MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎Objave-Vse-eno‎ > ‎

Bis-quit na Poletni sceni v Novi Gorici, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 3. avg. 2016, 03:08 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 3. avg. 2016, 03:08 ]

Bis-quit na Poletni sceni v Novi Gorici 


V okviru državniškega obiska predsednika Rusije Putina v Sloveniji je bil tudi nastop vrhunskega ansambla Bis-quit iz Saint Petersburga. Nekateri mu pripisujejo naziv "blagovna znamka" te kulturne prestolnice Rusije. Je pravi ponos Saint Petersburga. In to upravičeno. O tem smo se lahko prepričali poslušalci na Poletni sceni v Novi Gorici, zadnji dan meseca julija. Nedvomno vrhunec Poletne scene je bil ta koncert vrhunskih virtuozov, ki na svoj način preigravajo svetovne uspešnice, klasično glasbo, jazz, rock, latinsko ameriške ritme in seveda rusko glasbo. Izvajajo jo na klasičnih ruskih instrumentih, pospremljeno s saksofonom in klarinetom, bobni in akordeonom - harmoniko.

https://www.facebook.com/david.verlic
Fotografija: David Verlič / www.e-fronta.info, avgust 2016

Gledalce in poslušalce prepričajo z izjemno virtuoznostjo in ni čudno, da so osvojili Evropo in širni svet. Ansambel je bil ustanovljen leta 2002 in je v svoji karieri osvojil že vrsto glasbenih priznanj doma in v tujini.

Očarali so me z zgodbami o življenju, ljubezni, sreči, pa tudi žalosti in nesrečni ljubezni, ki so jih na humoren, svojski način predstavili skozi glasbo in igro. Z iskricami v očeh, z neopisljivim užitkom in z nastopom, ki ti zleze pod kožo. Vodja ansambla na balalajki - kontrabas nas je vodil skozi te zgodbe, ki jih piše življenje, skozi glasbo, mimiko, igro in humor več kot uspešno. Ruščina, ki jo je začinil z angleščino, je naenkrat postala razumljiva, mislim da, za vse poslušalce in obiskovalce koncerta. Bilo nas je veliko, veliko tudi dobrih glasbenih poznavalcev, pa tudi takih, ki to niso. A se je videlo po reakcijah, da so prav vsi, ki so prišli na koncert, uživali, "padli so noter", kot v žargonu rečejo mladi, energije so se pretakale med poslušalci in izvajalci, vibracije so bile čudovite, enkratne. Vibracije, ki te popeljejo, če imaš odprto srce, lahko tudi do ekstaze. Prsti umetnikov v najboljših letih so drseli po strunah kontrabas in primo balalajke ter Olgine alto balalajke, kot bi bili z drugega planeta, da o prstih harmonikarja niti ne govorim, saksofonist, se je, kar stopil s svojim instrumentom … bobnar prav tako.

Skratka, bilo je popolno, zastrašujoče očarljivo. Z eno besedo ČAROBNO!


Napisala: Zarja TrkmanPovezava do Bis-quit. KLIK!