MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎Objave-Vse-eno‎ > ‎

14. Plesno poletje v Novi Gorici, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 13. sep. 2016, 02:21 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 13. sep. 2016, 02:27 ]
14. Plesno poletje v Novi Gorici 

Jasmino Bremec, ki je vrsto let organizirala Plesno poletje, zdaj pa je prepustila vse svoji hčeri, znani plesalki sodobnega plesa Nastji in njenemu soplesalcu Michalu. Jasmino sem spoznala pred več kot 20.-imi leti, k je svojo Nastjo pripeljala v Šempeter pri Gorici na tečaj plesa, v organizaciji Plesne šole Urška. Tečaj je vodil znan plesalec in plesni pedagog Siniša Bukinac, ki je takrat bil bolj na začetku svoje plesne kariere. Razvil se je v odličnega plesalca in krasnega pedagoga. Že leta 1993 sem kot športni pedagog sodelovala z njim. Skupaj sva ustvarila zanimiv športni dan Z gibom in glasbo, ki je še dolgo hudo odmeval med gimnazijci in kmetijci, ki sem jih takrat poučevala. Res dober je bil tisti športni dan, si morete misliti, odvijal se je v takratni diskoteki Odeon v Novi Gorici. Zloglasno!!!

Da se vrnem k Jasmini. V oči mi je padla s svojimi ognjenimi in skodranimi lasmi, z žarom v očeh, ko je spremljala prve plesne korake svoje Nastje. Ko sem si pogledala malo punčko, ki je že takrat uživala, sem takoj vedela, da se ob takem žaru svoje mame, rojeva nova plesna mojstrica. In tako je tudi bilo. O Nastji in njenih plesnih podvigih ne bom govorila, saj vse to lahko preberete na spletu.

Rada pa bi z vami delila svoje videnje zaključnega večera 14. Plesnega poletja. Ne bom z imeni, ker niso tako pomembna, saj jih lahko najdete kjerkoli. Ne, samo in zgolj svoje občutke bom opisala. Kot Blog, nič drugače.

Na Bevkovem trgu se je dogajalo. Spomnila sem se davnega leta 2000, ko sva s kolegico organizirali dogodek, Zaplešimo v poletje. Kot bi bil omenjeni dogodek nekakšen uvod v vsakoletno dogajanje, na Bevkovem trgu. A je, primerjava z današnjim popolnoma neumestna. 

https://www.facebook.com/dancecompany/?fref=ts
Fotografija: Giuseppe Ippolito taken at Erice Danza 2014

Bilo je krasno, gledati te mlade plesalce, ki so se množično udeležili delavnic, v skorajda vseh zvrsteh plesa, od hip-hopa, do klasičnega baleta, moderna … ki so jih vodili uveljavljeni plesni pedagogi iz Evrope in Amerike. Ta žar v očeh mladih me je očaral, ti skladni gibi, prekrasne koreografije, so bile preprosto čudovite. Uživala sem prav v vsakem koraku, ob izbrani glasbi. Ko sem jih gledala, te mlade plesalce, si nisem mogla kaj, da ne bi pomislila na vse mobilne telefone in računalnike, od katerih postanejo mladi odvisni, na vse tiste mlade, ki postanejo debelušni, ker nezdravo živijo in na vse starše, ki jim to dobesedno polagajo v zibko, pri tem mislim nezdrav način življenja. Čestitke z moje strani gredo tudi staršem otrok, ki obiskujejo take in podobne delavnice, ki se posvečajo tudi svojemu telesu, ki je oblačilo duše, posoda, v katero se duša naseli in skoznjo deluje.

Nastopil je vrhunec večera, ko so se predstavili plesni pedagogi, ki so soustvarjali večdnevno Plesno poletje. Iz Slovenije, Hrvaške, Velike Britanije, Italije, celo iz ZDA in še od kod so bili. Vsi, ne samo priznani pedagogi, temveč tudi vrhunski plesalci.

Ko gledaš, kaj lahko ustvariš z gibom in glasbo, si ne moreš kaj, da se preprosto ne bi čudil. Toliko dovršenih gibov, tako lepe koreografije, ki so navdušile občinstvo, ki je nastopajoče nagradilo z gromkim aplavzom, ki je bil balzam za duše nastopajočih. Vrhunske plesne točke, v katerih sem začutila užitek plesalcev, užitek v tem, kar delajo z odprtim srcem in z namenom približati se popolnosti. Božansko. Hvala vam za ta plesni užitek, ki ste ga tako nesebično in mojstrsko delili z nami, dragi plesni ustvarjalci. Hvala Jasmina, Nastja in Michal, (drugih niti ne bi omenjala, ker jih je preveč), ki ste "krivi" za tako lep večer sredi Nove Gorice.

Tako je zapisala Jasmina:

"Bučni aplavzi na zaključni prireditvi in številne pohvale tako s strani udeležencev kot tudi s strani samih gledalcev, zanimivi in nekateri tudi ganljivi zapisi v naši knjigi vtisov potrjujejo, da je tudi 14. Plesno poletje tako kot vsakokrat doslej, zaznamovano z izvrstnimi plesnimi delavnicami, izjemnimi profesionalnimi plesnimi pedagogi, zanimivimi spremljajočimi dogodki, z odlično organizacijo, s prijetnim druženjem in z obilo pozitivne energije. Skratka – bilo nam je lepo."

Avtorica: Zarja Trkman