MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎

Objave-Vse-eno

15. dan Ostani doma vs Ostani zdrav, napisala: Zarja Trkman

objavljeno: 27. mar. 2020 01:25 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 27. mar. 2020 01:26 ]Ura je 5.00, zbudila sem se ob 3.00, najverjetneje zaspala še kakšno uro, pogledala na uro ob 4.00. 

Vstanem, ker imam nemirne noge. Še prej naredim nekaj vaj za hrbet in noge ter roke. V postelji, kot vsako jutro. Da ne zakrnim. Če tega ne bi delala sleherni dan, sam bog ve, kako bi hodila (po stanovanju s hoduljo, po stopnicah držeč se za ograjo, včasih s palico nekaj metrov do avta …). 

Burja se je malo umirila. Tokrat ima mlade. Piha že skoraj cel teden. Tako zelo, da sem celo včeraj OSTALA DOMA. Ni se mi dalo ven, ni bilo sonca, burja je brila kot za stavo. Lepo je bilo v toplini mojega doma. 

En lep, pravzaprav dva telefonska pogovora. S prijateljem iz Ljubljane, s katerim se nisva slišala že res dolgo. Najverjetneje več kot leto dni. Ko sem ga nazadnje videla na njegovem domu, pa ženo tudi. Postregla sta mi s kosilom, prijetno smo kramljali. 
Jaka je globoko veren, v pravem pomenu besede. Jaz ne, gnostik sem. A imava podobno življenjsko filozofijo. Čutiva se, četudi se ne vidiva, slišiva. Še enkrat več sva prišla včeraj do tega spoznanja. Jaka, kadarkoli pogledam na Sveto Goro, se spomnim nate. Torej večkrat na dan. Mu rečem ob koncu klepeta. Še pozdrav njegovi ženi. Odložim telefon. 

Odprem računalnik in poslušam intervju s patrom Gržanom, ki ga tudi delim na svojem profilu.
Zvečer pa intervju Asye Širovnik z dr. Mate Gabor, piscem knjige Ko telo reče ne. Še en odličen intervju. Zjutraj pogovor z dr. Peterlinom, profesorjem, ki živi in dela v San Franciscu.
Trije odlični intervjuji, ki me obogatijo, naredijo dan prijaznejši in topel, ker so gostje topli, pa voditelji tudi. 

Dan sem si zapolnila tudi s kuhanjem. Po skoraj štirih letih (od moževe nesreče, novembra 2015) sem spet spekla štrudelj. Domače marelice od lani in češnje iz leta 2006. Ja, iz leta 2006, vložila jih je moja, zdaj skoraj 99 letna tašča. Odlično mi je uspel. Brez sladkorja, le sadje in testo. Njami. Pa zelenjavna mineštra ter domač radič s fižolom in čičeriko. Po kosilu kavica s sladoledom, za malico odlična sočna pomaranča in jabolko. 

Berem Kezeletovo knjigo Duša stare Evrope, malo pišem, zvečer zakurim kamin in dan se prevesi v noč. In noč v nov dan. 

Svita se, ptički se oglašajo. Ljubim zgodnja jutra. V tišini in miru, le petje ptičev in burja. Ki pa je trenutno potihnila. Obeta se še en lep, miren dan osamitve. Prisilne osamitve. Zaukazane. A jaz se ne dam, razen včeraj, grem vsak dan dvakrat ven. S svojim skuterjem, z vetrom v laseh se vozim po praznih ulicah mesta. Srečujem le redke sprehajalce psov, ki svoje ljubljenčke iz blokov, stolpnic pripeljejo le na potrebo in se spet umaknejo v zavetje svojih domov. 

Lepo mi je, doživljam prav poseben mir, veličasten je. Naj ostane tako. Naj se človek zaustavi v tem brezglavem hitenju. Za čem? Ne vem za čem. Tako malo je potrebno, da človek preživi, da živi kvalitetno, a skromno. Da se druži, da si vzame čas za svoje najbližje, da si vzame čas za prijatelje. Tako malo je treba, pa vendarle človeštvo hiti v neznano smer.

Hvala KoRONI, da je človeka ustavila. Da si je vzel čas za samorefleksijo. Da je začel razmišljati, kaj je v življenju pomembno, kaj so vrednote, ki štejejo. Denar? Ne! Hiša in avto? Ne! Jahta in letalo? Ne!
Odnos? Ja! Družina? Ja! Prijateljstvo? Ja!
Zdravje? Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Ker če imaš zdravje imaš lahko vse. Imaš delo, imaš dom, imaš prijatelje in družino. In imaš čas, da vse to neguješ ohranjaš in ceniš. Si hvaležen za blagoslov, ki ti je ponujen.

Ostani ZDRAV-A, ki vse bolj nadomešča OSTANI DOMA. Tudi na radiu je slišati to: OSTANI ZDRAV-A!Zarja Trkman, 27.3.2020 
Foto: osebni arhiv avtoriceOdprto pismo Vladi Republike Slovenije, napisala: Zarja Trkman

objavljeno: 25. mar. 2020 23:03 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 26. mar. 2020 01:35 ]

PoZDRAVljeni! 

Pišem vam v imenu človeštva, ljudi, ki podobno mislijo kot jaz. Spoštujem vaša prizadevanja, ki so vezana na nastalo situacijo. Največjo krizo v zgodovini človeštva. Ko se je čas ustavil, ko se je človek ustavil. Ne pa tudi planet ZEMLJA. Ona se še vedno vrti in če človek ne bo sledil naravnim zakonitostim, nas bo zbrisala s svojega obličja. 

Zakaj tak uvod? 

Da vas v IMENU LJUDSTVA, v imenu vseh Slovencev, v svojem imenu zaprosim, da ustavite prizadevanja za vzpostavitev 5G omrežja v Sloveniji. Tako kot jaz, dobro veste o škodljivosti le-tega. O škodljivosti za zdravje. Če vam je mar za zdravje človeka in to dokazujete zdaj v boju s corona virusom, potem boste ukrepali tudi v zvezi z »uvedbo« 5G tehnologije v naši DRŽAvi, ljubi sLOVEniji. Ne zgledujte se po Italiji, Nemčiji, Španiji, Združenem kraljestvu, Irski, Romuniji, Finski … po državah v Evropi, ki so dovolile vzpostavitev 5G omrežja. Ki je nedvomno povezana, o tem sem globoko prepričana, tudi s širjenjem okužb s COVID-19.

STOP 5G, ustavite ga! Ustavite morijo človeštva!

