MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎Objave-Vse-eno‎ > ‎

Bam, napisala: Zarja Trkman, junij 2018

objavljeno: 28. jun. 2018, 23:16 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 29. jun. 2018, 01:15 ]
Bam 


Zaključna predstava MN Plesne šole, ki se je preimenovala iz MN Dance Company v slovensko različico, je nosila naslov BAM. Zakaj? Izvemo kasneje, tekom predstave. Prostor je mladim plesalcem ponudil kar veliki oder SNG Nova Gorica. Tja tudi sodijo. Polna dvorana je dokaz za to. 

Bam, bam, bam … s temi besedami ob ploskih rok v značilnem ritmu so plesalci začeli svojo produkcijo, naučenega plesnega znanja. Ooooo, obeta se zanimiva predstava, sem si mislila. In dejansko je bilo tako. Prva točka brez glasbe, le ploskanje in tleskanje s prsti … bam, bam, bam … LIGHTt & GRACE … obetaven začetek … vokal in kitara, violine. WAU … komaj čakam nadaljevanje. 

LIGHTt & GRACE sledi solo točka »prima balerine«, plesalca, ki je po mojem skromnem mnenju res številka ena v tej plesni šoli, ki jo že nekaj let vodita Nastja in Michal, mlada zakonca, ki sta si večni DA obljubila lansko poletje. Večni DA v poslovnem in privatnem življenju. Ta večnost se kaže tudi v njunih predstavah, vsako leto ustvarita izjemno koreografijo, letos ON/A, lani Zaroto tišine. Tudi produkcije so izjemne, vsako leto kažejo velik napredek mladih plesalcev, kar je Nastja poudarila na koncu, potem ko je iz rok enega od staršev prejela krasen šopek v zahvalo za vložen trud. Tri leta se udeležujem zaključne predstave in letos sem še posebej navdušena. Izjemni so, mladi plesalci, izjemna sta njihova vzornika Nastja in Michal.

»Prima« plesalec je bil rdeča nit predstave. Hip hop, balet, moderni … pa še kaj so mu pisani na kožo. Vse zvrsti plesa, ali skoraj vse, obvlada v nulo. Mlad je, obetaven in prav gotovo bomo o njem še slišali. Vrnila sem se kakšnih 20 let v preteklost, ko sem prvič videla Nastjo, ki je bila še punčka, a sem že tedaj zaslutila v njej nekaj vrhunskosti, kar se je izkazalo za pravilno, saj je Nastja sedaj, upam si trditi vrhunska plesalka in plesna učiteljica. Svojo odličnost dokazujeta z Michalom vsak dan, ko se posvečata mladim, obetavnim plesalcem, z odgovornostjo, tudi strogostjo … a sta izredno priljubljena, naravnost oboževana, tako s strani plešočih in njihovih staršev. Kar je tudi prav. Dobro se z dobrim vrača, poplača.

In kaj bi si lahko želela več? Aplavz, iskreno občudovanje, zahvala in šopek rož je dokaz, da se splača, vlagati v mlade, z njimi deliti svoje znanje, plesne izkušnje … nenazadnje posvečati jim svoj čas, ki je največje darilo, ki ga lahko nekomu pokloniš. Ker mu na ta način daš del sebe.

Zmagovalna koreografija na Evropskem prvenstvu v Zagrebu, MN Plesna šola, 2018

Razkrita je skrivnost, zakaj se predstava imenuje BAM. Najmlajši so povedali svoje občutke, zakaj BAM. Skratka BAM je Best Amazing Memories … kako izvirno, kako sporočilno.

Lahko le dodam BIM, BAM, BUM … Best Amazing Memories, Best Infinity Memories, Best Universal Memories.

Koreografije so bile dodelane, glasba izbrana, od rocka, do klasike, tudi balkanski melos je bil prisoten … vokali, odlični, mladi vokali, kitara, violine … vse to in še kaj je bilo združeno v predstavo BAM. Pravi BIM, BAM, BUM, ki nobenega ni pustil ravnodušnega. Nobenega, ki mu je ples všeč, tudi tisti brez glasbe, v tišini…zgolj usklajeni gibi plesalcev in plesalk, najmlajših in malo starejših, a vseh mladih, ki jim ples predstavlja način življenja, ki jim zapolni prosti čas, ki jih odvrača od sodobne tehnologije, ki mlade vodi v zasvojenost.

In če nič drugega kot to, je poslanstvo MN Plesne šole več kot dobro opravljeno. Starši so vama hvaležni, draga Nastja in Michal. Hvala, hvala, hvala za BAM. Je res pravi BUM …

Hvala tudi vam, dragi mladi plesalci. Izjemni ste!!!