MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎Objave-Vse-eno‎ > ‎

S KLIKOM na duo SILENCE, napisala: Zarja Trkman

objavljeno: 10. dec. 2019, 22:42 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 10. dec. 2019, 23:11 ]


Bilo je nepozabno 


"Ko se združijo vrhunski umetniki, kot sta Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia ter duo Silence, potem lahko samo in zgolj uživaš. In to se je zgodilo nocoj, na premieri DE-SET, plesni predstavi dveh plesnih zvezd skupaj z vokalom Borisa Benka in za klavirjem Primož Hladnik. Desetletnica ustvarjanja plesnega para in dvajsetletnica dua Silence. Stoječe ovacije, prekrasna publika, odlična predstava, druženje po njej, nova srečanja, nova poznanstva, stara prijateljstva ... vse to in še kaj je zaokrožilo prekrasen večer, ki se je že nagnil v noč.
Hvala vam ustvarjalci giba in glasbe. Bilo je nepozabno."

Tako sem zapisala po predstavi DE-set. Na FB-uku. Na kratko, le toliko, da sem delila malo glasbe vrhunskega dua SILENCE.

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/vse-eno/objave-vse-eno/sklikomnaduosilencenapisalazarjatrkman/2019_12_08_SNG_fotoDV_10.jpg
Fotografija: David Verlič, 2019

Minimalistična črnobela scena, klavir in dolge niti s stropa, nič drugega. Dva plesalca, dva izvajalca glasbe. Nič drugega. A tako dovršeno, tako pretresljivo lepo, da so se mi ježile dlake. Popolna zbranost na odru, popolna zbranost pod odrom. Smrtna tišina, še dihanje se je ustavilo.
Le ples in glasba, pa tišina in mir. To in nič drugega. To se je naselilo vame. Uživala sem z vsemi čuti, s sluhom, vidom, vonjem, tudi otipom in okusom. Tudi z okusom, ja, z okusom za lepo, za lepoto, giba in glasbe.

Popolnost lahko ustvari kvartet perfekcionističnih, vrhunskih umetnikov. In to so Nastja in Michal, Boris Benko in Primož Hladnik. Plesni duet MN Dance Company in duet Silence. Ko dva taka para stopita skupaj, nastane ČISTA DE-SET-ka.

Zaslužijo si oceno deset. Čisto desetko. Izjemna dovršenost giba in glasbe. Lahko rečem popolnost.

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/vse-eno/objave-vse-eno/sklikomnaduosilencenapisalazarjatrkman/2019_12_08_SNG_fotoDV_17.jpg
Fotografija: David Verlič, 2019


TIŠINA
Tišina je tisto, kar krha odnos. Tišina ruši ljubezen. Tišina, ki ne prinaša miru, temveč hrup v glavi. Tišina, ki je nastala med paroma, ker je njuna ljubezen na preizkušnji. Ona čaka na njegovo pozornost. Njega, ki ga ljubi. On hodi mimo, stran od nje. Ona ga vleče nazaj. Ker tudi v njem ljubezen ni umrla, se vrne. Povabi jo v svoj prostor, v svoj objem. Ona vstopi. Zaplešeta ples poln strasti, ognja, pa tudi miline in nežnosti. On je posesiven, ona to začuti in na koncu simbolično izstopi iz njegovega »kroga«. Ker se ne čuti svobodno, ker v pravem odnosu svoboda je, mora obstajati. Kot tudi ljubezen.
Plesalca velike bele kvadrate, na katere so privezane niti, ki visijo s stropa, prestavita tako, da predstavljajo pot k ljubezni, pot, ki naj bi jo hodila skupaj. A ostaneta vsak na svojem koncu poti.

BORBA
Ring, boksarski ring. V njem se borita ona in on. Kdo bo zmagal? Ona? On? Nihče od njiju. Ljubezen? Tudi ne. Ker ne šteje zmaga, ker šteje LJUBEZEN sama, ki je v zraku. Poljub na koncu pokaže, da vendarle je med njima ljubezen. Da se ne rabita boriti z navideznimi demoni. Drug z drugim. Ker ljubezen preprosto je. In nič drugega.