S spoštovanjem in razumevanjem.
Zarja Trkman, 66 – letna invalidka iz Nove Gorice

P.S.: prilagam link videa z razmišljanjem uglednega prof. dr. Thomasa Cowana iz San Francisca
P.S.: Pismo je napisano na pobudo študentov naravoslovja

Živjo.
Študenti naravovarstva smo mnenja, da je trenutno zadnji in tudi najbolj primeren čas, da se kaj ukrene proti 5G. Zato smo mnenja, naj čim več državljanov pošilja razna vprašanja v zvezi s posledicami in uvedbo 5G direktno na vlado. Trenutno je čas, ko bi vlada ta zanimanja in pritiske vzela bolj resno. Vprašanja naj ne bodo napadalna, le toliko, da vlada ve, da ljudstvo ve ... 5G je tik pred vzpostavitvijo, infrastruktura je končana. Ima pa ogromno opraviti z našim bodočim zdravjem.

Kontakt je kabinet predsednika vlade: soj.kpv@gov.si

Hvala, ker deliš (kopy, paste).
Rudolf Stainer VS. 5G Tehnologiji, napisala: Zarja Trkman

objavljeno: 25. mar. 2020 02:49 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 25. mar. 2020 02:49 ]


Moj zapis, prevod, za tiste, ki ne znajo angleško:


RUDOLF STAINER VS. 5G TEHNOLOGIJI


Poznaš Rudolfa Steinerja? Leta 1918, po največji pandemiji, po pandemiji španske gripe je izjavil tako: »Virusi so prosto izlučevine strupene celice. Virusi so delci DNK ali RNK z nekaj proteini, nastajajo, ko je celica zastrupljena. Ne povzročajo ničesar. Recimo, da ste zdravnik za delfine , ki proučuje delfine Arktičnega kroga nekaj stoletij, recimo. Delfini so ok, potem pa dobiš klic: Delfini umirajo!

Koliko bi vas postavilo vprašanje: videti hočem genetsko sestavo delfinov. Nihče.
Hočem ugotoviti ali ima ta delfin in oni drugi virus, ki bi se lahko prenašal z delfina na delfina in zato umirajo. Nihče.
Koliko bi vas postavilo vprašanje: Ali so kakšno sranje vrgli v vodo? Vsi bi to vprašali, kajne?

Ko so celice zastrupljene, skušajo izvreči »sranje«, ki ga imenujemo virusi. Če pogledate teorijo, ki jo imenujemo egzozomi, kjer šef Nacionalnega instituta za zdravje razlaga sestavo virusa, je prav to, kako je virus sestavljen.

Pri vsaki pandemiji gre za kvantni skok v elektrifikaciji Zemlje. Jeseni leta 1917 so uvedli številne radijske valove. Takoj, ko se to zgodi, so nekateri biološki sistemi zastrupijo, umrejo, drugi so izpostavljeni neki vrsti hibernacije. Zbolijo, a živijo dalj časa.
Takrat, ko se je začela 2. Svetovna vojna, se pojavi nova pandemija. Širom Zemlje so radarska polja. Ljudje so prvič izpostavljeni sevanju. 1968 je prišla Hongkonška gripa. Zemlja ima zaščitni sloj v Allanovem krogu, ki integrira kozmična polja, Sonca, Lune, Jupitra … in to prenaša živim bitjem na Zemlji.

Postavili so radio sisteme, ki imitirajo radio frekvence v tem polju. In v šestih mesecih smo imeli virusno pandemijo. Zakaj virusno: ker so ljudje zastrupljeni, izločajo toksine, ki so videti kot virusi. Ljudje mislijo, da gre za epidemijo gripe. V letu 1918 so naredili poskus v Bostonu, nekaj sto ljudem, ki so imeli gripo, so vzeli bris sluznice, ga dali zdravim in niti eden se ni nalezel gripe.
To lahko preberete v knjigi »Nevidna mavrica« Artura Fistenbergerja, ki beleži vse korake o elektrifikaciji Zemlje. V pol leta je bila spet epidemija gripe. In ko slišite, kako je gripa prišla iz Kansasa do Afrike v dveh tednih, ni ustrezne razlage. Ker se ni prenašala, saj so se tedaj vozili še s konji in ladjami.
Pomislite, da po radijskih valovih (s telefoni, urami …) lahko prenesete karkoli na Japonsko v trenutku. Tisti, ki ne verjame, da obstaja elektromagnetno polje, ki komunicira globalno v par sekundah, ta ne obrača pozornosti na to.

Zgodil se je dramatični kvantni skok v elektrifikaciji Zemlje v zadnjih šestih mesecih. To je 5G omrežje z 20.000, ki povzročajo radiacijo, tako kot telefoni v vaših žepih, na rokah, ki ogrožajo vaše zdravje. NISO KOMPATIBILNE Z VAŠIM ZDRAVJEM!

Človek je energijsko, ENERGETSKO bitje. Čemu, če bi bil le materija, kako bi se lahko merilo EEG ali EMG?
Kitajski Wuhan je kompletno prekrit z 5G tehnologijo.

Človeštvo je v eksistencialni krizi, ki nikoli še ni bila tolikšna. Prekriti zaščitni plašč Zemlje s tisočimi sateliti?

Steiner: »V času, ko ni bilo elektrike, ko zrak še ni bil pod vplivom električnih polj, je bilo lažje biti ČLOVEK. Iz tega razloga, da bi bili bolj ljudje, je treba razširiti duhovne kapacitete bolj kot prej. Zelo težko je biti Človek danes.«

Razlagalec je najverjetneje nek ugledni profesor ... morda kdo ve, kdo je ta človek? Mene je prepričal oz. še dodatno utrdil v prepričanju tega, kar slutim, da VEM!

Prof. dr. Thomas Cowan je iz San Francisca, najverjetneje prof. na univerzi, si mislim.


Postavili prvo 5G bazno postajo v Sloveniji

https://www.24ur.com/novice/znanost-in-tehnologija/postavili-prvo-5g-bazno-postajo-v-sloveniji.html


in le pokukajta, ker ...

https://www.zaslovenijobrez5g.si/
http://www.ninamvseeno.org/pregled-clanka.aspx?naslov=nevarnosti-omrezja-5G&id=115


V tretjini držav EU že delujejo komercialna mobilna omrežja 5G
https://siol.net/digisvet/novice/v-tretjini-drzav-eu-ze-delujejo-komercialna-mobilna-omrezja-5g-515881

Ostani doma vs NE-ostani doma, napisala: Zarja Trkman

objavljeno: 22. mar. 2020 02:50 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 22. mar. 2020 02:51 ]


"Ostani doma", 10. dan 


Ostani doma, 10. dan vs. NE-ostani doma. 

