ena v tej plesni šoli, ki jo že nekaj let vodita Nastja in Michal, mlada zakonca, ki sta si večni DA obljubila lansko poletje. Večni DA v poslovnem in privatnem življenju. Ta večnost se kaže tudi v njunih predstavah, vsako leto ustvarita izjemno koreografijo, letos ON/A, lani Zaroto tišine. Tudi produkcije so izjemne, vsako leto kažejo velik napredek mladih plesalcev, kar je Nastja poudarila na koncu, potem ko je iz rok enega od staršev prejela krasen šopek v zahvalo za vložen trud. Tri leta se udeležujem zaključne predstave in letos sem še posebej navdušena. Izjemni so, mladi plesalci, izjemna sta njihova vzornika Nastja in Michal.

»Prima« plesalec je bil rdeča nit predstave. Hip hop, balet, moderni … pa še kaj so mu pisani na kožo. Vse zvrsti plesa, ali skoraj vse, obvlada v nulo. Mlad je, obetaven in prav gotovo bomo o njem še slišali. Vrnila sem se kakšnih 20 let v preteklost, ko sem prvič videla Nastjo, ki je bila še punčka, a sem že tedaj zaslutila v njej nekaj vrhunskosti, kar se je izkazalo za pravilno, saj je Nastja sedaj, upam si trditi vrhunska plesalka in plesna učiteljica. Svojo odličnost dokazujeta z Michalom vsak dan, ko se posvečata mladim, obetavnim plesalcem, z odgovornostjo, tudi strogostjo … a sta izredno priljubljena, naravnost oboževana, tako s strani plešočih in njihovih staršev. Kar je tudi prav. Dobro se z dobrim vrača, poplača.

In kaj bi si lahko želela več? Aplavz, iskreno občudovanje, zahvala in šopek rož je dokaz, da se splača, vlagati v mlade, z njimi deliti svoje znanje, plesne izkušnje … nenazadnje posvečati jim svoj čas, ki je največje darilo, ki ga lahko nekomu pokloniš. Ker mu na ta način daš del sebe.

Zmagovalna koreografija na Evropskem prvenstvu v Zagrebu, MN Plesna šola, 2018

Razkrita je skrivnost, zakaj se predstava imenuje BAM. Najmlajši so povedali svoje občutke, zakaj BAM. Skratka BAM je Best Amazing Memories … kako izvirno, kako sporočilno.

Lahko le dodam BIM, BAM, BUM … Best Amazing Memories, Best Infinity Memories, Best Universal Memories.

Koreografije so bile dodelane, glasba izbrana, od rocka, do klasike, tudi balkanski melos je bil prisoten … vokali, odlični, mladi vokali, kitara, violine … vse to in še kaj je bilo združeno v predstavo BAM. Pravi BIM, BAM, BUM, ki nobenega ni pustil ravnodušnega. Nobenega, ki mu je ples všeč, tudi tisti brez glasbe, v tišini…zgolj usklajeni gibi plesalcev in plesalk, najmlajših in malo starejših, a vseh mladih, ki jim ples predstavlja način življenja, ki jim zapolni prosti čas, ki jih odvrača od sodobne tehnologije, ki mlade vodi v zasvojenost.

In če nič drugega kot to, je poslanstvo MN Plesne šole več kot dobro opravljeno. Starši so vama hvaležni, draga Nastja in Michal. Hvala, hvala, hvala za BAM. Je res pravi BUM …

Hvala tudi vam, dragi mladi plesalci. Izjemni ste!!!

Preboj na Rogli, napisala: Zarja Trkman, junij 2018

objavljeno: 22. jun. 2018 22:32 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 22. jun. 2018 22:39 ]Preboj na Rogli, 17.-20. maj 2018 


Udeležila sem se Preboja na Rogli, ki nas je pričakala hladna, da ne rečem mrzla. A to ni nič v primerjavi, kaj sem letos tam doživljala. Tale zapis je pravzaprav bolj kot ne moj prevod zadnjega dejanja Preboja. Delim ga z vami, kot tudi originalni videoposnetek, da boste lažje razumeli bistvo Preboja. Morda bo delovalo malo zmedeno, neverjetno, a verjemite, tako je bilo. 

»Od 17. do 20. maja 2018 je bila na Rogli edinstvena delavnica Preboj – okus decentraliziranega življenja. Na njej smo prvič uporabili posebne tehnike NLF in dnevi so bili izpolnjeni z zanimivimi pogovori o vprašanjih, s katerimi se sreča vsak duhovni iskalec: vprašanja, kaj je resnično in kaj je iluzorno. 
Po zaključnem branju NLF, ki je trajalo skoraj 90 minut, sem razložil, kako je »nastala« delavnica Preboj in zakaj je njena vsebina zelo redek pojav v svetu. A branje NLF je več kot to: edinstveni postopek, ki so ga udeleženci delavnice Preboj imeli priložnost prvi spoznati. Zaključno branje je zelo zanimivo tudi zaradi primera izkušnje in delovanja procesa dekonstrukcije iluzije, v kombinaciji s tehnikami NLF. Če ste kadarkoli razmišljali o koncu poti, o smislu in namenu duhovnega razvoja, vsekakor poglejte ta video. Lahko bi se zgodilo, da vas prav to obrne v smeri izhoda iz okov iluzije.« 

 Adrian P. KezelePreboj

Ena ura in pol NLF (nekonceptualne lingvistične forme) branja. Poslušali smo tekst. Vsakemu se je nekaj dogajalo, to si upam trditi. Meni se je. Nekateri so imeli hude reakcije.

You don't make choises, choises make you.

