MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎Objave-Vse-eno‎ > ‎

Songs of the soul, napisala: Zarja Trkman

objavljeno: 13. nov. 2017, 02:53 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 13. nov. 2017, 22:21 ]
Songs of the soul
"Glasbe ne poskušajmo razumeti z umom.

Ne poskušajmo je niti čutiti s srcem.

Preprosto in spontano ji dovolimo – tej ptici – glasbi,

da svobodno leta po nebu našega srca."

- Šri Činmoj


Priporočamo: poslušanje glasbe - Sri Chinmoy Music - KLIK

Fotografija: internetZa Šri Činmoja sem prvič slišala pred nekaj dnevi, ko sem zasledila vabilo na koncert SONGS OF THE SOULS, ki se je odvil v dvorani Španski borci v Ljubljani, kjer sem bila prvič. Še posebno me je pritegnilo, ker se je moj oče kot udeleženec mednarodnih brigad boril v španski državljanski vojni. In glej, prav na rojstni dan pokojnega moža se je odvil ta koncert Glasba za dušo in prav v dvorani Španski borci. Zanimivo, hkrati sem se poklonila spominu na moža in očeta.

Šri Činmoj je verjel, da lahko duhovnost vključimo v vse vidike življenja in da notranja tišina, rojena v globoki meditaciji, daje nov pomen vsemu, kar počnemo v življenju. Bil je glasbenik, skladatelj, umetnik, pisatelj in pesnik, ki je s svojimi navdihujočimi nastopi in nalezljivimi melodijami očaral občinstvo vsega sveta.

In tudi tokrat je bilo tako. Njemu, ki je že deset let pokojni, so se mu na balkanski turneji - Sofia, Skopje, Niš, Beograd, Banjaluka, Ljubljana - poklonili glasbeniki iz vseh koncev sveta in vseh glasbenih žanrov. Z nami so delili svoje interpretacije Šri Činmojevih kompozicij, kot tudi svoja notranja doživetja, vtise, ki jih je Šri Činmoj s svojo zavestjo vnesel v njihova življenja in srca.

Umetnik je zelo cenil raznolikost glasbenega izražanja, ki jo je imenoval tudi "univerzalni jezik".

In tudi je univerzalni jezik ta raznolikost glasbenega izražanja. To so dokazali umetniki svojega poslanstva na odru Španskih borcev. Spremljali smo tudi predstavitev Šri Činmoja, njegovo življenje, njegova dela, tako likovna kot glasbena. Pesmi, glasba iz številnih instrumentov in grl se je lepo prepletala z življenjskim poslanstvom tega svetovno znanega umetnika. Preprostega in skromnega, srčnega in globokega, atleta in glasbenika, pisatelja in pesnika … vrhunskega ustvarjalca, ki je vse svoje življenje posvetil prizadevanju za mir in svobodo. Moder in vsestranski ustvarjalec je bil. Modri so tudi vsi njegovi zapisi, pesmi in glasba, ki jo je ustvarjal vse življenje. Potoval je po svetu in delil svoj mir in modrost na tako poseben način, kot je bil poseben tudi on.

Vesela sem, da sem lahko uživala v interpretaciji njegovih del, v izvedbi glasbenikov vsega sveta. Vrhunsko doživetje miru in obenem tišine. Vsak v svojem ritmu smo poslušalci dovolili tej ptici – glasbi da je poletela v nebo naših src.

Hvala ti Šri Činmoj … so long … MIR IN SPOKOJNOST!!!

"Kolikšna moč se izraža v glasbi tega moža. Moj glasbeni duh je zelo, zelo globoko očaran."- Leonard Bernstein

"Močno sem ti hvaležen za najlepše trenutke mojega življenja." - Pablo Casals

"Mislim, da je to najlepši koncert, kar sem jih izkusil in najlepša glasba, ki sem jo kdaj slišal."- neznani poslušalec

Te besede povedo več kot dovolj, kako izjemnemu koncertu in izjemnemu avtorju smo bili priča.

Zarja TrkmanPreberite še: 

JSKD koledar kulturnih prireditev - November 2017


Te dni je drugače (Lidija Polak)