Dani se. Obeta se siva nedelja. Zbudilo me je ptičje petje. Neizmerno rada se zbujam v jutra s pticami. Odprem oči, na vzhodu se svita.
Ura je 6.09. Slišim race, ki preletavajo razdaljo od mestnega parka do Korna. Park samuje, ni sprehajalcev, ni otroškega živžava. Igrala so namreč obkrožena s trakom civilne zaščite. Pogrešam otroški smeh, iskrice v očeh, starševski klepet. Ne pogrešam pa gužve na cestah niti nestrpnih voznikov niti trobljenja šoferjev. Ničesar ne pogrešam, kar moti moj vsakdan. Hrup. Ki deluje stresno. To vem, ker sem skoraj dvajset let preživela v telovadnicah. Hrup ubija, vsaj mene je.
In zdaj vendarle tišina. Ni slišati tovornjakov, kombijev, ki dovažajo stvari v Qulandijo. TIŠINA! BLAGODEJNA ZA SRCE IN DUŠO!

Narcise z vrta, namenjene Bredi, 93 letni prijateljici, ki si je pred dvema mesecema zlomila kolk, a že gre tudi do trgovine, prava "korenina" je, res.

Včeraj sem poklicala starejšo prijateljico, ki živi v oskrbovanem stanovanju. Ti kaj prinesem iz trgovine, rabiš kaj, sem jo vprašala. Za danes še imam motovilec, bi pa rabila ja, kaj zelenjave, saj veš, da ne morem več obdelovati zemlje ob hiši, vidim zelo slabo, pa še noge so vedno slabše.
Prinesem jutri, bom že kaj našla doma, Bredi povem po telefonu. Prav dosti ne, ker tudi sama premagujem 23 stopnic vsak dan, gor in dol, tudi večkrat na dan. 2x do 3x lahko nesem hkrati le nekaj kilogramov, morda dve torbi. Tako, da jih prestavljam s stopnice na stopnico. A gre, se potrudim, tudi drva si znosim gor na podoben način. Drva za kamin, ki ga zakurim pozno popoldne. Tu so še smeti, ki jih odnašam. Ločujem, striktno ločujem odpadke. Biološki gredo na kompost, razen agrumov in olupkov od banan ter krompirja. Steklo k steklu, papir običajno skurim v kaminu, embalaža posebej.
Včeraj mi je zmanjkala baterija na skuterju. Pripeljala sem se ravno do e-polnilnice za avtomobile, a vtičnica mojega polnilca ni prilagojena tem, ki so očitno le za električne avtomobile. Izpišem si številki za informacije, pomoč v sili. Pokličem prijateljico Klavdija Mozetič, ker ugotovim, da trafiko ravnokar zapirajo, sicer bi prosila za polnjenje kar prodajalka. Menda mi ne bi odrekla. Do občinske hiše je predaleč, ne bi mi zneslo. Klavdija me pobere, zapelje domov in mi svetuje naj pokličem gasilce ali policaje. 112 ali 113 pravi.
Skuham si kosilo, pojem na sončku na balkonu. Uživam. Marelice cvetijo mandelj je že ozelenel, tudi hruška že poganja prve cvetove, leska zeleni, na travi številne marjetice, vijolice, prvi tulipani, narcise, hiacinte.
Prekrasen razgled na vse strani. Na zahod na Kapelo, Kalvarijo, Oslavje, Goriška Brda, Karnijske Alpe, na severu Sveta Gora, Sabotin, Kekec in Škabrijel, na vzhodu Trnovska planota s Čavnom, na jugu Panovec. Odlična lokacija hiše na Grčni. Bi rekla, da med najlepšimi.
Pokličem 112, gasilci se javijo. Povem svojo zgodbo. Gospa, čez kakšno uro vam pripeljejo skuter, zdaj ravno postavljajo šotor.
Prijazni gasilci me pokličejo, ko sem še na balkonu. Zarja, pripeljali smo skuter. Lepo, najlepša hvala. Rešeno.
Prijaznost se s prijaznostjo vrača. Dobrota z dobroto.
Tisto, kar zalivaš, tisto raste in prav je tako.
Zato ne zalivaj-mo korona virusa z nebulozami, s slabimi novicami o številu okuženih, umrlih, ukrepi, ki presegajo že vse meje. Zalivaj-mo raje ljubezen, dobroto, svobodo gibanja in pisane besede.
In korona virus bo odšel, tako kot je prišel. Ali pač ne! Včeraj dobro delo gasilcev, danes dobro delo mene. Breda prihajam! Prijateljice, pošiljam lepe misli, vsako jutro, tudi čez dan kakšna fotka, par besed. Nič me ne stane, verjetno pa veliko pomeni. Tudi pozdrav in nasmeh mimoidočim. Ki poglede, žalostne in zaskrbljene upirajo v tla. Ni več smeha, ni več veselja, prešernega vpitja otrok. Lažem, sosedova dva se ves dan podita okoli hiše, smejita se, tudi jočeta kdaj … mama in oče pa sadita vrtnice, grmovnice in še kaj. Urejata okolico in 6-letna Kim ter 4-letni Filip jima pomagata, po svojih močeh.

Družina ŽIVI!

Včerajšnja zasaditev.

Na kuhinjski polici 6 orhidej, 4 že cvetijo.Paket hrane, moje darilo Bredi, več ne zmorem nesti po stopnicah (Bio ajdova kaša, pšenični zdrob polnozrnati piškoti, domači radič, očiščen in opran, domač česen in čebula pridelan na solkanskem polju lani, pravkar skuhan fižol in repa, marelična jedrca od lani, domače jabolko, pomaranča in košček domačega ajdovega kruha z orehi- hvala Katja Kogej.


Zarja Trkman, 22.3.2020 Foto: Zarja


Prešeren po Prešernu, napisala: Zarja Trkman

objavljeno: 12. feb. 2020 08:53 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 12. feb. 2020 09:08 ]


PREŠEREN PO PREŠERNU 
Po včerajšnjem ponesrečenem (zame) večeru v KD Nova Gorica in po žalosti, ki me je sinoči zajela, sem se danes odzvala iskrenemu povabilu dramske igralke, Nevenke Vrančič, s katero sva pred dvajsetimi leti oblikovali (pa z Zoro Bric, Klavdijo Klavdija Mozetič in še nekaterimi takratnimi dejavnimi ljudmi v UNITRI) izredno lep dogodek POKLON PREŠERNU, ki se je odvijal prav v KD NG, ki letos praznuje 40 letnico delovanja. Pred nabito polno dvorano. Takrat osrednji dogodek, v našem mestu. Ob 200 letnici Prešernovega rojstva. 

