MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎Objave-Vse-eno‎ > ‎

Čaroben avgustovski večer na Kromberškem gradu, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 30. avg. 2016, 03:00 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 6. sep. 2016, 11:15 ]
Čaroben avgustovski večer na Kromberškem gradu

Je Čiribara, čarovnica stara, ki res rada čara in te očara. Iz slona omara, iz kita kitara, iz žalosti šala, Čiribara brez para.

S tem songom se je začel čaroben večer na Kromberškem gradu, pod zvezdami, v soju lune in ognja. Čiribara je bila Ana Žerjal, performerka, ki skupaj s prijateljico z obale čara, da, z ognjem čara. Pričara krila čebeli, ognjena krila, ki čebelo popeljejo v noč s plesom v ognju. So ptice kraljice od mraza trpele, sploh niso več pele. Čiribara jih v ogenj odene, jim srečo pričara. Tudi kača je priklopotala, se zvito privila, ognjeno ime je dobila. Ve kača Kresnjača, ni ogenj igrača.

Posebni efekti z ognjem so pričarali ptice, čebelo, kačo, krila. Zanimiv in barvit pristop mladega tria. Ob harmoniki Erik Gregorič, še Čiribara Ana in plesalka Lučka Joksič z ognjenimi zublji. Ogreli so naša srca in nas s svojim ognjem, tudi v očeh, ponesli v čaroben večer s Katjo Šulc in njenim kvintetom.

https://www.facebook.com/david.verlic?fref=ts
Fotografija: David Verlič / www.e-fronta.info, avgust 2016

Katja je s svojim ansamblom zapela pesmi z nove zgoščenke z naslovom Kamlisajlan, kar v romskem jeziku pomeni Zaljubljeni (you feel in love). Nežno in doživeto! Uglasbila je besedila romskih pesnikov iz Srbije, Makedonije, Romunije … Mehkoba romščine me je zazibala v eno trans stanje, predala sem se v popolnosti in uživala, uživala. Katja je vsako pesem pospremila s kratkim komentarjem, o čem pesem poje, potem pa je bila v svojem svetu kot tudi njeni soizvajalci, bodisi na kitari, basu, violini, tolkalih. Zvoki so bili izjemni. Posebno čarobna so bila prav zelo nenavadna tolkala, ki jim je s prsti nežno privabljal tolkalec prav poseben zvok. Fantastičen zvok, ki se mu je pridružil zvok violine, brenkajočih strun kitar. Vsi so padli noter, kot bi rekli ta mladi, v posebno stanje, predanost temu, kar počnejo. Čutiti je bilo užitek pri tej predanosti in zato tudi vrhunska, zares vrhunska izvedba. 

https://www.facebook.com/david.verlic?fref=ts
Fotografija: David Verlič / www.e-fronta.info, avgust 2016

Ko zdaj poslušam zgoščenko, na katero se mi je Katja podpisala, se povrnem, in to z lahkoto v tisti čarobni večer v prekrasnem srednjeveškem ambientu. Ko prebiram pesmi, ki so jih uglasbili Katjin kvintet, si ne morem kaj, da ne bi občudovala melosa v pesmih, ki spominja na naravne pojave, ki jih tudi opeva. Luno, dež veter v krošnjah, eho na gori ... love is in the air. Ljubezen je v zraku! Čutiti jo je bilo v vsaki pesmi, bilo jih je kakih deset, a tako napolnjene s čustvi, da je prav bolelo.

"Hvala publika za vašo toplino" nas je pozdravila Katja, ki je izvrstna pevka, z žarom in iskricami v očeh. Hvala, Katja! Hvala fantje za vse kar ste nesebično podelili z nami, ki smo odplesali v čarobno noč, z ognjem na krilih. V ognjeno noč.

Zarja Trkman