MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎Objave-Vse-eno‎ > ‎

Rumeni Swap večer, napisala: Zarja Trkman

objavljeno: 25. apr. 2018, 23:00 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 26. apr. 2018, 00:31 ]


Rumeni Swap večer v Kopru 
Postavila sem vprašanje, kaj pomeni SWAP. In sem dobila odgovor: IZMENJAVA. Zadovoljna sem bila z odgovorom. A sem pomislila, kaj bi jaz uporabila, namesto SWAP JE TOP. Izmenjava je prava pot, sem si rekla. Vse lepo in prav! 

Na prireditvi sem bila prvič in nisem bila razočarana. Pripeljala sem se iz Nove Gorice, našla Rotundo, ki je res izjemna lokacija. Skozi atrij v prostor v RUMENEM. Vse je bilo v rumenih odtenkih. Presenečenje, ki je dišalo po limoni, ki je, jasno, rumena. Odpri, je pisalo na vstopni škatlici, ki mi je bila ponujena, ko sem dogodek zapuščala. Odstranila sem pokrovček s pomočjo moderatorke pogovora z gostjo večera Romano in odkrila zrcalce, na katerem je nekaj pisalo: v stilu: Poglej se, kako si lepa. Nasmejalo me je, zrcalce. Vem, da sem »lepa ...«, hahaha. 

Dobim sladoled. Rumen, okus manga, limone in še en, ne spomnim se več kakšen. EMŠO! Zapeljem se v dvorano, kjer je sedelo kakšnih trideset žensk, vseh starosti, a se mi zdi, da sem bila, vendarle, med starejšimi tremi. Rosno mladih ni bilo. Zakaj ne, nimam pojma. Morda zato ne, ker se še ne zavedajo veličine IZMENJAVE. Ker ne gre le za izmenjavo oblačil, modnih dodatkov. Gre predvsem za osveščanje o tem, kako so oblačila izdelana, kolikšen odstotek dobi tisti, ki jih dela. Ne boste verjeli, a je ta odstotek zelo nizek, tako nizek, da boste težko uganili. Poskusite, imate na razpolago tri številke: 1, 5 ali 40 %. Ste uganili? 

Pravilen odgovor je: 1 %. Ja, 1 %!!! Komentar je popolnoma odveč. 

Predavanju je sledilo druženje z Romano, ustanoviteljico Obrednega gledališča. Prijeten pogovor, prijetna voditeljica in zanimiva gostja. Potem ocenjevanje oblačil vseh udeleženk, da se naučimo, kaj in kako se ocenjuje, in da vidimo, kako nehvaležno je to delo organizatork. Ocenjuje se kakovost materiala, otip je zelo pomemben, izdelava (šivi) in obraba. Izdelke razdelijo v tri kategorije: nizka, srednja in visoka. 

Ko mi je uspelo priti do tega, da vendarle pogledam oblačila, nisem naletela na nobeno visoko ocenjeno. Ne vem, ali jih ni bilo ali pa so ženske že odnesle vse visoko ocenjene izdelke. Ni me bilo kakšne četrt ure, zamudila sem glavni bum in evo … dobila pa sem kljub vsemu 5 izdelkov, ki so mi bili všeč, nizke in srednje kvalitete, a zame so super. Lepi, kvalitetni in nosljivi, kar je najpomembnejše. 5 minut sem potrebovala, da sem jih izbrala. Dve krasni bluzi, dve jakni in en kos, ki mi je prvi »padel« v oči: pletena in kvačkana majica v barvi breskve, ročno delo, iz bombažne preje- lep in zame VISOKO ocenjen izdelek izpod rok, menda zelo prijetne gospe. Bravo! 

Še pokušina sladice in že sem bila na poti proti v noč. Lahko noč swapovke … dobro jutro IZMENJAVA … oblačil, energij, mnenj, okusov in otipov, ličenja, friziranja in manikiranja… dobrodošla lepa slovenska beseda … morda vzpodbuda za naprej … KDO BI VEDEL. 

Da ne bom preveč kritična: dogodek je uspel v celoti, mojim pričakovanjem je bilo zadovoljeno. Še pridem, ne na Zelenega v maju, na onega junijskega morda. Če bo! V Koper ali kam drugam.