Ljubiteljska izvedba, ki je sicer zahtevala veliko angažiranja, a je obrodila lep SAD. Večer Prešernove poezije z Nevenko Vrančič in Sandijem Krošljem dobitnikom Borštnikovega prstana za leto 2000. Poklon Prešernu je bil tudi poklon velikemu igralcu takratnega novogoriškega gledališča (Primorsko dramsko gledališče).

Te dni sva se z Nevenko spomnili na POKLON PREŠERNU. In danes sem z veseljem sprejela njeno povabilo na proslavo ob dnevu kulture, ki se je odvila v dvorani občinske stavbe. Tudi tokrat je bila dvorana polna. Nobenih vstopnic, nobenega ceremoniala, nobenega protokola. Zgolj ljubitelji in poznavalci zborovskega petja.

Lep prisrčen nagovor podžupanje Elene Zavadlav Ušaj in moderatorke večera Nevenke. Nastop mladinskega pevskega zbora OŠ Fran Erjavec z zborovodkinjo Mileno Prinčič, Mešanega pevskega zbora Nova Gorica pod taktirko Bogdana Breclja, ki vodi tudi Kvintet Šolskega centra iz Nove Gorice (profesorji, učitelji te šole pojejo v njem, tudi moja dva bivša kolega) in Dekliški pevski zbor Zarja iz Dornberka z zborovodkinjo Anjo Šuligoj.

Prekrasno zborovsko petje je povezovala Nevenka s Prešernovimi pesmimi. Prisrčno kot to ona zna. Lepo in doživeto, saj Prešerna interpretira že vse svoje profesionalno življenje gledališke igralke.

Rdeči nagelj pozornosti vsem zborovodjem, Nevenki in gospe Anici Furlam, skorajda devet križev nosi, ki ima 100 % posluh in ne manjka s svojim spremljanjem enega ali več zborov skorajda na nobeni prireditvi.

Prisrčen enourni program se je zaključil s še bolj prisrčnim druženjem in petjem tudi v avli dvorane. S kozarčkom rujnega, vode ali soka, s pecivom, ki so ga spekle pridne roke pevk, z objemi prijateljstva, s tovariškimi stiski rok.
Nobene oholosti, nobenega elitizma. Zgolj in samo glasba, poezija in prijateljski pogovori. Srečanje, ki mi je povrnilo zaupanje v DOBRO.

Obliž na sinočnji večer. Res. Hvaležna zanj, hvaležna dobrim ljudem, ki jim ni težko narediti korak k zbližanju z drugimi, korak k prostovoljnemu ljubiteljskemu in prijateljskemu NAVDIHU.

Hvala prav VSEM, ki svoj čas poklanjate tudi malim ljudem, ki pa so VELIKI. Ker imajo lepo srce in čisto dušo.

Kdo ve kragulja odgnati,

ki kljuje srce …
Prešeren na Bevkovem trgu v Novi Gorici, 8.2.2020Kako malo je treba, da se prešerno veselim kulturnega »maratona«. Prešeren PREŠEREN. V izvedbi igralcev SNG Nova Gorica.

Lepa sončna sobota. Točno opoldne. Nagovor ljudi, obiskovalcev, meščanov in meščank ali naključnih mimoidočih. Veliko nas je bilo, takih, ki smo prišli z namenom prisluhniti poeziji našega velikega poeta, pa tudi takih, ki so zgolj sedeli v bližnjem lokalu, martinčkali ob kavici, v klepetu s prijatelji.

Nagovor je bil lep, vse kaj drugega kot slavnostna beseda na proslavi v CD v Ljubljani. Kratek, a dovolj dolg, vs. res dolgemu v CD. Povedan na svojstven način, kako mladi »praznujejo« in obeležujejo kulturni dan. Žal sta me zmotila znanca, ki sta me prišla pozdraviti.

Povabilo, naj prisluhnemo »odpeti« poeziji velikega Franceta.

Primerno izbran repertoar. Mene se je spet zelo dotaknil Krst pri Savici, ki ga je mlad interpret -z globokim glasom - zelo lepo predstavil. Preprosto: vrnila sem se v gimnazijske čase, petdeset let nazaj in v čase pokristjanjevanja v naši deželi na sončni strani Alp.

Kako malo je treba, da sem srečna. Ne rabim veleopevanih režij proslav, ki stanejo celo premoženje, ki se velikokrat preprostemu človeku ne dopadejo, se ga ne dotaknejo. Ok, naj bodo, a naj bodo take, da čim manj obremenjuje državni proračun in da so blizu malemu človeku.

Lepo smo v Novi Gorici obeležili kulturni praznik. Eno uro opoldne. Zvečer pa, nimam pojma, kaj me čaka. Proslava ob Prešernovem dnevu, tudi v počastitev jubileja, 40 let Kulturnega doma. Naj bo, grem in vidim, kaj mi bo večer prinesel. Razočaranje ali zadovoljstvo. Kdo ve?


In večer mi je prinesel raz-očara-nje ... ki sem ga spremenila v čudenje življenju, luni, zvezdam, krasni glasbi, v kateri preživljam večer in zdaj že dan PO-TEM ... lepo mi je in to šteje največ ... HVALEŽNA sem za to danost ... čudovit video, prekrasen vokal, kitara ... kaj bi si lahko želela več ... lahko noč otroci, dobro jutro svitanje, zora, zarja, sonce, modro nebo, jutranji hlad ...

Povsod po svetu imam prost vstop na prireditve, v muzeje, operne hiše, gledališča ... kot invalidka, tudi v Ljubljani, tudi v SNG Nova Gorica ... in pred vrati KD NG se ustavi, na današnji kulturni praznik, na današnji večer ... "protokol" ne dovoljuje vstopa brez vabila, karte ... protokol, kakšen protokol? ... "Prosim, umaknite se na stran, prihaja predsednik Pahor"... rokujeva se z Matjaž Nemec, prisrčen nasmeh: "Spremljam vas." ... predsednik republike mi pokima v pozdrav, ko gre mimo mene ...

Nič ne pomaga: ostanem pred vrati: "Ne morete noter, nimate vabila, nimate vstopnice, ne MORETE!"

Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan ... Zdravljica se sliši iz dvorane ...


