MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎Objave-Vse-eno‎ > ‎

Go! Borderless, napisala: Zarja Trkman, avgust 2020

objavljeno: 17. avg. 2020, 00:32 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 17. avg. 2020, 00:35 ]


GO! BORDERLESS … GREMO, BREZ MEJA 

Globoko sporočilo. Sinoči. Brezmejno sporočilo. Sinoči. Na svetem prostoru. Sinoči. Na Trgu Evrope, na Transalpini. Sinoči. Na »meji« med obema Goricama, slovensko in italijansko. Sinoči. Z maskami in brez. Sinoči. V omejenem prostoru, na »socialni distanci, z maskami ali brez. Sinoči. Na brezmejnem projektu GO! BORDERLESS. Sinoči. GO!  Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica – Gorica. Sinoči! 

Zgodila se je plesna predstava MN Dance Company. Sinoči! 

Pred številnim občinstvom z obeh strani »meje«. Z italijanskimi in slovenskimi plesalci. 

8 desetletij, 8 plesalcev, 8 slik. 8 spominov. Globoko sporočilno smo zaplesali skozi zgodovino obeh Goric. 

1 slika: BOBNANJE prikliče v spomin začetek 2. Svetovne vojne. Koncentracijska taborišča. Omejeno ozemlje, za ograjo. Preobrazba, iz bube, skozi gosenico, v metulja s pisanimi krili. Preobrazba človeštva.

2. slika: taborišča. Nasilno ločevanje staršev od otrok, mož od žena. Ograja. Stegovanje rok skoznjo. Ljubezen na daljavo. Lakota. Plinske celice. Hlastanje za zrakom. Krvniki z maskami. Smrt!

3. slika: konec vojne. Meja. Na eni strani mrtvi, na drugi živi. Pokopališče v Jugoslaviji, mesto v Italiji. Gorica, Gorizia. Glava v Italiji, noge v Jugoslaviji. Nedopustno. Zaletavanje z glavo v zid. Razbije se glava, zid ostane. V glavah.

4. slika: ples z metlami priklice spomin na »šverc komerc« po vojni. Na eni strani kapitalizem, na drugi komunizem. Obilje in revščina. Zlate ure in metle. Kavbojke in meso.

5. slika: mejni kamen 57. Pripelje vlak. Na železniško postajo, ki sedaj stoji na jugoslovanski strani. Fotografiranje. Za spomin in opomin.

6 slika: Evropa. Meja pade, med Goricama. Svoboden pretok ljudi in blaga. Ljubezen dobi krila.

7. slika: Knockdown. Karantena. Maske, omejitev gibanja. OSTANI DOMA! Šolanje na daljavo. Video konference. Ograja. Meja! Ločene družine. Dedek in babica ne vidita vnučkov tri mesece. Zaradi meje, ki vse bolj stiska. Ni prostora za dih, za izdih. Pod masko. Laž nadomesti resnico. Zlo spodrine dobro. Ni več smeha, vsi pogledi usmerjeni v tla. Ni jeklenih ptic med oblaki. Narava zaživi, človeštvo je v okovih. V iluziji. Res-nične so le sanje. O SVOBODI, o LJUBEZNI. O druženju in igri. Čezmejni. Brez ograje.

8. slika: ograja pade. Na Transalpini. Sprva simbolično, potem resnično. Družine so spet skupaj. Jok in smeh. Pivo in vino. Od veselja. Jok in smeh. Snamemo maske. Resnica prihaja na dan. Laž ima kratke noge!

Svoboda gibanja, svoboda govora? Kako dolgo? Ne dolgo. Spet maske, spet policaji na meji, spet omejitve. V glavah politike. Globalna laž!

Nočem takega sveta. Hočem živeti svobodno, brez omejitev. Brez meja, tistih fizičnih, tistih v glavi. Hočem izbirati državljanstvo. Se seliti. Za kruhom, za ljubeznijo. Hočem ŽIVETI, onkraj UTVAR.

BEYOND ILLUSION. GO! BORDERLESS. Onkraj utvar! Stopim-o skupaj. Brez meja! GO – NG, EPK 2025!

Hvala plesalcem za ta projekt, ki naj bo eden prvih v prihajajočih letih priprav za GO! 2025. Naj uspe!Zarja Trkman