Misel, ki je ne bom nikoli pozabila, ki me je najbolj prevzela, ki je bila pravo odkritje zame, ki me je potegnila nekam, kjer še nisem bila in mi je, lahko rečem, potrdila ono, kar že nekaj časa vem, ali vsaj slutim. Nezamisljivo!? Ne, meni je jasno, kaj to pomeni, pa vendarle … dotaknila se me je na poseben način. Hvala!
Kako se je zgodila ta delavnica? Primer, kako se odločitve sprejemajo nekje, kjer mi pravzaprav ne vemo, kako se sprejemajo in kako se rezultat le teh kaže z nepričakovanimi posledicami.

Hana je Adrianu poslala mejl, češ, kakšno delavnico lahko organiziraš z nazivom Preboj. Mine nekaj tednov, Adrianu ne da miru ta Preboj. Pokliče Hano in reče, imamo delavnico Preboj.

Iz ničesar rojeno, pa vendarle. Kot vse drugo, ki nastane iz nič-a. A se je vse skupaj rojevalo veliko let. Naenkrat dobiš impulz, o katerem nisi razmišljal, enostavno zgodi se. Tako se sprejemajo odločitve v decentraliziranem stanju. Impulz pride od zunaj, lahko tudi od znotraj, a ga je težje prepoznati. Enostavno impulz pride, pridejo neke misli, ki jih ne pričakuješ. Prihajajo podobne, dan za dnem, potem se vprašaš, kaj je to. Še zlasti, če je ta misel težka za obrazložitev, za uresničitev. Misel, ki je vedno kreativna, ustvarjalna … misel, ki se je nisem izmislil sam.

Nekateri udeleženci Preboja so bili presenečeni nad vsebino, nekaterim se je pojavil občutek, da je to nekaj novega, nekaj o čemer ni možno slišati nikjer. O izhodu ven, iz iluzije, o razsvetljenju, o izhodu, ne govori veliko ljudi, ker je malo takih, ki jim je to v resnici uspelo. V svojem več kot 40 let trajajočem raziskovanju, Adrian ni naletel na niti enega takega človeka.

Je pa srečal številne ljudi, ki so zamenjali iluzija za drugo iluzijo.

Tu je šlo za izkušnjo izven izkušnje. Nekateri od nas smo šli skozi Dekonstrukcijo iluzije. Dolgotrajen, več mesecev trajajoč proces je to. Zahteven! Govorim iz lastne izkušnje.

Nekateri udeleženci so bili prvič na Adrianovi delavnici. Njim ni treba ponavljati napak, ki smo jih mi delali.

Forme NLF so malo vznemirjajoče. A je stvar v poslušanju. Nič več in nič manj.

Delim izkušnjo nekoga, ki je šel skozi Dekonstrukcijo. Mučen proces, da bi njegov um prišel do zaključka, ki smo mu bili priče na tej delavnici. Smo v prednosti, saj smo sami prišli do zaključka. Nihče me ne vrne, ker znam ločiti iluzijo od resnice. Sem v prednosti? Najverjetneje DA.

Oseba, katere zapis delim oz. ga je delil Adrian z nami. Malo je ljudi, oz. jih ni, takih, ki so osvobojeni. Le mislijo, da so. Nekateri pa vendarle so, napravili so korak ven, saj živijo to. Dvajset jih je, recimo. Sem med njimi? Ne vem, a mislim, da sem. Nočem več nazaj. Sem zavestno bitje.

Fotografija: Internet, junij 2018


Zapis ene od udeleženk Preboja:

»Branje dela brezčasno bistrost v glavi in me na neki način razlijejo po času in prostoru …, ki pod rjuho nečesa drugega, postane nejasno in motno. Ne vem ali spim, ali telo počiva ali spi zavest, spi življenje … brrrrrrr. Mogoče se bo sen vrnil.

Vprašal si, a ni nihče odgovoril. Poskušala bom: zanimivo je poslušati, kako se boriš z jezikom, ki ne pozna decentralizacije in stalno iščeš subjekt med stavki, ono, ki deluje, ki dela, ki prinaša odločitve. Zanimivo je, da smo dolgo bili priče izpovedane v JAZ (ih) formi. Vprašal si, kako deluje čitanje. Na trenutke kot poezija, na trenutke kot … joj, ukradel mi je misel, to sem sama mislila, a nisem uspela tako smiselno sestaviti … Včasih ujameš strah, kako se sprašuje, postavlja vprašanja … nimaš dobrega odgovora na vprašanja, sploh ga nimaš … pa se počutiš krhek in nepomemben pred ugankami obstoja … včasih branje gre, a ti občutiš, kako slike postajajo blede, misli se zlijejo v nekaj, kar ni, niti beseda niti misel, pa se na neki način stisneš v tišino med mislimi … včasih se stavki prinašajo duh, vonj, ton … glas … celo močna čustva … včasih glasbo in spomine …

Kje je Jaz … tisti intuitivni, katerega življenje ves čas govori … ne bi vedela … povsod je … recimo, da mi je življenje dalo besede, kako doživljam branje.

Hvala za to!

Veliko je stvari in dogajanj, razumevanja stvarnosti, ki se je oblikovala po procesu, zdaj so dobila ime in neko tolmačenje … morda je tolmačenje beseda, ki je pretežka … ali …

Postal si tolmač, namesto mojega, ki je ves ranjen že dolgo na aparatih. «»Te osebe že dolgo ni!« je zaključil Adrian.

Iz trebuha in neba, napisala: Zarja Trkman, junij 2018

objavljeno: 22. jun. 2018 06:00 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 22. jun. 2018 22:29 ]


Hvala ČudoVIDkA za nebeško MANcO 


Gostja slovenske pesnice Vide Mokrin Pauer, ČudoVIDke, kot ji pravi Manca, je bila Manca Košir-nebeška MANcA. Predstavili sta najnovejšo Mančino knjigo Iz trebuha in neba, 70srčnic, ki je izšla pri založbi Zenit. STOPITI V NIČ 


V prazno stopi le korak, ki upa: 

ve, da ne pozna stopnic. 