NI ŠANS, OSTANEM PRED VRATI VELIKE DVORANE KULTURNEGA DOMA ... ne morem verjeti ... odpeljem se v noč ob polni luni ... srečna sem, osrečujejo me lepa SREČA-nja, dobri ljudje ... odprem računalnik, PRVI program radia in sem priča prekrasnemu koncertu Bakaline velike ... ŽALOST JE POZABLJENA, ŽALOST OB DANAŠNJEM "NERAZUMEVANJU" IN NESPOŠTOVANJU "DRUGAČNOSTI"


Prejmite moje iskrene čestitke, Kulturni dom Nova Gorica, ob vašem jubileju, ob 40-letnici delovanja.


Besedilo in fotografije: Zarja Trkman

S KLIKOM na duo SILENCE, napisala: Zarja Trkman

objavljeno: 10. dec. 2019 22:42 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 10. dec. 2019 23:11 ]Bilo je nepozabno 


"Ko se združijo vrhunski umetniki, kot sta Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia ter duo Silence, potem lahko samo in zgolj uživaš. In to se je zgodilo nocoj, na premieri DE-SET, plesni predstavi dveh plesnih zvezd skupaj z vokalom Borisa Benka in za klavirjem Primož Hladnik. Desetletnica ustvarjanja plesnega para in dvajsetletnica dua Silence. Stoječe ovacije, prekrasna publika, odlična predstava, druženje po njej, nova srečanja, nova poznanstva, stara prijateljstva ... vse to in še kaj je zaokrožilo prekrasen večer, ki se je že nagnil v noč.
Hvala vam ustvarjalci giba in glasbe. Bilo je nepozabno."

Tako sem zapisala po predstavi DE-set. Na FB-uku. Na kratko, le toliko, da sem delila malo glasbe vrhunskega dua SILENCE.

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/vse-eno/objave-vse-eno/sklikomnaduosilencenapisalazarjatrkman/2019_12_08_SNG_fotoDV_10.jpg
Fotografija: David Verlič, 2019

Minimalistična črnobela scena, klavir in dolge niti s stropa, nič drugega. Dva plesalca, dva izvajalca glasbe. Nič drugega. A tako dovršeno, tako pretresljivo lepo, da so se mi ježile dlake. Popolna zbranost na odru, popolna zbranost pod odrom. Smrtna tišina, še dihanje se je ustavilo.
Le ples in glasba, pa tišina in mir. To in nič drugega. To se je naselilo vame. Uživala sem z vsemi čuti, s sluhom, vidom, vonjem, tudi otipom in okusom. Tudi z okusom, ja, z okusom za lepo, za lepoto, giba in glasbe.

Popolnost lahko ustvari kvartet perfekcionističnih, vrhunskih umetnikov. In to so Nastja in Michal, Boris Benko in Primož Hladnik. Plesni duet MN Dance Company in duet Silence. Ko dva taka para stopita skupaj, nastane ČISTA DE-SET-ka.

Zaslužijo si oceno deset. Čisto desetko. Izjemna dovršenost giba in glasbe. Lahko rečem popolnost.

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/vse-eno/objave-vse-eno/sklikomnaduosilencenapisalazarjatrkman/2019_12_08_SNG_fotoDV_17.jpg
Fotografija: David Verlič, 2019


TIŠINA
Tišina je tisto, kar krha odnos. Tišina ruši ljubezen. Tišina, ki ne prinaša miru, temveč hrup v glavi. Tišina, ki je nastala med paroma, ker je njuna ljubezen na preizkušnji. Ona čaka na njegovo pozornost. Njega, ki ga ljubi. On hodi mimo, stran od nje. Ona ga vleče nazaj. Ker tudi v njem ljubezen ni umrla, se vrne. Povabi jo v svoj prostor, v svoj objem. Ona vstopi. Zaplešeta ples poln strasti, ognja, pa tudi miline in nežnosti. On je posesiven, ona to začuti in na koncu simbolično izstopi iz njegovega »kroga«. Ker se ne čuti svobodno, ker v pravem odnosu svoboda je, mora obstajati. Kot tudi ljubezen.
Plesalca velike bele kvadrate, na katere so privezane niti, ki visijo s stropa, prestavita tako, da predstavljajo pot k ljubezni, pot, ki naj bi jo hodila skupaj. A ostaneta vsak na svojem koncu poti.

BORBA
Ring, boksarski ring. V njem se borita ona in on. Kdo bo zmagal? Ona? On? Nihče od njiju. Ljubezen? Tudi ne. Ker ne šteje zmaga, ker šteje LJUBEZEN sama, ki je v zraku. Poljub na koncu pokaže, da vendarle je med njima ljubezen. Da se ne rabita boriti z navideznimi demoni. Drug z drugim. Ker ljubezen preprosto je. In nič drugega.

ONA/ON
Tako sem zapisala na svoj FB profil, 19.8.2019
"Vedno znova me presenetita. Tokrat še posebej. Pravkar sem si ogledala njuno predstavo na Chance to Dance 2019 on Inside/Out v NY, pred dvema dnevoma.
Vrhunska je. Nisem nobena poznavalka plesa, nisem plesna učiteljica, nikoli nisem bila plesalka.
Upam pa si trditi, da prepoznam odličnost. Da prepoznam, da je nekaj narejeno iz popolnega užitka, predanosti. In ta užitek, to popolnost čutim, odkar ju poznam, pri Nastji in Michalu.
To popolnost, vrhunskost lahko rodi le LJUBEZEN. Ljubezen je tista, ki daje njunemu plesu krila. Ljubezen do plesa, do tega kar počneta, ljubezen med njima, ljubezen v njuni družini /Nastjino poznam/. Vse to in še kaj lahko rodi tako izjemno predstavo, kot sta jo prikazala v New Yorku.
Ljubezen do glasbe je prisotna v vsakem njunem nastopu, v vsaki koreografiji. Izbor glasbe, besedila je največkrat, da ne rečem vedno, izjemno prefinjen. Naravnost fantastično.
Vse, koreografija, glasba, izvedba, ples.
Strmela sem z odprtimi usti v ekran, vedno znova očarana nad tema mladima ustvarjalcema plesa, ljubezni. Kolikšna prefinjenost gibov, tolikšna usklajenost, tako izvirna ideja. Še bom pogledala, še bom pisala, vrgla na papir svoje občutke, ki se rodijo ob plesu Nastje in Michala.
Hvala vama za to, da delita z nami svojo plesno umetnost, da sta v našem malem mestu, ki se morda ne zaveda, kako vrhunski osebi sta. Ne le plesalca, koreografa, tudi ČLOVEKA.
HVALEŽNA.
V Novi Gorici, 19. avgusta 2019 ob 17.19 … in vse pleše okoli 19 … tako pač je!"

