MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎Objave-Vse-eno‎ > ‎

Mirna in sr(e)čna, napisala: Zarja Trkman

objavljeno: 6. jun. 2020, 23:42 avtor: Spletni čas

MIRNA IN SReČNA 

Mirna zato, ker se stvari postavljajo na svoje mesto. SrEčna zato, ker smo uspeli zanetiti iskro, ki prerašča v ogenj, v požar. Mi trije, Milena, Oliver in moja malenkost. Uspelo nam je, uspelo prebuditi vsaj nekatere, ki nadaljujejo naše začeto delo.

Izpostavili smo se, z obrazom, s pojavo in z besedo. Že pred skoraj dvema mesecema, natančneje 15. aprila, ko smo si na glas upali spregovoriti. Mati 12-letnega fanta s cerebralno paralizo, atletski trener in oče ter invalidka, starostnica, upokojenka. Vsak o svojem »področju«. Na RTV Slovenija, z Mojco Dumančič, v slovenski in primorski kroniki. Nadaljevali smo začeto »bujenje občanov« 26. aprila na akciji STOPIMO (SPET) SKUPAJ. Odmevni akciji v globoki tišini, ki je spregovorila sama zase. Pridružili so se nam še nekateri podporniki Galeta.

Prvega maja KOLESARJENJE do Šempetra in nazaj, po obmejni kolesarski poti. Bilo nas je že več. Na kolesih, z rolerji, peš ali v teku. Prijetna prvomajska skorajda poletna nedelja nas je popeljala v nove, lepše čase. Točno opoldne ali natančneje PET PRED DVANAJSTO.

In potem vsi petki do včeraj. Ob sedmih KOLESARJENJE PRIJATELJSTVA s Trga Evropa po mestu in nazaj na Transalpino. Že pred tremi tedni simbolično z Oliverjem in Mileno prerežemo žico na ograji na mozaiku med Gorico in Novo Gorico. Simbolika, ki prerase v resnično dejanje. Odprtje meje, odstranitev ograje. Pretekli in ta petek. Zamejci, zavedni Slovenci so prevzeli pobudo. Upajo si, saj nimajo česa izgubiti. Ne moreš nečesa, ki ti je na silo odvzeto, izgubiti. Ne gre. In odvzeta nam je bila svoboda gibanja, govora, odvzeto nam je bilo vse, kar nam po ustavi pripada. In še kar traja, še kar trajajo ti neživljenjski ukrepi. V Italiji so še strožji kot pri nas.

A je Italija vseeno odprla mejo s Slovenijo ali bolje Slovenija z Italijo, a na neki čuden, nesmiseln način. Mi, Slovenci lahko gremo čez brez 14-dnevne karantene, prebivalci Italije pa so obvezni do karantene. Absurd brez primere. Za moje pojme, za mojo zdravo kmečko logiko. Ne zdrži!

Že tako in tako je EU pokazala veliko mero NE-solidarnosti. Vse obmejne države z Italijo so kmalu zaprle meje s to državo, ki je utrpela veliko »žrtev« kovida. Ki pa je, saj vemo kaj. Nateg zdajšnje civilizacije. Umetno sprožen gospodarski zlom po vsem svetu. Le zakaj? Tudi to VEM-o, ali pač ne?! Kakor kdo.

Mi trije vemo in smo se zato angažirali v prebujanju ljudi. Če nam je uspelo, bo pokazal čas. In le visoka zavest, trezen razmislek, lastna glava … le vse to lahko pelje v NOVE ZARJE.

NAJ ŽIVI ŽIVLJENJE!
Besedilo in fotografije: Zarja Trkman

Comments