A vendar gre in ne zgreši: 

ko stopi v nič. 
S
to srčnico je začela Manca, potem, ko jo je Vida predstavila kot najbogatejšo Slovenko. Manca je bila počaščena, ni se najbolj strinjala s tem, a ko je Vida razložila, zakaj je najbogatejša (ker ima širok diapazon delovanja), je Manca vendarle sprejela ta naziv. In res je, je »najbogatejša«.

»Imajo me radi ljudje,« je začela, »so pa tudi taki, ki me ne marajo.« Povedala je anekdoto, ko jo je mlada šestnajstletnica ogovorila, češ da jo imajo radi, ona, in ljudje ob njej. »Ja, ja, se pa najdejo ljudje, ki me ne marajo, ki sem jim zoprna, ki ne marajo mojega smeha, moje iskrenosti«. »Barka mora biti v ravnovesju, sicer se zvrne, se potopi,« reče mladenka.Kako modro, si misli Manca in se dekletu zahvali za to modrost.

Manca je govorila o svojih vzponih in padcih, uspehih in neuspehih. Kako je bila ob službo kot mati samohranilka, kako je odšla v tujino, ko je bilo dojenčici le tri mesece, kako si je stiskala mleko, da je otroka zvečer lahko nahranila, kako se je borila za pravice malih ljudi, kako spremlja umirajoče … je ambasadorka radostnega staranja, deluje v Hospicu in še in še.

Vida je uspešno vodila pogovor, vključevala se je s svojo sposobnostjo izbire lepih besed. Med njima je bila posebna energija, ki sta jo sposobni ustvariti le taki umetnici, kot sta onidve. Veliko smeha, dobre volje, veliko lepo izrečenih vsebin … nalezljivo, prešerno vzdušje, ki se je dotaknilo prav vsakega v nizkem prostoru Mladinskega centra v Novi Gorici, kjer je vsak našel nekaj zase. O tem ni dvoma.V roke vzamem knjigo in odprem. Srčnica: Naplavine


Naplavine uma krožijo v možganih in zahtevajo vso pozornost,

Kot da so najpomembnejše dogajanje bivanja.

Večkrat nasedem,

Včasih zabredem.

Tisto kar je pod njimi, ni v možganih.

V neskončnem je.

Vodnjak. Tišina.

Le globina se mora dotakniti izvira.

Za hip. Kdaj pa kdaj.

A je dovolj. Povsem dovolj.Srčnica se me je globoko dotaknila. Kot da je napisana zame. In tudi je! Kot vsaka, ki jo kdo odpre. Meni je namenjena ta. Bila, v tistem trenutku.

Začutila sem veličino tistega trenutka, v katerem sem tedaj bila. Veličina tišine, ki jo prakticiram vsak dan. Veličina izvira, ki sem mu priča, moč globine trenutka. Veličastno, fascinantno občutenje me je preplavila. Zaprla sem oči in uživala v danem trenutku. Bilo je dovolj. Povsem dovolj. Vodnjak, tišina. Neskončnost trenutka. Naplavine v možganih so izgubile svoj pomen. Nasedle so. Na čeri tišine, na čeri globine. Nepopisno lepo mi je bilo. Lahko bi odšla. Za večno. A sem se določila ostati. Ali pač ne.

You think, you make choises.

Choises make you.

Misel, ki jo je izrekel meni dragi Adrian P. Kezele na Preboju na Rogli. Misel, ki je ne bom pozabila nikoli. Ker je globoka in res-nična.

Ko sem prebrala srčnico Naplavine, sem doživela ponovno dekonstrukcijo iluzije. Kaj je resnično in kaj zgolj privid. Svobodno sem se počutila. Živim in to je tisto, kar šteje. Izven okovov iluzije izven objema Maye. Sem Luč? Morda. Kdo ve.


»Draga Zarja, za LUČ iz srca«

Manca


Tako mi je napisala Manca ob srčnici Naplavine. Knjigo pa mi je podaril Žiga, založnik, ker sem imela le 8 evrov. Dala sem mu jih in sprejela njegov dar. Med nama je bila vibracija, ki smo jo skupaj ustvarili.

Manca, Vida, ki je na poseben, svojstven stil prebrala nekaj srčnic. »Lahko začneš s pouličnim gledališčem«, je sklenila Manca, s svojim značilnim, iskrenim smehom, ki gre marsikomu na živce. Smeh, ki jo dela tako posebno, tako iskreno.

Hvala vama, Manca in Vida, hvala Mihi za odlične interpretacije na diatonični harmoniki. Dvakratni svetovni prvak je Miha, ki je z nami delil svojo umetelnost in strast. Hvala Žigi za knjigo, brez tebe je ne bi bilo.

Hvala ČudoVIDkA za nebeško MANcO!!! Božansko!!! Neskončno!!!

P.s.:

Prvič sem slišala za besedo BREZGRAJNOST. Moje vprašanje Manci, kaj pomeni ta beseda. Stara slovenska beseda je, ki pomeni brezmejnost, neskončnost.

Meni pa se je utrnil še drugi pomen. Brez graj-anja. »Hvala za to razlago za to delitev,« mi je rekla Manca.

»Prosim, mi je bilo v veselje, deliti svoje razmišljanje z vami!« sem odgovorila.