In nekaj od tega sta delila z nami. Tokrat pred domačo publiko. Z žarom, z zanosom. Preprosto: videti je treba in doživeti. Ples je spremljal živi vokal Borisa, ki je plesalca še dodatno motiviral: ne bojta se ljubezni, vse je v redu, ljubezen je in bo, dokler bo človeštvo obstajalo.
Krasen vokal, odličen pianist. Prelepa plesna zgodba.

ANGEL
Pripet na verigo priplava, poleti. Angel, ki teče za svojo ljubeznijo. Z gibi jo vabi, nežno in jasno. Ob glasbi in v tišini. Privabi jo. Ostaneta skupaj, saj je ljubezen tista energija, ki premaga vse ovire na poti. Za VEČNO.
Stketa prekrasno PREPROGO LJUBEZNI. Polno vozlov, da niti bolje držijo skupaj.

To je tudi simbolika »niti«, ki stojijo vzporedno, a jih Nastja in Michal spretno s svojimi gibi pleteta v preprogo, vozlata, vozli so tesno drug ob drugem, da je preproga lepša, kvalitetnejša. Da je UMETNINA.
In včerajšnja PREPROGA LJUBEZNI je umetnina.

Ob čudovito izbrani glasbi vrhunskega dua SILENCE, ki osvaja odre sveta. In tokrat sta osvojila tudi mene. Čestitke za 20 let skupnega delovanja, Boris in Primož. Vesela sem, da sem vama lahko nazdravila za doživeto predstavo, za vajino skromnost in preprostost. Tokrat sta bila v soju luči bolj kot ne domača umetnika, v Ljubljani, v Cankarjevem domu, bo najverjetneje drugače, ker sta ljubljanski publiki bolj poznana. Prepričana sem, da večini novogoriškega občinstva nista znana, meni pač, a v živo sem vaju prvič doživela. Zaslužita si moj globok poklon in spoštovanje. Hvala vama, da sta se odzvala, čeprav vem, da Nastja in Michal v svoje projekte rada vpleteta vajino glasbo, Nastjina mama Jasmina pa si vaju večkrat vrti. Ko hoče biti v vajini TIŠINI si vrti glasbo dua Silence. Tako ona meni včeraj po predstavi.

ČISTA DE-SET-ka za vrhunski KVARTET. Še vas bomo doživljali skupaj, še bo svet užival v vaši umetnosti, draga Nastja, Michal, Boris in Primož.

ČESTITKE Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia in hvala vsem štirim za prekrasen večer. Rada vas imam.

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/vse-eno/objave-vse-eno/sklikomnaduosilencenapisalazarjatrkman/2019_12_08_SNG_fotoDV_09.jpg
Fotografija: David Verlič, 2019


https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/vse-eno/objave-vse-eno/sklikomnaduosilencenapisalazarjatrkman/2019_12_08_SNG_fotoDV_12.jpg
Fotografija: David Verlič, 2019


Avtorja koncepta, koreografa in plesalca: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia

Dramaturginja: Ana Kržišnik Blažica Kostumografi: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia, Ana Špacapan


Avtorja izvajalca glasbe: Silence

Oblikovalec svetlobe: Samo Oblokar


Oblikovalec zvoka: Matej Čelik

Literarni večer z Zarjo v Hiši kulture, Sv.Anton

objavljeno: 22. nov. 2019 23:08 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 22. nov. 2019 23:27 ]


Literarni večer z Zarjo - Auroro 
Sv. Antonu pri Kopru  

Lepšega večera si ne bi mogla želeti. Vse je bilo perfect. Organizacija, udeleženci, predvsem pa moderatorka večera, moja ljuba prijateljica Berta, ki je za svoji »sodelavki« izbrala drago Glendo in Deboro, ki sta občuteno prebrali dva moja zapisa. Deboro sem vprašala, če je sigurna, da sem to napisala jaz. Bilo mi je popolnoma neznano, kot da prvič slišim. Neverjetno, očitno dokazano, da mene ni, ko nastaja zapis. Wau! Tu je še odličen vokal Vladke Gojak, blues pevke, ki je zapela a capella in to tako dobro, da se mi je naježila koža po celem telesu, pa tudi solze niso manjkale, ko je zapela Imagine, najino pesem ter Somewhere over the rainbow. Takrat me je celo zlomilo. Podprli sta me Berta in Vladka, vsaka s svoje strani sta me prijeli za ramena. Zbrala sem se in se obema javno zahvalila, kot tudi Vladki, Glendi in Berti za občuteno branje in vodenje večera. Berta mi je zastavila kar nekaj vprašanj, v zvezi z dolgoletno depresijo, z moževo invalidnostjo, o moževi nesreči in poročnem prstanu, ki mi je tedaj prvič padel s prsta, pa o moji odločitvi za potovanje okoli sveta, pa o tem, kako sem bila sprejeta na ladji … Priznam, ni me presenetilo, ni me presenetil izbor teksta, ni me presenetil izbor Vladkinih pesmi. Kot da sem to pričakovala, kot da sem vedela. Vedela pa sem, bila prepričana, da bo večer čustven, lep in srčen. Kot so bile srčne moje prijateljice in prijatelj Mili, ki je trenutno moj najboljši prijatelj (ki je ob meni vedno, ko ga potrebujem), moj osebni fotograf in snemalec dogajanj v zvezi z mojimi knjigami. Suvereno sem odgovarjala na Bertina vprašanja, s svojimi odgovori sem se dotaknila poslušalcev, še zlasti poslušalk. Na srečo je Berta začutila, kdaj lahko konča z večerom, po krasni zahvali gospe Cvetke, ki je vzela obe moji knjigi, bila hvaležna za moji posvetili. Ne vem več ali mi je ona prinesla prekrasno ogrlico ali morebiti gospa Branka ali ena tretja gospa. Se opravičujem, če sem kaj zamešala. Vsekakor sem srečna, ker je bil odziv publike tako lep. Kopali smo se v izjemnih energijah, v krasnem vzdušju. Ljudje, ki v srcu dobro mislimo, ki nam je mar za našo mater Zemljo, Gajo, ki nas gosti in nudi prav vse, kar potrebujemo. Hrano, vodo, čist zrak. Naj tako ostane, naj se človek vrne nazaj k naravi, naj Zemljo spoštuje in ohranja tako, da bomo lahko še dolgo gostovali in pluli z Gajo po tem Uni-versum-u (Ena pesem)! Hvala tudi Hiši kulture v Sv. Antonu, ki nas je gostila (Meri, lepa oseba si) in predvsem hvala Ingrid (knjigarna Libris iz Kopra) in ZKD Koper za povabilo. Želim še veliko tako prisrčnih večerov. 


