MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎Objave-Vse-eno‎ > ‎

Velika knjiga o siru, napisala: Zarja Trkman, februar 2017

objavljeno: 13. feb. 2017, 15:58 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 13. feb. 2017, 16:15 ]

Mala velika knjiga o siru 

Mala zato, ker je res majhna, a je obenem zelo, zelo velika, VELIKA, s poudarkom na e-ju. Upam, da smo se razumeli, kajne? 

Na predvečer kulturnega praznika je Alja Furlan predstavila svojo "zadnjo" knjigo za otroke in tiste, ki otroka pestujejo v srcu. Bilo nas je ogromno , otrok in onih drugih. Od dojenčkov, predšolskih in šolskih otrok, mamic in očkov, dedkov in babic ...
… pa tudi modri mišek Šim ni manjkal. Njega so bili najbolj veseli otroci. Jasno, saj jih že dolgo razveseljuje s svojimi vragolijami. Kot da ni muce, ki bi mu to lahko preprečila.

Ja, močan je ta naš Šim, najbrž zato, ker poje ogromno sira, hihihi … hahaha … In ne samo gorgonzole, mocarele, ementalerja in še kakšnega … temveč tudi onega z oooooooogromnimi luknjami, v katere spravlja svoja čustva, odnose, prijateljstva, vrednote, ki se dandanašnji žal izgubljajo.

Morda pa bo mišku s svojimi 12-imi modrostmi le uspelo povrniti tisto, kar edino šteje. Če bo svoje modrosti vneto spravljal v sirove luknje, zagotovo, kajne, dragi moji otroci in tisti, ki svojega otroka pestujete v sebi in tisti, ki veste, se zavedate, da je knjiga najboljša prijateljica, ki te nikoli, ma res prav, nikoli ne razočara, te nikoli ne zapusti.

Knjiga je vsak trenutek ob tebi, te potolaži, nasmeji, odpre oči in poskrbi za to, da nisi nikoli sam, še manj pa osamljen. Vrednota, ki jo je vredno negovati.


Naj o dogodku spregovori kar Alja Furlan sama, ker tako lepo piše, da bi bilo neumno, da se jaz kakorkoli izpostavljam.

Tako je Alja napisala:

"Miške poročajo: ogreli so nas otroci Waldorfske šole iz Bukovice, ki so čisto drugače zapeli. Pesmic te vrste ne najdemo kar za vogalom. Ugotovili smo, da premalo prepevamo in prva modrost večera je, da je petje nujno :-)"


Sledil je pogovor o knjigi, z mano, zapisovalko zgodbe, Aljo Furlan in ilustratorko Polonco Leban Grmek. Vodila ga je Martina Arčon, ki zna zelo spretno sukati mikrofon (kar se tudi rima).

Bilo je zlatorumeno in predstavili so me tako, da so mi rdela lička od ponosa. Nakar se je med otroke prikradel njihov mišji prijatelj in jih razgibal s pozdravom siru. Pozdravljati sir zjutraj in zvečer je nadvse modro (in se tudi rima. Kar se rima, pa je nedvomno prima). Otroci so to zlahka obljubili in preverjanje sledi. O tem bom še poročala.

    

V drugem delu večera so prišle na vrsto življenjske izkušnje članov društva UNITRI. Dragocene in globoke."

Besede prijetne pisateljice in pesnice, ki je izdala že več kot dvajset knjig, knjigic, pesmi in ki v njej tli želja, da bi počela zgolj to, da bi delo, ki ga sedaj opravlja obesila na klin. Nedvomno ji bo uspelo. Ko nekaj počneš z veseljem, srčno, kot to počne Alja, uspeh in kvaliteta ne moreta izostati.

Še nekaj besed o ilustratorki Polonci, simpatični mladi mamici, ki se svojega posla loteva nadvse resno, a obenem igrivo, saj uživa v skiciranju in ilustriranju. Ko ji je Alja predlagala, da bi ilustrirala njeno Veliko knjigo o siru, je takoj vzela v roke star koledar in preden je sploh videla vse mišje modrosti, je že imela idejo. Potem še finiš in nastale so čudovite ilustracije, ki krasijo knjigo. Ilustracije bodo na ogled v goriški knjižnici do konca meseca.

Zelo sta se z Aljo ujeli, je povedala Polonca. Ko se dobre energije združijo, to namreč ni problem.

In nastala je ena prekrasna knjiga, ki je Alji najljubša. Alja pravi, da je in najbrž tudi bo najljubša njena prva knjiga (Šivalnica besed) in jasno zadnja, ker še vedno odmeva v njej, ker je rasla z njo, z njo je spala. Skratka postala je del nje.Napisala: Zarja Trkman
Ilustracije: Polonca Leban Grmek