Napisala: Zarja Trkman
fotografije: Ana Pauer, 2018Bosanska odisejada, avtorica: Zarja Trkman, junij 2018

objavljeno: 13. jun. 2018 04:40 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 13. jun. 2018 04:49 ]Bosanska odisejada - 

GLOBAL PYRAMID ENERGY CONFERENCE – 1 

Visoko, BIH 9. maj 2018 


Startam iz Nove Gorice ob 9.45. Vse poteka o. k. do meje z Republiko Srbsko. Za 450 km do Slavonskega Broda porabim slabe 4 ure. Na meji pa se zaplete. Neprijazen policist, že na sitnem obrazu se mu je videlo, da se ne obeta nič dobrega. Dam mu osebno, zahteva prometno in zeleno karto. Nimam je, nisem imela pojma, da jo potrebujem. Lansko leto naju z Ivanom nihče ni vprašal zanjo. Res pa je, da sva vstopila v BiH nekje nad Splitom. Povem, da nimam zelene karte. "Kako nimate?" mi zabrusi policaj. Preprosto, nisem vedela kaj sploh to je oz. vedela sem včasih, ko še nismo bili v EU. »Pokazat ču vam, kako izgleda,« reče policist in mi jo pomoli. Nimam je, kaj zdaj?  

"Zapeljite na stran," mi reče in obdrži moje dokumente. Zapeljem in ugasnem avto. "Ni v redu, premaknite ga naprej." Ne vžge, avto namreč. Zadira se policist name, kot da sem neka smrklja, ki ne ve, kako se bontonu streže. Zahtevam drugega policista. Tudi ta ni prijazen, a je za spoznanje boljši. Skratka avto ne vžge, policist zahteva, da se umaknem ne meneč se za mojo invalidnost. "Kupite zeleno karto ali pojdite nazaj v Slovenijo."

Kje naj jo kupim, kako naj peljem … začnem meditirati, ne meneč se za te srbske policiste … čakam. Le kaj se lahko zgodi?

Kako vozite avto, če sploh ne morete hoditi, kdo vam je dal izpit, a še tega mi je manjkalo, da se ukvarjam s to babo, oglobil vas bom, da bo kaj, kako ne veste, kje se odpre pokrov avta … skratka nikakršen odnos do invalidne osebe, do ženske, ki je že v letih, ki prosi za kakršnokoli empatijo, pomoč …

Potem se eden le zmiga in nekoga pokliče. Mehanika, prijaznega mlajšega moškega, ki mi da skuter ven in mi pove, kam naj se odpeljem. Potem on in en policist potisneta avto. Pripelje ženska, ki prinese kable, da mi vžgejo avto. Vžge. Pokličeta elektromehanika, zelo prijazen možak, ki vozi pred mano v svojo delavnico. Ponudi mi storitev, za katero bi čakala dve uri, ponudi mi še nekaj, česar nisem kupila pri nas, 8x manj bi me stalo. Odločim se, da grem naprej do Zavidovićev, saj je ura že štiri. Ponudim 20 eurov za uslugo, mehaniku in elektrikarju.

Ni mi težko plačati prijaznosti, hvaležna sem jima. Poslovimo se kar se da prijetno, jaz s posetnico, onadva zadovoljna s »plačilom«, vesela, da sta mi lahko pomagala.

Peljem naprej, menjalnik ne dela, a uporabljam ročki ob volanu. Zavidovići, pokličem Halimo. Z možem me prideta iskat, natankam plin in gremo skupaj v Džiniće, kjer imata hišo.

Končana sem, utrujena, razočarana nad srbskimi policisti, a srečna, da še vedno obstajajo ljudje, ki imajo srce in posluh za sočloveka. Sprejmem povabilo Ekrema in Halime, da prenočim pri njih.10. maj 2018
Džinići pri Zavidovićih

Lepo je, pri Halimi in Ekremu. Imata krasno hišo na hribčku, ob gozdu, urejeno okolico, kar nekaj sadnih dreves, rože vsepovsod, tudi žar na prostem ne manjka. Halima je presrečna, da sem prišla, dobro zgleda in se s svojo boleznijo dobro znajde. Ima multiplo sklerozo, Ekrem pa preboleva raka. A sta oba zelo sproščena, zaupata v Alaha, zaupata v vse dobro. Imamo se lepo. Spoznam tudi sina s familijo, dojenčkom in 8-letnim sinom. Vsi so zelo sproščeni, klepetamo in se zabavamo. Večerjamo, čorbo in sirnico, pito … grem zgodaj spat, saj sem utrujena. Hvaležna, da me gostijo. Zjutraj vstanem navsezgodaj, se sprehodim ven, sonce je pravkar vstalo. Spokojna tišina, le ptičje petje, kikirikanje petelina v daljavi. Meglice se valijo nad sosednjimi brdi, na nasprotnem gričku pokopališče padlim v vojni. Halima in njen mož nista izgubila nikogar. Ona se je z najstarejšim sinom preselila k možu v Nemčijo in se je vrnila po vojni. Njen ded je bil hodža. Najmlajša hči je ortodoksna muslimanka, celo ruto nosi za v šolo. Pridna je, vse v hiši postori ona, Halima samo kuha. Vse je brezhibno čisto. Pozajtrkujemo skupaj, odlično bučno pito, zelenjavo in juho, najprej pa med, s cimetom namazan na kruh. Značilna njihova jed. Potem še kompot, datlji in jagode, domače, ki lepo dišijo. Super, pravzaprav skorajda kosilo … tako da do večera ne jem nič. Halima in mož me pospremita do Zavidovićev k mehaniku, ki ugotovi, da moram do elektrikarja. Avto mi vžiga, pa tudi avtomatika mi presenetljivo začne delati. Poslovimo se, srečni, da smo se videli. Halimi in hčerki Alemi poklonim obeska za na verižico, iz obdelanega soškega kamna. Halima pa meni da bluzico in majico ter prstan in bombonjero.

Peljem se do Visokega, vmes me vstavijo policisti, vse je v redu. »Prijatno,«, mi reče policist, vse drugače kot v Republiki Srbski.