ISKRENA, DOŽIVETA, HVALEŽNA Zarja.

Pika na DOŽIVETO, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 26. jun. 2019 02:16 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 26. jun. 2019 02:18 ]


Pika na DOŽIVETO 
Izpluli smo, na kresni večer smo izpluli. DOŽIVETA je bila polna, številni slepi potniki so se nam pridružili. Ob vkrcanju harmonika prijatelja Miloša ter klarinet njegovega vnuka Vala. Za korajžo. Popeljala sta nas v Ameriko, kot bi me hotela spomniti, naj se podam tudi tja. Morda se bom res, morda že naslednje leto.

Medve in DOŽIVETA — s/z Alenka Palian v/naTumova 5, Nova Gorica.

Uvodni pozdrav prijateljice Klavdija Lutman nas je popeljal v svet števila 23 in svet boginje. Število, ki prinaša obilje. Prineslo ga je, obilje doživetij.

Kapitanki Vida Mokrin-Pauer in Nevenka Vrančič sta nas varno vodili med čermi, med ledenimi seraki, po valovih oceanov in morjih, med fjordi in otoki. Nevenka je brala odlomke iz DOŽIVETE, izbirala je glede na svoje poslanstvo. Z igralsko žilico se je dotaknila Aurorinih haikujev, ki so nastajali na križarjenju. Ni pozabila na odlične predstave, ki jih je bila Aurora deležna vsak večer, skupaj s svojimi svetovnimi popotniki. S celega sveta so bili, različnih ras, veroizpovedi, bogati, malo manj bogati, zvedavi in zanimivi. Nekaterih se je Nevenka dotaknila. Morda je malo preveč poudarila kako je bila Aurora ljubljena, njen kraljevski stan, madame so jo klicali.

»Povsem upravičeno«, je povedala Vida, pesnica in pisateljica, ki je DOŽIVETO predstavila. Pa Auroro tudi. Z vsemi lastnostmi njenega značaja, z vsemi napakami in pomanjkljivostmi. Da uvaja v svet literature povsem nov pristop. Neobremenjen z literarnimi zahtevami in pravili. To je bodočnost, zavel je nov veter, ki sta ga sprožili tako ISKRENA, kot zdaj tudi DOŽIVETA. Ter Zarja, Aurora.

Letiva na krilih DOŽIVETE ... after party.

V nove Zarje bi lahko poimenovala ta literarni VAL. Naj valovi, skozi vse prepreke, skozi čeri. Vsemu navkljub.

Vodena meditacija skozi DIH, svetovna meditacija za MIR, ki jo je vodil prijatelj, Francoz, ki živi in dela v Londonu, nas je potnike na DOŽIVETI popeljala ne le okoli sveta, temveč tudi vase. Vdih, izdih. Dihanje. Preprosto, a tako vseobsegajoče. Če ga ni, tudi tebe ni, ni mene, ni nas. Dihajmo torej in jadrajmo s polnimi pljuči. Novim doživetjem nasproti. Z vetrom v laseh, s soncem v dlaneh.
Konec je zgodbe. 
Končana je pot. 
Our journey continues.

Haiku, Zarja, 26.6.2019


Prijateljica Klavdija Mozetič mi je uokvirila sliko umetnika s Tahitija ... Francoz ARNO jo je naslikal na lan, z naravnimi barvami, ki jih dela iz lave, ki jo najde na otokih ljubezni v Francoski Polineziji ... pod sliko je artefakt Ganesh, ki sem ga kupila v Indiji in me je ščitil vso pot, ter kozarček s svečko, ki sem ga sama izdelala — v/na Tumova 5, Nova Gorica.

Album s fotkami, darilo Mojka Georges, ki me bo vedno spominjal na potovanje okoli sveta ...
domač šopek mi je poklonila Mateja Velikonja, skupaj s sivkinim milom, ki ga sama izdeluje.

Tik pred začetkom potovanja okoli sveta z DOŽIVETO, na kresni večer, na poletni solsticij ... večer se je nadaljeval v kresno noč, bolj kot ne brez spanja.

Val in njegov nono.

Pričetek meditacije za MIR — s/z Jean Marc Degioanni Melchizedek, Klavdija Lutman in Vida Mokrin-Pauer

Ja, tako pač je, hehehe.

Moja sestra Kiti.

Jadranka je v elementu, smeha, da padeš dol — skupaj z: Klavdija Mozetič; v: Nova Gorica.
Napisala: Zarja Trkman
Fotografija: Mili PresnojedecZačne se pri meni, začne se pri tebi

objavljeno: 18. maj 2019 09:56 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 18. maj 2019 10:10 ]


Začne se pri meni, začne se pri tebi 

V kolikor spremljate naši facebook strani Za Otroke Sveta in Potuj Kot Prostovoljec, že veste, da smo v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo iz Ljubljane, gambijskim inštitutom in domačini ter s pomočjo donatorjev v marcu dokončali učilnice in sanitarije. V učilnicah so že potekale izobraževalne aktivnosti v sklopu prvomajskega tabora. Sedaj pa se intenzivno pripravljamo na poletne tabore, ki se pričnejo v začetku julija. Od oktobra naprej, pa si želimo nadaljevati z nursery programom in popoldanskimi aktivnostmi za otroke in odrasle. 

Zaradi dejstva, da vsako leto zberemo ogromno stvari za Gambijo in da moramo vsako leto zavrniti ogromno darov, ki jih prostovoljci enostavno ne morejo spraviti v kovčke, smo se letos skupaj s prostovoljci poletnih taborov odločili, da bomo vse zbrane stvari poslali s kontejnerjom. 

Intenzivno zbiramo finančna sredstva za plačilo pošiljanja in uporabne stvari za naš center, ki jih bomo skupaj z otroki in odraslimi uporabili za učenje in delavnice. Če bi zbrali več kot so stroški prevoza (cca 3.000€), bi donacije namenili malicam za otroke v času poletnega tabora, plače učiteljem, ki bodo sodelovali ter nadaljevanju gradnje centra.


