MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎Objave-Vse-eno‎ > ‎

Labirint, napisala: Zarja Trkman, oktober 2018

objavljeno: 11. okt. 2018, 23:18 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 11. okt. 2018, 23:27 ]

Labirint»Življenje je kot labirint, v njem se ne morete izgubiti, lahko pa se počutite še kako izgubljeni.«

O tem govori plesna predstava Labirint, ki je zagledala luč sveta 6. oktobra 2018. Postavljena na oder SNG Nova Gorica.

Mene je očarala, začarala.

Simfonija, poezija. Gibov plesalcev, igre teles, neverbalne govorice telesa. Očaranost in začaranost.

Labirint ni nekaj, v katerem se izgubiš, labirint je tisto, v čemer se najdeš. Ko greš preko vseh ovir, predsodkov, vzorcev, znanja … labirint je pravzaprav življenje, ki je polno vsega … ovir in predsodkov, meja in ograj, ograjenosti in neskončnosti. Kaj od tega izbereš, je odvisno od tebe in okoliščin, v katerih se znajdeš.

Plesna predstava Labirint zasluži oznako fantastično. Fantastična zgodba, ki kaže na to, da sta koreografa videla v Labirintu življenje, da sta našla ljubezen, ki jima je pomagala najti pot iz začaranega gradu, polnega soban, zidov, hodnikov, pa vendarle: izhod je, vedno je izhod, izhod iz teme, izhod iz ujetosti v karmične vzorce.

Fantastična video projekcija, ki ponuja zanimive pajčolanaste ograje, zavese, ki pa jih je lahko razgrniti. Fantastični gib, ples teles, sinhronizacija gibov, ki daje sicer slutiti ujetost, a vendarle daje tudi upanje izhoda. Spirala, ki se konča v črni luknji, ki postaja vse večja, a se na koncu razblini.

Fantastična glasba, ki je balzam za ušesa, za dušo, za srce. Srce, ki je v Labirintu tisto gonilo življenja, ki poišče LJUBEZEN.

In ja, prav ljubezen najde izhod, prav ljubezen je tista, ki osvetli temo, brezpotja, ki najde pot iz ujetosti v nesmisle.

Simbolika gibov plesalcev je tolikšna, da kar bode v oči. Le videti jo je treba. In sama sem jo prepoznala. Od verig človeških teles, od vrtenja v krogu, od hoje zadenjsko do nesmiselnega vrtenja v krogu. Gibi plesalcev so tako dovršeni, da sem bila presenečena nad popolnostjo le teh in sem ničkolikokrat ostala brez diha, da je ne bi zmotila. Popolnosti giba, simbolike!!!

Zadnje dejanje Labirinta ponuja enkratno fantastično igro dveh zaljubljencev, ki najdeta pot iz vseh preprek, ovir v življenju, pot iz labirinta življenja. Mehki gibi, kot bi nežno božali tipke na klaviaturi, ki se dejansko sliši v ozadju. Neskončen poljub. Kot bi slina stkala klobčič Ariadnove niti, ki bo izbranca življenja popeljala ven iz labirinta ujetosti. K svoji izbranki, ki ga čaka.

Ubil je Minotavra, ubil ga je moški, ki tako ljubi, da najde izhod. Ubila ga je ženska, ki svojemu izbrancu ponudi pomoč. Ubilo ga je ŽiVLJENJE. Minotavra, človeka z bikovo glavo, ki požre vse, kar mu vržejo, mladenke in mladeniče, ki so mu žrtvovani.

Labirint, plesna predstava je hvalnica življenju. In prav zato je neskončna zgodba o življenju in smrti, ki se tako simbolično izraža v tej fantastični plesni predstavi.

Bravo ustvarjalci predstave, lepo darilo ste poklonili Nastji, ki je prav na dan premiere praznovala rojstni dan. Hvala vam.

Življenje je zmagalo, zmagala je LJUBEZEN.

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/natecaji/objave---natecaji/natecajzakratkozgodbo