Dobim sobo v hotelu Piramida sunca, lastnik se me spomni od lani, objame me in pospremi do lifta. Tam me pričaka organizator Pradeep, Indijec, ki živi v Singapurju. Prijazno me sprejme in mi zaželi dobrodošlico. Spočijem se, malo zaspim, potem pa na večerjo, kjer se srečam z Madhu, mojo indijsko prijateljico in Ivanom, na njegovi meditaciji in predavanju. Večerja je indijska, kuha Madhu, kar izvem na koncu zadnjega dneva. Paše mi, indijska hrana, brez mesa in celo jajc. Dobim program za konferenco in se odpravim v posteljo.

Objava FB: po vseh peripetijah včeraj, danes lep dan, s soncem obsijan ... hvala Halima Dzinic za čudovit zajtrk, ki je bil vse prej kot le to ... hvala Ekrem za skrb okoli avta ... ko imaš take ljudi okoli sebe si lahko izjemno srečen ... in jaz sem ... celo avto me ni izneveril, pripeljal me je v Visoko brez težav... hahaha ... bližnje srečanje s policiji se je danes končalo z: SReČNO, gospođo...povsem drugačno od včerajšnjega... SReČNO v Visokem, kjer sem bila toplo sprejeta v hotelu, odpočila sem si, zdaj pa grem malo raziskovat in "lovit" srečo v SREČAnjih...Ivan Bava, dolazim u susret i tvoj zagrljaj... Madhu, I'm here...HUG — v/na Visoko, Bosnia and Herzegovina.11. maj 2018
Zajtrk, bogat in zdrav. Kje je konferenca, vprašam. Gremo skupaj mi odgovori Ram Madhujin mož. Jaz na skuterju on peš. Vstopim v dvorano pri stranskih vratih, da se izognem stopnicam. Na odru je Patriji skupaj s Semirjem Osmanagičem. Patriji v značilni tuniki, Semir z značilnim klobukom. V dvorani kakšnih 100 ljudi, vseh ras, različnih veroizpovedi. Ljudje z vsega sveta, iz 25 držav.

Patriji v svoji indijski angleščini razlaga prednosti meditacije. Nazoren je in neizprosen, kot zna biti le on. Pozna se mu utrujenost, slabšega zdravja je kot lani, a kljub vsemu je žar v njegovih očeh in besedah. Začara me s svojo karizmo kot lani. Delujeva na energetskem nivoju. Besede so odveč, le pogled, ki je globok in prodoren, naju druži.

Konferenca je odprta. Konferenca o energijah v piramidah, o valovanju, o človeški majhnosti, o božjem v človeku, o raziskovanju zavesti, skratka, čaka me zanimivo popotovanje v človeške možgane, v zavest, znanost in duhovnost. Vedela sem, da bo tako, a sem bila kljub vsemu prijetno presenečena nad močjo predavateljev, nad njihovim znanjem, širino in globino vpogleda v skrivnost piramid. Bila sem na vseh predavanjih, z izjemo Semirjevega in nekega Američana, ki sta bila odsotna zaradi »tehničnih težav".

Najbolj sta se me dotaknili predavanji dveh ruskih predavateljev. Valerija Uvarova in Konstantina Korotkova. Učitelj in njegov učenec. Z zanimanjem sem spremljala tudi druge, Srba Gorana, Estonko Lili, predstavnike Vietnama, indijske mojstre meditacije. 

Bilo je navdihujoče. Znanstveno podkrepljeno. Duhovnosti ne gre oporekati. Zavestno in poglobljeno. Ni besed, ki bi lahko izrazile moje čudenje nad predavatelji, njihovim podajanjem, njihovemu znanju in navdušenjem, s katerim so svoje raziskovanje delili z nami.

Privoščila sem si celo zdravljenje ali celjenje po metodi Infinity Alignment, ki jo študiram in počasi osvajam. Prosila sem za dovoljenje in celjenje naredila na daljavo. Patrijiju. On meni lansko leto indijsko masažo glave in obraza, jaz njemu letos celjenje, po metodi IA. Ne vem ali je občutil moje svetlobne krogle, vsekakor je izgledal bolje kot prvi dan. Umirjen, spočit, celo v jedilnico je prišel na zajtrk in se pogovarjal z Ivanom. Midva pa sva govorila le s pogledom. Drugi dan sva si zrla v oči, brez besed, prijel me je za roko, njegova hladna, moja topla. Vedela sem, da ni v najboljši koži, zato sem prosila za dovoljenje in mu naredila healing, kot pač znam in zmorem, v tistem trenutku sem vedela, da potrebuje to, tudi mojo energijo. In prav je tako. Ko sem ob slovesu govorila z Madhu, mi je povedala, da se Patriji počuti bolje, da je močnejši in bolje razpoložen. Vesela sem bila te novice, saj mu želim še veliko zdravih in navdihujočih let, let, v katerih se bo razdajal za ljudi okoli sebe. Je res en tak človek, ki te začara, ki deli svoje znanje, svojo razsvetljenost z vsakim, ki mu rad prisluhne. Je povsod, veliko potuje, ima centre s piramidami v Indiji, prijatelje po vsem svetu. Upam, da pride kdaj tudi v Slovenijo, na moje in Ivanovo povabilo, recimo.

Bodi zdrav, Patriji … see you next year in Visoko, na Second Pyramid Energy Conference.


Prof. dr. Konstantinov Korotkov: 
Odkritje bosanskih piramid in tunelov je eno največjih odkritij 21. stoletja

Med zvenečimi imeni predavateljev na Konferenci o energiji piramid je bil tudi ruski znanstvenik prof. dr. Konstantin Korotkov iz Univerze v Sankt Peterburgu.

»Odkritje bosanskih piramid je eno največjih odkritij v 21. Stoletju. Imamo konkretne dokaze, da so te gradbene strukture od tuje prastare civilizacije in brez dvoma lahko trdimo, da so dela razvite civilizacije. Kar je pomembno, je to, da dr. Semir Osmanagić, ki je vrhunski strokovnjak, vključuje razne vidike in raziskovanja,« je povedal prof. dr. Korotkov.