KAJ ZBIRAMO?  
- šolske potrebščine za izvedbo delavnic in pouka v vrtcu
- didaktične igrače,
- igre (loparji, žoge, dresi, krogi, kolebnice, športni copati ...),
- glasbene inštrumente (vse vrste),
- opremo in pripomočke za učilnice (stoli, mize,...),
- angleške knjige, izobraževalne posterje,
- rabljena kolesa,
- računalnike in tablice (za računalniško učilnico),

Zelo prav nam bi prišel kakšen rabljen:
- tiskalnik,
- fotoaparat,
- šivalni stroj,
- projektor,
- telefon,
- fotokopirni stroj, itd.

Zbiramo tudi medicinske pripomočke in sanitetni material.

Zbrane stvari ne bomo delili, ampak jih uporabili v našem centru skupaj z domačini in prostovoljci.

Garaža, kjer zbiramo stvari se nahaja na Glavarjevi ulici 10 v Ljubljani (Bežigrad), stvari pa je mogoče oddati vsak delovni dan po 16. uri in med vikendom po predhodnem dogovoru z Jasmino. Njen kontakt: 031 774 307.

Vaše finančne prispevke, ki nam bodo zelo pomagali pri plačilu stroška kontejnerja (cca 3.000€), lahko nakažete na naš TRR račun. VSAK EURO ŠTEJE.

Podatki za nakazilo:
DRUŠTVO ZA OTROKE SVETA
Kunaverjeva ulica 9, 1000 Ljubljana, SLOVENIJA
IBAN (TRR): SI 56 2900 0005 0687 692
Referenca: SI 99
Koda namena: KONTEJNER
SWIFT: BACXSI22
Račun odprt pri Uni Credit Bank
Identifikacijska matična številka: 4046498000
Davčna številka: 90262557

Menimo, da se bo v kontejnerju našlo tudi kaj prostora za vaša darila svojim varovancem.

Kontejner mora na pot v začetku junija, da bo do pričetka poletnega tabora že na lokaciji.

V kolikor lahko na kakršenkoli način prispevate, bomo zelo veseli.

Za dodatna vprašanja in pojasnila smo vam na voljo.

Z lepimi pozdravi,


Ekipa Društva Za Otroke Sveta
info@zaotrokesveta.com
www.zaotrokesveta.com
www.facebook.com/ZaOtrokeSveta
www.facebook.com/PotujKotProstovoljec
+ 386 70 246 031 ali +386 31 680 237


Društvo Za Otroke Sveta
Kunaverjeva ulica 9,
1000 Ljubljana
Dv. št.: 90262557
IBAN : SI 56 2900 0005 0687 692, SWIFT: BACXSI22
Racun odprt pri Uni Credit Bank"ZAČNE SE PRI MENI. ZAČNE SE PRI TEBI."


Zarja Trkman je botra mali Jatou, deklici iz Gambije, stari 9 let.
Labirint, napisala: Zarja Trkman, oktober 2018

objavljeno: 11. okt. 2018 23:18 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 11. okt. 2018 23:27 ]


Labirint»Življenje je kot labirint, v njem se ne morete izgubiti, lahko pa se počutite še kako izgubljeni.«

O tem govori plesna predstava Labirint, ki je zagledala luč sveta 6. oktobra 2018. Postavljena na oder SNG Nova Gorica.

Mene je očarala, začarala.

Simfonija, poezija. Gibov plesalcev, igre teles, neverbalne govorice telesa. Očaranost in začaranost.

Labirint ni nekaj, v katerem se izgubiš, labirint je tisto, v čemer se najdeš. Ko greš preko vseh ovir, predsodkov, vzorcev, znanja … labirint je pravzaprav življenje, ki je polno vsega … ovir in predsodkov, meja in ograj, ograjenosti in neskončnosti. Kaj od tega izbereš, je odvisno od tebe in okoliščin, v katerih se znajdeš.

Plesna predstava Labirint zasluži oznako fantastično. Fantastična zgodba, ki kaže na to, da sta koreografa videla v Labirintu življenje, da sta našla ljubezen, ki jima je pomagala najti pot iz začaranega gradu, polnega soban, zidov, hodnikov, pa vendarle: izhod je, vedno je izhod, izhod iz teme, izhod iz ujetosti v karmične vzorce.

Fantastična video projekcija, ki ponuja zanimive pajčolanaste ograje, zavese, ki pa jih je lahko razgrniti. Fantastični gib, ples teles, sinhronizacija gibov, ki daje sicer slutiti ujetost, a vendarle daje tudi upanje izhoda. Spirala, ki se konča v črni luknji, ki postaja vse večja, a se na koncu razblini.

Fantastična glasba, ki je balzam za ušesa, za dušo, za srce. Srce, ki je v Labirintu tisto gonilo življenja, ki poišče LJUBEZEN.

In ja, prav ljubezen najde izhod, prav ljubezen je tista, ki osvetli temo, brezpotja, ki najde pot iz ujetosti v nesmisle.

Simbolika gibov plesalcev je tolikšna, da kar bode v oči. Le videti jo je treba. In sama sem jo prepoznala. Od verig človeških teles, od vrtenja v krogu, od hoje zadenjsko do nesmiselnega vrtenja v krogu. Gibi plesalcev so tako dovršeni, da sem bila presenečena nad popolnostjo le teh in sem ničkolikokrat ostala brez diha, da je ne bi zmotila. Popolnosti giba, simbolike!!!

Zadnje dejanje Labirinta ponuja enkratno fantastično igro dveh zaljubljencev, ki najdeta pot iz vseh preprek, ovir v življenju, pot iz labirinta življenja. Mehki gibi, kot bi nežno božali tipke na klaviaturi, ki se dejansko sliši v ozadju. Neskončen poljub. Kot bi slina stkala klobčič Ariadnove niti, ki bo izbranca življenja popeljala ven iz labirinta ujetosti. K svoji izbranki, ki ga čaka.

Ubil je Minotavra, ubil ga je moški, ki tako ljubi, da najde izhod. Ubila ga je ženska, ki svojemu izbrancu ponudi pomoč. Ubilo ga je ŽiVLJENJE. Minotavra, človeka z bikovo glavo, ki požre vse, kar mu vržejo, mladenke in mladeniče, ki so mu žrtvovani.

Labirint, plesna predstava je hvalnica življenju. In prav zato je neskončna zgodba o življenju in smrti, ki se tako simbolično izraža v tej fantastični plesni predstavi.

Bravo ustvarjalci predstave, lepo darilo ste poklonili Nastji, ki je prav na dan premiere praznovala rojstni dan. Hvala vam.

Življenje je zmagalo, zmagala je LJUBEZEN.

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/natecaji/objave---natecaji/natecajzakratkozgodbo

1-10 of 70