ONA/ON
Tako sem zapisala na svoj FB profil, 19.8.2019
"Vedno znova me presenetita. Tokrat še posebej. Pravkar sem si ogledala njuno predstavo na Chance to Dance 2019 on Inside/Out v NY, pred dvema dnevoma.
Vrhunska je. Nisem nobena poznavalka plesa, nisem plesna učiteljica, nikoli nisem bila plesalka.
Upam pa si trditi, da prepoznam odličnost. Da prepoznam, da je nekaj narejeno iz popolnega užitka, predanosti. In ta užitek, to popolnost čutim, odkar ju poznam, pri Nastji in Michalu.
To popolnost, vrhunskost lahko rodi le LJUBEZEN. Ljubezen je tista, ki daje njunemu plesu krila. Ljubezen do plesa, do tega kar počneta, ljubezen med njima, ljubezen v njuni družini /Nastjino poznam/. Vse to in še kaj lahko rodi tako izjemno predstavo, kot sta jo prikazala v New Yorku.
Ljubezen do glasbe je prisotna v vsakem njunem nastopu, v vsaki koreografiji. Izbor glasbe, besedila je največkrat, da ne rečem vedno, izjemno prefinjen. Naravnost fantastično.
Vse, koreografija, glasba, izvedba, ples.
Strmela sem z odprtimi usti v ekran, vedno znova očarana nad tema mladima ustvarjalcema plesa, ljubezni. Kolikšna prefinjenost gibov, tolikšna usklajenost, tako izvirna ideja. Še bom pogledala, še bom pisala, vrgla na papir svoje občutke, ki se rodijo ob plesu Nastje in Michala.
Hvala vama za to, da delita z nami svojo plesno umetnost, da sta v našem malem mestu, ki se morda ne zaveda, kako vrhunski osebi sta. Ne le plesalca, koreografa, tudi ČLOVEKA.
HVALEŽNA.
V Novi Gorici, 19. avgusta 2019 ob 17.19 … in vse pleše okoli 19 … tako pač je!"

In nekaj od tega sta delila z nami. Tokrat pred domačo publiko. Z žarom, z zanosom. Preprosto: videti je treba in doživeti. Ples je spremljal živi vokal Borisa, ki je plesalca še dodatno motiviral: ne bojta se ljubezni, vse je v redu, ljubezen je in bo, dokler bo človeštvo obstajalo.
Krasen vokal, odličen pianist. Prelepa plesna zgodba.

ANGEL
Pripet na verigo priplava, poleti. Angel, ki teče za svojo ljubeznijo. Z gibi jo vabi, nežno in jasno. Ob glasbi in v tišini. Privabi jo. Ostaneta skupaj, saj je ljubezen tista energija, ki premaga vse ovire na poti. Za VEČNO.
Stketa prekrasno PREPROGO LJUBEZNI. Polno vozlov, da niti bolje držijo skupaj.

To je tudi simbolika »niti«, ki stojijo vzporedno, a jih Nastja in Michal spretno s svojimi gibi pleteta v preprogo, vozlata, vozli so tesno drug ob drugem, da je preproga lepša, kvalitetnejša. Da je UMETNINA.
In včerajšnja PREPROGA LJUBEZNI je umetnina.

Ob čudovito izbrani glasbi vrhunskega dua SILENCE, ki osvaja odre sveta. In tokrat sta osvojila tudi mene. Čestitke za 20 let skupnega delovanja, Boris in Primož. Vesela sem, da sem vama lahko nazdravila za doživeto predstavo, za vajino skromnost in preprostost. Tokrat sta bila v soju luči bolj kot ne domača umetnika, v Ljubljani, v Cankarjevem domu, bo najverjetneje drugače, ker sta ljubljanski publiki bolj poznana. Prepričana sem, da večini novogoriškega občinstva nista znana, meni pač, a v živo sem vaju prvič doživela. Zaslužita si moj globok poklon in spoštovanje. Hvala vama, da sta se odzvala, čeprav vem, da Nastja in Michal v svoje projekte rada vpleteta vajino glasbo, Nastjina mama Jasmina pa si vaju večkrat vrti. Ko hoče biti v vajini TIŠINI si vrti glasbo dua Silence. Tako ona meni včeraj po predstavi.

ČISTA DE-SET-ka za vrhunski KVARTET. Še vas bomo doživljali skupaj, še bo svet užival v vaši umetnosti, draga Nastja, Michal, Boris in Primož.

ČESTITKE Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia in hvala vsem štirim za prekrasen večer. Rada vas imam.

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/vse-eno/objave-vse-eno/sklikomnaduosilencenapisalazarjatrkman/2019_12_08_SNG_fotoDV_09.jpg
Fotografija: David Verlič, 2019


https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/vse-eno/objave-vse-eno/sklikomnaduosilencenapisalazarjatrkman/2019_12_08_SNG_fotoDV_12.jpg
Fotografija: David Verlič, 2019


Avtorja koncepta, koreografa in plesalca: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia

Dramaturginja: Ana Kržišnik Blažica Kostumografi: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia, Ana Špacapan


Avtorja izvajalca glasbe: Silence

Oblikovalec svetlobe: Samo Oblokar


Oblikovalec zvoka: Matej Čelik