Obrnil se je na konferenco, ki se je dogajala v Visokem in na kateri se je zbralo veliko število eminentnih strokovnjakov.

»Tu poznam mnoge znanstvenike s celega sveta, ki raziskujejo številna področja znanosti, vsak da svoj doprinos. Naša raziskovanja, instrumentalne meritve, dokazujejo aktivnost piramid in njihov vpliv na ljudi. Ni pomembno le imeti znanstvenih dokazov, temveč je pomembno to predstaviti ljudem, in konference so najboljši način za tako prezentacijo. Ta konferenca ima zelo pomembno vlogo, ker omogoča ljudem s celega sveta, da pridejo sem, da dobijo informacije in ko se vrnejo domov, da jih dalje širijo in predstavijo. To je edini način, kako ljudem širom sveta predstaviti dogajanja in pomembnost odkritja v Visokem, v Bosni,« je zaključil Korotkov.

Ob zaključku se je dotaknil tudi zdravstvenega aspekta prihoda in bivanja na Visokem.

»To ni zgolj zgodovinsko in znanstveno odkritje, temveč je še kako pomembno za zdravje ljudi. Mnogo je dokazov, da je bivanje, zadrževanje v tunelih in piramidah zdravilno in pozitivno vpliva na ljudi. Zato bi veljalo razmisliti center, kamor bi ljudje prihajali in bivali v piramidah in tunelih. Meritve, ki jih delajo pred in potem, kažejo številne pozitivne afekte. Dr. Osmanagić poudarja znanstveni in arheološki pomen kot tudi blagodejne vplive za zdravje ljudi. Srečen sem, da sem soudeleženec te konference,« je izjavil priznani ruski znanstvenik prof. dr. Konstantin Korotkov.

Na Visokem je bila Prva globalna konferenca o energiji piramid ob sodelovanju eminentnih svetovnih strokovnjakov, ki se ukvarjajo z gradnjo piramid, z vplivom piramid na zdravje človeka in vplivi skalarnih valov, ki jih imitirajo piramide.

Semir Osmanagich

»I ovaj put se pokazalo veliko poštovanje stručnjaka iz Rusije, SAD, Indije, Srbije te posjetilaca iz 25 zemalja za pionirski rad Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“. Mi smo prvi u svijetu koji istraživanju piramida pristupaju s arheološkog, multidisciplinarnog naučnog, energetskog, duhovnog i ljekovitog aspekta za razliku od egiptologa i arheologa u drugim zemljama koji imaju limitirani pristup ovim kompleksnim građevinama. Ova konferencija je i ove godine privukla goste sa svih kontinenata pokazujući da Fondacija sistematski razvija arheološki i zdravstveni turizam" izjavio je po završetku konferencije, dr. Semir Osmanagić.Prva globalna konferenca o energiji v piramidah je izpolnila pričakovanje organizatorjev in gostov

Prinesla je tudi zanimiva predavanja.

Na Visokem je bila Prva globalna konferenca o energijah v piramidah v sodelovanju z nekolikimi prominentnimi svetovno priznanimi strokovnjaki, ki so govorili o gradnji piramid, o vplivu piramid na zdravje človeka in o skalarnih valovih, ki jih emitirajo piramide.

»Tudi tokrat se je pokazalo veliko spoštovanje strokovnjakov iz Rusije, ZDA, Indije, Srbije ter udeležencev konference iz 25 držav sveta, do pionirskega dela Fundacije »Arheološki park: Bosanska piramida Sunca«. So prvi na svetu, ki raziskovanju pristopajo z arheološkega, multidisciplinarnega znanstvenega, energetskega duhovnega in zdravstvenega aspekta z razliko od egiptologa in arheologa v drugih državah, ki imajo omejen pristop k tem kompleksnim zgradbam.

Ta konferenca je privabila goste z vseh kontinentov, pokazala je, da Fundacija sistematsko razvija arheološki in zdravstveni turizem,« je izjavil po zaključku Konference dr. Semir Osmanagić.

V dveh dneh so se zvrstila številna predavanja. V Visokem so bivali ugledni strokovnjaki, Rusa Valerij Uvarov in prof. dr. Konstantin Korotkov, Ken Rohla iz ZDA, srbski strokovnjak Goran Marjanović, Estonka Lilie Lindmae, gosta iz Indije Brahmarshi Patriji in Dinesh Kukreja.

»Odkritje bosanskih piramid in tunelov je eno največjih odkritij 21.-ega stoletja. Imamo konkretne dokaze, da so te gradbene strukture s strani starodavnih civilizacij, brez kakršnega koli dvoma lahko trdimo, da so to dela razvite civilizacije.

Ta konferenca ima veliko vlogo, ker omogoča ljudem s celega sveta, da pridejo sem, da dobijo informacije, ki jih potem širijo v svojih državah.

To je edini način, kako lahko ljudem širom sveta pokažemo, kako pomembno je odkritje bosanskih piramid in kaj se dogaja naVisokem,« je povedal prof. dr. Konstantin Korotkov z Univerze v Sankt Petersburgu.


Zadovoljstva nad konferenco in druženjem strokovnjakov iz vsega sveta na enem mestu, ni skrival niti ameriški proučevalec skalarnih valov 
Ken Rohla.

Gost prve globalne konference o energiji piramid je bil tudi ameriški raziskovalec skalarnih valov Ken Rohla, ki je predaval na temo »Znanost o energiji piramid: Kaj je in kaj lahko z njo počnemo.«

»Ta konferenca prinaša znanje in informacije, ki se spretno skrivajo. Zahvaljujoč današnji tehnologiji, internetu, Youtubu … se resnica o teh odkritij lahko vidi, dostopna je vsakomur,« je rekel Rohla.

Ken se je obrnil tudi na same udeležence konference, na njihovo delo in to, kar ta dela prinašajo.

»Tu imamo res kredibilne znanstvenike, ki imajo za sabo utemeljeno delo in rezultate in z nami delijo svoja odkritja in povezanost fizike s piramidami. Menim, da bo ta konferenca, kot tudi ta odkritja o katerih smo govorili in jih podelili med sabo in z javnostjo, definitivno spremenila zgodovino,« je na koncu izjavil Ken Rohla.

12. maj 2018
Visoko, Sarajevo, Visoko

Drugi dan popoldne, Patriji in Semir, povabita vsakega, ki bi želel kaj povedati, na oder. Presunljive izpovedi, izkušnje, delijo ljudje z vsega sveta z nami. Na koncu skupna fotografija in NA-SVIDENJE naslednje leto, si zakličemo. Celo sama sem se povzpela na oder ob pomoči simpatičnih Vietnamcev.

Počasi se s pomočjo palice odpravim v avto in že sem na poti v Sarajevo, kjer imam bookiran apartma za tri noči. Preden startam, še napišem SMS lastniku, saj me je prosil, naj mu sporočim, kdaj pridem. Vprašam še za naslov. Vem, da je apartma nekje blizu Baščaršije, imam telefonsko in to je to.

Avtocesta do Sarajeva, edina v BIH, med Zenico in Sarajevom. Hitro sem v Sarajevu, a potem še kosmato uro vozim po mestu. Gužva taka, da ne moreš verjeti. Kot bi vsi hoteli v stari del mesta. Pridem blizu Baščaršije, vidim prazen parkirni prostor in nemudoma parkiram. Pripravlja se za nevihto. Temni oblaki ne obetajo nič dobrega. Maturanstki plesi so, mladi povsod v lepih oblekah, moški z metuljčki, pod roko vodijo svoje spremljevalke. Odpravljajo se v filharmonijo, predvideva ali v opero. Pred mogočno stavbo je gužva, godba pričakuje obiskovalce. Povsod so policisti, ki usmerjajo promet. Pokličem apartma, nihče se ne javi. Poskusim znova in znova. Nič. Skušam vžgati avto, da se sama zapeljem poiskat apartma, vem približno, kje naj bi bil. Avto ne vžge! Hahaha, kaj zdaj? Obeta se nevihta, jaz ujeta v avtomobilu, ki mi ne vžge. Prosim dva mladeniča, da mi potegneta skuter iz prtljažnika in se odpravim do najbližnjega policista, da ga vprašam za pot. Nima pojma, kje naj bi bil apartma, ki ga iščem. Pogleda na internet, ki mu seveda pokaže vse apartmaje v mestu. ON: »Gospođo ima puno apartmentov s tem imenom!« Vidim, da si z njim ne morem pomagati, kot da je prvič na Bookingu. Nič, grem na Baščaršijo, se malo zapeljem po njej. Gneča je neizmerna, še večja, kot sem pričakovala. Povsod kafiči, kavarne, restavracije. Baščaršija ni več ista kot v stari Jugi, ko me je naravnost fascinirala s svojimi izrazito bosanskimi trgovinicami izjemne umetne obrti. Vse si našel takrat, takoj po vojni pa nič od tega. Leta 2002 smo bili na Baščaršiji z mularijo, najino, seveda, takrat le nekaj kitajske robe in to je to. Danes zopet živi Baščaršija, a ni več tista, ki jo imam v spominu izpred štirideset let. Razočarana sem, le po 15-.ih letih zopet živi, Sarajevo je postalo velemesto, pleha ogromno. Nič si rečem, tu očitno ne bo nič. Grem do avta in sedem vanj. Poskusim še enkrat, pokličem apartma, spet nič. Mlad par, tujca, mi spravita skuter v prtljažnik. Usedem se, vesela, da vsaj mokra ne bom. Meditiram, kaj naj drugega in upam, da mi bo v naslednjem poskusu avto vendarle vžgal. Jupi, uspe mi. Srečna sem v svojem avtomobilčku.

Kam zdaj? Nimam pojma. Najbolje, da grem na Visoko ali do Zavidovićev, k Halimi. Ura je devet, oblaki ne obetajo nič dobrega. Celo uro se vozim po Sarajevu in končno mi uspe priti do avtoceste. Oznake so revne, nimam pojma, kje sem ustavim se na najbližji črpalki. Izkaže se, da sem v pravi smeri. Avtocesta, končno. Začne deževati. Najbolje, da grem zopet naVisoko. Ja, odločim se, saj je prepozno, da bi klicala Halimo. Ura je deset. Ne spodobi se.

Upam, da bodo imeli v hotelu kakšno prosto sobo. Zapeljem v garažo hotela Piramida sunca. Kličem receptorko, da bi mi dala skuter iz avta. Ne javi se. Nič, vzamem svojo palico in se ob zidu priplazim do dvigala. Hvala bogu. Vse bo dobro, si mislim. Vstopim v dvigalo, previdno, ker vem, da se vrata hitro zaprejo. Ob izstopu pa nisem dovolj hitra. Vrata me zvrnejo. Padem kot snop vznak, buška na glavi. Obležim. Kaj naj storim drugega. Ležim nekaj minut, ko se odprejo vrata. Ojoj, rečeta dva naša, in mi pomagata vstati. Na srečo ne krvavim, a je bolečina na glavi kar huda. Želim si le postelje. Na srečo dobim isto sobo, ki sem jo popoldne zapustila. Edina prosta je.

Zvrnem se na posteljo in zaspim kot ubita. Spanec pravičnega? Morda, kdo bi vedel. Vesela, sem, da se je kljub vsemu dobro končalo. Moj izlet v Sarajevo, na Baščaršijo, ki ni več to, kar je bila, tudi Sarajevo ni tisto, kar sem doživljala pred 40.-leti, ni več ono takoj po vojni, ki smo jo leta 2002 še kako občutili, veliko stavb je bilo obstreljenih, grobovi povsod, na vseh pobočjih, oni značilni beli.

Sanjam o Baščaršiji, ki je več ni, o Sarajevu, kakršno je bilo v bivši Jugoslaviji, o bratstvu in enotnosti. Bosna in Hercegovina, ki je zdaj razdeljena na tri dele, kjer govorijo srbsko, hrvaško in bosansko, celo črnogorsko. Vprašam se: le čemu je tega treba, te morije, tega sovraštva, ki še se danes zrcali v očeh marsikoga, ki sem ga občutila v Republiki Srbski, na lastni koži, nič kriva, nič dolžna.

Preprosto ne razumem. Še veliko generacij bo to občutilo. Sprava še dolgo ne bo možna. Prej prijatelji, zdaj sovražniki.

Pred dnevi mi je prijateljica, ki je živela v Dubrovniku in je z otrokoma prebegnila domov, v Slovenijo, v Solkan k mami, rekla: »Če ti ubijejo otroka, ne moreš tega oprostiti, no ja, morda lahko oprostiš, pozabiš pa ne nikoli!« 


13. maj 2018
Visoko, Bosanski Brod, Nova Gorica

Spim, kot bi me nekdo mahnil z macolo po glavi. Spočita in vesela, da sem preživela, grem na zajtrk, ki ga, kot vedno, pripravi Madhu. Srečava se, lepo je najino srečanje, kot vedno. Nisva se poslovili prejšnji večer, pravzaprav se nisem poslovila od nikogar.

Morda sem se zato vrnila? Kdo ve?

Tudi Pradeepa srečam, ponovno. Čudi se, ko me zagleda. Na kratko mu razložim, zakaj sem se vrnila. »You are my guest, and I will be your's when I will come to Slovenia next year,« reče Pradeep. »Nice,«odgovorim. Slovo od njega in Madhu je prisrčno. Patriji je pa že na poti v Indijo, preko Istanbula leti, mi pove Madhu.

Kam zdaj, ali naprej proti Sarajevu, Mostarju , Međugorju in Splitu. To je bil moj prvotni načrt. A zdaj so se stvari spremenile. Avto mi nagaja, vrnila sem se naVisoko. Naj grem do Halime in se še malo podružim? Ne vem, odločala se bom sproti. Ko se približam odcepu za Zavidoviće, me avto pelje kar naprej. Domov, se v hipu odločim. Prav gotovo mi avto to sporoča. Domov, da ne boš imela še kakšnih problemov.

Pridem do meje. Kolona. Zopet težave na obzorju?, se vprašam. Ustavita me dva mulca in mi povesta, da je treba čakati za prehod čez mejo dve uri in pol, da pa me lahko peljeta okoli, da se izognem gužvi. Zahtevata 20 evrov. Nak, se odločim, obrnem in peljem za neko švicarsko registracijo, ki je ves čas vozila za mano. Izkaže se, da gremo malo naokoli prav do meje. Tam pa policist, ki nas pošilja nazaj. Vztrajam, da hočem na mejni prehod, policaj pa vztraja da obrnem. Švicar ga uboga, jaz pa ne. Zapeljem na parkirišče, kjer so mi vžigali avto pred nekaj dnevi, potem pa okoli treh avtobusov nazaj. Nekdo se me usmili in me spusti pred sabo. Počasi se pomikamo do mejnega prehoda, ljudje so nervozni, vroče je, domačini ponujajo vodo. Pridem do meje in koga zagledam, policista, ki je bil najprijaznejši na poti v Bosno. Potrka mi na šipo. Ojoj, kaj bo pa zdaj, mi prešine skozi možgane. Pogledam policista, ta mi kaže znake, če je z avtom vse o.k., dvignem oba palca, v znak, da je o.k in speljem. Yes, uspelo mi je. Še vedno se pomikamo po polžje, zamudim več kot eno uro za prehod meje s Hrvaško, a še vedno manj, kot je bilo napovedano. Zopet mi je uspelo, tokrat celo prelisičiti policiste, srbske, seveda.

Hrvaška, peljem na avtocesto in ne ugasnem motorja niti ko tankam. Imam namreč avto tudi na plin, prosim, če mi lahko natočijo plin brez da ugasnem motor, ker mi pač avto ne vžiga. Naletim na prijaznega uslužbenca, ki razume mojo stisko.

Naravnost v Novo Gorico, brez hrane, z malo vode, po osmih urah vožnje po več kot 600 km, prevoženih v enem zamahu, sem končno doma.

Lačna, utrujena, a srečna, da mi je uspel veliki podvig. Nekaj pojem in se zvrnem v posteljo. Spim spanje pravičnega, od osme do šeste zjutraj.

Odisejada je končana. Polna vtisov, novih srečanj, izkušenj, ki me bogatijo, znanja, ki sem ga bila deležna, skratka moje petdnevno potovanje v Bosno se je dobro končalo. Nekaj dni oddiha, nekaj nujnih opravkov in že potujem naprej, tokrat za 4 dni na Roglo na >Preboj. Jupi, veselim se tega, še bolj kot Bosne. Upravičeno!!!

 Z leve Hrvat Ivan Bavčević, Patriji, Kumar (Indija), Semir Osmanagić BIH, v ozadju Madhu

Madhu

Skupinska fotografija ob zaključku konference, druga z desne moja malenkost

Madhu in jaz

Brahmarshi Patriji in dr. Semir Osmanagić

Američan Ken Rohla in Semir Osmanagić

Ruski raziskovalec, prof. dr. Konstantin Korotkov
Napisala: Zarja Trkman
fotografije: osebni arhiv avtorice
1-10 of 63